Archive:Terms of Use 2012/Introduction/sl

From Wikimedia Foundation Governance Wiki

Rezultat zgodovinskega procesa urejanja in komentiranja skupnosti je posodobitev Wikimediinih Pogojev uporabe. Posodobljena različica bo stopila v veljavo 25. maja 2012.

Posodobljeni Pogoji uporabe so rezultat edinstvenega sodelovanja, ki je vključevalo preko 200 urejanj in 4500 vrstic razprave. Wikimediina skupnost je več kot 140 dni pregledovala, pripravljala in predelovala predlagane posodobitve Pogojev uporabe, pri čemer je razrešila preko 120 zadev. Še nikoli niso bili pogoji uporabe kakšne večje spletne strani pripravljeni s tako vključujočim sodelovanjem. Proces skupnega komentiranja in revizije posodobitve se je končal 31. decembra 2011. Odbor zaupnikov je formalno potrdil končan predlog posodobitve pogojev 6. marca 2012. Med drugim pogoji omogočajo:

  • Boljše razumevanje: posodobljen sporazum vsebuje enostavno berljivo predlogo s povzetkom da bi pripomogla k lažjemu razumevanju pogojev.
  • Boljša varnost: posodobljeni pogoji prepovedujejo več dejanj - na primer nameščanje zlonamerne programske opreme - ki bi lahko ogrozili Wikimediine sisteme. Omejitve ne predstavljajo spremembe pravil, le natančneje in jasneje razlagajo, kakšno vedenje je nesprejemljivo.
  • Jasnejše vloge: v odziv na prošnje za nasvete novi sporazum razjasnjuje vloge in odgovornosti skupnosti, vključno z urejevalci in avtorji. Pogoji uporabe poleg tega poskušajo podati smernice da bi pomagali uporabnikom izogniti se nevšečnostim.
  • Več vključenosti skupnosti: posodobljeni sporazum zagotavlja, da bo tudi prihodnje posodobitve spremljal podoben proces razprave. Posodobitev daje uporabnikom vsaj 30 dni za razpravo pred vsako pomembnejšo spremembo (z odobritvijo Odbora). Le za nujne spremembe pravne in administrativne narave je na voljo tridnevna izjema.
  • Jasnejše prosto licenciranje: po mnenju nekaterih so bili prejšnji Pogoji uporabe občasno nejasni v zvezi z zahtevami o prostem licenciranju. Posodobljeni sporazum poskuša jasneje razložiti zahteve za urejevalce in avtorje (brez sprememb v obstoječi praksi).
  • Več možnosti za boj proti nadlegovanju, grožnjam, zalezovanju, vandalizmu in drugim daljnoročnim težavam: pogoji jasno opredeljujejo, da so tovrstna dejanja prepovedana. Novost za Wikimedio je, da daje sporazum možnost globalne izključitve za izstopajoče kršitve. To potrebo je izrazilo več članov skupnosti. Pogoji uporabe zdaj avtorizirajo globalno izključitev uporabnika, še vedno pa bo ta izvedena na podlagi pravil skupnosti.
  • Boljša pravna zaščita: posodobljeni pogoji vključujejo pravne izjave, ki so pogosto uporabljene za zaščito spletišč kot je naše, med njimi status gostovanja storitve in zanikanja odgovornosti ter omejitve odgovornosti Fundacije.

Spremembe so seveda v skladu s podobnimi organizacijami, med njimi Internet Archive, Creative Commons, Mozilla Firefox, Open Source Initiative, Project Gutenberg, Linux Foundation, Stack Exchange, WikiSpaces in WordPress.com.

Brez trdega dela in znanja naše skupnosti bi bil ta projekt nemogoč. Zahvaljujemo se za sodelovanje skupnosti v tej domiselni iniciativi, katere rezultat so še nikoli prej s tako vključujočim sodelovanjem pripravljeni pogoji uporabe kakšne večje spletne strani.