Ticari marka politikası
Bu politika Wikimedia Vakfı Mütevelli Heyeti tarafından onaylanmıştır. Bu politika; Wikimedia Vakfı görevlileri, personeli veya herhangi bir Wikimedia projesinin yerel politikaları tarafından atlanamaz, zayıflatılamaz veya yok sayılamaz. |
Wikimedia markalarını kullanabilir miyim?
- Bu özet yasal bir belge değildir.
EVET, lütfen!
Markaları şunlar için kullanabilirsiniz:
· Bir Wikimedia sitesini doğru bir şekilde tanıtmak,
· Haberleri doğru bir şekilde aktarmak,
· Sanatsal, edebi ve siyasi eserler oluşturmak, veya
· Wikimedia sitelerine bağlantı vermek.
Bu politika ayrıca markaları şuralarda kullanmanıza izin verir:
2. Wikimedia siteleri dışında:
· Wikimedia topluluğu odaklı bir etkinlik düzenlemek için, veya
· Daha fazla kişiye ulaşmak ve yeni kullanıcılar kazanmak
· Lütfen tişört, kek vb. şeyler üzerine yerleştirdiğiniz markaları satmayın.
Lütfen her zaman Görsel Kimlik Esaslarına uyun.
· etkinlik ve konferanslar,
· yayınlar, filmler ve TV şovları,
· satmak istediğiniz şeyler ve
· diğer kullanımlar için.
EVET, ama önce ...
Lütfen şunlar için bir Hızlı Lisans imzalayın:
Wikimedia fotoğraf yarışmaları ve GLAM projeleri
Üzgünüm, HAYIR.
Wikimedia harici sitelere bağlantı vermek veya
Taklit web siteleri oluşturmak için kullanamazsınız.
yoksa insanlar yanlış yönlendirilebilir.
Ticari marka politikası
Wikimedia marka işaretleri açık ve işbirliğine dayalı bir süreçle üretilmiş, ücretsiz eğitim içeriklerini temsil eder. Ticari marka koruması, Wikimedia marka işaretleri ve bunların temsil ettikleri projeler arasındaki bağı pekiştirir. Bu koruma, söz konusu marka işaretlerinin sadece misyonumuzu tanıtan işlemlerde kullanılmasına hizmet eder.
Okuyucular Vikipedi'ye benzer görünümde bir web sitesinin sol üst köşesinde yapboz dünya marka işaretini gördüklerinde Vikipedi'deki titiz ve şeffaf bir yazım süreci sonucu ortaya çıkan tarafsız, kayda değer ve yüksek kalitede içerikle karşı karşıya olduklarından emin olmalılar. Aynı şekilde, insanlar Vakfı marka işaretini veya web sitesi veya ürünlerdeki Wikimedia logolarından birini gördüklerinde Wikimedia katkısına dair izlenimlerine güvenebilmeliler.
Wikimedia markalarını destekleyen iyi niyet, üretken ve tutkulu bir gönüllü topluluğunu tarafından meydana getirildi. Wikimedia topluluğu, dünyanın en önde gelen ücretsiz çevrimiçi eğitim kaynağını geliştirdi. Ortaya koydukları iyi niyeti korumak üzere bu politika metnini topluluğun rehberliğinde oluşturduk. Ortaya çıkan politika, marka işaretlerinin tüm kullanımlarının bizim misyonumuzla uyumlu olmasını sağlar ve Wikimedia hareketini destekler.
Bilgi paylaşma misyonumuz, ifade özgürlüğüne dayanır ve onu teşvik eder. Bilgi paylaşımını gerçekten kolaylaştırmak için bu marka politikası, ticari marka kanununda mevcut tüm ifade özgürlüğü korumalarını mümkün olan en geniş ölçüde kapsar. Ticari marka politikası ayrıca, marka lisanslarının yarattığı güçlükleri en aza indirmeyi amaçlamaktadır. Misyonumuzla yakından bağlantılı Wikimedia topluluğunun kullanımlarını onaylama konusunda özellikle liberaliz.
Topluluk üyelerinin marka işaretlerini kullanmasını daha da kolaylaştırmak için bu politika bazı yaratıcı marka çözümleri getirir. Topluluk üyelerinin Wikimedia işaretlerini marka lisansı olmadan Wikimedia topluluğu odaklı etkinlikler ve çalışmalarda kullanmasına izin verir. Politika ayrıca diğer yaygın kullanımlar için topluluk üyelerinin çabucak doldurup bize eposta ile gönderebileceği bir "Hızlı Lisans" sunar. Hızlı lisans gerçekten wikiwikidir!
Marka politikasının amacı hakkında daha fazla bilgiyi buradan okuyabilirsiniz
1 Bu kural nelere uygulanır?
1.1 "Wikimedia işaretleri"
Bu politika Wikimedia Vakfı'nın tüm marka işaretleri için geçerlidir. Ticari marka işaretleri, stilize olmayan yazılı marka işaretleri ve her bir Wikimedia sitesinin ticari takdim şekli de dahil olmak üzere hem tescilli hem de tescilsiz marka işaretleridir. Ayrıca şuraya bakınız: ticari markalarımızın hepsini kapsamayan listesi. Bu politikada, onlara "Wikimedia marka işaretleri" ya da sadece "marka işaretleri" diyoruz.
1.2 Wikimedia işaretlerinin kullanımı
Bu Politika, Wikimedia marka işaretlerini kullanmak istediğinizde geçerlidir. Bu politikasının 2. bölümü tüm marka işaretlerinin kullanımını kapsar. Diğer bölümleri sadece ayrı bir izin gerektirmeyen kullanımlara, bir marka lisansı gerektiren kullanımlara veya Wikimedia Vakfı'nın tanıdığı chapterlara, tematik kuruluşlara veya kullanıcı gruplarına sözleşmelerle verilmiş kullanımları kapsar. Eğer marka lisansınızda bu politika ile uyuşmayan bir madde varsa, lisans koşullarına uymalısınız.
1.3 "Biz" veya "Wikimedia Vakfı"
Bu politika, Wikimedia Vakfına ait markaların kullanımını düzenler ve bazen, Wikimedia Vakfı kastedilerek, "biz" gibi kullanımlar olabilir.
1.4 "Siz"
Bu politika, "siz"in için, Wikimedia markalarını kullanmak istemeniz hâlinde geçerlidir ve onları nasıl kullanabileceğinizi açıklar. Siz bir Wikimedia topluluğu üyesi, bir şube, tematik kuruluş, kullanıcı grubu, kurum veya ilgisiz bir kişi olabilirsiniz.
1.4.1 Topluluk üyeleri
Görevimizin devamı doğrultusunda Wikimedia topluluğu bir Wikimedia sitesine katkıda bulunan herkesi içine alır. Ayrıca şubelerimizin, tematik organizasyonların, kullanıcı gruplarının ve Wikimedia Vakfı'nın üyeleri ve personellerini de kapsar.
Wikimedia topluluğunun üyeleri özgür eğitsel içerik oluşturma ve yayma ortak görevini paylaşır. Bunlar Wikimedia hareketinin çekirdeğidir. Bu nedenle topluluk üyeleri Wikimedia Topluluğu logosunu özgürce kullanabilirler. Ayrıca, bir ticari marka lisansını elde etmeden destek çalışmalarında olduğu gibi Wikimedia sitelerindeki tüm Wikimedia işaretlerini Wikimedia topluluğu odaklı etkinliklerde de dahil olmak üzere özgürce kullanabilirler. Bunlarla birlikte topluluk üyeleri, Wikimedia fotoğraf etkinlikleri gibi diğer belirli topluluk kullanımları için bir Hızlı Lisans formunu kolayca doldurabilir. Genel olarak sıradan bir ticari marka lisansı gerektiren kullanımlar için topluluğun taleplerine öncelik veriyoruz.
1.4.2 Şubeler, kullanıcı grupları ve tematik organizasyonlar
Şubeler, kullanıcı grupları ve tematik kuruluşlar Wikimedia Vakfı bünyesinde "hareket kuruluşları" olarak tanımlanır. Wikimedia Vakfı'ndan bağımsızdırlar ve Wikimedia sitelerini desteklerler. Bu gruplar Wikimedia Vakfı ile sözleşme imzalarlar, böylece belirli Wikimedia markalarını kullanabilirler. Herhangi bir kullanım öncelikle Wikimedia'nın misyonunun ilerlemesine katkı sağlamalıdır. Markaların, ilgili sözleşmesinin belirlenen kapsamı bünyesinde kullanılması için bir kuruluş ayrı bir ticari marka lisansı talep edebilir ya da basitçe, kullanımın lisans gerektirmeyecek şekilde bu politikayla uyum sağlayabilir. Tabi ki de, bir kuruluş her zaman kendi ismini, logosunu ve alan adını belirleyebilir. Markalarımızı kullanmak zorunda değildir.
1.4.3 Diğer organizasyonlar ve bireyler
Wikimedia siteleri, yazarlar ve senaristlerin sıklıkla kitaplarında ve filmlerinde tasvir etmek isteyecekleri kadar çok biliniyor. Benzer şekilde, diğer şirketler Wikimedia sitelerindeki içeriği internette ya da mobil uygulamalarda tekrar kullanmak isteyebiliyor. Bu şekilde, kişiler ve şirketler markalarımızı filmlerde, kitaplarda, uygulamalarda ya da diğer medya platformlarında göstermek isteyebilir.
Kullanıcılar bu çalışmaların kaynağı hakkında fikir ayrılığı yaşamadığı sürece bu tip bir kullanım, özgür bilgiye ulaşımı artırarak ve olası yeni Wikimedia topluluğu üyelerini kendine çekerek Wikimedia sitelerini ve misyonunu destekleyebilir. Ancak Wikimedia markalarının başkalarının ürünlerini pazarlamak üzere yanıltıcı şekilde kullanılamaz, zira bu durum Wikimedia kullanıcılarını yanıltabilecektir. Bu sebeple, bu amaçlar için markaları lisanslarken dikkatli olmamız gerekir. Örneğin, kendi logosu olan bir organizasyona marka lisanslarken, bunun organizasyonun kendi logo ya da adından daha belirgin bir şekilde görüntülenmediğinden emin olmalıyız. Her daim organizasyonun kendi adı ve logosu ile herhangi bir Wikimedia markası arasında belirgin bir ayrıma sahip olmak oldukça yararlıdır. Kullanıcıların organizasyonun ürün ya da hizmetlerinin Wikimedia Vakfı'ndan çok diğer organizasyonlar tarafından sağlandığını açıkça görmeleri gerekir. Böyle bir kullanımın ticari marka lisansı olmaksızın kullanımı yasaktır.
1.5 "Misyon"
Wikimedia marka işaretleri sadece "Dünyanın dört bir yanındaki insanları serbest lisanslı veya kamu malı eğitim içeriği toplamaları ve geliştirmeleri ve bunları etkin ve küresel olarak yaymaları için güçlendirmek ve meşgul etmek" şeklindeki misyonumuzu destekleyen etkinlikler için kullanılmalıdır.
2 Wikimedia marka işaretleri nasıl kullanılır?
Lütfen marka lisansı olsun veya olmasın, marka işaretlerini her kullandığınızda Görsel Kimlik Yönergesini izleyiniz. Wikimedia marka işaretlerini her kullandığınızda lütfen şunlara dikkat ediniz:
2.1 Uygun form
Kelime işaretlerini özel ad olarak (ör. "Vikiveri güzeldir") ya da bir sıfat olarak (ör. "Wikimedia siteleri harika") kullanabilirsiniz. Buna Wikimedia markalarının her türlü resmi çevirisi ve transliterasyonu da dahildir.
Wikimedia sitelerinde markaları herhangi bir şekilde kullanabilirsiniz. Kelime işaretlerinin ve logolarının yeniden düzenlemelerini yapabilir, kısaltabilir ve eklemeler yapabilirsiniz.
Wikimedia siteleri dışında Wikimedia kelime işaretlerini, işaretlerin tamamının yazıldığı şekliyle ve baş harfi büyük olarak (ör. "Vikikitap") yazabilirsiniz. Logolar Wikimedia Vakfı'ndan ayrıca bir izin alınmadan düzenlenemez. Logoların diğer markalardan farklı kalmasını sağlamamız gerekiyor.
2.2 Uyarı veya marka imgesi
Makul olduğunda, Wikimedia sitelerinin dışında bir marka kullandığınızda lütfen bu bildirimi ekleyin:
"Burada listelenen [Wikimedia İşareti / logo adı] Wikimedia Vakfı'nın bir ticari markasıdır ve Wikimedia Vakfı'nın izniyle kullanılır. Wikimedia Vakfı tarafından desteklenmiyoruz veyahut Vakıf ile iştirak halinde değiliz."
Bildirim Wikimedia markasının ilk kullanıldığı yere yakın bir yerde görünmelidir. Birden fazla marka görüntülüyorsanız, bildirimin hepsini kapsaması şartıyla tek bir bildirim yeterlidir. Topluluk logosunu Bölüm 3.4 şartları altında kullanıyorsanız bu bildirimi göstermenize gerek yoktur.
Marka kısıtlı bir görsel alana sahip bir mobil ekran ya da başka bir araçta öncelikle görünecekse, bunun yerine bunun bir Wikimedia ticari markası olduğunu göstermek için ticari marka sembolünü (™) kullanabilirsiniz. Ticari marka sembolünün boyutu ve konumu için lütfen Görsel Kimlik Esaslarına göz atın. Kısıtlı alan nedeniyle sembol kullanıyorsanız ve içeriğinize ek sayfalar mevcut ise, lütfen bildirim metnine öne çıkan sayfada (ör. çoğu mobil uygulama "hakkımızda" bölümüne sahiptir ve yükleme aşamasında kuralları gösterir) yer verin.
Wikimedia markalarını kullanımınızı tanımlamak için bir bildirim veya ticari marka sembolü kullanıp kullanmadığınıza bakılmaksızın, lütfen kullanımınızın Wikimedia Vakfı tarafından onaylanma veya onunla bağlantı anlamına gelmediğinden emin olun.
3 Wikimedia simgelerini bize sormadan kullanabileceğiniz durumlar
3.1 Wikimedia sitelerindeki markaların kullanımı
Wikimedia sitelerinde Wikimedia markalarını istediğiniz gibi kullanabilir düzenleyebilirsiniz.
3.2 Topluluk odaklı etkinlikler
Misyonumuzu tanıtan ve genellikle Wikimedia topluluğu üyelerinin katıldığı etkinlikler için ticari markaları kullanabilirsiniz. Bunlar; hackathon'lar, editör toplantıları, fotoğraf gezileri ve WikiCon'lar olabilir.
Örneğin, düzenlediğiniz bir vikimaratonun afişlerine ve posterlerine Vikipedi yapboz küresi logosunu koyabilirsiniz.
GLAM girişimleri ve fotoğraf yarışmaları Bölüm 4.1'e göre Çabuk Lisans gerektirir.
Bu koşul size markaları bağış toplama için kullanma yetkisi vermez.
3.3 Destek ve yeni kullanıcılar kazanma
Wikimedia Vakfı için çalışmadığınızı açıkça belirttiğiniz sürece, insanları Wikimedia siteleri hakkında eğitmek ve yeni katkıda bulunanları işe almak için misyonumuzla tutarlı olan markaları kullanabilirsiniz. Halka açık bir fuar standını süslemek veya bir vikimaratonun reklamını yapmak için eğitim materyali veya afişler oluşturabilirsiniz.
Bu koşul size markaları bağış toplama için kullanma yetkisi vermez.
3.4 Topluluk logosu kullanımı
Wikimedia Topluluğu logosu serbestçe kullanılabilir. Ancak logoyu içeren ticari marka başvurularında bulunamazsınız. Wikimedia topluluğu, logonun herkesin kullanımına açık kalmasını sağlamak istiyor.
3.5 Wikimedia sitelerinden farklı bir şeyi tartışmak (adil kullanım)
Kelime işaretleri bazen bir markayı temsil etmeye ek olarak öncelikli bir anlama sahip olabilir (mesela "apple" ya da "facebook" gibi). Kelime işaretlerimiz projelerimiz oluşturulmadan önce gerçekte var olan kelimeler değildi. Ancak, açıkça Wikimedia siteleri dışında bir şey hakkında konuşmak istediğinizde, kelime işaretlerimizin kullanımını dahil etmek için adil kullanımı geniş bir şekilde yorumlayacağız.
3.6 Wikimedia sitelerine atıf yapma (yalın kullanım)
Stilize edilmemiş kelime işaretlerini (ör. "Vikipedi") şunları tarif etmek için kullanabilirsiniz:
- Bir Wikimedia sitesi ya da bir metindeki Wikimedia hareketinin bir diğer yönü (ör. "Vikipedi'de kömür topları hakkında okumayı seviyorum").
- Wikimedia içeriğinin yanıltıcı olmayacak şekilde türetilmiş bir çalışması (ör. "bu sitenin ansiklopedik içeriği Vikipedi'den elde edilmiştir").
Tüm Wikimedia markalarını kendi web sitenizde Wikimedia sitelerine bir köprü olarak kullanabilirsiniz. Köprülerdeki logo kullanımı Görsel Kimlik Esaslarına uygun olmalıdır (ör. markalar yeniden boyutlandırılabilir ancak farklı bir şekilde düzenlenemez).
Yalın kullanımın diğer belirli durumları aşağıdadır:
3.6.1 Haber paylaşımı
Haber paylaşımlarında ve yorumlarda Wikimedia siteleri hakkında doğru beyanlarda bulunmak için Wikimedia markalarını kullanabilirsiniz.
3.6.2 Kişisel bloglar ve sosyal medya
Kişisel bloglarda ve sosyal medyada Wikimedia siteleri hakkında doğru açıklamalar yapmak ya da tasavvur etmek üzere Wikimedia markalarını kullanabilirsiniz. Ancak lütfen Wikimedia Vakfı veya bir iştiraki tarafından bir destek ima etmek için bunu yapmayın. Kafa karışıklığını önlemek için, Wikimedia logolarını arka planda, veya profil fotoğrafı, blogunuzun başlığında, adında ya da sosyal medya kullanıcı adınızda kullanmayın. Bu bölümde yazılanlar Topluluk logosunun Bölüm 3.4 kuralları dahilinde kullanımının kısıtlanması anlamına gelmez.
3.6.3 Sanatsal, bilimsel, edebi, politik ve diğer ticari olmayan kullanımlar
Wikimedia markalarını, Wikimedia sitelerini sanatsal, bilimsel, edebi ve politik çalışmalar içerisinde tartışmak üzere kullanabilirsiniz.
Bir Wikimedia markasını kitabınızın kapağında, bir filmin içerisinde göstermek veya Wikimedia Vakfı tarafından desteklenmek istenebilecek bir etkinlik ya da sunum düzenlemek istiyorsanız lütfen bu konuda bize bir talepte bulunun. Daha fazla bilgi için lütfen Dördüncü Bölüme bakın.
Markaları çeşitli şaka ve eleştirilerde kullanabilirsiniz. Çalışmanızın Wikimedia siteleri ile iştirakli olduğu hususunda kullanıcıların kafa karışıklığı yaşamalarını engellemek için, çalışmanızı bir "eleştiri" ya da "parodi" olarak işaretlemek faydalı olabilir.
3.7 Kendi markalı ürünlerinizi yapmak
Şahsi kullanım için markalarla farklı şeyler oluşturabilirsiniz. Bunlar; tişörtler, şapkalar, masaüstü duvar fotoğrafları, boyunluklar ve hatta kekler olabilir! Ancak lütfen bunları satmayın ve tasarımlarınızın Görsel Kimlik Esaslarına uygun olduğuna emin olun. Markalı ürünlerinizi satmak isterseniz, Bölüm 4.6'ya göre bir lisans talep etmeniz gerekebilir.
4 İzin gerektiren özel kullanımlar
Bu politikanın Bölüm 3'e göre izin verilmeyen veya Bölüm 5'e göre yasaklanan tüm kullanımlar bir ticari marka lisansı gerektirir. Bu bölüm yalnızca lisans gerektiren en yaygın kullanımları ele almaktadır.
Markalarımızı bir ticari marka lisansı altında kullanırken, bu ticari marka politikası ile birlikte bütün şartlarına uyum sağlamanız gerekir. Lisansınızdaki bazı şartlar bu politika ile uyumlu değilse lisans şartlarına uymanız gerekir. Hareket organizasyonları yalnızca, Wikimedia Vakfı ile organizasyonel anlaşmaları veya işbu politika uyarınca yetkilendirilmemiş bir kullanım var ise ayrıca bir lisans gerektirir.
4.1 Özel topluluk kullanımları için Hızlı Lisans
Hızlı Lisans, Viki Anıtları Seviyor ve GLAM girişimleri gibi yaygın topluluk kullanımları için basit bir ticari marka lisansıdır. Meta üzerinden kullanılabilir. Markaları Hızlı Lisans şartlarında belirtildiği şekliyle kullanmaya trademarks@wikimedia.org adresine doldurulmuş bir Hızlı Lisans göndermenizle birlikte kullanmaya başlayabilirsiniz. Onay için beklemenize gerek yoktur.
4.1.1 Fotoğraf yarışmaları
Fotoğraf yarışmaları, katılımcılarına en iyi fotoğraf için Wikimedia Commons'a özgür lisanslı özgün fotoğraflar yükleyebilmelerini sağlar. İlanlar, posterler, slayt sunumları, web siteleri ve sosyal medyada kullanım için, bu yarışma kapsamında bir Hızlı Lisans sahibi olabilirsiniz. Bir hareket organizasyonu iseniz, fotoğraf yarışmalarını da kapsayan bir anlaşmanız halihazırda var olabilir.
4.1.2 GLAM girişimleri
Wikimedia hareketi dışından, Hızlı Lisansı olan biriyle işbirliği içerisinde markaları kullanabilirsiniz. Bu lisans parklar, müzeler, kütüphaneler ve diğer kültürel yapılarla yapılan işbirliklerine, sahip oldukları bilgileri dünya ile Wikimedia siteleri aracılığıyla paylaşmak üzere uygulanır. Bir hareket organizasyonu iseniz, GLAM girişimlerini de kapsayan bir anlaşmanız halihazırda var olabilir.
Bazı GLAM girişimleri, Vikipedi ile belirli bir GLAM organizasyonunun ilişkilerini geliştirmek üzere çalışan Mukim Vikipedistleri içinde barındırabilir. Çalışmalarınız misyon ile uyumlu olduğu sürece, çevrimiçi profesyonel profillerde, kişisel blogunuzda ve sosyal medyada kendinizi bir Mukim Vikipedist olarak tanıtmak üzere lütfen bir Hızlı Lisans kullanın.
4.2 Alan adları
Kayıt olmak veya içinde Wikimedia markası içeren bir alan adı kullanmak için izin almanız gerekir. Görsel veya işitsel bir Wikimedia markasına benzeyen veya yanlış yazılmış bir Wikimedia markası içeren bir alan adına kayıt olmayın, zira bu durum Wikimedia kullanıcılarını şaşırtabilir.
4.3 Etkinlikler ve konferanslar
Bir Wikimedia markası kullanan kamuya açık bir etkinlik veya konferans düzenlemeyi planlıyorsanız bir ticari marka lisansınızın olması gerekir.
Bir etkinlik için lisans talep ederken aşağıdaki bilgilere yer vermeniz gerekir.
|
---|
|
Edindiğiniz ticari marka lisansı, yalnızca bu lisansı talep ettiğiniz etkinlik özelinde geçerli olacaktır. Başka bir etkinlik düzenlemek istiyorsanız yeni bir lisans için tekrar başvurmanız gerekir.
4.4 Yayınlar
Kullanımınız ABD ticari marka hukuku veya uygulanabilir diğer yabancı hukuka göre adil veya yalın kullanım şartlarını sağlamıyorsa, bir yayında Wikimedia markası kullanabilmeniz için ticari marka lisansı almanız gerekir.
Markalarımızı bir yayında kullanmak için lisans talep ederken aşağıdaki bilgilere yer vermeniz gerekir.
|
---|
|
Bir ticari marka lisansınız olduğunda bunu yalnızca talep ettiğiniz o tek yayın özelinde kullanabilirsiniz. Başka bir yayın için yeni bir lisans başvurusu yapmanız gerekir.
4.5 Filmler & TV şovları
Vikipedi logosunu bir filmde, TV programı bölümünde ya da çevrimiçi bir yapımda kullanmak için ticari marka lisansınızın olması gerekir.
Markalarımızı bir filmde veya TV programı bölümünde kullanmak için lisans talep ederken aşağıdaki bilgilere yer vermeniz gerekir.
|
---|
|
Bir ticari marka lisansınız olduğunda bunu yalnızca talep ettiğiniz film, TV programı bölümü veya çevrimiçi yapım özelinde kullanabilirsiniz. Başka bir film veya TV programı bölümü için yeni bir lisans başvurusu yapmanız gerekir.
4.6 Ticari ürünler
Aşağıdaki şartların varlığı halinde, ticari kullanım için Wikimedia ticari markaları içeren ürünler üretebilirsiniz:
- Wikimedia Vakfından ticari marka lisansı almışsanız,
- Görsel Kimlik Esaslarımıza uymuşsanız, ve
- Müşterilerinize, varsa satış fiyatının ne kadarının Wikimedia sitelerine bağışlanacağını dürüstçe duyurmuşsanız.
5 Yasaklanmış kullanımlar
5.1. Yanıltıcı ayna ve taklit siteler
Lütfen bir Wikimedia sitesinin "görüntüsünü ve hissiyatını" taklit eden bir web sitesi oluşturmayın. Bu durum özellikle taklit edilen Vikipedi maddelerine uygulanır. Eğer bir taklit site oluşturmak için makul bir sebebiniz varsa lütfen bizimle trademarks@wikimedia.org adresi üzerinden iletişime geçin.
Yalnızca bir viki oluşturmak için MediaWiki yazılımını kullanmak istiyorsanız veya taklit siteniz açıkça bir parodi ise bizimle iletişime geçmenize gerek yok.
Bir ayna site oluşturursanız, içerikle ilgili lisanslarla uyumlu olduğundan emin olun. Wikimedia politikalarına ve iletişim detaylarına bağlantı kopyalamayın. Lütfen bir Wikimedia sitesinin ayna sitesinde Wikimedia markalarını kullanmayın
5.2 Wikimedia harici sitelere bağlantı vermek
Wikimedia markalarını yalnızca Wikimedia sitelerine bağlantı vermek için kullanabilirsiniz. Kendi web sitenizden bir Wikimedia sitesine bağlantı vermek istiyorsanız lütfen Wikimedia sitelerine bağlantılara atıfta bulunun.
5.3 Yanlış tanıtım
Bu politika şartları altında bir Wikimedia markası kullanırken, lütfen markayı sadece temsil ettiği proje için kullanın. Lütfen kullanımınızın herhangi bir şekilde Wikimedia Vakfı tarafından desteklendiği, sponsor olunduğu veya Wikimedia Vakfının bir parçası olduğu izlenimini yaratmayın. Bu bölüm, böyle bir destek önermenize izin vermeyen bir markayı kullanmak için size bir lisans verildiğinde de geçerlidir.
6 Ticari marka suistimali
6.1 Suistimalin bildirilmesi
Ticari marka suistimali ile mücadele çok önemlidir. Marka tecavüzlerine ilişkin davalar için çok emek sarfediyoruz, çünkü topluluğun oluşturduğu değerli ticari marka haklarını korumak istiyoruz. Bir markanın tecavüz olabilecek herhangi bir şekilde kullanımını gördüyseniz, lütfen bize bildirin. legal-tm-vio@wikimedia.org
adresine bir e-posta gönderin veya buradan bir bildirim gönderim. Yardımlarınızı gerçekten takdir ediyoruz.
6.2 Kötüye kullanım halinde iznin iptali
Bir ticari marka kullanımının misyonumuzla tutarsız olduğunu veya topluluk üyelerine, hareket örgütlerine veya Wikimedia Vakfı'na zarar verebileceğini belirlersek, herhangi bir şekilde bildirimde bulunarak bu politika kapsamındaki Wikimedia markalarını kullanma hakkınızı herhangi bir zamanda iptal edebiliriz.
7 Ticari marka politikasının gözden geçirilmesi ve çevrilmesi
7.1 Bu politika aşağıdaki şekilde revize edilebilir:
- Değişiklikleri topluluğa tarafımızca seçilen üç dilde teklif ederiz. Teklif edilen revizyona dair Wikimedia sitelerinde, WikimediaAnnounce-L'ye e-posta yoluyla ya da benzer posta listeleriyle bildirimde bulunuruz. Topluluğun yorumları için en az 30 gün süre verilir.
- Küçük veya hukuki nedenlerle yapılması zorunlu olan değişiklikler ise, mümkün olduğu hallerde [$wikimediaannounce WikimediaAnnounce-L'ye] e-posta yoluyla ya da benzer posta listeleriyle üç günlük bildirim süresi sağlarız. Küçük değişiklikler, dil düzeltmelerini, yönetimsel değişiklikleri veya yanlış ifadelerin düzelilmesini içerir.
- Bu bölüm kullanıcı dostu özetlerde, sıkça sorulan sorularda, ticari marka politikasının gerekçesinde, ticari marka talep formunda ve ihlal bildirim formunda uygulanmaz. Bunlar ticari marka politikasının parçası değildir ve herhangi bir bildirim yapılmaksızın her zaman revize edilebilirler.
7.2 Ticari marka politikasının çevrilmesi
Bu politikanın asıl İngilizce sürümüyle çevirisi arasında anlam açısından farklılıkların mevcudiyeti halinde, İngilizce sürüm esas alınmalıdır.
7.3 Sorular
Kullanımızın bu politikayla veya yerel ticari marka hukukuyla uyumlu olup olmadığından emin değilseniz, lütfen bizimle trademarks@wikimedia.org adresi üzerinden iletişime geçmekten çekinmeyin.
Ticari marka politikamızın gerekçesi
Bu açıklama ticari marka politikasının bir parçası olmadığı gibi, yasal bir belge de değildir.
Basitçe yeni ticari marka politikamızın arka planını açıklamaktadır.
Wikimedia markaları Wikimedia topluluğunu oluşturan birçok gönüllü tarafından oluşturulan saygınlığı temsil eder. Bu nedenle internet kullanıcıları Wikimedia markası içeren sitelerin, iyi niyetli işbirliği ile kendini buna adamış Wikimedian'ların oluşturduğu özgür ve tarafsız eğitsel içerik barındırdığından emin olabilir. Wikimedia markalarının yalnızca misyonumuzla uyumlu bir şekilde kullanıldığından emin olmak topluluğun sıkı çalışmasını ve Wikimedia sitelerinin itibarını korumaya yardımcı olur.
1. Ticari marka politikası iki topluluk çıkarını dengeler.
Wikimedia sitelerinin adem-i merkeziyetçileştirilmiş yapısı dünyanın dört tarafından gelen tutkulu kullanıcıların özgür bilgi misyonuna hizmet etmesine olanak sağlar. Bu nedenle ilk menfaat, kullanıcıların Wikimedia markalarını çalışmalarında kolaylıkla kullanabilmesinden emin olmaktır. İkincisi ise Wikimedia markalarının itibarını korumaktır. Markalar, eğitsel içeriğin açı ve işbirlikçi bir süreç dahilinde oluşturulduğunu ifade eder. Markaların itibarı, temsil ettikleri içeriğin internet üzerinden dijital olarak teslim edilmesi ve dikkatsiz kullanıcılara kolaylıkla yanlış sunulabilmesi nedeniyle özellikle önemlidir.
Wikimedia topluluğu çıkarlarına hizmet etmek için yaratıcı bir şekilde ticari marka hukuku uygulamamız gerekiyor. Ticari marka hukuku ilkeleri, benzersiz organizasyon modelimiz göz önünde bulundurularak geliştirilmemiştir. Ancak hedefimiz ticari marka korumasının topluluğumuz için sorunsuz çalışmasını sağlamaktır. Bu nedenle ticari marka politikası markaların Wikimedia topluluğu tarafından kullanımını kolaytırırken bir taraftan da ticari marka hukukunun gerekliliklerine saygı duyar.
2. Ticari markaları neden kullanalım?
Ticari markalar, bir kullanıcının tanıdığı bir markanın aslında onu aradığı işe yönlendireceğine dair sezgilerine güvenmesine izin verir. Ticari markası koruması, temsil ettiği işten ayrı olarak oluşturulabilmesini ya da satılabilmesini sağlayan fikri bir mülkiyet hakkı değildir. Telif hakkı veya patent koruması kadar kısıtlayıcı değildir. Bu doktrinler, hukukun misyonumuza daha iyi hizmet edebilmesi Creative Commons ve GNU GPL gibi açık lisans yaklaşımlarını kabul etmemizi gerektirdi. Yine de ticari marka hukukunun benzersiz hatları, yaratıcı bir şekilde bizim lehimize işlememize izin veriyor. Wikimedia sitelerinin tamlığını korurken Wikimedia içeriğinin liberal yeniden kullanımına da izin verir. Açık ticari markalarımız nedeniyle, okuyucular eğitsel içeriği topluluğumuz tarafından viki yoluyla oluşturulduğunu hemen anlayacaktır.
- 2.1 Ticari marka hakları suistimale karşı sağladığı koruma.
- Ticari marka hakları, Wikimedia hareketini temsil eden markaların suistimalden korunmasına yardımcı olur. İnsanlar, Wikimedia sitelerinin popülerliği nedeniyle markaları yanıltıcı bir şekilde kullanabilir. Bazıları markalarımızı kullanarak kendi web siteleri ya da hizmetlerini daha cazip bir hale getirmeye çalışabilir. Diğerleri ise dikkat çekmek için markaları veya Wikimedia sitelerinin genel görünümünü intihal edebilir. Ancak bu ilgi yanlış yönlendirilmiştir, çünkü markalar orijinal Wikimedia içeriği olmayan işleri göstermek için kullanılır. Buna izin verseydik, kullanıcıların hataen bu alt içeriğin Wikimedia topluluğu tarafından üretildiğine inanmaları ve Wikimedia sitelerine dair görüşlerinin değerini kaybetmesine neden olması mümkündü.
- Örneğin, kimse misyonumuzla uyumsuz bir şekilde yalnızca şirketlerin reklamını yapmak için oluşturulmuş sahte Vikipedi maddeleri görmeyi istemez. Benzer şekilde, siber alan adı işgalcileri sıklıkla alan adlarında Wikimedia markalarının yaygın yanlış yazılan ve değişik varyantlarını kaydettirmeye çalışmaktadır. Bunu, Wikimedia sitelerini arayan kullanıcıları reklamlara ve diğer alakasız içeriklere yönlendirmek için yaparlar. Mesela kullanıcıları kötü amaçlı yazılımlara "Tebrikler! Bir milyonuncu ziyaretçimizsiniz!" gibi bir açılır pencereye tıklayarak ulaşmalarına neden olabilir. Ayrıca, Wikimedia sitesine benzeyen bir sayfada parolalarını girmelerini isteyerek, kullanıcıları kimlik avı dolandırıcılığına maruz bırakabilirler. Bütün bunlar ticari marka haklarını kullanarak mücadele edebileceğimiz suistimal örnekleridir. Wikimedia topluluğunun sıkı çalışmasını korumak için, bu tip suistimalleri takip etmek hakkı öngörmemiz gerekiyor.
- 2.2 Ticari marka doktrininde özgür konuşmanın önemi Wikimedia ticari markalarının özgür bilgiye müdahale etmemesini sağlamasıdır.
- Bilgiyi paylaşma misyonumuz özgür konuşmaya dayanır ve bunu teşvik eder. Ticari marka koruması, konuşma odaklı etkinlikler için birçok yer bıraktığı için bu ekosistemde mevcut olabilir. Mesela, ticari marka hukuku altındaki benzersiz adil kullanım doktrini, bir markanın ticari marka olmayan bir anlamda (yani, kelimenin ticari markadan başka bir anlama gelebileceği durumlarda) herhangi bir şekilde kullanılmasına izin verir. Ticari marka hukuku ayrıca bir "yalın kullanım" doktrinine de sahiptir. Bu doktrin, o isimle markalaşmış şeye atıfta bulunmak için bir markanın serbest kullanımlarına izin verir. Son olarak, ticari marka hukuku ayrıca markaların sanatsal ve politik konuşmalarda kullanımını da kapsar. Serbest kullanımının bu geniş yelpazesi bu hukuki yapıyı telif ve patent hakkı gibi fikri mülkiyet haklarından ayırır.
- Wikimedia markaları üzerine ticari marka koruması uygulayarak herhangi bir kişinin bu tip kullanımlarını geciktirmiyoruz. Ticari marka taleplerine karşı olan liberal muvafakatimiz gelecekte topluluk üyelerinin, adil olmayan kullanım amaçları da dahil olmak üzere misyonumuzu tanıtmak için Wikimedia markalarını kolayca kullanabilmelerini sağlayacak.
3. Ticari marka haklarımızı nasıl devam ettirdiğimiz.
Hareket için Wikimedia ticari markalarını korumak adına, suistimalleri gözetlememiz ve markaları dikkatlica lisanslamamız gerekiyor. Yanıltıcı kullanımlar marka ile temsil ettiği saygınlık arasındaki bağlantıyı zayıflatabilir ve muhtemelen ticari marka haklarının kaybı ile sonuçlanabilir. Bu da diğer yanıltıcı ve istismar edici kullanımlara karşı koruma gücümüzü kaybetmemize neden olabilir. Bu durum Wikimedia markalarının kullanımının kaydını tutmak ve yanıltıcı kullanımlara karşı harekete geçmek için önemlidir.
Benzer şekilde, ticari marka hukuku ticari marka sahiplerinin bir lisans altında ticari marka kullanımına izin verilen işin kalitesini gözetlemesini gerektirir. Bu gözetlemenin başarısızlığa uğraması, ticari marka sahibinin haklarını kaybetmesi anlamına gelen "çıplak lisanslamaya" neden olabilir. Bu nedenle Wikimedia sitelerinin ve itibarının kalitesini yansıtan bir kalite seviyesi gerektirmesi önemlidir.
4. Wikimedia misyonunu tanıtan ticari marka kullanımlarını kolaylaştırmak.
Bazı belirli yasal yükümlülüklerimiz olmakla birlikte, Wikimedia topluluğunun çalışmaları için bu ticari marka gereksinimlerinin bir engel oluşturmasını da istemeyiz. Ticari marka politikası Wikimedia markalarının lisanslanmasını kolaylaştırmayı amaçlamaktadır. Birçok kullanıma da keza ticari marka politikası tarafından müsaade edilmiş olup ayrı bir izin gerektirmez. Diğer kullanımlar, politikada kullanıcılar için de ana hatlarıyla belirttiğimiz birçok adil kullanım kategorisine girer.
Ayrıca topluluk üyeleri için Wikimedia misyonunu ilerletmek için bunu nasıl daha kolay bir hale getirebileceğimiz hakkında da yaratıcı düşünüyoruz.
Bu maksatla, "Hızlı Lisans" olarak adlandırdığımız, Wikimedia markalarının özel kullanımları için ticari marka politikasında liberal bir çözüm getirdik. Bu Hızlı Lisans'tır, zira bir lisans talep edip bunun hazırlanmasını beklemek yerine, topluluk üyelerinin yalnızca bir form doldurup bunu trademarkswikimediaorg adresine e-posta yoluyla yollamaları yeterlidir. Hızlı Lisans yaygın topluluk kullanımları için ticari marka kullanımını kolaylaştırırken, Wikimedia markalarının ticari marka korumasını sürdürmek için de bazı ölçütler içerir. Lisans, bir kalite kontrol gerekliliğini ve bir markanın Wikimedia misyonuna aykırı bir şekilde kullanılması durumunda lisansı feshetme hakkının saklı tutulmasını içerir.
5. Başka ne yenilik var?
Topluluk üyelerine çalışmalarında yardımcı olmak üzere birtakım liberal çözümler sunmaktan başka, yeni ticari marka politikası çok az esaslı değişiklik içeriyor. Markaların kullanımını kolaylaştırmak için ticari marka politikamızı anlaşılır hale getirmeye odaklandık ve mümkün olduğunda pratik yaptık. Topluluk üyeleri, önceden belirsiz olan ticari marka koşulları hakkında birçok yorum getirdi. Bunları ve yeni ticari marka politikası ile SSS'deki diğer koşulları anlaşılır hale getirmeye çalışıyoruz. Politikanın kolayca yönlendirilebilir ve anlaşılabilir olmasını istiyoruz. Ayrıca SSS'leri ayırt edilebilir şekilde genişlettik ve politikadaki diğer ilgili koşullarla bağlantılandırdık. Politikanın dili ve SSS'leri, bunları direkt olarak yazdığımızdan emin olmak için çeşitli okunabilirlik indeksleri altında daha fazla teste tâbi tutuldu. Ve sonunda, ticari marka lisansları talep etmek için bu iki sürecin daha açık olmasını sağladığını umduğumuz formlar tanıttık.
Sıkça sorulan sorular
Burada listelenen sıkça sorulan sorular, ticari marka politikasının bir parçası olmadığı gibi, yasal bir belge dahi değildir. Bu SSS'leri yararlı bulmanızı umuyoruz.:)
0 Ticari marka politikasına giriş
0.1 "Ticari marka koruması" nedir?
Ticari marka hukuku, tıpkı birtakım mal ve hizmetler gibi, marka ile temsil ettiği iş arasındaki birlikteliği korur. Belirli bir çalışmanın kaynağı hakkında kullanıcıları kafa karışıklığından korumayı amaçlar. Ayrıca, bir ticari markayı gören kullanıcılar bu ilişkiye güvenirler ve markalar altında sağlanan diğer çalışmalardan bekledikleri ile karşılaştırılabilir itibar ve kalite düzeyi ve hizmet düzeyi hakkında beklentileri olur. Bu nedenle, ticari markalar Wikimedia Vakfını ve topluluk üyelerinin itibarını somutlaştıran ve kullanıcılar için bir çalışmayı, ürünü veya hizmeti tanıtan "kısa bir yol" olarak hizmet gören oldukça güçlü ve değerli araçlardır.
0.2 "Wikimedia siteleri" nelerdir?
Wikimedia Vakfı birkaç özgür yazılım ve özgür içerik sitesi işletiyor, bazıları şurada listelenmekte: Projelerimiz.
1 Bu politika nelere uygulanır?
1.1 "Kelime işareti" nedir?
Yalnızca bir metinden oluşan (mesela "Wikipedia" veya "Wikimedia"), kaynağını tanımlamak için temsil ettiği işle bağlantı içerisinde kullanılan bir ticari markadır. Ek olarak, bir kelime işareti bütün resmi çevirileri ve transliterasyonları da içerir (ör. "Türkçe için Vikipedi").
1.2 "Karakterize edilmemiş kelime işareti" nedir?
Karakterize edilmemiş kelime işaretleri, yalnızca "Wikimedia" ve diğer proje isimleri "Vikipedi", "Vikisözlük" gibi sözcüklerdir. Karşılaştırıldığında, karakterize edilen kelime işaretleri, belirli yazı tipleriyle yazılmış gibi kendi özel biçimleriyle oluşan isimlerdir. Örneğin, "Vikipedi" kelime işareti için özel biçim şöyle görünür: . Karakterize edilen ve edilmeyen kelime işaretleri Wikimedia Vakfı'nın ticari markalarıdır.
1.3 "Ticari takdim şekli" nedir?
Amaçlarımız doğrultusunda, ticari takdim şekli, web sitesinin ya da çevrimiçi materyalin kaynağını tanımlayan web sitesinin veya maddenin tasarımını ifade eder. Bunu bir sitenin "görünüşü ve hissettirdiği" olarak da düşünebilirsiniz. Bir Vikipedi maddesinin ya da Vikipedi ana sayfasının özel tasarımı ve görünüşü bir örnektir. Bir Wikimedia sitesinin ticari takdim şekli de ayrıca Wikimedia Vakfı'nın bir ticari markasıdır. Ticari marka hukuku ticari takdim şekillerini de korur.
1.4 "Topluluk üyeleri" kimdir?
Wikimedia sitesine katkıda bulunan herkes! Ayrıca şubeleri, tematik kuruluşları, kullanıcı gruplarını, Wikimedia Vakfının personelini ve üyelerini içerir.
1.5 Bir hareket kuruluşu, ticari markaları neden özgürce kullanamaz?
Ticari markaların yasal hak sahibi olarak, topluluk için ticari marka korumalarını sağlamak için kullanımlarını kontrol etmemiz gerekiyor. Daha fazlasını buradan okuyabilirsiniz.
1.6 Bu ticari marka politikası ile bir şube, kullanıcı grubu ya da tematik kuruluş anlaşması arasındaki ilişki nasıldır?
Şubeler, kullanıcı grupları ve tematik kuruluşlar hem bu ticari marka politikasına hem de Wikimedia Vakfı ile imzaladıkları ayrı sözleşmelerine uymak zorundadır. Bu politika ile şubeler, kullanıcı grupları ya da tematik kuruluş anlaşmaları arasında çelişkiler husule gelirse, kuruluşun kendi anlaşmasına uyması gerekir.
Şubelere, kullanıcı gruplarına ve tematik kuruluşlara geri dönün
2 Wikimedia markaları nasıl kullanılır
2.1 Ürün ve hizmetlerimin Wikimedia Vakfı tarafından sunulmadığını beyan edersem, adım veya şirket adım Wikimedia işaretinden daha küçük olabilir mi?
Hayır. Wikimedia Vakfının ürün veya hizmetlerinizi sağlamadığının son derece açık olduğundan emin olmamız gerekiyor. Bu, bunu yapmanın basit ve tutarlı yolu.
2.2 Ürün veya hizmetlerin tarafımca sağlandığını açıkça belirtirsem ne olur?
Üzgünüz, logonuz, adınız veya şirket adınız yine de herhangi bir Wikimedia markasından büyük olmalı ve Wikimedia markalarından açıkça ayrık olması gerekir. İnsanlar her zaman ayrıntıları okumuyor (şok edici değil mi, biliyoruz!). Bu nedenle, ürünlerinizin veya hizmetlerinizin Wikimedia Foundation tarafından sağlanmadığını mümkün olduğunca açık bir şekilde belirtmemiz gerekiyor.
2.3 "Wikimedia sitelerinin dışında" derken neyi kastediyorsunuz?
Wikimedia siteleri üzerinden olmayan ticari marka kullanımları; Vikipedi, Wikimedia Commons, Vikisözlük, Vikiveri, Vikisöz, Vikikitap, Vikikaynak, Vikitür, Vikihaber, Vikiversite, Vikigezgin veya Wikimedia Meta-Viki olabilir. Bu politikanın amaçları doğrultusunda, Wikimedia Bulut VPS üzerindeki ticari markaların kullanımı bir Wikimedia sitesi olarak kabul edilecek. Dolayısıyla, markaları sitelerin dışında bunları bir vikimaraton için afişlerin üstüne yerleştirdiğiniz zaman kullanabilirsiniz.
2.4 Wikimedia ticari markalarını "Mukim Vikipedistler" gibi diğer kelimelerle birleştiren terimler oluşturabilir miyim?
Evet. Bu koşul, topluluk üyelerinin bunu Wikimedia siteleri üzerinde yaptığı sürece Wikimedia hareketi için yeni terimler yaratmak amacıyla serbestçe markaları diğer kelimelerle yaratıcı bir şekilde birleştirmelerinin durdurulması anlamına gelmez.
2.5 Markalardaki metinleri kendi dilime çevirebilir miyim?
Wikimedia sitelerindeki markalarda yer alan metinleri çevirebilirsiniz.
2.6 Örneğin özel bir etkinliği kutlamak için grafik öğeler ekleyebilir miyim?
Site içi özel amaçlar için varyasyonlar oluşturabilirsiniz ancak lütfen sitelerimiz dışındaki logoları değiştirmeyin. Bu ve diğer birçok soru Görsel Kimlik Esaslarımızda cevaplandı.
2.7 What types of remixes of Wikimedia logos may be used outside of Wikimedia sites?
Certain remixes of Wikimedia logos may be used outside of Wikimedia sites as long as the remix does not look too similar to any of the Wikimedia marks. Please make sure that the remix will not be confused with the original Wikimedia logo.
2.8 Logoların yüksek çözünürlüklü sürümlerini kullanabilir miyim?
Evet! Şöyle buyurun.
2.9 Ticari marka uyarısını nereye yerleştirmeliyim?
Bildirimi bir dipnot olarak kabul edin. Belgenizi okuyan, web sitenize bakan veya filminizi izleyen bir insan kolayca bu bildirimi bulabilmeli. İyi örnekler şöyledir: bir belgenin (aynı) sayfasının sonunda, bir kitabın baskısında, bir web sitesinin en altında ve bir videonun jeneriğinde.
2.10 Bir uyarı eklemek için yeterli bir alan yoksa ne yapmalıyım?
Endişelenmeyin! Markanız bir mobil veya diğer araçta küçük bir boşlukta görünecekse, yalnızca ticari marka sembolünü (™) kullandığınız herhangi bir Wikimedia ticari markası için kullanabilirsiniz.
2.11 Bildirimde ticari markaya nasıl atıfta bulunmalıyım?
Kelime işaretlerine harfi harfine atıfta bulunulmalıdır (ör. "Wikimedia Commons"). Logolar Görsel Kimlik Esasları doğrultusunda tanımlanmalıdır. "Vikipedi Yapboz Küresi" ve "'W' ikonu" örnek gösterilebilir.
2.12 Birden fazla ticari marka kullanırsam ne olur?
Uyarıda, tüm markaları bu şekilde açıkladığınızdan emin olun:
"Vikiveri kelime işareti ve logosu Wikimedia Vakfı'nın ticari markalarıdır."
2.13 Marka imgesini ne zaman kullanmalıyım?
Bir mobil ekranda ticari marka kullanır gibi yalnızca bildirim metni için yeterli boş alanınız yoksa ticari marka sembolünü kullanmanız gerekir.
2.14 Marka imgesinin nasıl kullanılması gerektiğine dair bazı örnekler verebilir misiniz?
İşte bir örnek:
"Wikimedia Commons™, topluluğumuzun resimler, sesler ve video klipler gibi medya dosyalarını herkese açık hale getirmek için geliştirdiği harika Wikimedia projelerinden biridir!"
2.15 Sembolün boyutu ne olmalı?
Bir kelime işareti kullanıyorsanız ("Vikipedi" gibi), ticari marka sembolü için markanın kendisi ile aynı yazı boyutunu kullanmalısınız. Bu bağlamda, üst-im kullanımı sembol için tavsiye edilir. Marka bir resim ise (yapboz küresi gibi), sembol için resmin boyutuyla eşleşen bir yazı tipi boyutu seçmeli ve sembolü, açıkça görülebilecek ve resmin sağ üst köşesine yeterince yakın olacak ve ona temas etmeyecek şekilde yerleştirmelisiniz.
2.16 Ancak web sitemin gerçekten çok güzel görünmesini istiyorum! Sembolü daha küçük yapabilir miyim veya başka bir yere yerleştirebilir miyim?
Maalesef hayır. Unutmayın, sembolü yalnızca markanın ilk ya da en öne çıkan kullanımına yakın bir yere yerleştirmelisiniz.
2.17 "Wikimedia Vakfından veya bir iştirakinden destek gelmemesi" ne demek?
İnsanların hataen Wikimedia Vakfı veya bir sitesi üzerine konuştuğunuzu düşünmediklerinden emin olmanız gerekir. Örneğin, kimsenin sizin Wikimedia Vakfı için çalıştığınızı düşünmediğinden emin olmalısınız.
3 Wikimedia markalarını izin istemeden kullanmak
3.1 Wikimedia sitelerindeki markaları ne zaman kullanabileceğime dair bazı örnekler verebilir misiniz?
Markaları kullanıcı sayfalarında, yardım sayfalarına ve Wikimedia veya Wikimedia projeleri hakkındaki sayfalarda kullanabilirsiniz. Ayrıca, e-posta listelerinde, IRC'de veya Wikimedia siteleri üzerindeki bir aracı isimlendirmek için de kullanabilirsiniz. Buradaki kullanım, bir site ile bağlantılı olduğu, misyonumuzu desteklediği ve Kullanım Şartları ile uyumlu olduğu sürece sınırsızdır.
Wikimedia sitelerinde ticari markaların kullanımına geri dönün
3.2 Hangi etkinlikler "topluluk odaklı" değildir?
Topluluğun üyesi olmayan insanların daha çok bulunduğu etkinlikler topluluk odaklı değildir. (Lütfen genel etkinlikler hakkındaki SSS'ye bir göz atın.) Ancak bu durum etkinliklerinizde misafirleriniz olmayacağı anlamına gelmez!
3.3 Topluluk odaklı etkinliklere dair bazı örnekler verebilir misiniz?
Topluluk odaklı etkinlikler öncelikle topluluk üyelerine açık olan ve misyonumuzu destekleyen etkinliklerdir. Bu etkinlikler Wikimedia sitelerinin genel kalitesini geliştirmeye yöneliktir. "Londralı Vikipedistlerin olağan toplantısı", "Rusya Viki-Konferansı" ve Köln Vikipedi Atölyesi (ALM) tarzı özel etkinlikler gibi, topluluk üyelerince düzenlenen konferanslar ve aylık buluşmalar örnek verilebilir.
3.4 Topluluk odaklı bir etkinliğim varsa hangi markaları kullanabilirim?
Öncelikle her Wikimedia topluluğu odaklı etkinlik ticari markalı bir ismi barındırabilir. Ayrıca Wikimedia logolarını, yalnızca ilgi alanıyla sınırlı olmak kaydıyla etkinlik alanını dekore etmek üzere kullanabilirsiniz. Örneğin, Vikikaynak logosunu bir Wikimedia Commons etkinliği için kullanamazsınız. Bununla birlikte, 'Wikimania' adı ve logosu, yıllık Wikimania konferansı için saklıdır.
3.5 Sosyal destek çalışmalarına dair bazı örnekler verebilir misiniz?
Bir sokak fuarında stant açabilirsiniz. Bazı örnekler burada mevcut. Wikimedia sitelerini kulübünüzde temsil etmek veya yaşlılara ulaşmak isteyebilirsiniz. Ayrıca okullarda konuşmalar yapabilir veya üniversite dersleri oluşturabilirsiniz.
3.6 Eğitim materyalleri nedir?
Eğitim materyalleri insanların Wikimedia sitelerini anlamalarına yardımcı olur. Bunlar broşür, video, hatırlatıcı not kağıtları ve diğer kılavuzlar olabilir.
3.7 Topluluğu bir kurumda temsil etmeye ne diyorsunuz?
Kurumunuz bir GLAM projesinin veya bir benzerinin parçası olarak sizi "Mukim Vikipedist" olarak çağırmak istiyorsa kayıt olmanız ve bize e-postayla bir Hızlı Lisans göndermeniz gerekir.
Sosyal destek ve yeni kullanıcıların kazanılmasına geri dönün
3.8 Wikimedia topluluğunun bir logosu var mı?
Evet! Meta-Viki için 2008 yılında logo olarak resmi olarak kabul edildi.
3.9 Adil kullanım nedir?
ABD ticari marka hukukunda adil kullanım kavramı bazı belirli şartları sağladığınız sürece herhangi bir ticari markayı kullanmanıza izin verir. Bu politika adil kullanım haklarınızı kısıtlayamaz. Haklarınızı daha kolay anlamanızı sağlamak için 3.5 ve 3.6 bölümlerini ekledik.
ABD kanunlarında belirtildiği şekilde adil ve yalın kullanımı tanımayan/kabul etmeyen yargı sistemleri için de, bu bölümler bunu yapmanıza imkan sağlar.
3.10 Adil kullanım ile ilgili daha fazla örnek verebilir misiniz?
Bu adil kullanım kategorisi biraz karmaşıktır çünkü kelime işaretleri, "apple" veya "facebook" gibi projelerimiz oluşturulmadan önce mevcut olan, gerçek kelimeler değildi. Ancak Viki yazılımı kullanarak bir kitap yazar ve bunu "viki kitabı" olarak tanımlarsanız, Vikikitap adında ayrık bir ticari markamız olmasına rağmen bunu adil kullanım olarak kabul edebiliriz. Projelerimizi tanımlamak için kelime işaretlerini kullanmanız da keza bir adil kullanım türü (yalın kullanım) olur. Yalın kullanım hakkında daha fazla bilgiyi buradan bulabilirsiniz.
3.11 Adil kullanım olmayan bazı örnekler verebilir misiniz?
- Kitabının reklamını yapmak için Wikimedia markası kullanmak.
- Wikimedia Vakfının logosunu kullanarak tişörtler satmak.
- Kendi ansiklopedinizi oluşturup buna Vikipedi Yapboz Küresini eklemek.
- Wikimedia Vakfı ile ilgisi olmayan projelerde bağış toplamak üzere Vakfın logosunu kullanmak.
- İçeriğin aslında olmadığı halde "Vikipedi'den türetildiğini" iddia etmek.
Wikimedia sitelerinden başka şeyleri tartışmaya (adil kullanım) geri dönün.
3.12 Yalın kullanıma dair örnek verebilir misiniz?
Bazı örnekler:
- Bir Wikimedia sitesini tanıtmak:
- Vikipedi'nin nasıl çalıştığını açıklayan bir sunumda, madde işaretli slaytlarda kelime işaretlerini kullanmak yalın kullanımdır. Aynısı Vikiveri'yi tanıtan bir blog paylaşımına da uygulanır. Slaytlarınızı veya blog paylaşımınızı görsel işaretlerden herhangi biriyle "görselleştirmek" istiyorsanız lütfen sanatsal, edebi veya diğer ticari olmayan kullanımlara dikkat edin.
- Bununla birlikte jenerik bir terim olarak bir ticari markayı kullanamazsınız. Örneğin motosikletler hakkında bir viki oluşturup bunu "motosiklet için vikipedi" olarak adlandıramazsınız.
- Hakiki olgusal açıklamalar yapmak:
- "Vikipedi dünyanın en geniş çevrimiçi ansiklopedisidir. Ancak Wikimedia topluluğunu oluşturan binlerce gönüllünün oluşturduğu birçok siteden yalnızca biridir."
- "2009'dan beri Vikipedi kullanıcısyım" (kişisel web sitenizde).
- Türetilmiş çalışma tanımlama:
- "Kaynak: Vikipedi"
- "Bu çizim Wikimedia Commons'taki resimler kullanılarak oluşturulmuştur."
- "Bu sitedeki ansiklopedik içerik Vikipedi'den türetilmiştir."
- "Vikipedi'den" veya "Vikipedi maddesine" (QR kodu tarafından kullanım projesi gibi)"
- Daha spesifik örnekler:
- Haber muhabirliği, kişisel bloglar ve sosyal medya, sanatsal, edebi ve diğer ticari olmayan kullanımlar ve Wikimedia sitelerine bağlantı bölümlerine atıfta bulunun.
Wikimedia sitelerine atıf yapmaya geri dönün (yalın kullanım).
3.13 Gazetem, dergi maddem ya da TV haberlerim için bir logo ya da ekran görüntüsü kullanabilir miyim?
Görsel madde konusunu tasvir ettiği sürece evet. Yalnızca çalışmanıza dikkat çekmek için ticari markalarımızı kullanmayın. Bu durum okuyucularımızın, izleyicilerimizin ve tabi ki bizim kafamızı karıştıracaktır!
3.14 Bir blog paylaşımında veya durum güncellemesinde logo veya ekran görüntüsü kullanabilir miyim?
Görsel paylaşımınızın konusunu tasvir ettiği sürece evet. Yalnızca sayfanıza dikkat çekmek için ticari markalı görselleri kullanmayın. Blogunuzu ya da kullanıcı sayfanızı görüntüleyenlerin kafa karışıklığı yaşamaması ve sayfanızın Wikimedia Vakfı veya Vakfın siteleri tarafından desteklendiğini düşünmemeleri gerekir.
3.15 Ticari markayı kullanıcı adı, avatar veya ikon olarak kullanabilir miyim?
Maalesef ki hayır. Wikimedia siteleri ile bir bağ hissetmenizi takdir ediyoruz. Wikimedia topluluğu çok misafirperverdir! Ancak insanların Wikimedia Vakfı adına konuşabildiğinizi düşünmesini istemeyiz. Yine de topluluk logosunu kullanıcı adı, avatar veya ikon olarak kullanabilirsiniz.
3.16 Sanatsal, edebi ve diğer ticari olmayan kullanımlara dair örnekler verebilir misiniz?
- Bilimsel bir tezi akademik bir makalede tartışmak için ticari markaları kullanmak.
- Bir Wikimedia sitesinden ekran görüntüsü ile bir eğitim sunumu için slaytlarda bir konuyu tasvir etmek.
- Bir sanat projesinde markaları kullanmak.
- Politik mesaj verme amacıyla parodi oluşturmak.
- Vikipedi maddesi okuyan karakter içeren bir kitap yazmak.
Sanatsal, edebi veya diğer ticari olmayan kullanımlara geri dönün.
3.17 Wikimedia sitelerine bağlantı verilmesine dair örnekler verebilir misiniz?
Evet, bazı örnek bağlantı şablonlarını burada bulabilirsiniz.
3.18 Markaları QR kodu kullanarak Wikimedia sitelerine bağlantı vermek için kullanabilir miyim?
Hayır. Lisans gerektirmeksizin bağlantı vermek üzere logo kullanım izni çevrimiçi bağlantılara uygulanır. QR kodu kullanmak için karakterize edilmemiş Vikipedi kelime işaretini kullanmanız gerekir. Daha fazla bilgi yalın kullanım hakkında SSS sayfasındadır.
3.19 Hangi tür eşyalar yapabilirim?
Tişörtler, şapkalar, çantalar, kahve kupaları, tokalar, kalemler, çıkartmalar, posterler, masaüstü duvar kağıtları ve hatta kekler. Satmadığınız sürece aklınıza gelebilecek her şey!
3.20 Herhangi bir kâr elde etmediğim sürece eşya satışı yapabilir miyim?
Hayır, lisans almadan eşya satışı yapamazsınız. Bununla ilgili daha fazla bilgi için ticari ürünler bölümüne bakın.
3.21 Başkaları için eşyalar yapabilir miyim?
Ücretsiz olarak verdiğiniz sürece, evet.
3.22 Peki ya ticari mallar?
Öncelikle Wikimedia dükkanından ürünler satın alabilirsiniz. Bu ürünlerden elde edilen gelir Wikimedia sitelerinde kullanılır. Kendi ürünlerinizi satmak için izin talep ediyorsanız, ticari ürünler bölümüne bakın.
3.23 Ticari satıcılardan benim için Wikimedia işaretleri kullanan özel ürünler oluşturmalarını isteyebilir miyim?
Elbette! Fırıncı ve tişört satıcıları gibi kişilerden özellikle siz veya arkadaşlarınız için Wikimedia markaları içeren eşyalar oluşturmasını isteyebilirsiniz. Bunun bir sakıncası yoktur çünkü bu sizin kendi kullanımınız için ve hiç kimse Wikimedia ticari markalarına sahip öğelerin satışı etrafında bir iş kurmuyor. Ve endişelenmeyin, satıcıların kesin bir şekilde Görsel Kimlik Esaslarına uyması, kek gibi mümkün olmayan eşyalarda gerekli değildir. Örneğin, buradaki hiçbir kek sorun teşkil etmiyor.
3.24 Buluşmalar ve benzer etkinlikler için Wikimedia markalarıyla çok sayıda eşya oluşturması için başka birini görevlendirmek uygun mudur?
Evet! Bu ürünler katılımcılara satılmadığı sürece, politikanın 3.2 bölümü uyarınca bir satıcıdan vikimaratonlar gibi topluluk odaklı parti ve toplantılar için toplu ürünler oluşturmasını isteyebilirsiniz.
3.25 Ticari ürünler üzerinde yüksek çözünürlüklü logolar kullanabilir miyim?
Evet! Önceki ticari marka politikamız yüksek çözünürlüklü logların kullanımını yasaklarken, yeni politika ile bu yasağı kaldırdık.
4 İzin gerektiren özel kullanımlar
4.1 İzne ihtiyacım olduğunda lisans için ödeme yapmam gerekecek mi?
Genel olarak bir lisans ücreti yoktur. Bununla birlikte, ticari markalarımızın nasıl kullanıldığının kaydını tutmak istiyoruz. Ayrıca her kullanımın misyonumuz ve standartlarımız ile uyum içerisinde olduğunu temin etmek istiyoruz. Bu nedenle bazı özel durumlar için resmi bir lisans talep ediyoruz.
4.2 Fotoğraf yarışmaları için, her bir yarışma başına, izin almama gerek var mı?
Yalnızca fotoğraf yarışmasının Wikimedia siteleri dışında tanıtımını yapmak için lisansa ihtiyacınız var. Posterler, sosyal medya ve bloglar da buna dahildir. Topluluk odaklı etkinlikler için markaları serbestçe kullanabilirsiniz. Topluluk odaklı etkinlikler, öncelikle Wikimedia topluluğu üyelerinin katılımı odaklı etkinliklerdir. Kamuya açık etkinlikler buna dahil değildir.
4.3 Fotoğraf yarışmasında ödül olarak vermek üzere üzere Wikimedia logolu tişörtler bastırabilir miyim?
Evet. Wikimedia logolarını kullanarak her zaman tişört bastırabilirsiniz ve satmadığınız sürece dağıtım yapabilirsiniz.
4.4 "Mukim Vikipedist" olarak markaları nasıl kullanabilirim?
Mukim Vikipedist olarak sizi tanımlayan her şekilde markalar kullanılabilir. Lütfen resmi destekler hakkında kafa karışıklığı oluşmasını sağlamayın. Wikimedia Vakfı'nın bir temsilcisi olmasığınızı açıklamanız gerekir.
4.5 Siber alan adı işgalciliğine dair örnek verebilir misiniz?
Geçmişte birisi trafiği kendi sitesine çekmek için wikkipedia.org alan adını kendi adına kaydettirdi. Ticari markamızı çiğneyen bu kullanıma siber alan adı işgalciliği ya da yazım hatası işgalciliği denir. Kafa karıştırıcı alan adlarına karşı politikamızı sert bir şekilde uyguluyoruz. Politikalarımıza aykırı bir alan adı görürseniz lütfen bize bildirin.
4.6 Alanımın bir parçası olarak Wikimedia markası kullanabilir miyim?
Maalesef ki hayır. Eğer kullanırsanız, okuyucuların bir Wikimedia içeriğine ya da Wikimedia ile alakalı başka bir içeriğe baktıklarına dair kafalarının karışmasına neden olabilirsiniz. Hareket organizatörlerine, ancak özel bir izin aldıktan sonra kendi alanlarında Wikimedia markasını kullanmak üzere izin verilebilir.
4.7 Farklı bir üst seviye alan kullanırsam Wikimedia markalarını kullanabilir miyim?
Ülke kodu üst düzey alan adları da dahil, üst düzey alan adı da olsa bir Wikimedia markasını alan adı olarak kaydedemezsiniz. Örneğin, "wikipedia.jobs" alan adını, farklı bir üst düzey alan adı olan ".jobs" kullanmasına rağmen kullanamazsınız çünkü "wikipedia" bir Wikimedia markasıdır.
4.8 Ancak kendim özel bir alan adı oluşturmak istiyorum!
Eğer alan adı oluşturmak için meşru bir nedeniniz varsa lütfen trademarks@wikimedia.org adresinden bizimle iletişime geçin.
4.9 "Halka açık etkinlik" ne anlama geliyor?
Kamuya açık etkinlikler, topluluk üyelerinin öncelikli olarak katılmadığı etkinliklerdir. Bir etkinlik, işaretlerle, reklamlarla ya da bir etkinlik takvimi ile topluluğa duyurulursa açıktır. Dolayısıyla, bu kural topluluk odaklı buluşmalara ve konferanslara uygulanmaz.
4.10 Hangi etkinlikler izin gerektirir?
Bir etkinlik için ticari bir markayı kullanmaya, etkinliği adlandırmak ya da bir Wikimedia logosunu reklamlarda, broşürlerde, levhalarda ya da bir web sitesinde kullanmak da dahildir.
4.11 Etkinlikler için izin gereken durumlarda istisna yapılır mı?
Etkinliğin adında geçen marka, yalnızca etkinliğin içeriğini tanımlamak için kullanılıyorsa bu durum yalın kullanım içerisinde değerlendirilebilir. Buna bir dersi "Yeni Başlayanlar için Vikipedi'yi Düzenlemek" ya da "Amatör Fotoğrafçı Olarak Wikimedia Commons'ı Kullanmak" olarak adlandırmak örnek verilebilir. Yine de, kullanımınızın bir izin dahilinde olduğuna ve Vakıf ile iştirakiniz olmadığına dair bir açıklamaya her zaman yer verin. Ayrıca, yerel Wikimedia şubeleri, tematik organizasyonlar ya da kullanıcı grupları tarafından düzenlenen etkinlikler Wikimedia Vakfı ile olan kendi sözleşmelerine göre markaları kullanabilir.
4.12 "Yayın" nedir?
Yayınlar, kitapları, diğer basılı medya içeriklerini ve web sayfalarını içerebilir. Ayrıca, müzik ve diğer kayıtlar, film ve çevrimiçi videolar gibi görsel-işitsel medya içerikleri anlamına da gelebilirler. Bir Wikimedia sitesi hakkında eğitim sağlayan materyaller için Yeni kullanıcıları destekleme ve kazanmaya bakın. Ticari markaların filmlerde kullanımı için Bölüm 4.5'e bakın.
4.13 Vikipedi hakkında kitap yazabilir miyim?
Tabii ki! Bu tür girişimleri duyduğumuzda mutlu oluyoruz. Kitabın kapağında veya bir üründe kullanılan Wikimedia İşaretleri için izin gerekmektedir. Bunun nedeni, Wikimedia Vakfı sponsorluğunda gibi görünmesi ve kullanıcıları yanıltabilmesidir. Kitap başlığında karakterize edilmemiş Wikimedia kelime işaretleri yer alabilir fakat onları kullanmak için izin istemelisiniz.
4.14 Topluluk üyelerine yönelik "Yeni başlayanlar için Vikipedi" gibi el kitapları da yazabilir miyim?
Evet. Bize lütfen bir dilekçe iletin ve uygun olduğunda derhal izin vereceğiz. Vikipedi rehberlerini seviyoruz!
4.15 Kitabın bir eğitim yayıncı tarafından yayımlanması, farklılık gösterir mi?
Hayır. Yine de izne ihtiyaçları olacak çünkü eğitim yayıncıları bile ticari kuruluşlardır.
4.16 Okul projemde kullanmak üzere hazırladığım bir filmde Wikimedia işaretlerini göstermek için izin almaya ihtiyacım var mı?
Filminizi halka açık bir şekilde ve/veya okulunuzda ve/veya iş yerinde gösteriyorsanız, izne ihtiyacınız var ancak izin sürecini olabildiğince kolay ve hızlı bir şekilde geçirmek için özen göstereceğiz.
4.17 Ticari mallar için perakende satış fiyatının bir kısmını bağışlamam gerekecek mi?
Hayır ancak kârınızı bağışlamazsanız, müşterilerinize söylemeniz gerekir.
4.18 Gelirimin bir kısmını Wikimedia Vakfına bağışlıyorsam, ne söylemeliyim?
Gelirinizin yüzde kaçının Wikimedia Vakfına verileceğini açıkça belirtmeniz yeterli. Örneğin: "Satın alma işleminizin %X'i, Wikimedia Vakfına bağışlanacaktır."
4.19 Gelirimin ne kadarının bağışlanacağını nerede belirtmeliyim?
Bu bilgiyi, tüm müşterilerin açıkça görebileceği, satın alma fiyatının hemen yanına yerleştirmenizi öneriyoruz.
4.20 Hiçbir şey bağışlamazsam, Wikimedia Vakfına haber vermem gerekir mi?
Evet. Kârınızın %0'ının Wikimedia Vakfına gideceğini belirtmelisiniz. Aksi takdirde kullanıcılar, vakıf için bağış topladığınıza inanabilir.
5 Yasaklanmış kullanımlar
5.1 Şaka amaçlı, sahte bir Vikipedi maddesi oluşturabilir miyim?
Buna izin verilen istisnalar vardır, ancak çok sınırlıdır. Taklit sitenizin herhangi bir ticari geçmişi varsa, muhtemelen böyle bir istisnaya girmezsiniz. Lütfen parodiler bölümüne atıfta bulunun. En önemlisi, kimsenin (gerçekten, kimsenin!) sitenizi bir Wikimedia sitesinin herhangi bir kısmı ile karıştıramamasından emin olmalısınız.
5.2 Yasaklanmış bir taklit sitesi ile parodi sitesi arasında nasıl ayrım yapabilirim?
İşte taklit sitenin bir örneği: Vikipedi ilkelerine aykırı olarak, Vikipedi'de kendiniz ya da şirketiniz hakkında bir madde oluşturursunuz. Bilinmeyen sebeplerle, "maddeniz" silinir. Bu sizi üzer. "businesspedia.org" alan adını kaydeder ve silinen Vikipedi maddesine çok benzeyen, kendi web sitenize de bağlantı içeren bir web sitesi tasarlarsınız. İnternet kullanıcılarının kafasını karıştırarak daha fazla trafik çektiğiniz için mutlusunuzdur. Yuh!
Parodi sitenin bir örneği: Diyelim ki Rory adında çok yakın bir arkadaşınız var ve doğum günü yaklaşıyor. "rorypedia.org" alan adını kaydettiniz ve arkadaşınızın komik bir Vikipedi biyografisi gibi bir web sitesi tasarladınız. Kimsenin "Rorypedia" ile Vikipedi'yi karıştırmasını istemediğiniz için, sitenizin üstüne parlak renkli bir bar yerleştirdiniz, içine de "Bu site Rory'nin harika arkadaşlarından ona bir hediyedir, Vikipedi ile bir ilgisi yoktur. Doğum günün kutlu olsun Rory!" yazdınız ve doğum günü sona erdikten sonra siteyi kapattınız. Yaşasın!
5.3 MediaWiki yazılımını kullandığımda, Wikimedia sitelerini taklit etmekten nasıl kaçınırım?
MediaWiki kullanan tüm vikiler aslında varsayılan tema altında belirli grafik öğelerini paylaşırlar, ancak Wikimedia sitelerinin onları ayıran belirli görsel özellikleri vardır. Bu ayırıcı özellikleri taklit etmeyin. Örneğin Wikimedia markalarına kafa karıştırıcı düzeyde benzeyen logoları kullanmamalı ya da sitenizi bir Wikimedia sitesine benzer bir şekilde adlandırmamalısınız. Ancak "MediaWiki tarafından desteklenmektedir" butonunu vikinin basitçe MediaWiki tarafından desteklendiğini belirtmek üzere kullanabilirsiniz.
Kullanmak istiyorsanız MediaWiki yazılımını doğrudan indirdiğinizden emin olun. Lütfen bir Wikimedia sitesinin HTML kodlarını bilinçsizce kopyalamaya çalışmayın. Bunu yaparsanız, Kullanım Şartlarımız ve "bize ulaşın" gibi özelliklerimizi istemsizce kopyalamış olacaksınız. İlgisiz web sitenizdeki sorunlar hakkında iletişime geçilmesi bizim harika e-posta cevap takımı gönüllülerimizi anlaşılabilir bir şekilde mutsuz edecektir.
5.2 Bir Wikimedia projesinin ayna sitesinde işaretleri kullanabilir miyim?
Hayır. Wikimedia işaretleri yalnızca gerçek bir Wikimedia sitesine bağlantı vermek için kullanılabilir. Wikimedia topluluğu tarafından işletilen siteleri kastediyoruz.
Ayrıca, bir Wikimedia projesinin aynasını kurmak istiyorsanız, lütfen ayna başlığına bakın.
5.5 İşaretlerle ilgili bazı yanlış tanıtım örnekleri verebilir misiniz?
Yanlış tanıtıcı bir kullanım sizi temsil eden bir şey olabilir. Buna bir Wikimedia logosunu kendi logonuzda, antetinizde ya da organizasyonunuzun isminde kullanmak da dahildir. Çevrimiçi örnekler ise sosyal medya avatarınız, site ikonunuz ve web sitesi alan adınız olabilir.
6 Ticari markanın kötüye kullanılmasının bildirilmesi
6.1 Ticari marka ihlali ile nasıl mücadele ediyorsunuz?
Her yıl topluluk üyelerinden 100'den fazla ticari marka ihlali bildirimi alıyoruz. Ayrıca ticari marka portfoyümüzü küresel olarak korumak için harici yükleniciler ve hukuk müşavirleri istihdam ediyoruz. Kaynak kısıtlamalarımız dahilinde, hukuk ekibimiz Wikimedia logolarının özel olarak Wikimedia topluluğu ile ilişkili kalmasını temin etmek için markalarımızın suistimalini takip etmektedir. Dikkatli ve hassas bir inceleme sürecinin ardından, genelde etkili olan ihtarnameler gönderiyoruz. Farklı şekilde çözülemeyen birkaç durumda ise markaları korumak için dava sürecini değerlendiriyoruz.
6.2 Wikimedia'nın ticari marka yaptırımlarının uygulanmasından kim sorumlu?
Ticari marka yaptırımları şu anda ticari marka hukukuyla tutarlılık ve uyumu temin etmek için WMF hukuk ekibi tarafından üstlenilmektedir. Ancak Wikimedia topluluğuna, bize olası ticari marka ihlallerini tanımlamakta yardımcı olacağına inanıyoruz.
6.3 Olası bir ticari marka yaptırımı bildirimi alırsanız ne olur?
Ticari markalarımızın suistimal edildiğine dair bir şikayet aldığımızda, öncelikle şikayette bulunan kişiye bir onay gönderiyoruz. Böylece olası ihlaller sistemimize kaydedilir. Ardından hukuk ekibi, ihlali araştırmak üzere her bir şikayeti derinlemesine inceler. Şikayetin geçerli olduğundan emin olmak için siteyi kişisel olarak ziyaret ederiz. Ardından bunun mevcut bir "suistimal" ve geçerli bir ticari marka ihlali olup olmadığını belirlemek için ABD ticari marka hukuku kurallarını uygularız. Genel olarak, ABD hukukunda bir "suistimal" standardı, ticari marka kullanımının, WMF'nin kullanımına "kafa karıştırıcı düzeyde benzer" olup olmadığıdır. Diğer bir anlatımla, olası ticari marka ihlalcilerinin kullanımı, kullanıcıların, sitelerinin WMF tarafından işletildiği ya da desteklendiği konusunda kafalarını karıştırabilecek mi? Her zaman, ilk olarak olası ihlalcilere ilk olarak ulaşarak markalarımızı kullanmayı gönüllü olarak durdurup durdurmayacaklarını ya da kullanımlarını daha az kafa karıştırıcı bir hale getirip getirmeyeceklerini görmeye çalışırız. Meseleyi gayri resmi yollardan çözemezsek ve onlar da ihtarnamemize uymayı reddederse, bu durumda ihlali durdurmak için dava açıp açmamaya karar veririz.
6.4 Bir suistimal fark ettiğimde Wikimedia Vakfı adına bir ihtarname gönderebilir miyim?
Lütfen bunu yapmayın. Ticari marka yaptırımı konusundaki yardımlarınızı gerçekten takdir ediyoruz, ancak bütün suistimalleri lütfen bize bildirin. Böylece hangi aksiyonun uygun olacağını belirleyebiliriz.
7 Ticari marka politikasının gözden geçirilmesi
7.1 Niçin SSS bölümünü değiştirebilirsiniz?
SSS'ler ticari marka politikasının parçası değildir. Bunları politikayı anlamanıza yardımcı olması için oluşturduk. Gelecekte topluluklardan gelecek yeni soruları eklemeyi ve kullanıcıların anlaşılmaz bulabileceği cevapları açıklığa kavuşturmak istiyoruz. Bu nedenle SSS'leri kolayca güncelleyebiliyor olmayı istiyoruz.
7.2 Politika değişikliklerini kabul etmezsem ne olur?
Duyurulan her değişikliği takip eden topluluk geri bildirim sürecinde yorumlarınızı ve çekincelerinizi bizimle paylaşmanız için sizi destekliyoruz. Tüm yorumları dikkate alacağız ve politikamızda yapılacak herhangi bir değişikliğin misyonumuzla tutarlı olmasını sağlayacağız.
8 Diğer sorular
8.1 "Çıplak lisanslama" nedir?
Ticari marka lisanslamasında kalite kontrolünün uygulanmaması, "çıplak lisanslama" olarak adlandırılır ve bazen ticari marka haklarının kaybedilmesine neden olabilir.
8.2 Görsel Kimlik Esasları nedir?
Wikimedia markalarından herhangi birini kullanırken uymanız gereken birtakım esaslar var. Bu esaslar markaların her zaman en iyi şekilde gözükmesini ve herhangi bir şekilde bozulmasının engellenmesini sağlar.
8.3 Görsel Kimlik Esasları ticari marka politikası ile nasıl ilişkilidir?
Görsel Kimlik Esasları ticari marka politikasından ayrı bir belgedir ve bildirimsiz olarak gözden geçirilebilir. Bu esalar Wikimedia markalarının her zaman tutarlı bir şekilde aynı kalite düzeyinde kullanıldığından emin olunmasını sağlar. Bizim için tutarlı kullanım Wikimedia markaları üzerindeki korumayı sürdürmek açısından önemlidir. Wikimedia markalarına benzer işaretleri görebilecek kullanıcılar arasında kafa karışıklığının önlenmesine yardımcı olur. Wikimedia markaları istikrarlı bir şekilde görüntüleniyorsa, kullanıcılar sahte bir site yerine gerçek Wikimedia içeriğini görüntülediklerinden emin olabilir.
8.4 Daha fazla sorum varsa?
Burada yazılmayan başka bir sorunuz varsa, lütfen bunları tartışma sayfasında paylaşın. Zaman içerisinde SSS'leri genişletmeye ve geliştirmeye çalışacağız.