Jump to content

Wikimedia Licensing Policy

From Wikimedia Foundation Governance Wiki
This page is a translated version of the page Resolution:Licensing policy and the translation is 90% complete.
Outdated translations are marked like this.

Применљиве дефиниције

Пројекат
Појединачни пројекат Задужбине Викимедија на одређеном језику или вишејезички пројекат, као што је Википедија на енглеском, Викизворник на француском или Мета.
Лиценца за слободни садржај
Лиценца која испуњава услове Дефиниције слодобних културних радова који се односе на лиценце, као што је изложено на https://freedomdefined.org/Definition/1.0 верзија 1.0.
Политика доктрине изузетака (ПДИ)
Политика специфична за пројекат, усклађена са законима Сједињених Држава и законима земље из које се највише приступа садржају (ако таква постоји), која препознаје ограничења закона о ауторском праву (укључујући и процесно право) на начин применљив на пројекту, и дозвољава слање материјала који су заштићени ауторским правом а који се могу легално користити у контексту пројекта, без обзира на статус ауторског права над њима. Примери укључују https://en.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Non-free_content и https://pl.wikinews.org/wiki/Wikinews:Dozwolony_u%C5%BCytek.

Резолуција

У складу са мисијом Задужбине Викимедија да „омогући и укључи људе широм света да сакупљају и развијају образовне садржаје под лиценцом за слободни садржај“,

 1. Од свих пројеката се очекује да садрже само онај садржај који је под Лиценцом за слободни садржај, или који је на било који други начин слободан на начин одређен горе наведеном 'Дефиницијом слободних културних радова'.
 2. Уз то, заједница сваког од пројеката, са изузетком Викимедијине Оставе, може да развије и усвоји ПДИ. Неслободан садржај који се користи под ПДИ мора бити идентификован у машински читљивом формату тако да то могу лако да утврде и директни и индиректни корисници сајта.
 3. Такве ПДИ морају бити у најмањој могућој мери. Њихова употреба, уз ограничене изузетке, треба да се сведе на илустрацију историјски значајних догађаја, да укључи идентификовање заштићених радова као што су логои, и да допуни (у уским оквирима) чланке о савременим делима заштићеним ауторским правом. ПДИ не може да допусти материјал код којег је разумно очекивати да неко пошаље слободну датотеку исте намене, као што је то случај са скоро свим портретима битних живих особа. Било који садржај под ПДИ мора бити замењен са слободно лиценцираним делом кад год је такво доступно, а које ће служити истој образовној сврси.
 4. Медија која се користе под ПДИ су подложна брисању ако им недостајте применљиво објашњење. Они морају бити коришћени једино у контексту са другим слободно лиценцираним садржајем.
 5. Пројекти који већ имају донету ПДИ, морају да преузму следеће мере:
  • Почев од 23. марта 2007, сва нова медија која се пошаљу под неприхватљивом лиценцом (како је горе дефинисано) или им недостаје образложење за изузетак имају бити обрисана, а постојећа медија под тавким лиценцама морају проћи кроз поступак расправе у којем ће се утврдити да ли постоји такво образложење; ако не постоји, и они морају бити обрисани.
 6. Пројекти који тренутно немају донету ПДИ, морају да преузму следеће мере:
  • Почев од 23. марта 2007, све новопослате датотеке са неприхватљивом лиценцом биће обрисане.
  • Задужбина је одлучила да свим заједницама пројеката које желе да развију ПДИ помогне у поступку развоја исте.
  • До 23. марта 2008. све постојеће датотеке под неприхватљивом лиценцом морају по горе наведеним бити под ПДИ или ће бити обрисане.

Изгласано са 7 гласова за, 23. марта 2007.