Resolution:Wikimedia Foundation Guiding Principles/nl
Dit voorstel is goedgekeurd door de Wikimedia Foundation Board of Trustees. Het mag niet worden omzeild, uitgehold of genegeerd door functionarissen of personeel van de Wikimedia Foundation, noch door lokaal beleid van een Wikimedia-project. Let op dat in het geval van strijdigheid tussen de betekenis of interpretatie in de originele Engelse versie van dit document en een vertaling, de originele Engelse versie voorrang zal hebben. |
←Resoluties | Wikimedia Foundation - Leidende Beginselen | Feedback?→ |
Dit besluit werd unaniem goedgekeurd, online, op 30 mei 2013. |
De Raad van Bestuur stemt in met de volgende leidende beginselen voor de Wikimedia Foundation:
Deze beginselen zijn bedoeld wegwijzend te zijn voor het werk van de Wikimedia Foundation, door te beschrijven hoe de Missie en Visie van de Wikimedia Foundation worden geïmplementeerd in ons werk. Dit zijn geen beginselen die bedoeld zijn om de hele 'Wikimedia Beweging' te bestrijken - alleen de Wikimedia Foundation. Het doel van deze beginselen is om te beschrijven wat we vandaag de dag doen en wat we van plan zijn te blijven doen. Dit stuk komt voort uit, en kan de voorgaande lijst met waarden gaan vervangen.
Vrije beschikbaarheid en 'open source'
De Wikimedia Foundation is diep geworteld in de waarden van de vrije cultuur en de vrije softwarebewegingen. Met uitzondering van "fair use" materiaal, kan alle informatie van Wikimediaprojecten vrij (zonder kosten) worden gedeeld, vrij worden verspreid, vrij worden gewijzigd en vrij worden gebruikt voor elk doel, commercieel of niet-commercieel, voor altijd.
Alle softwarecode die door de Wikimedia Foundation is geschreven, is onder een toepasselijke vrije softwarelicentie gelicenceerd. We realiseren onze verplichtingen niet alleen door de code vrij ter beschikking te stellen, maar om een gezonde gemeenschap van bijdragers rond de broncode te kweken, en om te werken met 'upstream projects' en bij te dragen aan verbeteringen van hun code.
Al het materiaal in onze projecten is beschikbaar in gratis formaten die niet van de gebruiker vereisen om software te installeren die eigendom is van een (rechts)persoon.
In overeenstemming met bovenstaande beginselen ondersteunen we het recht van derden om in overeenstemming met de licentie kopieën en afgeleide versies ('forks') van Wikimediainhoud en door Wikimedia ontwikkelde code te maken en te onderhouden, ongeacht motivatie of doel. Hoewel we deze inspanningen over het algemeen niet individueel kunnen ondersteunen, maken we deze mogelijk door kopieën van Wikimediainhoud in bulk beschikbaar te stellen en kritische afhankelijkheden van eigendomscode of diensten te vermijden om een grotendeels functioneel gelijkwaardige afgeleide versie te behouden.
Als organisatie streven we er naar om 'open source tools' te gebruiken in plaats van 'proprietary tools', hoewel we proprietary of closed tools (zoals software, besturingssystemen, enz.) gebruiken waar er op dit moment geen open source-instrument is dat in de praktijk aan onze behoeften voldoet.
Dienstbaar aan elk menselijk wezen
De Wikimedia Foundation wil materiaal in de Wikimediaprojecten breed toegankelijk maken voor iedereen. Het verzekeren van de voortgezette betrouwbaarheid, beschikbaarheid en respons van alle Wikimedia websites en -diensten is onze eerste prioriteit. Bij het prioriteiten stellen van nieuwe producten en functies is ons doel om zoveel mogelijk lezers en bijdragers te bereiken en om barrières te elimineren die mensen kunnen beletten toegang te krijgen tot, of bij te dragen aan onze projecten, zoals slechte bruikbaarheid en toegankelijkheid, gebrek aan taalondersteuning en beperkte toegang tot technologie. Wij streven er naar de structurele steun en de noodzakelijke voorwaarden voor innovatie van onder-af-aan ('bottom-up') door anderen te creëren.
Wij sluiten geen overeenkomsten af waarin één organisatie toegang krijgt tot materiaal of functies die anderen ontzegd worden. Waar mogelijk willen wij het materiaal in de projecten moeiteloos beschikbaar houden en ondersteunen, zodat mensen het gemakkelijk en breed kunnen delen.
Transparantie
De Wikimedia Foundation hecht er waarde aan transparant te zijn. Over het algemeen zijn onze beleidsregels en de staande praktijken op onze website openbaar, tenzij er een specifieke reden is waarom dat niet zou mogen zijn. Onze jaarrekening, jaarplannen, formulier 990 en andere prestatie-/verantwoordelijkheidsdocumenten worden op onze website gepubliceerd, vaak vergezeld van uitleggend materiaal. Als algemene praktijk willen wij, tenzij er een bijzondere reden is om dat niet te doen, interne organisatorische beleidslijnen en procedures publiceren, waaronder richtlijnen voor werknemers, financiële beleidslijnën, enz. Gedetailleerde informatie over de prestaties van de website is openbaar en elke maand rapporteren wij openbaar over onze activiteiten. De meeste informatie is openbaar, behalve wanneer het publiceren van deze informatie de privacy van andere organisaties of personen zou schenden. Over het algemeen streven we er naar om veel van ons werk in het openbaar te doen, in plaats van niet-openbaar, meestal op publiek toegankelijke wikis.
Verantwoordingsplicht
De Wikimedia Foundation wil verantwoording kunnen afleggen aan de mensen die de Wikimedia-projecten maken, aan donateurs en aan lezers. Onze primaire belanghebbenden zijn i) Wikimediabewerkers ('editors') en andere bijdragers, die de overgrote meerderheid van de waarde in de projecten hebben gecreëerd en die verantwoordelijk zijn voor de goodwill die de projecten en de Wikimedia Foundation genieten, ii) Wikimedia Foundation-donateurs, die financiële middelen geven die de technische en andere behoeften van de projecten ondersteunt, en iii) de lezers van de Wikimedia-projecten.
We streven er naar om zorgvuldig om te gaan met het geld van donateurs. We betalen salarissen die rechtvaardig ('fair') maar niet overdadig zijn, en bieden redelijke voordelen (bijv. ziektekosten- en tandartsverzekering) die hetzelfde zijn voor alle werknemers, ongeacht hun titel of functie. We streven ernaar om alleen redelijke reiskosten te maken en de werkgerelateerde amusementskosten gematigd te houden.
'Stewardship'
De Wikimedia Foundation is het beheer van belangrijke activa van de Wikimedia-beweging toevertrouwd, zoals de merkidentiteit van Wikimedia, en we zamelen grote bedragen in voor de Wikimedia missie. Wanneer we middelen van de beweging uitgeven, zoals subsidies en handelsmerktoestemmingen, wanneer we interne tijd en middelen toewijzen, en wanneer we geld uitgeven aan andere spelers van de beweging, doen we dat met inachtneming van de belangen van de missie en de hele wereldwijde gemeenschap. We streven ernaar om eenheden binnen de beweging de vrijheid en flexibiliteit te geven die ze nodig hebben om de missie naar eigen inzicht na te streven, en toch erkennen we ook dat de Wikimedia Foundation een speciale rol speelt bij het beschermen van de activa en reputatie van de projecten.
Gedeelde macht
De Wikimedia Foundation werkt samen in partnerschap met een wereldwijde gemeenschap van vrijwilligers die bestaat uit artikelschrijvers, redacteuren ('copy-editors'), fotografen, beheerders, pagina toezichthouders, kwaliteitsbeoordelaars, vertalers, wiki-werkbijen ('wiki-gnomes'), helpdeskmedewerkers, ontwikkelaars, botcreatoren, mensen die 'outreach werk' doen en vele anderen. Dit zijn de mensen die de projecten opbouwen, en zij zijn de partners van de Wikimedia Foundation bij de ontwikkeling van het platform. Deze gemeenschap selecteert bestuursleden die toezicht houden op het werk van de Wikimedia Foundation. En binnen het kader van onze algemeen gedeelde beginselen en waarden, ontwikkelen de deelnemers aan elk project hun eigen beleid en structuren.
De Wikimedia Foundation deelt de besluitvorming met de wereldwijde gemeenschap, bijvoorbeeld door rollen te creëren voor leden van de gemeenschap om belangrijke besluiten over de financiering te kunnen beïnvloeden (bijv. onze verschillende subsidieprocessen), door op de wiki's om ideeën en commentaar te vragen op onze eigen plannen en praktijken, en door actief relaties te ontwikkelen en te onderhouden met gemeenschapsleiders, onafhankelijk van taal, cultuur of geografie.
Naast onze partnerschappen met individuele vrijwilligers, werken we samen met een netwerk van 'chapter organisaties' en andere eenheden die deel uitmaken van de Wikimediabeweging, in ons gezamenlijke streven de Wikimediamissie vorm te geven. Buiten de Wikimediagemeenschap streven we er naar om samen te werken met andere gebruikers van ons technologieplatform wiens belangen overeenkomen met de onze om het te verrijken en uit te breiden.
Internationaliteit
De Wikimedia Foundation ondersteunt projecten met een internationale reikwijdte, en we ambiëren om deze internationaliteit in ons eigen werk te weerspiegelen. We spannen ons in om de vertaling van belangrijke documenten in meerdere talen te ondersteunen. We streven ernaar om medewerkers aan te werven die meerdere talen spreken en die buiten het land hebben gewoond of gewerkt waar ze zijn geboren. We streven er naar getalenteerde mensen te werven, ongeacht waar ze wonen, en afhankelijk van hun voorkeuren en de behoeften van de baan, ondersteunen we hen bij het werken op afstand of verhuizen naar de Verenigde Staten. Wanneer we de gemeenschap als geheel beschouwen, streven we er naar om dat te doen met al haar talen en regio's en te vermijden dat wereldwijde initiatieven de voorkeur geven aan gemeenschappen die alleen onze talen spreken.
Vrijheid van meningsuiting
De Wikimedia Foundation is van mening dat iedereen in de wereld recht heeft op vrije toegang tot informatie, en we zijn trots op het werk dat de Wikimedia-gemeenschap doet om informatie te verzamelen en beschikbaar te maken. Behalve waar vereist door de toepasselijke wetgeving, verwijderen we geen informatie van de Wikimediaprojecten om te voldoen aan particuliere of overheidsbelangen. We zullen nooit censuur van de Wikimediaprojecten faciliteren, mogelijk maken of goedkeuren.
Bij het nemen van beslissingen zullen we niet toestaan dat censuur op de projecten wordt toegepast als middel om andere strategische doelen te bereiken: integendeel, ons strategische doel is om het materiaal in de projecten voor altijd in stand te houden en beschikbaar te stellen, en andere initiatieven moeten in overeenstemming zijn met deze missie.
Onafhankelijkheid
Een deel van de taak van de Wikimedia Foundation is om er voor te zorgen dat de vrijheid en onafhankelijkheid van de projecten nooit wordt aangetast. Om dat doel te bereiken, en ook omdat het bijzonder effectief is, hebben we bewust een inkomstenstrategie gekozen waarin een groot deel van de financiering voor de Wikimedia Foundation afkomstig is van een groot aantal kleine donateurs in meerdere landen over de hele wereld. Dit model beperkt het risico en stelt in staat onafhankelijkheid te bewaren door vermindering van de mogelijkheid van een organisatie of individu om onze beslissingen te beïnvloeden, en brengt onze fondsenwervingspraktijken in overeenstemming met onze missie, door onszelf aan te moedigen om aandacht te schenken aan de lezers van de projecten.
Omdat de Wikimedia Foundation de redactionele integriteit en onafhankelijkheid van de projecten niet in gevaar wil brengen, noch het risico wil lopen dat de indruk ontstaat dat deze in gevaar is gebracht, zullen we uiterst terughoudend zijn om advertenties op de projecten te plaatsen, of wat dan ook, dat als adverteren zou kunnen worden opgevat. Wij zeggen niet dat dit nooit zal gebeuren, want als we voor de keuze staan tussen het sluiten van de projecten en het accepteren van advertenties, zouden we kunnen overwegen het te doen. Maar wij denken dat dit zeer onwaarschijnlijk is en alleen in de meest zwaarwegende omstandigheden zou kunnen worden overwogen.
Om dezelfde redenen is onze selectieprocedure voor leden van de Raad van Bestuur ontworpen om een verscheidenheid aan meningen (vertegenwoordiging van belangen) en vaardigheden aan te trekken, in plaats van vooral donateurs of beroemdheden als passend te erkennen. Andere bestuurstructuren en -procedures, zoals comités van de raad van bestuur, functioneren over het algemeen volgens ditzelfde principe.
Stemmen
- Goedkeuren
- Kat Walsh, Jan-Bart de Vreede, Bishakha Datta, Sam Klein, Patricio Lorente, Jimmy Wales, Stu West, and Alice Wiegand