Jump to content

Az ideiglenes fiókok IP-címeihez való hozzáférésre vonatkozó Wikimedia-irányelv

From Wikimedia Foundation Governance Wiki
This page is a translated version of the page Policy:Access to temporary account IP addresses and the translation is 99% complete.
Outdated translations are marked like this.

Az ideglenes fiókok IP-címeihez való hozzáférés a Wikimédia-projektek védelmét segíti elő. Ez nem ugyanaz, mint az IP-információs eszközhöz való hozzáférés, ami egy szélesebb kör által használható. A hozzáférés feltételeként azon felhasználóknak, akik nem fogadták el a publikus személyes adatok hozzáférésének irányelvét, az alábbi irányelv követését kell elfogadniuk.

Háttér

A Wikimédia-projektek önkéntes felhasználók globális közösségének termékei. A projektek egy Wikimédia-fiókba való bejelentkezéssel, vagy anélkül is szerkeszthetőek. Mindazok, akik Wikimédia-fiókba való bejelentkezés nélkül szerkesztenek, ideiglenes fiókokat használnak, melyek nem rendelkeznek bejelentkezési adatokkal.

Purpose

A Wikimédia Alapítvány bizonyos bejelentkezett felhasználóknak hozzáférést biztosít az ideiglenes fiókok IP-címeihez, hogy az alapítvány vagy a felhasználói közösségeket által hozott irányelveket betartassák és azoknak esetleges megsértéseit kivizsgálják. Ez a hozzáférés a vandalizmus és a kéretlen tartalom elleni fellépésben, a zoknibábokkal való visszaélés kivizsgálásában és a Wikimédia-projekt működését megzavaró tevékenységek visszaszorításában használatos.

Az ideiglenes fiókok IP-címeinek felhasználása és nyilvánosságra hozatala

A ideiglenes fiókok IP-címeinek felhasználása csak bizonyos körülmények között lehetséges. Ez a szakasz leírja, mely szituációkban használhatóak fel és hozhatóak nyilvánosságra az IP-címek.

Az ideiglenes fiókok IP-címeinek felhasználása

Az ideiglenes fiókok IP-címeinek felhasználása kizárólag a vandalizmus, visszaélések, spam, zaklatás, zavarkeltő viselkedés és más, a közösség vagy a Wikimédia Alapítvány által elfogadott irányelv betartására és megsértenek kivizsgálásra történhet. Az ideiglenes fiókok IP-címeihez való hozzáférés szükség szerint és csakis ezen irányelvnek, az Adatvédelmi irányelvek és az adott projektre vonatkozó, szigorúbb helyi irányelveknek megfelelve lehetséges.

A hozzáférést nem szabad politikai célokra, a szerkesztőkkel szembeni nyomásgyakorlásra vagy tartalmi vitákban a másik szerkesztő fenyegetésére használni. Az ideiglenes fiókot használó felhasználó kivizsgálásának érvényes oka kell, hogy legyen. Ne feledd, hogy több ideiglenes fiók felhasználása nem tilos, amíg nem használják ezeket a szabályok kijátszására (például a blokkolok vagy kitiltások megkerülésére).

Az ideiglenes fiókok IP-címeihez való hozzáférők képesek:

 • Megállapítani, hogy milyen IP-címekről szerkesztett vagy végzett naplózott tevékenységet egy ideiglenes fiók egy Wikimédia-wikin.

Ez az információ csak rövid ideig (jelenleg 90 napig) tárolódik, így az ezt megelőzően használt IP-címek nem láthatók. Az IP-címek elérhetők a naplóoldalak, laptörténeti oldalak és a friss változtatások oldalon megjelenő ideiglenes felhasználónév melletti megjelenítő gombbal. A címek szintén megtekinthetők az IP-információs eszköz segítségével.

Nyilvánosságra hozatal

Még akkor is kerülendő a személyes információk nyilvánosságra hozatala, ha egy felhasználó irányelvsértést követ el. Használd az ideiglenes felhasználóneveket az IP-címek közvetlen közzététele helyett, vagy utalj a hálózatok közötti azonosságra vagy hasonlóra.

A projektek és a felhasználók biztonságának megóvása érdekében a hozzáféréssel rendelkezőknek bizonyos esetekben továbbra is meg kell adniuk az ideiglenes felhasználók IP-címeit harmadik feleknek. A megengedett adatközlés a következő körülményekre korlátozódik:

 • A hozzáféréssel rendelkező felhasználók megoszthatják az IP-címeket más, szintén hozzáféréssel rendelkező felhasználókkal. Ilyenkor az adott projekt Speciális:Rendszernaplók/rights oldalán kell ellenőrizni, hogy a másik felhasználó rendelkezik-e a joggal.
 • Ha megalapozottnak vélik, a hozzáféréssel rendelkező felhasználók megoszthatják az ideiglenes fiókok IP-címeit olyan megfelelő fórumokon, amelyek lehetővé teszik számukra a felhasználási feltételek, az Adatvédelmi irányelv, vagy bármely más, a Wikimédia Alapítvány vagy a közösség által elfogadott irányelv betartatását és potenciális megsértésének kivizsgálását. Ilyen megfelelő fórumnak számítanak többek között a visszatérő vandálokat és zavarkeltő felhasználókat listázó oldalak. Amennyiben az IP-cím felfedése már szükségtelenné válik, az a lehető leghamarabb eltávolítandó az oldalról.
 • Azok a felhasználók, akik elfogadták az e irányelvtől különálló Nem publikus személyes adatok hozzáférésének irányelvét, szintén nyilvánosságra hozhatják ezen irányelv szerint az ideiglenes felhasználók IP-címeit.

Ha egy ideiglenes fiók IP-címét fizikai sérülés közvetlen veszélyével összefügésben kell nyilvánosságra hozni, azonnal küldj e-mailt a emergency@wikimedia.org címre, hogy mérlegelhessük a lehetséges alapítványi információkiadást.

A hozzáférés minimális feltételei

Hozzáférést csak bejelentkezett felhasználók kaphatnak. A hozzáférés megszerzéséhez a felhasználóknak a szerkesztői csoportjukra vonatkozó követelményeket kell teljesíteniük, melyeket alább részletezünk. Azon felhasználóknak, akik egyszerre több lent felsorolt szerkesztői csoport tagjai, elegendő az egyik csoportra vonatkozó követelményeket teljesíteniük. Például ha valaki egyszerre intéző és adminisztrátor, csak az intézőkre vonatkozó követelményeket kell, hogy teljesítse, az adminisztrátorokat vonatkozókat nem – hasonlóképpen ha valaki egyszerre adminisztrátor és járőr, akkor elegendő számára az adminisztrátorokra vonatkozó követelmény teljesítése.

Intézők és IP-ellenőrök

A hozzáférést automatikusan megkapják az intéző és IP-ellenőr szerkesztői csoport tagjai. Ezeknek a felhasználóknak a nem publikus személyes adatok hozzáférésének irányelve szerint kell kezelniük az IP-címeket.

Adminisztrátorok

A funkció bekapcsolható a Speciális:Beállításaim oldalon. Az adminisztároknak ezután bele kell egyezniük, hogy az IP-címeket ezen irányelv iránymutatásival összhangban használják, kizárólag a vandalizmus, a visszaélések, vagy más, a Wikimédia Alapítvány vagy a közösség által elfogadott irányelv megsértésének kivizsgálására vagy megelőzősére.

Járőrök és más felhasználók

A járőrözésben, a zoknibábok felderítésében vagy más, a Wikimédia-projektek védelmében eljáró felhasználóknak továbbra is szükségük lehet az IP-címekre.

Hogy hozzáférést kérhessenek, ezeknek a felhasználóknak:

 1. Be kell kapcsolniuk a funkciót a Speciális:Beállításaim oldalon,
 2. Bele kell egyezniük, hogy az IP-címeket ezen irányelv iránymutatásival összhangban használják, kizárólag a vandalizmus, a visszaélések, vagy más, a Wikimédia Alapítvány vagy a közösség által elfogadott irányelv megsértésének kivizsgálására vagy megelőzősére,
 3. Meg kell feleljenek az általános követelmények mindegyikének:[Note 1]
  1. A fiók legalább 6 hónapos,
  2. A felhasználónak legalább 300 szerkesztése van a különböző Wikimédia-projekteken, és
  3. A felhasználó jelenleg nincs blokkolva több mint egy Wikimédia-projekten; ha csak egy blokkja van, akkor a blokkolt projekten nem kérelmezheti a hozzáférést.
 4. Ha vannak további helyi követelmények, akkor a felhasználónak:
  1. meg kell felelnie a helyi követelményeknek és
  2. kérelmezni kell a jogot a megfelelő projekten.

Ha nincsenek helyi követelmények, a hozzáférést automatikusan megkapják a három feltételt teljesítő felhasználók. Amennyiben vannak további helyi követelmények, a hozzáférést nem automatikusan, hanem az erre kijelölt felhasználók általi elbírálás után lehet megkapni.

Helyi feltételek

Arra biztatjuk a közösségeket, hogy hozzanak létre helyi feltételeket. A helyi követelményeknek szigorúbbaknak kell lenniük, mint a fent tárgyalt három pont.

Példák lehetséges szigorúbb feltételekre
 • 6 hónapnál régebbi fiók,
 • A 300-nál nagyobb minimális szerkesztésszám,
 • Arra vonatkozó korlátozások, hogy mik számítanak bele a minimális szerkesztésszámba, mint például:
  • Csak bizonyos projekteken végzett szerkesztések
  • Csak bizonyos névterekben végzett szerkesztések
  • Csak a nem visszaállított szerkesztések
  • Csak a bizonyos időtartamon belül történt szerkesztések
 • Blokkmentes fiók,
 • Bizonyított korábbi járőrtevékenység,
 • Közösségi választás, és vagy
 • Bármely más, a helyi közösség által meghatározott feltételek, amennyiben azok nem alacsonyabbak az általános feltételeknél

Ha döntés születik helyi feltételekről, azokat világosan meg kell határozni, és tudatni kell a felhasználókkal, hol nyújthatják be kérelmeiket. Ez történhet már létező folyamatok révén vagy létrehozásra kerülhet egy új lap is. Ezt követően konfigurációs változtatást kell kérni az automatikus hozzáférés kikapcsolására.

Kivételek

Bár a közösségek hozhatnak önállóan szigorúbb feltételeket, az általános feltételeknél kevésbé szigorú feltételek meghozatalára a Wikimédia Alapítvány jogi osztályának írásos engedélye szükséges. A kivételeket a privacy@wikimedia.org e-mail címen lehet kérelmezni, magyarázattal és a közösségi konszenzusra vonatkozó bizonyítékkal ellátva.

A hozzáférés megtartása és elvesztése

Aktivitás

Az ideiglenes fiókok IP-címeihez való hozzáférés megőrzéséhez a felhasználóknak 365 napon belül legalább egy alkalommal kell szerkeszteniük vagy naplóbejegyzést eredményező műveletet végrehajtaniuk.

A hozzáférés megvonása

A felhasználók bármikor lemondhatnak a hozzáférésükről a Speciális:Beállításaim oldalon.

Az esetlegesen felmerülő hozzáféréssel való visszaéléseket az intézők elé lehet vinni a Steward requests/Permissions#Removal of access oldalon tett kérelemmel. A intézők jogosultak megszüntetni egy felhasználó hozzáférését, ha az visszaél az ideiglenes fiók IP-címeivel. Amennyiben szükséges, a „Bizalom és Biztonság” munkatársainak felülvizsgálata a ca@wikimedia.org, e-mail címen kérhető, és a hozzáférés megvonható a adminisztratív intézkedések vonatkozó irányelvvel (Office actions policyval) összhangban. Az Adatvédelmi irányelv megsértésére felmerülő gyanút a Ombudsmanbizottság vizsgálhatja ki.

Az áltáthatóság érdekében egy napló listázza, hogy mely felhasználók rendelkezik hozzáféréssel az ideiglenes fiókok IP-címeihez.

Megjegyzés

 1. Ezek az általános követelmények hagyományosan a kuratóriumválasztások esetén voltak érvényben.

Lásd még