Jump to content

Dasar Ruang Mesra untuk Acara Yayasan Wikimedia

From Wikimedia Foundation Governance Wiki
This page is a translated version of the page Policy:Friendly space policy and the translation is 100% complete.

Yayasan Wikimedia berdedikasi untuk menyediakan pengalaman tanpa gangguan untuk semua orang di semua tempat dan acara - seperti persidangan, acara maya dan acara sosial yang berkaitan - yang digunakan oleh dasar ini tanpa mengira jantina, orientasi seksual, identiti jantina atau ekspresi, ketidakupayaan , penampilan fizikal, umur, bangsa, etnik, gabungan politik, asal usul negara atau agama—dan tidak terhad kepada aspek ini. Kami tidak bertolak ansur dengan sebarang bentuk gangguan terhadap peserta persidangan. Bahasa dan imejan seksual tidak sesuai untuk mana-mana tempat persidangan atau ceramah. Mana-mana peserta yang melanggar peraturan ini boleh dikenakan sanksi atau dibuang daripada persidangan mengikut budi bicara penganjur persidangan.

Gangguan termasuk tetapi tidak terhad kepada komen lisan yang menyinggung perasaan yang berkaitan dengan jantina, orientasi seksual, identiti jantina atau ekspresi, ketidakupayaan, penampilan fizikal, umur, bangsa, etnik, gabungan politik, asal negara atau agama. Gangguan juga termasuk imej seksual di ruang awam, ugutan yang disengajakan, mengintai, mengikuti yang tidak diingini, mengganggu fotografi atau rakaman, gangguan berterusan ceramah atau acara lain, hubungan fizikal yang tidak sesuai dan perhatian seksual yang tidak diingini. Peserta diminta untuk menghentikan sebarang tingkah laku mengganggu dijangka mematuhi serta-merta.

Jika peserta terlibat dalam tingkah laku mengganggu, penganjur persidangan boleh mengambil apa-apa tindakan yang difikirkan sesuai, termasuk memberi amaran kepada pesalah atau dibuang daripada persidangan. Jika anda diganggu, perhatikan orang lain sedang diganggu, atau mempunyai sebarang kebimbangan lain, sila hubungi ahli kakitangan persidangan dengan segera. Kakitangan persidangan boleh dikenal pasti melalui lencana khas.

Kakitangan akan berbesar hati membantu peserta menghubungi keselamatan hotel/tempat atau penguatkuasa undang-undang tempatan, menyediakan pengiring atau membantu mereka yang mengalami gangguan untuk berasa selamat sepanjang persidangan berlangsung. Kami menghargai kehadiran anda.

Penganjur: Maklumat hubungan akan dihebahkan kepada peserta acara berdasarkan setiap acara.
Nombor telefon tempatan untuk keselamatan hotel/tempat, penguatkuasaan undang-undang tempatan, talian hotline serangan seksual tempatan, perubatan kecemasan dan bukan kecemasan tempatan serta syarikat teksi tempatan untuk dihebahkan kepada peserta acara mengikut kesesuaian berdasarkan setiap acara.

Kami mengharapkan peserta mematuhi peraturan ini di tempat dan acara Yayasan Wikimedia - seperti persidangan, acara maya dan acara sosial yang berkaitan - yang digunakan oleh dasar ini.

Keselamatan Belia

Yayasan Wikimedia komited untuk memastikan pengalaman yang selamat dan positif untuk hadirin muda di tempat dan acara yang diguna pakai oleh dasar ini. Untuk tujuan ini, penganjur dan peserta mesti mematuhi syarat-syarat berikut:

 • Orang yang berumur 14 tahun ke bawah tidak akan mendaftar (atau dibenarkan mendaftar) untuk atau menghadiri acara Yayasan Wikimedia melainkan ditemani oleh ibu bapa atau penjaga yang sah.
 • Orang yang berumur antara 15 hingga umur majoriti di lokasi acara hanya akan dapat hadir sebagai sebahagian daripada kumpulan dengan sekurang-kurangnya seorang dewasa yang bertanggungjawab. Penganjur persidangan akan memberitahu orang dewasa yang bertanggungjawab bahawa belia tidak boleh ditinggalkan tanpa pengawasan semasa acara. Jika penganjur persidangan tidak pasti tentang umur majoriti tempatan, kami cadangkan mengikuti definisi belia Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu antara umur 15–24.
 • Kandungan matang seperti imej ganas atau seksual eksplisit tidak akan dipaparkan di kawasan awam sesuatu tempat. Ruang di mana kandungan sedemikian dipaparkan akan mengenal pasti jenis kandungan ini dan memerlukan pendaftaran atau pendaftaran berasingan untuk hadir. Jika acara itu direka untuk golongan muda, kandungan jenis ini akan dielakkan sama sekali. Penganjur persidangan harus menggunakan budi bicara mereka dalam menentukan sama ada kandungan sesuai untuk peserta muda.
 • Acara atau tempat yang direka untuk golongan muda berumur 15–24 akan mempunyai pelan keselamatan untuk peserta muda termasuk, sekurang-kurangnya:
 1. kaedah hubungan yang dipaparkan di tempat untuk menghubungi kakitangan acara yang berkelayakan jika peserta mengambil berat tentang keselamatan mereka sendiri atau peserta muda yang lain dan
 2. kaedah untuk memastikan majlis atau tempat tidak dihadiri tetamu yang tidak diundang.
 3. Sekiranya acara atau tempat berlangsung semalaman, ia juga akan mempunyai kaedah untuk menempatkan peserta muda yang cukup umur dan selamat.
 • Penganjur persidangan akan menyediakan salinan pelan keselamatan belia untuk peserta acara.

Di samping itu, penganjur persidangan bertanggungjawab untuk memastikan acara mereka mematuhi semua undang-undang dan peraturan tempatan yang dikenakan kepada peserta muda.

Jika anda menghadiri acara atau tempat Wikimedia dan menghadapi sebarang kebimbangan berkaitan peserta muda, sila hubungi ahli kakitangan acara dengan segera.

Perang dan Peristiwa Inklusif

Yayasan Wikimedia komited untuk memastikan pengalaman yang selamat dan positif untuk peserta dari negara atau wilayah yang berperang antara satu sama lain (de facto atau de jure) di tempat dan acara yang diguna pakai oleh dasar ini. Untuk tujuan ini, penganjur dan peserta mesti mematuhi syarat-syarat berikut:

 • Penganjur yang acaranya dijangka melibatkan peserta dari bidang kuasa atau wilayah yang bertelagah dijangka menyertakan konsep keselamatan acara yang menangani isu tersebut dalam rancangan Ruang Mesra acara mereka. Komponen minimum bahagian pelan sedemikian termasuk:
 1. Jangkaan yang jelas sama ada boleh diterima untuk membincangkan konflik dalam konteks peristiwa itu.
 2. Pelan penyertaan inklusif yang menyokong semua peserta untuk mengambil bahagian dengan selamat pada acara dan perhimpunan sosial tajaan acara tanpa bergantung pada pengasingan diri bagi mereka yang berasa tidak selamat (setakat yang mungkin).
 3. Panduan yang jelas tentang cara menghubungi pasukan Friendly Spaces tentang pelanggaran jangkaan yang ditetapkan dalam rancangan.
 4. Panduan yang jelas tentang julat langkah yang boleh diambil oleh pasukan keselamatan acara sebagai tindak balas terhadap pelanggaran jangkaan, sehingga penyingkiran.
 • Penganjur acara sebegini dijangka menyedarkan peserta yang terjejas tentang bahagian dalam rancangan Ruang Mesra mereka yang menangani isu semasa pendaftaran.

Selain itu, penganjur persidangan bertanggungjawab untuk memastikan acara mereka mematuhi semua undang-undang dan peraturan tempatan yang terpakai kepada isu seperti sekatan visa, sekatan ekonomi dan langkah lain yang berkaitan dengan peperangan dalam bidang kuasa tempat acara itu berlaku.

Jika anda menghadiri acara atau tempat Wikimedia dan menghadapi sebarang kebimbangan yang berkaitan dengan peserta dari negara yang berperang antara satu sama lain (de facto atau de jure), sila hubungi ahli kakitangan acara dengan segera.

Lihat juga