Védjegyek irányelve/GYIK

From Wikimedia Foundation Governance Wiki
This page is a translated version of the page Policy:Trademark policy/Frequently asked questions and the translation is 97% complete.
Outdated translations are marked like this.

Védjegyek irányelve gyakran ismételt kérdések


Ezek nem részei a GYIK Védjegyek irányelvének. Nem is jogi dokumentum. De reméljük, hogy hasznosnak találod majd.
:)

0 Védjegyek irányelve Bevezetés

0.1 Mi az a "védjegyoltalom"?

A védjegyjog védi a védjegy és az általa képviselt alkotás, például áru vagy szolgáltatás közötti kapcsolatot. Célja, hogy megvédje a felhasználókat az egyes művek forrását illető összetévesztéstől. Emellett a felhasználók, akik látnak egy védjegyet, erre az összefüggésre támaszkodnak, és olyan elvárásokat támasztanak a hírnévvel, a minőséggel és a szolgáltatás színvonalával kapcsolatban, melyek ahhoz hasonlíthatóak, amit a védjegyek alatt nyújtott más munkától elvárnak. Ezért a védjegyek nagyon erős és értékes eszközök, melyek a Wikimédia Alapítvány és a közösség tagjainak hírnevét képviselik, és "gyorsírási" eszközként szolgálnak a felhasználók számára egy munka, termék vagy szolgáltatás felismeréséhez.

0.2 Mik a "Wikimédia-oldalak"?

A Wikimédia Alapítvány számos szabad szoftver- és szabad tartalmi oldalt üzemeltet, melyek közül néhányat itt sorolunk fel: Projektjeink.

1. Mire vonatkozik ez a szabályzat?

1.1 Mi az a "szóvédjegy"?

Ez egy olyan védjegy, mely egy csak szöveges szó (mint például "Wikipédia" vagy "Wikimédia"), amit az általa képviselt művel kapcsolatban használnak a forrás azonosítására. Ezenkívül a szóvédjegy magában foglalja az összes hivatalos lefordított és átírt védjegyet (pl. "Vikipedi").

1.2 Mi az a "nem stilizált szóvédjegy"?

A nem stilizált szóvédjegyek egyszerűen olyan szavak, mint a "Wikimédia" és a projektnevek, például "Wikipédia," "Wiktiszótár," stb. Ehhez képest a stilizált szóvédjegyek ezek a nevek speciális formátumban, például bizonyos betűtípusokkal. Például a "Wikipédia" szóvédjegy speciális formátuma így néz ki: . Mind a stilizált, mind a nem stilizált szóvédjegyek a Wikimédia Alapítvány védjegyei.

1.3 Mi az a "trade dress"?

A mi céljaink szempontjából a trade dress egy weboldal vagy cikk olyan kialakítása, ami azonosítja a weboldal vagy az online anyag forrását. Gondolj rá úgy, mint egy webhely "megjelenésére és hangulatára". Egy példa erre a Wikipédia szócikkek vagy a Wikipédia főoldalának sajátos kialakítása és megjelenése. A Wikimédia bármely Wikimédia-oldalának védjegye szintén a Wikimédia Alapítvány védjegye. A védjegyjogszabályok védik a kereskedelmi megjelenést is.

Vissza a "Wikimédia védjegyeihez."

1.4 Ki a "közösségi tag"?

Mindenki, aki hozzájárul egy Wikimédia-oldalhoz. Ide tartoznak a szervezetek, tematikus szervezetek, felhasználói csoportok és a Wikimédia Alapítvány munkatársai és tagjai is.

Vissza a közösségi tagokhoz

1.5. Miért nem használhatja egy mozgalmi szervezet szabadon a védjegyeket?

A védjegyek jogi jogosultjaként szabályoznunk kell a használatukat, hogy megőrizzük a védjegyek védelmét a közösség számára. Erről bővebben itt lehet olvasni.

1.6 Milyen kapcsolat van a védjegyekre vonatkozó szabályzat és egy szervezet, felhasználói csoport vagy tematikus szervezet megállapodása között?

A szervezeteknek, felhasználói csoportoknak és tematikus szervezeteknek egyaránt tiszteletben kell tartaniuk ezt a védjegypolitikát és a Wikimédia Alapítvánnyal kötött megállapodásukat. Ha ellentmondás van jelen védjegypolitika és egy szervezet, felhasználói csoport vagy tematikus szervezet megállapodása között, a szervezetnek a saját megállapodását kell követnie.

Vissza a szervezetekhez, felhasználói csoportokhoz és tematikus szervezetekhez

2 A Wikimedia védjegyek használata

2.1 Lehet-e a logóm, nevem vagy cégnevem mérete kisebb, mint a Wikimédia védjegyé, ha valóban nyilvánvaló, hogy termékeim és szolgáltatásaim nem a Wikimédia Alapítvány által kínáltak?

Nem. Biztosítanunk kell, hogy rendkívül egyértelmű legyen, hogy a termékeidet vagy szolgáltatásaidat nem a Wikimédia Alapítvány nyújtja. Ez egy egyszerű, következetes módja ennek.

2.2 Mi van akkor, ha egyértelműen kijelentem, hogy a termékeket vagy szolgáltatásokat én nyújtom?

Sajnáljuk, a logódnak, nevednek vagy cégnevednek még mindig nagyobbnak kell lennie, mint bármelyik Wikimedia-jelnek, és ésszerűen el kell különülnie a Wikimédia védjegyeitől. Az emberek nem mindig olvassák el az apró betűs részt (sokkoló, tudom!). Ezért a lehető legvilágosabban kell jeleznünk, hogy termékeidet vagy szolgáltatásaidat nem a Wikimédia Alapítvány nyújtja.

2.3 Mit értesz "a Wikimédia-oldalakon kívül" alatt?

Olyan védjegyek használata, melyek nem a Wikimédia-oldalakon vannak, mint például a Wikipédia, Wikimédia Commons, Wikiszótár, Wikidata, Wikidézet, Wikikönyvek, Wikiforrás, Wikifajok, Wikihírek, Wikiegyetem, Wikivoyage vagy Wikimédia Meta-Wiki. A védjegyekre vonatkozó jelen szabályzat alkalmazásában a Wikimédia Cloud VPS-en található védjegyek használata Wikimédia-oldalnak minősül. Ennek megfelelően a védjegyeket az oldalakon kívül is használod, amikor azokat egy szerkesztési kampány szórólapjain helyezed el.

2.4 Létrehozhatok még olyan kifejezéseket, melyek a Wikimédia védjegyeket más szavakkal kombinálják, mint például "Rezidens a wikipédián"?

Igen. Ez a rendelkezés nem kívánja megakadályozni a közösség tagjait abban, hogy kreatívan kombinálják a védjegyeket más szavakkal, hogy új kifejezéseket alkossanak a Wikimédia mozgalom számára, mindaddig, amíg ezt a Wikimédia-oldalakon teszik.

2.5 Lefordíthatom a jelek szövegét?

A jelölésekben szereplő szöveget lefordíthatod a Wikimédia-oldalakon.

2.6 Hozzáadhatok grafikai elemeket, például egy különleges esemény megünneplésére?

Különleges helyszíni célokra készíthetsz remixeket, de kérlek, ne változtasd meg a logókat a weboldalainkon kívül. Ezekre és sok-sok más kérdésre a Vizuális azonosítási irányelvek ad választ.

2.7 A Wikimédia-logók milyen átalakításokkal használhatóak a Wikimédia-weboldalakon kívül?

Certain remixes of Wikimedia logos may be used outside of Wikimedia sites as long as the remix does not look too similar to any of the Wikimedia marks. Please make sure that the remix will not be confused with the original Wikimedia logo.

2.8 Használhatom a logók nagy felbontású változatait?

Igen! Itt is van.

2.9 Hol helyezhetek el egy védjegybejegyzést?

Csak kezeld az észrevételt lábjegyzetként. Aki olvassa a dokumentumodat, megnézi a weboldaladat vagy megnézi a filmedet, annak könnyen meg kell tudnia találnia a közleményt. Jó példák erre: egy dokumentum (ugyanazon) oldalának végén, egy könyv impresszumában, egy weboldal alján, és egy videofelvétel stáblistájában.

2.10 Mi történik, ha nincs elég helyem a közlemény elhelyezéséhez?

Ne aggódj! Ha a védjegyet mobilon vagy más olyan adathordozón fogják látni, ahol kevés a hely, egyszerűen használhatod a védjegy szimbólumot (™) bármelyik Wikimédia védjegyhez, melyet használsz.

2.11 Hogyan hivatkozzak a védjegyre a közleményben?

A szóvédjegyekre szó szerint lehet hivatkozni (pl. "Wikimédia Commons"). A logókat a Vizuális azonosítási irányelvek szerint kell leírni. Ilyen például a "Wikipedia Puzzle Globe" és a "'W' ikon."

2.12 Mi történik, ha egynél több védjegyet használok?

Ügyelj arra, hogy az összes védjegyet leírd a közleményben, például így:

"A Wikidata szóvédjegy és logó a Wikimédia Alapítvány védjegyei."

2.13 Mikor kell használnom a védjegy szimbólumot?

A védjegyszimbólumot csak akkor kell használnod, ha nincs elég hely a teljes közlemény megírására, például ha a védjegyet mobil képernyőjén használod.

2.14 Tudnál néhány példát mondani a védjegyszimbólum használatára?

Íme egy példa:

"A Wikimédia Commons™ egyike a közösségünk által kifejlesztett csodálatos Wikimédia-projekteknek, melyek célja, hogy a médiafájlokat, például képeket, hangokat és videoklipeket mindenki számára nyilvánosan elérhetővé tegye!

2.15 Milyen méretű legyen a szimbólum?

Ha szóvédjegyet használsz (például "Wikipédia"), akkor a védjegyszimbólumhoz ugyanazt a betűméretet kell használnod, mint magához a szóvédjegyhez. Ebben a vonatkozásban a szimbólum esetében ajánlott a feliratos formázás. Ha a védjegy egy kép (mint például a kirakógömb), akkor a szimbólumhoz a kép méretének megfelelő betűméretet kell választanod, és a szimbólumot úgy kell elhelyezned, hogy az jól látható legyen, és elég közel legyen a kép jobb felső sarkához anélkül, hogy érintené azt.

2.16 Szeretném, ha a weboldalam nagyon szépen nézne ki! Nem tudom kisebbre szabni a szimbólumot, vagy nem helyezhetem máshová?

Sajnos nem. Ne feledd, hogy a szimbólumot csak a védjegy első vagy legszembetűnőbb használata mellett kell elhelyezned.

vissza a közleményhez vagy a védjegy szimbólumhoz

2.17 Mit jelent a "nem a Wikimédia Alapítvány által támogatott vagy a Wikimédia Alapítványhoz tartozó"?

Ügyelned kell arra, hogy az emberek ne gondolják tévesen, hogy a Wikimédia Alapítvány vagy valamelyik oldalának nevében beszélhetsz. Például meg kell bizonyosodnod arról, hogy senki sem gondolja azt, hogy a Wikimédia Alapítványnak dolgozol.

3 A Wikimédia védjegyek engedélykérés nélküli használata

3.1 Mondanál néhány példát arra, hogy mikor használhatom a jeleket a Wikimédia-oldalakon?

A védjegyeket használhatod a szerkesztői lapokon, segítségoldalakon és a Wikimédiáról vagy a Wikimédia-projektekről szóló oldalakon. Ugyancsak használhatod a jeleket egy levelezőlistán, a IRC csatornán, vagy egy eszköz megnevezésére a Wikimédia-oldalakon. A határ a csillagos ég, amennyiben a felhasználás kapcsolódik egy oldalhoz, elősegíti a küldetést, és megfelel a Használati feltételeknek.

Vissza a védjegyek használata a Wikimédia-oldalakon

3.2 Milyen események nem "közösségközpontúak"?

Egy olyan esemény, melyen többnyire olyan emberek vesznek részt, akik nem a közösség tagjai, az nem közösségközpontú esemény. (Lásd a GYIK az eseményekről általánosságban.) Ez nem jelenti azt, hogy nem lehetnek meghívottak a találkozódon!

3.3 Mondanál néhány példát a közösségközpontú eseményekre?

A közösségre fókuszáló események azok az események, melyek elsősorban a közösség tagjai számára nyitottak és a küldetést népszerűsítik. Ezek általában a Wikimédia-oldalak általános színvonalának javításához kapcsolódnak. Ilyenek például a közösségi tagok által szervezett konferenciák és havi találkozók, valamint más konkrét események, mint például a "Londoni Wikipédiások törzsasztala," Wiki-konferencia Oroszországban, és a Wikipédia Workshop Köln (DE).

Vissza a közösségközpontú eseményekhez

3.4 Ha az eseményem közösségközpontú, milyen jelöléseket használhatok?

Először is, minden Wikimédia-közösségi fókuszú esemény viselhet védjegyoltalom alatt álló nevet. A Wikimédia logóit is használhatod a helyszín díszítésére, de csak olyan mértékben, amennyire azok relevánsak. Például nem használhatod a Wikiforrás logóját egy kizárólag Wikimédia Commonsra összpontosító rendezvényen. Ne feledd azonban, hogy a 'Wikimánia' név és a logó az évenként megrendezésre kerülő Wikimánia konferencia számára van fenntartva.

3.5 Tudnál néhány példát mondani a tájékoztató munkára?

Felállíthatsz egy standot egy utcai vásáron. Itt van néhány példa erre. Bemutathatod a Wikimédia-oldalakat a klubodban, vagy érd el az időseket. Emellett előadást tarthatsz egy iskolában, illetveegyetemi kurzust hozhatsz létre.

3.6 Mik azok az oktatási anyagok?

Az oktatási anyagok segítenek az embereknek megérteni a Wikimédia-oldalakat. Ezek lehetnek ismertetők, videók, leckekönyvek és egyéb útmutatók.

3.7 Mi a helyzet a közösség képviseletével egy intézményben?

Ha intézményed egy GLAM-projekt vagy valami hasonló keretében "Rezidens a wikipédiásnak" szeretne hívni, akkor alá írd alá és küldd el nekünk a gyors licencet, végül el kell küldened e-mailben is.

Vissza a Kapcsolattartás és új szerkesztők toborzása oldalra

3.8 Van Wikimédia közösségi logó?

Igen! 2008-ban hivatalosan el lett fogadva a Meta-Wiki logójaként.

3.9 Mit jelent a tisztességes használat?

Az (amerikai védjegyjogban) a tisztességes használat fogalma lehetővé teszi, hogy bármilyen védjegyet használj, amennyiben a használat bizonyos feltételeknek megfelel. Ez a szabályzat nem korlátozhatja a tisztességes felhasználási jogaidat. A 3.5 és 3.6 szakaszt azért adtuk hozzá, hogy jogaidat könnyebben érthetővé tegyük.

Azon joghatóságok számára, amelyek nem ismerik el az amerikai jogban meghatározott tisztességes és névleges felhasználást, ezen szakaszok engedélyt adnak erre.

3.10 Mondanál további példákat mondani a tisztességes felhasználásra?

A tisztességes felhasználásnak ez a kategóriája a mi esetünkben trükkös, mivel a szóvédjegyeink nem voltak valódi szavak, mielőtt a projektjeink létrejöttek, ellentétben az "alma" vagy a "facebook" szóval. De tisztességes használatnak tartanánk, ha a könyvben Wiki programot írnál, és "wikikönyvként" hivatkoznál rá, annak ellenére, hogy a Wikibooks egy megkülönböztető védjegy. Ha a szóvédjegyeket a projektjeink leírására használod, az is a tisztességes használat egyik fajtája (nominatív használat). A nominatív használatról bővebben itt olvashatsz.

3.11 Mondanál néhány példát az olyan felhasználásokra, melyek nem tisztességes felhasználásnak minősülnek?

 • Wikimédia-jelzés használata a könyved reklámozására.
 • A Wikimédia Alapítvány logójával ellátott pólók árusítása.
 • Saját enciklopédia készítése és a Wikipédia gömbjével való megjelölése.
 • A Wikimédia Alapítvány logójának felhasználása nem kapcsolódó projektek számára történő adománygyűjtésre.
 • Azt állítani, hogy a tartalom "a Wikipédiából származik", amikor valójában nem így van.

Vissza a Wikimédia-oldalakon kívüli egyéb témák megvitatásához (fair use).

3.12 Mondanál példákat a névleges használatra?

Íme néhány példa:

 1. Egy Wikimédia-oldal leírása:
  • Egy prezentációban, mely a Wikipédia működését írja le, a diákon szereplő szócikkek használata a felsoroláspontokban nominatív használat lenne. Ugyanez vonatkozik egy Wikidatát leíró blogbejegyzésre is. Ha a diáidat vagy a blogbejegyzésedet a képjelek bármelyikével szeretnéd "illusztrálni", kérjük, hivatkozz a művészi, irodalmi és egyéb nem kereskedelmi célú felhasználásokra.
  • Nem használható azonban a védjegy általános kifejezésként. Például nem készíthetsz egy motorkerékpárokról szóló wikipédiát, és nem hivatkozhatsz rá úgy, mint "a motorkerékpárok wikipédiája".
 2. Valós tényállítások készítése:
  • "A Wikipédia a világ legnagyobb online enciklopédiája. De a Wikipédia csak egy a Wikimédia mozgalmat alkotó több ezer önkéntes által létrehozott oldalak közül."
  • "2009 óta vagyok a Wikipédia szerkesztője" (a személyes weboldaladon).
 3. Származékos munkák leírása:
  • "Forrás: Wikipédia"
  • "Ez a műalkotás a Wikimedia Commons képeinek felhasználásával készült."
  • "Az oldalon található enciklopédikus tartalom a Wikipédiából származik."
  • "A Wikipédiából" vagy "a Wikipédia szócikkhez" (ahogyan azt egy QR-kód projekt használja).
 4. Konkrétabb példák:

Vissza a Hivatkozás a Wikimédia-oldalakra (névleges használat) oldalra.

3.13 Használhatok egy logót vagy képernyőképet a hír- vagy magazincikkemben vagy a tévéhíradóban?

Igen, amennyiben a kép illusztrálja a cikkben tárgyalt témát. Ne használd a védjegyünket csak azért, hogy felhívd a figyelmet a munkádra. Ez összezavarja az olvasóit vagy nézőit, és a miénket is!

Vissza a Híradósításhoz

3.14 Beilleszthetek egy logót vagy képernyőképet egy blogbejegyzésbe vagy állapotfrissítésbe?

Igen, amennyiben a kép illusztrálja a bejegyzésedben szereplő vitát. Ne használj védjegyoltalom alatt álló képeket csak azért, hogy felhívd a figyelmet az oldaladra. A blogod vagy a szerkesztői lapod nézői ne tévesszenek össze, és ne gondolják azt, hogy az oldaladat a Wikimédia Alapítvány vagy annak bármelyik oldala támogatja.

3.15 Használhatok-e védjegyet a felhasználónevemben, avataromban vagy ikonomban?

Sajnos nem. Örülünk, hogy kötődést érzel a Wikimédia-oldalakhoz. A Wikimédia közösség nagyon befogadó! Nem szeretnénk azonban, ha az emberek azt gondolnák, hogy a Wikimédia Alapítvány nevében beszélhetsz. A közösségi logót továbbra is használhatod a felhasználónevedben, avatarodban vagy ikonodban.

Vissza a Személyes blogok és közösségi médiához

3.16 Mondanál néhány példát a művészeti, irodalmi és egyéb nem kereskedelmi célú felhasználásra?

 • A védjegyek használata egy tudományos tézis megvitatására egy tudományos dolgozatban.
 • Egy oktatási előadás diáin egy pont illusztrálása egy Wikimédia-oldal képernyőképével.
 • A védjegyek felhasználása egy művészeti projektben.
 • Paródia készítése politikai üzenet közvetítése céljából.
 • Egy olyan könyv megírása, melyben egy szereplő egy Wikipédia-cikket olvas.

Vissza a Művészeti, irodalmi és egyéb nem kereskedelmi célú felhasználásokhoz.

3.17 Mondanál példákat a Wikimédia-oldalakra való hivatkozásra?

Igen, itt találsz linkmintákat.

3.18 Használhatom a jeleket arra, hogy QR-kódok segítségével linkeljek Wikimédia-oldalakra?

Nem. A jelek licenc nélküli linkelésre való használatának engedélye online linkekre vonatkozik. QR-kódok használatához a nem stilizált Wikipédia szóvédjegyet kell használnod. Erről bővebben a névhasználatra vonatkozó GYIK-ban olvashatsz.

Vissza a Wikimédia-oldalakra mutató linkekhez.

3.19 Milyen cuccokat készíthetek?

Készíthetsz pólókat, sapkákat, táskákat, bögréket, kitűzőket, tollakat, matricákat, posztereket, asztali háttérképeket és még süteményeket is. Nagyjából bármit, amíg nem adod el.

Íme néhány példa.

3.20 Eladhatok árut, amíg nincs nyereségem?

Nem, engedély nélkül nem adhatsz el árut. Erről bővebb információt a kereskedelmi árucikkekről szóló részben talál.

3.21 Készíthetek cuccokat másoknak?

Igen, mindaddig, amíg ingyenesen adod tovább.

3.22 Mi a helyzet a kereskedelmi áruval?

Először is vásárolhatsz árut a Wikimédia boltban. Az ezekből az árucikkekből származó bevételt a Wikimédia-oldalakra fordítják. Ha engedélyt szeretnél arra, hogy saját árucikkeket árulj, lásd a kereskedelmi árucikkekről szóló részt.

3.23 Megkérhetem a kereskedelmi árusokat, hogy készítsenek számomra olyan egyedi tárgyakat, melyek a Wikimédia védjegyeit használják?

Természetesen! Megkérhetsz olyan árusokat, mint például pékek és pólóárusok, hogy kifejezetten számodra vagy barátaidnak készítsenek Wikimédia-jeleket tartalmazó tárgyakat. Ez rendben van, mivel ez a személyes használatodra vonatkozik, és senki nem létesít üzleti tevékenységet a Wikimédia védjegyeit tartalmazó tárgyak eladása körül. És ne aggódj, az eladóknak nem kell szigorúan követniük a vizuális identitási irányelveket, ha ez nem lehetséges az olyan tárgyak esetében, mint például a sütemények. Például ezek a sütemények mind rendben vannak.

3.24 Rendben van-e, ha valaki mást bízunk meg azzal, hogy a Wikimédia védjegyekkel ellátott tárgyak sokaságát készítse el találkozókra és hasonló eseményekre?

Igen! Amíg a tárgyak nem kerülnek eladásra a résztvevőknek, addig a szabályzat 3.2. szakasza alapján nyugodtan felkérhetsz egy árust, hogy készítsen több tárgyat a Wikimédia-jelekkel a közösségre összpontosító partik és összejövetelek, például a szerkesztési versenyek számára.

3.25 Használhatok nagy felbontású logókat kereskedelmi árucikkeken?

Igen! Míg a korábbi védjegyszabályzatunk nem engedélyezte a nagy felbontású logók használatát, az új szabályzatból ezt a korlátozást töröltük.

Vissza a Készítsd el saját márkás cuccaidat.

4 Engedélyköteles különleges felhasználások

4.1 Ha engedélyre van szükségem, kell-e licencet fizetnem?

Általában nincs engedélyezési díj. Szeretnénk azonban nyomon követni, hogyan használják a védjegyeinket. Emellett szeretnénk megbizonyosodni arról is, hogy minden felhasználás megfelel küldetésünknek és szabványainknak. Ezért bizonyos esetekben hivatalos engedélyt kérünk.

Vissza a Különleges, engedélyköteles felhasználási módokhoz.

4.2 Minden fotópályázathoz engedélyre van szükségem?

Csak akkor kell engedélyt kérned, ha a fotópályázatot egy Wikimédia-oldalon kívül hirdeted meg. Ez magában foglalja a plakátokat, a közösségi médiát és a blogokat. A jeleket szabadon használhatod a közösségi célú eseményekhez. Közösségi célú rendezvények azok, melyeken a Wikimédia-közösség tagjai túlnyomórészt részt vesznek. Nem tartoznak ide a nagyközönség számára nyitott események.

Vissza a Fotópályázatok oldalra.

4.3 Nyomtathatok a Wikimédia logójával ellátott pólókat, melyeket a fotópályázat nyereményeként adhatok ki?

Igen. Mindig készíthetsz pólókat a Wikimédia logójával, és adhatod őket ajándékba, amíg nem árulod őket.

Vissza a Saját márkás cuccok készítése oldalra

4.4 Hogyan használhatom a védjegyeket mint rezidens wikipédista?

A védjegyeket bármilyen módon használhatod, amely téged mint rezidens wikipédistát azonosít. Kérjük, kerüld el a hivatalos jóváhagyással kapcsolatos félreértéseket. Tisztáznia kell, hogy nem vagy a Wikimédia Alapítvány képviselője.

Vissza a GLAM-WIKI kezdeményezésekhez.

4.5 Mondanál egy példát a cybersquattingra?

A múltban valaki bejegyeztette a wikkipedia.org domaint, hogy forgalmat vonzzon a saját oldalára. Ezt nevezzük cybersquattingnak vagy typosquattingnak, ami sérti a védjegyünket. Szigorúan érvényesítjük az összetéveszthető domainnevekkel szembeni irányelvünket. Kérjük, jelezd felénk, ha jogsértő domainnevet látsz.

4.6 Használhatok Wikimédia védjegyet a domainem részeként?

Sajnos nem. Ha így teszel, fennáll a veszélye, hogy összezavarodnak azokat az olvasókat, akik Wikimédia-tartalmat vagy más, a Wikimédiához kapcsolódó anyagot keresnek. Mozgalmi szervezetek számára engedélyezhető, hogy a Wikimédia védjegyet domainjük részeként használják, de csak külön engedélyt követően.

4.7 Használhatom-e a Wikimédia védjegyet, ha más felső szintű tartományt használok?

A Wikimédia védjegyet nem lehet domainként regisztrálni, függetlenül a felső szintű domaintól, beleértve az országkódos felső szintű domaineket is. Például nem regisztrálhatod a "wikipedia.jobs" védjegyet, még akkor sem, ha az egy másik felső szintű tartományt, a ".jobs"-t használja, mivel a "wikipédia" egy Wikimédia védjegy.

4.8 De én magam is szeretnék egy speciális domaint létrehozni!

Ha jogos indokod van egy domain beállítására, kérjük, küldj egy e-mailt a trademarks@wikimedia.org címre.

Vissza a Domain nevek oldalra.

4.9 Mit jelent a "nyilvános esemény" kifejezés?

A nyilvános rendezvény olyan esemény, amelyen nem túlnyomórészt a közösség tagjai vesznek részt. Egy esemény akkor is nyilvános, ha azt táblákkal, hirdetésekkel vagy eseménynaptárban van meghirdetve a nyilvánosság számára. Ezért ez a szabály nem vonatkozik a közösségre fókuszáló találkozókra és konferenciákra.

4.10 Milyen rendezvényhasználatok engedélykötelesek?

A védjegy használata egy eseményhez magában foglalja az esemény elnevezését vagy a Wikimédia logó használatát hirdetéseken, szórólapokon, feliratokon vagy a weboldalon.

4.11 Vannak-e kivételek, amikor a rendezvények engedélykötelesek?

Ha az esemény nevében csak a tartalom leírására használnak védjegyet, az a névleges használat alá tartozhat. Ilyen például a "Wikipédia szerkesztése kezdőknek" vagy a "Wikimédia Commons használata amatőr fotósként" című tanfolyam meghirdetése. Azonban mindig legyen benne egy megjegyzés, amely kifejti, hogy a felhasználás a Wikimédia Alapítvány engedélyével történik, és hogy nem kapcsolódsz az Alapítványhoz. A helyi Wikimédia-csoport, tematikus szervezet vagy felhasználói csoport által szervezett események is használhatják a jeleket a Wikimédia Alapítvánnyal kötött megállapodásuknak megfelelően.

Vissza a Rendezvények és konferenciák oldalra.

4.12 Mi az a "kiadvány"?

A kiadványok közé tartoznak a könyvek, egyéb nyomtatott sajtótermékek és weboldalak. Ide tartoznak az audiovizuális médiumok is, mint például a zene, és egyéb felvételek, filmek és online videók. A Wikimédia-oldalról szóló oktatóanyagokat lásd: Ismeretterjesztés és új szerkesztők toborzása. A filmekben történő védjegyhasználatról lásd a 4.5. szakaszt.

4.13 Írhatok könyvet a Wikipédiáról?

Természetesen írhatsz, és mi örömmel fogadnánk! De nem szabad a Wikimédia-védjegyeket megjelenítened a könyved borítóján vagy a terméked csomagolásán anélkül, hogy engedélyt kérnél. Ez ugyanis a Wikimédia Alapítvány jóváhagyásának tűnhet, és félrevezetheti a felhasználókat. Természetesen szabadon használhatod a nem stilizált Wikimédia szóvédjegyeket egy könyv címében, de ne feledd, hogy engedélyt kell kérned.

4.14 Ez vonatkozik a közösségi tagoknak szánt kézikönyvekre is, mint például az "Egy kezdőknek szóló útmutató a Wikipédiához"?

Igen. De kérjük, küldj egy kérelmet, és adott esetben azonnal megadjuk az engedélyt. Szeretjük a Wikipédia-útmutatókat!

4.15 Számít-e, ha a könyvet egy oktatási kiadó adja ki?

Nem, akkor is engedélyre van szükség, mert még az oktatási kiadók is kereskedelmi egységek.

Vissza a kiadványokhoz.

4.16 Szükségem van-e engedélyre ahhoz, hogy a Wikipédia-jelöléseket egy iskolai projektemhez készített filmben megjelenítsem?

Ha a filmedet a nyilvánosságnak, vagy az iskoládban vagy a munkahelyeden mutatod be, akkor engedélyre van szükséged. De mi gondoskodunk arról, hogy az engedélyezési folyamat a lehető legegyszerűbb és leggyorsabb legyen.

Vissza a Filmek és tévéműsorok oldalra.

4.17 Kell-e adományoznom a kereskedelmi árucikkek kiskereskedelmi árának egy részét?

Nem. De tájékoztatnod kell a vásárlóidat, ha a nyereségedet nem adományozod.

4.18 Mit kell mondanom, ha a bevételem egy részét a Wikimédia Alapítványnak adományozom?

Csak világosan jelezd, hogy a bevételed mekkora részét adod a Wikimédia Alapítványnak. Mondhatod például, hogy: "A vásárlásod X%-át a Wikimédia Alapítványnak adományozzuk".

4.19 Hol kell feltüntetnem, hogy a bevételem mekkora részét adományozzuk?

Javasoljuk, hogy a közleményt közvetlenül a vételár mellett helyezd el, ahol minden vásárló számára jól látható.

4.20 Meg kell-e említenem a Wikimédia Alapítványnak történő adományozást, ha egyáltalán nem adományozok semmit?

Igen. Fel kell tüntetned, hogy a nyereséged 0%-a a Wikimédia Alapítványt fogja támogatni. Ellenkező esetben a felhasználók tévesen azt hihetik, hogy adománygyűjtést folytatsz az Alapítvány számára.

Vissza a Kereskedelmi árucikkekhez.

5 Tiltott felhasználás

5.1 Készíthetek hamis Wikipédia-szócikket, ha azt viccnek szánom?

Vannak kivételek, amikor ez megengedett, de ezek nagyon korlátozottak. Valószínűleg nem fogsz ilyen kivétel alá esni, ha az utánzó oldaladnak bármilyen kereskedelmi háttere van. Kérjük, olvasd el a Paródiákról szóló részt. A legfontosabb, hogy gondoskodnod kell arról, hogy senki (tényleg senki!) ne téveszthesse össze az oldaladat a Wikimédia bármelyik részével.

5.2 Hogyan lehet megkülönböztetni a tiltott utánzó oldalt a paródiaoldaltól?

Íme egy példa egy utánzó oldalra: A Wikipédia irányelveivel ellentétben szócikket hozol létre a Wikipédián magadról vagy a szervezetedről. Ismeretlen okokból a "te" cikkedet törlik. Ez téged feldühít. Regisztrálod a "businesspedia.org" domainnevet, és megtervezel egy olyan weboldalt, amely pont úgy néz ki, mint a Wikipédia szócikk, amit épp most töröltek, beleértve a saját weboldaladra mutató linket is. Örülsz, hogy az internetfelhasználók összezavarásával még több látogatót vonzol rá. Booo!

Egy példa a paródiaoldalra: Képzeld el, hogy van egy Rory nevű nagyszerű barátod, és közeleg a születésnapja. Regisztrálod a "rorypedia.org" domainnevet, és megtervezel egy olyan weboldalt, amely pont úgy néz ki, mint egy humoros Wikipédia-életrajz a barátodról, Roryról. Mivel nem akarod, hogy bárki összekeverje a "Rorypedia" oldalt és a Wikipédiát, egy élénk színű sávot helyezel el az oldalad tetején, amelyen ez áll: "Ez az oldal egy ajándék Rory számára a fantasztikus barátaitól, és nem kapcsolódik a Wikipédiához. Boldog születésnapot, Rory!" A születésnapi buli végeztével pedig leveszed az oldalt. Yeeee!

5.3 Hogyan kerülhetem el a Wikimédia-oldalak utánzását, ha a MediaWiki szoftvert használom?

A MediaWikit használó összes wiki valóban osztozik bizonyos grafikai elemeken az alapértelmezett téma alatt, de a Wikimédia-oldalaknak vannak bizonyos vizuális jellemzőik, melyek megkülönböztetik azokat. Ne imitáld ezeket a megkülönböztető jegyeket. Például ne használj olyan logókat, melyek megtévesztően hasonlítanak a Wikimédia-jelekre, vagy ne nevezd el az oldaladat úgy, hogy az úgy hangozzon, mint egy Wikimédia-oldal. De használhatod a "Powered by MediaWiki" gombot, mivel ez a gomb egyszerűen leírja, hogy a wiki a MediaWiki által működtetett.

Feltétlenül töltsd le közvetlenül a MediaWiki szoftvert, ha használni szeretnéd. Kérjük, ne próbálj meg vakon lemásolni egy Wikimédia-oldal HTML-kódját! Ha ezt teszed, akkor véletlenül importálni fogsz funkciókat az oldalainkról, mint például a Felhasználási feltételek vagy a "kapcsolatfelvétel" adatai. Az, hogy a független weboldaladon felmerülő problémák miatt keresnek meg, érthető módon nagyon elkeseríti csodálatos e-mail válaszadó csapatunk önkénteseit.

Vissza a webhelyek utánzásához.

5.4 Használhatom a jeleket arra, hogy egy Wikimédia-oldal tüköroldalára hivatkozzak?

Nem. A Wikimédia-jelek csak valódi Wikimédia-oldalakra való hivatkozásra használhatóak. Ez alatt azokat az oldalakat értjük, melyeket a Wikimédia-közösség működtet.

Továbbá, ha egy Wikimédia-oldal tüköroldalát szeretnéd létrehozni, kérjük, olvasd el a tükrökről szóló részt.

Vissza a Nem Wikimédia-oldalakra való hivatkozáshoz.

5.5 Mondanál néhány példát a védjegyekkel kapcsolatos téves tájékoztatásra?

A megtévesztő használat lehet olyan dolog, ami önmagadat képviseli. Ez magában foglalja a Wikimédia logó használatát a logódban, a levélpapírodban vagy a szervezeted nevében. Online példák a közösségi média avatarod, a faviconod és a weboldalad domainje.

Vissza a Visszaélésszerű felhasználás oldalra.

6 Védjegyekkel való visszaélés bejelentése

6.1 Hogyan küzdhetsz a védjegybitorlás ellen?

Évente több mint 100 bejelentést kapunk közösségi tagoktól védjegybitorlásokról. Külső vállalkozókat és jogi tanácsadókat is alkalmazunk, hogy segítsünk a védjegyportfóliónk globális védelmében. A jogi csapatunk erőforrásaink korlátain belül nyomon követi a védjegyeinkkel való visszaéléseket, hogy a Wikimédia logók továbbra is egyértelműen a Wikimédia közösséghez kapcsolódjanak. Gondos és érzékeny értékelés után küldünk felszólító leveleket, amelyek általában eredményesek. Azokban a néhány esetben, amikor más eszközökkel nem lehet megoldani a problémát, fontolóra vesszük a védjegyek védelmét szolgáló peres eljárást.

6.2 Ki felelős a Wikimédia védjegyeinek érvényesítéséért?

A védjegyek érvényesítésével jelenleg a WMF jogi csapata foglalkozik a következetesség és a védjegyjogszabályoknak való megfelelés biztosítása érdekében. De számítunk a Wikimédia közösségére, hogy segítsen nekünk azonosítani a lehetséges védjegybitorlásokat.

6.3 Mi történik, ha bejelentés érkezik egy lehetséges védjegybitorlásról?

Amikor panaszt kapunk arról, hogy védjegyeinkkel visszaélnek, először visszaigazolást küldünk a panaszt benyújtó személynek. A lehetséges jogsértéseket ezután naplózzuk a rendszerünkben. A jogi csapat aztán átfésüli az egyes panaszokat, hogy kivizsgálja az állítólagos jogsértést. Személyesen látogatjuk meg a helyszínt, hogy megbizonyosodjunk a panasz megalapozottságáról. Ezután az amerikai védjegyjogot alkalmazzuk annak értékelésére, hogy valóban "visszaélésszerű"-e a használat, és hogy a védjegy érvényes bitorlásáról van-e szó. Általában az amerikai jogban a "visszaélésszerű használat" mércéje az, hogy a védjegy használata "összetéveszthetően hasonló"-e a WMF védjegyhasználatához. Más szóval, a potenciális jogsértő védjegyhasználata megtéveszti-e a felhasználókat, hogy azt higgyék, a WMF szponzorálja vagy a WMF által üzemeltetett webhelyet? Először mindig felvesszük a kapcsolatot a potenciális jogsértővel, hogy megtudjuk, önként felhagy-e védjegyeink használatával, vagy együttműködik-e velünk annak érdekében, hogy a védjegyhasználat kevésbé legyen zavaró. Ha nem sikerül informális úton megoldani a dolgokat, és nem hajlandó eleget tenni a jogsértést megszüntető levélnek, akkor eldöntjük, hogy peres úton próbáljuk-e megállítani a jogsértést.

6.4 Küldhetek-e a Wikimédia Alapítvány nevében felszólító levelet, ha visszaélést észlelek?

Kérlek, ne tedd. Nagyra értékeljük a védjegyek érvényesítésében nyújtott segítségedet, de kérünk, jelezd felénk a visszaéléseket, hogy eldönthessük, milyen lépéseket kell tennünk.

7 A védjegypolitika felülvizsgálata

7.1 Miért nem lehet csak a GYIK részt módosítani?

A GYIK nem része a védjegypolitikának. Azért hoztuk létre őket, hogy segítsük a szabályzat megértését. A jövőben szeretnénk a közösségtől érkező új kérdéseket hozzáadni, és tisztázni a felhasználók számára zavarosnak tűnő válaszokat. Ezért szeretnénk, ha a GYIK könnyen frissíthető legyen.

7.2. Mi történik, ha nem értek egyet a szabályzat módosításával?

Arra biztatunk, hogy a bejelentett változtatásokat követő közösségi visszajelzési időszakban oszd meg velünk észrevételeidet és aggályaidat. Minden észrevételt alaposan megfontolunk, és ügyelünk arra, hogy a szabályzatunk bármilyen módosítása összhangban legyen a küldetésünkkel.

Vissza a Védjegypolitika felülvizsgálata oldalra.

8 Egyéb kérdések

8.1 Mi az a "csupasz licencelés"?

A védjegylicencelés során a minőségellenőrzés elmulasztását "csupasz licencelésnek" nevezik, és ez néha a védjegyjogok elvesztéséhez vezethet.

8.2 Mi az a vizuális identitásra vonatkozó irányelv?

Ezek olyan irányelvek, melyeket a Wikimédia védjegyek bármelyikének használatakor követni kell. Ezek az irányelvek biztosítják, hogy a védjegyek mindig a lehető legjobban nézzenek ki, és semmilyen módon ne torzuljanak el.

8.3 Hogyan kapcsolódnak a Vizuális identitás irányelvek a védjegypolitikához?

A Vizuális identitásra vonatkozó irányelvek a védjegypolitikától különálló dokumentumot képeznek, és előzetes értesítés nélkül felülvizsgálhatóak. Ezek az irányelvek segítenek abban, hogy a Wikimédia-védjegyeket mindig következetesen, azonos minőségben használjuk. A következetes használat fontos ahhoz, hogy a Wikimédia-védjegyek oltalmát fenntarthassuk. Ez segít elkerülni a felhasználók összetévesztését, akik a Wikimédia védjegyekhez hasonló védjegyeket látnak. Ha a Wikimédia-védjegyek megjelenítése következetesen történik, a felhasználók biztosak lehetnek abban, hogy valódi Wikimédia-tartalmat látnak, nem pedig egy csalóoldalt.

8.4 Mi a helyzet, ha további kérdéseim vannak?

Ha további, itt nem tárgyalt kérdéseid vannak, kérjük, írd meg azokat a vitalapon. Idővel megpróbáljuk bővíteni és javítani a GYIK-ot.