Jump to content

Policy:Wikimedia Foundation Trademark Policy/Purpose/nl

From Wikimedia Foundation Governance Wiki
This page is a translated version of the page Policy:Wikimedia Foundation Trademark Policy/Purpose and the translation is 100% complete.

Het doel van ons handelsmerkenbeleid

Deze verklaring maakt geen deel uit van het handelsmerkenbeleid. Het is niet eens een juridisch document.
Het legt alleen de achtergrond van ons nieuwe merkenbeleid uit.

De Wikimedia-merken vertegenwoordigen de goodwill die wordt gecreëerd door de vele vrijwilligers die deel uitmaken van de Wikimedia-gemeenschap. Dat is de reden waarom internetgebruikers erop kunnen vertrouwen dat sites die Wikimedia-keurmerken dragen, gratis en neutrale educatieve inhoud bevatten die is ontwikkeld door toegewijde Wikimedianen door middel van samenwerking te goeder trouw. Door ervoor te zorgen dat de Wikimedia-merken alleen worden gebruikt in overeenstemming met onze missie helpt het harde werk van de gemeenschap en de reputatie van de Wikimedia-sites te beschermen.

1. Het handelsmerkenbeleid brengt twee belangen van de gemeenschap in evenwicht.

De gedecentraliseerde aard van de Wikimedia-sites stelt passievolle medewerkers over de hele wereld in staat de missie van vrije kennis te dienen. Het eerste belang is daarom om ervoor te zorgen dat medewerkers de Wikimedia-merken gemakkelijk kunnen gebruiken in hun werk. Het tweede belang is de reputatie van de Wikimedia-merken te beschermen. De merken betekenen educatieve inhoud die wordt gegenereerd door een open en samenwerkend proces. De reputatie van de merken is bijzonder belangrijk, aangezien de inhoud die zij vertegenwoordigen digitaal wordt geleverd via het internet en gemakkelijk verkeerd kan worden voorgesteld aan een minder oplettende gebruiker.

Om de belangen van de Wikimedia-gemeenschap te dienen, moeten we het handelsmerkenrecht creatief toepassen. De principes van het handelsmerkenrecht zijn niet ontwikkeld met ons unieke organisatiemodel in gedachten. Maar ons doel is om de bescherming van handelsmerken voor onze gemeenschap goed te laten werken. Het beleid respecteert daarom de eisen van het handelsmerkenrecht en vergemakkelijkt tegelijkertijd het gebruik van de merken door de Wikimedia-gemeenschap.

2. Waarom gebruiken we handelsmerken?

Handelsmerken stellen een gebruiker in staat om op zijn of haar intuïtie te vertrouwen dat een merk dat hij of zij herkent, hem of haar in feite naar het werk zal leiden dat hij of zij zoekt. Merkenbescherming is geen intellectueel eigendomsrecht dat los van het werk dat het vertegenwoordigt kan worden vastgesteld of verkocht. Het is lang niet zo beperkend als auteursrecht of octrooibescherming. Die doctrines hebben geëist dat we open licentie-benaderingen aannemen - zoals Creative Commons en GNU GPL - om de wet beter te laten dienen voor onze missie. Er is geen equivalente open handelsmerkenlicentie die we kunnen aannemen. Toch stellen de unieke contouren van het merkenrecht ons in staat om het creatief in ons voordeel te laten werken. Het staat liberaal hergebruik van Wikimedia-inhoud toe, terwijl de integriteit van de Wikimedia-sites behouden blijft. Vanwege onze onderscheidende handelsmerken zullen lezers direct weten welk educatief materiaal op de wiki-manier door onze gemeenschap is gemaakt.

2.1 Hoe de handelsmerkenrechten tegen misbruik beschermen.
Handelsmerkenrechten helpen de merken die de Wikimedia-beweging vertegenwoordigen tegen misbruik te beschermen. Mensen kunnen de merken misleidend gebruiken vanwege de populariteit van de Wikimedia-sites. Sommigen proberen hun eigen websites of diensten aantrekkelijker te maken door onze merken te gebruiken. Anderen misbruiken de merken of het uiterlijk van de Wikimedia sites om aandacht te trekken. Maar die aandacht is misleid omdat de merken worden gebruikt om werk te laten zien dat niet authentiek Wikimedia-inhoud is. Als we dit zouden toestaan, zouden gebruikers misschien in de verkeerde zin geloven dat deze voor ons onbekende inhoud door de Wikimedia-gemeenschap is geproduceerd en hun mening over de Wikimedia-sites zou doen afnemen.
Bijvoorbeeld, niemand wil graag valse Wikipedia-artikelen zien die uitsluitend worden gemaakt om bedrijven te promoten op een manier die niet in overeenstemming is met onze missie. Net zo proberen mensen vaak bewust veel voorkomende spellingfouten en variaties van de Wikimedia-merken in domeinnamen te registreren. Ze doen dit om gebruikers die op zoek zijn naar de Wikimedia-sites te sturen naar advertenties en andere niet-gerelateerde inhoud. Ze kunnen bijvoorbeeld gebruikers leiden naar sites die zijn ontworpen om malware te verspreiden door hen aan te moedigen op een pop-up-advertensie te klikken met de vermelding: "Gefeliciteerd! U bent de miljoenste bezoeker!" Ze kunnen gebruikers ook blootstellen aan phishing-scammen door hen te vragen hun wachtwoord in te voeren op een pagina die lijkt op een Wikimedia-site. Dit zijn allemaal voorbeelden van misbruiken waarmee we kunnen vechten met behulp van handelsmerkenrechten. We moeten het recht behouden om dit soort misbruiken te vervolgen om het harde werk van de Wikimedia-gemeenschap te beschermen.

2.2 Het belang van de vrijheid van meningsuiting in de handelsmerkendoctrine zorgt ervoor dat de Wikimedia-handelsmerken niet het delen van vrije kennis verstoren.
Onze missie om kennis te delen is gebaseerd op vrijheid van meningsuiting. De bescherming van handelsmerken kan in dit ecosysteem bestaan, omdat de doctrine veel ruimte voor spraakgerelateerde activiteiten overlaat. Bijvoorbeeld, de unieke doctrine van eerlijk gebruik onder het handelsmerkenrecht stelt elk gebruik van een woordenmerk in een niet-handelsmerken-gevoel mogelijk (d.w.z. wanneer het woord iets anders kan betekenen dan het handelsmerk). Het handelsmerkenrecht heeft ook een doctrine van "nominatief gebruik". Deze leer stelt het vrij mogelijk een merk te gebruiken om te verwijzen naar het met die naam gemarkeerde item. Ten slotte omvat het handelsmerkenrecht ook het gebruik van merken in kunst en politieke spraak. Dit spectrum van vrije gebruik van een merk onderscheidt dit rechtsgebied van intellectuele eigendomsrechten zoals auteursrecht en octrooi.
Door gebruik te maken van handelsmerkenbescherming op de Wikimedia-merken, belemmeren we dit soort gebruik door wie dan ook. Onze liberale goedkeuring van handelsmerkenaanvragen zal er verder voor zorgen dat leden van de gemeenschap de Wikimedia-merken gemakkelijk kunnen gebruiken om de missie te promoten, zelfs voor niet-fair use-doeleinden.

3. Hoe we onze rechten in stand houden.

Om de Wikimedia-handelsmerken voor de beweging te behouden, moeten we toezicht houden op misbruik en de merken zorgvuldig licentie geven. Misleidende toepassingen kunnen de verbinding tussen een merk en de goodwill die het vertegenwoordigt verzwakken, wat kan leiden tot het verlies van handelsmerkenrechten. Het kan ons het vermogen verliezen ons te beschermen tegen andere misleidende of misbruikende toepassingen. Daarom is het belangrijk om de gebruik van de Wikimedia-merken bij te houden en maatregelen te nemen tegen misleidend gebruik.

Evenzo vereist het merkenrecht dat merkhouders de kwaliteit bewaken van het werk dat de handelsmerken onder licentie mag dragen. Het niet controleren van de kwaliteit door middel van een licentie en monitoring kan resulteren in "'naked licensing'", waardoor een merkhouder zijn rechten verliest. Het is daarom belangrijk om een kwaliteitsniveau te eisen dat de kwaliteit van de Wikimedia-sites en de reputatie weerspiegelt.

4. Het faciliteren van handelsmerkengebruik dat de missie van Wikimedia bevordert.

Hoewel we bepaalde wettelijke verplichtingen hebben, willen we niet dat handelsmerkenvereisten een obstakel zijn voor het werk van de Wikimedia-gemeenschap. Het beleid beoogt het vergemakkelijken van het verlenen van licenties voor Wikimedia-merken. Veel toepassingen zijn ook specifiek toegestaan door het beleid en vereisen geen aparte toestemming. Andere toepassingen vallen onder de vele categorieën fair use, die we ook voor gebruikers in het beleid beschrijven.

We denken ook creatief na over hoe we het voor leden van de gemeenschap gemakkelijker kunnen maken om de merken te gebruiken om de Wikimedia missie te bevorderen.

Daartoe hebben we een liberale oplossing geïntroduceerd in het handelsmerkenbeleid voor bepaald gebruik van Wikimedia-merken, genaamd de "Quick License." Het is een snelle licentie, want in plaats van een licentie aan te vragen en te wachten tot deze is voorbereid, hoeven leden van de gemeenschap deze alleen maar in te vullen en naar trademarks@wikimedia.org te e-mailen. Hoewel het het gebruik van handelsmerken gemakkelijker maakt voor algemeen gebruik door de gemeenschap, bevat het enkele maatregelen om de handelsmerkenbescherming van de Wikimedia-merken te behouden. De licentie bevat een vereiste voor kwaliteitscontrole en een voorbehoud van het recht om de licentie te beëindigen als een merk wordt gebruikt op een manier die niet in overeenstemming is met de missie van Wikimedia.

5. Wat is er nog meer nieuw?

Afgezien van de introductie van een aantal liberale oplossingen om leden van de gemeenschap te helpen bij hun werk, heeft het nieuwe merkenbeleid zeer weinig substantiële wijzigingen. We hebben ons gericht op het zoveel mogelijk verduidelijken van ons merkenbeleid en -praktijk om het gebruik van de merken gemakkelijker te maken. Leden van de gemeenschap gaven veel opmerkingen over handelsmerkenbepalingen die voorheen dubbelzinnig waren. We hebben ons best gedaan om deze en andere bepalingen in het nieuwe merkenbeleid en de veelgestelde vragen te verduidelijken. We willen dat het beleid gemakkelijk te navigeren en te begrijpen is. Daarom hebben we aan het begin van het merkenbeleid een gebruiksvriendelijke samenvatting geïntroduceerd die linkt naar relevante bepalingen van het beleid. We hebben de veelgestelde vragen ook aanzienlijk uitgebreid en gekoppeld aan relevante bepalingen in het beleid. De taal van het beleid en de veelgestelde vragen werd verder getest onder verschillende leesbaarheidsindices om er zeker van te zijn dat we ze op een eenvoudige manier schreven. Ten slotte hebben we formulieren geïntroduceerd voor het aanvragen van merklicenties en het melden van misbruik, waarvan we hopen dat ze deze twee processen soepeler zullen laten verlopen.

Terug naar het handelsmerkenbeleid.