Политика приватности/ЧПП

From Wikimedia Foundation Governance Wiki
This page is a translated version of the page Policy:Privacy policy/Frequently asked questions and the translation is 45% complete.
Outdated translations are marked like this.

Wikimedia Foundation Privacy Policy Frequently Asked Questions

Шта је разлика у овој Политици приватности? Могу ли видети старије верзије?

Као и многе организације, ми смо током година расли и мењали се, и ми смо израдили ову Политику приватности у нади да ће она боље одражавати не само нашу тренутну праксу, већ и где се надамо да идемо у будућности. Наши циљеви су били да ову Политику приватности учинимо лако читљивом и прегледном о начину на који прикупљамо информације и користимо их за боље разумевање и побољшање Викимедијиних веб локација за вас.

Ако сте заинтересовани да прочитате било коју од наших прошлих Правила о приватности, задржавамо претходне верзије наших Правила о приватности доступним и у архивама за преглед. Пошто на викију одржавамо нашу Политику приватности, можете да употријебите паге паге историју! Они са значајнијим ревизијама су из 2003, 2006, 2008. и 2014.

Шта је „стандардни налог“ насупрот „нестандардном налогу“?

Стандардни налог је онај на који се можете пријавити да бисте прегледали или уређивали главне пројекте Викимедије као што су Википедиа или Викимедиа Цоммонс. Обично вам није потребно да унесете више од корисничког имена и лозинке да бисте створили стандардни налог са ВМФ-ом; међутим, ако креирате стандардни налог помоћу система који покреће трећа страна, од вас ће се можда затражити додатне информације, као што је адреса е-поште. Нестандардни налог је онај за који бисте се могли пријавити за учешће у покрету Викимедиа на дубљи начин, ван читања или доприноса неком од наших главних пројеката попут Википедије.
На пример, ако се региструјете за налог на не-вики веб локацијама као што су [$phabricatorlink Phabricator], [$gerritlink Gerrit] или OTRS или радите на посебној иницијативи као што је Глобал Едуцатион, можда ћете бити потребни за регистрацију за учешће на рачуну и регистрација за те рачуне могу захтевати додатне информације осим корисничког имена и лозинке, као што је адреса е-поште.

For example, if you register for an account on non-wiki sites such as Phabricator, Gerrit, or Volunteer Response Team or work on a special initiative like Global Education, you may be required to register for an account to participate and registration for those accounts may require additional information other than a username and password, such as an email address.

[Назад на Политику приватности]

Можете ли ми дати неколико примера врста колачића и како користите локалну меморију?

Наравно! Колачићи (и сродне технологије локалног складиштења) које користе Викимедијине веб локације углавном спадају у следеће категорије:

  • Функционалност: Ови колачићи помажу да Викимедијине веб локације раде, укључујући битне карактеристике попут пријаве.
  • Подешавања: Ови колачићи чувају ваше поставке, тако да се могу запамтити следећи пут када користите веб локацију.
  • Перформансе и анализа: Ови колачићи прикупљају информације о томе како користите нашу веб страницу како бисмо боље разумели како веб локација функционише и побољшали је за вас и остале кориснике.
  • Трећа страна: Ови колачићи нам омогућавају пружање услуга које пружају треће стране, попут дугмета „Свиђа ми се“ и „Подиели“. Када трећа страна пружа ове врсте услуга, може им затребати колачић да би пружили своје услуге. (Користе се само уз ваш потврдан пристанак.)

За више информација, молимо вас да посетите нашу изјаву о колачићима.

[Назад на Политику приватности]

Које су неке опције које морам да ограничим на коришћење локално сачуваних података на свом уређају?

Иако ово није свеобухватна листа, ево неких ствари које можете да учините да бисте ограничили употребу локално сачуваних података на свом уређају. Можете:

  • уклонити или онемогућити одређене локално сачуване податке у подешавањима прегледача;
  • користити прегледач који може блокирати колачиће треће стране; или
  • инсталирати додатак да блокира локално сачувате додатак, уколико је доступан.

[Назад на Политику приватности]

Како могу послати електронску пошту у оквиру веб локација Викимедије и како да променим обавештења која добијам?

Можете да промените која обавештења добијате било:

(а) Кликом на везу након „Да бисте контролисали које е-поруке вам шаљемо, проверите своје поставке“ на дну било које е-поруке са обавештењем коју вам пошаљемо као што је приказано у наставку; или
(б) Пријавите се на свој налог, затим кликнете на "Preferences" у горњем десном углу екрана, а затим кликните на "Notifications".
Картица “Preferences”
Картица “Notifications"

Такође имате могућност омогућавања функције „Пошаљите овог корисника“, која омогућава другим корисницима да вам директно пошаљу е-пошту кликом на „Email this user” у менију са алаткама на вашој страници корисника. Ако омогућите ову функцију, адреса е-поште се неће открити када вас други корисници контактирају (мада ће то бити ако одговорите). Ако омогућите ову функцију, било који други корисник може вам послати е-пошту, а ми не контролишемо шта и колико често вам шаљу поштом. На овај начин можете да омогућите ову функцију:

Пријавите се на свој налог, кликнете на “Preferences”, онда кликнете на “User profile”, и чекирате “Allow other users to email me”.
Картица “User profile”
Опција “Allow other users to email me”

[Назад на Политику приватности]

Можете ли ми дати пример како користите GPS и друге локацијске технологије да бисте ми показали релевантнији садржај?

Наравно! Ако користите мобилну апликацију Википедија, можете сазнати да ли постоје чланци о местима и стварима у вашој близини помоћу дугмета „Nearby“. Ваш уређај ће тражити вашу дозволу да идентификује и користи вашу тренутну локацију пре него што заиста употреби информације о вашој локацији. Ако овој функцији приступите на лаптопу, радној површини или уређају без GPS-а, ова функција користиће ваше податке из вашег прегледача како би утврдили вашу локацију и пронашли чланке о местима и стварима (попут јавних скулптура или познатих грађевина) у вашој близини.

[Назад на Политику приватности]

Како то мислите, "закључујете мој географски положај"? И зашто то треба да радиш?

Користимо неке преузете производе, попут MaxMind’s GeoIP City DB који нам омогућава да интерно одредимо приближну локацију наших корисника. А кад кажемо „приближни“, то мислимо: ГеоИП ДБ града решава вашу локацију у средишту најпрецизнијих података о подручју повезаних са вашим ИП-ом. Једине могућности за податке везане за подручје су поштански број, град, регион или држава. Ако нисте уобичајено позиционирани у земљописној средини најспецифичнијег подручја повезаног с вашом ИП адресом, подаци које дохватимо вјероватно неће бити довољно добри за испоруку сендвича.

То радимо тако да вам можете доставити одговарајући регионални садржај као што су локалне обавештења, најаве догађаја и локалне кампање за прикупљање средстава. Да бисте видели које податке имамо забележене за вашу ИП адресу, можете у било које време да учитате наш ГеоИП алат за претраживање и проверите резултат.

[Назад на Политику приватности]

Који су неки примери када бих вам дао дозволу да делите моје податке?

Ако добијете стипендију да одете на Wikimania, можда ћемо тражити вашу дозволу за дељење ваших података са локалним поглављем које гостује Викиманиа те године како бисмо могли да направимо одговарајуће аранжмане за путовање. Или ако се пријавите за грант, можда ћемо тражити вашу дозволу за дељење ваших података са члановима Комисија за ширење средстава који прегледавају вашу пријаву за грант. Или можда желите да користите своје Викимедиа корисничко име и лозинку за пријаву и слање информација на веб локацију треће стране, користећи услуге као што су OpenID или OAuth, у том случају ће се ваше информације послати само на веб локација треће стране уз ваше изричито одобрење.

[Назад на Политику приватности]

Који су начини на које можете користити или делити информације о корисницима, као што су истраживање, спровођење или одбрана Викимедијинх веб локација и смерница?

За нас је важно да будемо сигурни да сви играју по истим правилима, а то понекад значи да морамо истражити и делити одређене податке корисника да бисмо их уверили у то.

На пример, информације о кориснику могу се делити када ЦхецкУсер истражује злоупотребу пројекта, као што је сумња у употребу злонамерних „соцкпуппета“ (дупликата рачуна), вандализам, узнемиравање других корисника или ометајуће понашање. Ако се установи да корисник крши наше Услове коришћења или друге релевантне смернице, личне информације корисника могу се дати на пример даваоцу услуге, превознику или другом ентитету треће стране како би се помогло у циљању ИП блокова или за подношење жалбе релевантном провајдеру Интернет услуга.

Као други пример, ако смо обавештени да је корисник упутио претњу бомбом, можда ћемо морати да пријавимо неке информације у вези са том претњом локалним властима да би спасили животе.

Такође можемо користити личне податке у друге законите добротворне сврхе описане у нашој Политици приватности. [Назад на Политику приватности]

Можете ли ми дати неке примере када бисте моје податке делили са независним провајдерима?

Наравно! На пример, Викимедиа Веб локације се ослањају на пружатеље услуга хостинга, провајдере оптичке мреже, дата центре и остале пружаоце услуга и добављаче услуга. Имамо уговор са овим пружаоцима услуга и они имају приступ вашим подацима само за обављање услуга за нас у складу са овом политиком. Други пут можемо користити независне провајдере да нам помогну у управљању информацијама које чувамо или користимо. На пример, можемо да користимо системе управљања грантовима треће стране да бисмо чували информације о апликантима за грантове и поједноставили наш процес пријаве једноставнијим и ефикаснијим или можемо користити треће провајдере за е-услуге за особље.

[Назад на Политику приватности]

Које информације се откривају када кликнем на везу на веб локацији Викимедије која ме води на спољну веб локацију треће стране?

Када кликнете на везу на веб локацији Викимедиа која вас шаље на спољну веб локацију, информације о упућивачу преносе само порекло вашег домена, а не одређену посећену страницу Викимедије, до тог одредишта треће стране. На пример, ако читате чланак на Википедији и кликнете на цитат који вас усмерава на вести на спољној веб локацији, информације о препоручивачу садрже само домену Википедије, а не одређену УРЛ адресу чланка. Ова врста препоручене политике позната је као „origin-when-cross-origin”.

На овај начин ограничавамо податке препоруке да бисмо заштитили приватност корисника и избегавали откривање осетљивих података о страницама које прегледавају корисници, а истовремено омогућавамо удружењима и партнерима који се крећу да прикупе збирне информације о промету примљеном са веб локација које управљају Викимедијом. За оне који би желели знати више, а можда би били заинтересовани да имају већу контролу над подацима о препоруци, тим за безбедност Фондације Викимедиа припремио је страницу на Мета са додатним детаљима и препорученим алатима.

[Назад на Политику приватности]

Шта су ризици реидентификације?

У неколико случајева (не укључујејући Викимедиа Веб локације колико знамо!), Независни истраживачи били су у могућности да повежу неличне и збирне информације из различитих извора са одређеним корисницима. Иако то покушавамо да избегнемо настојећи да анонимимо податке пре него што их делимо у истраживачке сврхе, желимо да будемо сигурни да сте свесни овог ризика.

[Назад на Политику приватности]

Да ли Задужбина Викимедија користи HTTPS на њеним сајтовима?

Да! Спроводимо само ХТТПС комуникације на свим Викимедиа Ситес од 2015. Такође смо имплементирали неколико повезаних мера да додатно обезбедимо наш саобраћај изван минималних стандарда у индустрији, укључујући: ХСТС, Бровсер ХСТС прелоадинг, ОЦСП Стаплинг и ЕЦДСА сертификат. Уградили смо потписане временске ознаке сертификата за Транспарентност сертификата и омогућили шифрирање најбољих опција у класи, укључујући Кс25519 и Цхацха20-Поли1305. Ми такође застаримо застареле шифре пре него што постану следећа хитна ситуација. Најновије информације о нашим напорима потражите на ХТТПС статусној страници.

[Назад на Политику приватности]

Који су неки примери колико дуго чувате моје податке?

Зависи од врсте података и начина на који су прикупљени. На пример, информације којима се може приступити ЦхецкУсер тоол бришу се након три месеца. Остале информације, попут ИП адреса повезаних са доприносима нерегистрованих корисника, видљиве су у историји ревизије чланка у недоглед. Можете сазнати више о томе колико дуго чувамо различите врсте података у нашим смерницама за задржавање података.

[Назад на Политику приватности]

Постоји ли неко тело заједнице задужено за истрагу наводних кршења приватности?

Група искусних корисника која се зове Комисија за омбудсмена има овлашћења и овлашћења да истражује кршења и наводна кршења ове Политике приватности и даје нам препоруке како да решимо кршење или наводно кршење.

[Назад на Политику приватности]

У чланку на Википедији о мени постоје застареле или нетачне информације! Како да ажурирам своје податке?

Пројекти Викимедије заједнички су написани и вођени консензусом. То значи да информације у чланцима на Википедији пише, ажурира и контролише глобална заједница корисника попут вас. Ако сте предмет чланака из Википедије или сте споменути на страници за дискусију и верујете да садржи нетачне или застареле информације о вама, морате проћи кроз смернице о садржају и корисничку заједницу како бисте их адресирали. Помоћ можете добити тако што ћете послати е-пошту info@wikimedia.org. Викимедијина фондација се "не" укључује у спорове око садржаја и верује да је рад са заједницом најбољи начин за решавање потенцијалних спорова.

Шта су сигнали „Не прати“ („ДНТ“) и како на њих реагује Задужбина Викимедија?

„Не прати“ или „ДНТ“ је начин да ваш веб претраживач каже веб локацији коју посећујете да не желите да вас прате треће стране чије веб локације нисте посетили, попут аналитичких сервиса, рекламних мрежа и социјалне платформе. Када користите овај механизам, прегледач шаље сигнал који изражава жељу да се ваши лични подаци, посебно у вези са вашим мрежним активностима и мрежним интеракцијама, не проследе трећим лицима. Када прима ДНТ сигнал који вам шаље прегледач, особа или ентитет који је власник веб странице има могућност да поштује или игнорише горе поменути захтев.

Задужбина Викимедија чврсто је посвећена томе да информације које прикупљамо од вас (укључујући ваше мрежне активности и мрежне интеракције са веб локацијама Викимедије) не дели са трећим лицима, осим у специфичним ситуацијама детаљно описаним у одељку „Када можемо да делимо Ваше информације” наше Политике приватности.

Због ове посвећености заштитимо све и не мењамо своје понашање као одговор на ДНТ сигнал веб претраживача.

Више информација о технологији и предлогу смернице „Не прати” можете пронаћи на Do Not Track Us, као и у вези са World Wide Web Consortium’s Do Not Track Specification.

[Назад на Политику приватности]

Мислио сам да ми никада неће бити потребан налог да би читао или доприносио! Под којим околностима ми је потребно да се региструјем због читања или доприношења?

Никада вам није потребан налог за читање јавне веб локације Викимедије. У већини случајева вам није потребан налог да бисте дали допринос веб локацији Викимедије. Међутим, постоји неколико ретких случајева где ћете морати да региструјете налог ако желите да дате свој допринос. Локална заједница уредника или сарадника (на пример, заједница Википедије на енглеском или заједница Малајског викиречника) или сама Задужбина Викимедија могу да одлуче да поставе привремена или трајна ограничења на оно што можете променити. На пример, одређена страница може бити привремено ограничена за уређивање да би дозволила само искусним или административним корисницима због вандализма или бриге о ауторским правима. Такође не можете да шаљете садржај попут слика или видео записа без да сте пријављени јер морамо да проверимо да ли су исправна одобрења добијена од власника ауторских права (ако медији већ нису у јавном власништву) да бисмо објављивали садржај.

[Назад на Политику приватности]

Можете ли ми дати неке примере какве су информације доступне путем јавних дневника?

Наравно! Јавни дневници могу садржати детаље попут када сте отворили налог, избрисали страницу или се захвалили другом кориснику. Ако желите пример, можете и прегледати неке јавне дневнике за овај вики на Special:Log.

[Назад на Политику приватности]

Могу ли да избришем и/или анонимизујем било који садржај који објавим на било којој веб локацији Викимедије, ако не желим да се лично идентификујем? Ако је то могуће, како?

Викимедијине странице користе јавно доступне историјске ревизије да би постигле консензус, промовисале транспарентност међу сарадницима и уредницима и потврдиле аутентичност садржаја наших веб локација. Стога, након што објавите информације на веб локацијама Викимедије, оне ће бити јавне и вероватно је нећете моћи уклонити. Чак и ако сами уклоните одређени садржај (рецимо из чланка Википедије), он ће и даље остати јавно доступан у делу „историја прегледа“ чланка. Под одређеним околностима можете затражити уклањање странице или датотеке или дела историје странице или датотеке из видљивости јавности (на пример, ако случајно објавите личне податке високог ризика, као што је број ваше кредитне картице). Имајте на уму да одлуке о уклањању (тј. Брисање целог чланка) не доносе се увек централно, а понекад дођу после јавне расправе у заједници Википедије (погледајте политика за брисање енглеског за даље референце). Овај поступак не осигурава потпуно или свеобухватно уклањање садржаја или информација објављених на Викимедиа веб локацијама.

Такође можете затражити сузбијање (надзор), како бисте сакрили ревизије, корисничка имена у историјама и записима уређивања или делове појединачних уноса у дневник. Сузбијање је он-вики процес који се односи на специфичне намене. Молимо вас да потражите додатне информације и упутства на Мета-Вики страницу на сузбијању.

Ако сте регистровани корисник, препоручујемо вам да не користите своје право име као своје корисничко име ако не желите да други имају везу између онога што објавите на Викимедиа Ситес и вашег стварног имена. Можете сазнати више о одабиру свог корисничког имена у политици корисничког имена енглеске Википедије. Имајте на уму да је ова Правила корисника применљива само на енглеску Википедију, а различите Википедије имају различита правила. Препоручујемо да проверите политику корисничког имена за пројекат који намеравате да користите како бисте били сигурни да сте у складу са локалном праксом.

Ако сте у своје корисничко име већ укључили личне идентификационе податке (као што је ваше право име) и не желите да се лично идентификујете са вашим доприносима, препоручујемо вам да затражите анонимност података (уместо да наставите са поступцима уклањања и сузбијања горе описано) тражењем промене вашег корисничког имена. За информације о томе како да промените своје корисничко име, погледајте страницу Мета-Вики на страници Промена корисничког имена.

Процес анонимизације не може осигурати потпуну или свеобухватну анонимизацију свих садржаја или информација објављених на Викимедиа Ситес везаним за ваше претходно корисничко име. Ако вам је захтев одобрен, промена имена ће се догодити само у аутоматски генерисаним записницима (као што су историја страница) у вези са садржајем који сте објавили. Промјена имена неће избрисати спомињања вашег претходног корисничког имена од стране трећих лица. На пример, ако сте променили корисничко име из МицхаелПаул у Овлватцхер345, садржај који сте унели биће приписан Овлватцхер345, али ако вас је други корисник споменуо по имену МицхаелПаул на страници за дискусију, МицхаелПаул ће се и даље појављивати уместо Овлватцхер345.

Молимо погледајте нашу Политику приватности за више информација о вашем избору у вези с нашим коришћењем ваших личних података и како можете да извршите те изборе.

[Назад на Политику приватности]

Странице које се односе на приватност