Policy:Terms of Use/Frequently asked questions on paid contributions without disclosure/hu

From Wikimedia Foundation Governance Wiki
Outdated translations are marked like this.

A Wikimedia Alapítvány felhasználási feltételei: Gyakran ismételt kérdések a fizetett szerkesztések nyilvánosságra hozatalával kapcsolatban

Vonatkozik rám ez a kikötés akkor is ha csak egyszerűen fizetetlen önkéntesként szerkesztek vagy töltök fel?

Egyáltalán nem. A Wikimédia projekteket fizetetlen önkéntesek tízezrei szerkesztik és támogatják. A Wikipédiát és a többi Wikimédia projektet egy nonprofit szervezet működteti; ez a világ leglátogatottabb weboldalai között az egyetlen nonprofit weboldal. Ez az önkéntesség teszi projektjeinket különlegessé és széles körben felhasználhatóvá. Fizetetlen önkéntesként arra bátorítjuk Önt, hogy a felhasználási feltételek e rendelkezése értelmében nyugodtan szerkesszen és töltsön fel tartalmat azonosságának nyilvánosságra hozatala nélkül.

Egyes szerzők azonban fizetést kapnak a szerkesztésükért. Ezek a közreműködők javítják a projektek általános minőségét, amikor semleges nézőpontból szerkesztenek. Ide tartozik sok olyan közreműködő, aki olyan intézményekkel áll kapcsolatban, mint amilyenek az egyetemek, galériák, könyvtárak, archívumok és múzeumok. Másrészt a fizetett érdekképviseleti szerkesztések - azaz a vállalatok, termékek és szolgáltatások népszerűsítését célzó fizetett cikkszerkesztés - a legtöbb, ha nem az összes projektben erősen ellenjavalltak vagy kifejezetten tiltottak.

Ha nem kapsz fizetést a szerkesztésért, akkor nem kell aggódnod a közzététel miatt e rendelkezés értelmében: teljesen rendben vagy. Egy csodálatos önkéntes közösség tagja vagy, akik hozzájárulnak az egész világ számára elérhető, ingyenes információk példátlan forrásához.

Ha fizetnek érte, akkor ezt nyilvánosságra kell hoznod. Tudasd ezt a közösséggel úgy, hogy a szerkesztési összefoglalódhoz, a felhasználói oldaladhoz vagy a beszélgetőoldaladhoz hozzáadod ezt a körülményt, hogy tisztességesen feltárd a helyzetedet. De győződj meg róla, hogy ismered a szabályokat: amint azt alább részletesebben kifejtjük, a Wikimédia-projektekhez való hozzájárulás egy fizető ügyfél érdekében, a fizetett kapcsolat elrejtése mellett problémás lehet.

irányelvei eltérnek a felhasználási feltételek ezen rendelkezésétől (és erősebbek is annál). Ezek az irányelvek megakadályozhatják az önkéntes szerkesztés bizonyos formáit, például a saját magáról szóló cikkekhez való hozzájárulást. Mielőtt belevágnál, mindenképpen nézd meg ezeket a közösségi irányelveket! Ha bármilyen kérdésed van, fordulj bátran a helyi projekted közösségéhez. Minden projekt megad elérhetőséget (általában az oldal alján), és általában különböző formában kérdésekre és bejelentésekre is adnak lehetőséget.

Hogyan érinti ez a rendelkezés a tanárokat, professzorokat és a galériák, könyvtárak, levéltárak és múzeumok alkalmazottait („GLAM”)?

Ezek a követelmények nem szabad, hogy a tanárokat, professzorokat vagy a galériákban, könyvtárakban, levéltárakban és múzeumokban ("GLAM") dolgozókat megakadályozzák abban, hogy jóhiszeműen hozzájáruljanak! Ha te az említett kategóriák valamelyikébe tartozol, csak akkor kell megfelelned a közzétételi rendelkezésnek, ha a munkáltatód vagy egy ügyfél kifejezetten a Wikimédia-projektbe történő szerkesztésekért és feltöltésekért fizet neked.

Ha például az X. egyetem egyik professzorát közvetlenül az X. egyetem fizeti azért, hogy az egyetemről írjon a Wikipédián, a professzornak fel kell tüntetnie, hogy a hozzájárulásért díjazásban részesül. Közvetlen ellenszolgáltatásról van szó: pénz a szerkesztésért. Ha azonban a professzor egyszerűen csak fizetést kap az oktatásért és kutatásért, és az egyetem csak arra ösztönzi, hogy általános jelleggel, különösebb utasítás nélkül végezzen szerkesztéseket, akkor a professzornak nem kell nyilvánosságra hoznia az egyetemmel való kapcsolatát.

Ugyanez igaz a GLAM alkalmazottakra is. A közzététel csak akkor szükséges, ha egy adott hozzájárulásért cserébe ellenszolgáltatást ígértek vagy kaptak. A múzeum alkalmazottjának, aki a múzeumtól kapott különösebb utasítás nélkül járul hozzá a projektekhez, nem kell nyilvánosságra hoznia a múzeummal való kapcsolatát. Másrészt, egy rezidens wikipédistának, akit kifejezetten azért fizetnek, hogy szerkessze az archívumról szóló cikket, ahol dolgozik, meg kell adnia, hogy ő az archívum fizetett rezidens wikipédistája. Ez a követelmény szempontjából elegendő nyilvánosságra hozatal.

Hogyan működik e rendelkezés közösségi végrehajtása a magánéletre és a viselkedésre vonatkozó meglévő szabályok szerint?

Fontos a jóhiszemű szerkesztők védelme. A zoknibábozásra és a zoknibáb-nyomozásra vonatkozó szabályokhoz hasonlóan a felhasználási feltételek közzétételi rendelkezése is a meglévő irányelvekkel és gyakorlatokkal kíván együttműködni, hogy megfelelő egyensúlyt teremtsen a fizetett hozzájárulások azonosítása és azok védelme között, akik segítenek a Wikipédia és más Wikimédia-projektek fejlődésében.

Ezek az irányelvek magukban foglalják a projekteken átívelő udvariasságot, mely a Wikipédia egyik alappillére; a vonatkozó projekt irányelveket, mint amilyen például a személyes adatokkal visszaélésekre vonatkozó szebályok; és a Felhasználási Feltételeket ami tiltja a zaklatást és visszaéléseket. (A különösen súlyos esetekben a helyi törvények is képbe kerülhetnek.)

Ezt a követelményt, akárcsak a többit, konstruktívan kell alkalmazni az együttműködés lehetővé tétele és a projektjeink javítása érdekében. Az ezeket megszegő felhasználókat először figyelmeztetni kell, és tájékoztatni kell ezekről a szabályokról, és csak szükség esetén kell letiltani őket. Más szavakkal: jóhiszeműség feltételezése és nem harapd le a kezdők fejét. A zaklatást is kerülni kell. Például az angol Wikipédia harassment irányelve szerint a felhasználók nem oszthatnak meg nyilvánosan személyes információkat más felhasználókról.

Hogyan kerülhetem el a Felhasználási feltételek ezen rendelkezése szerinti közzétételt?

Ha el kívánod kerülni az e rendelkezésben foglalt közzétételi kötelezettséget, akkor tartózkodnod kell attól, hogy a szerkesztésedért díjazásban részesülj.

Mi az „alkalmazandó jog” a Wikipédián és testvéroldalain történő fizetett szerkesztésekre? A nem nyilvános fizetett hozzájárulások potenciálisan illegálisak?

Attól függően, hogy hol dolgozol, számos törvény vonatkozhat rád, a vállalkozásodra vagy az ügyfeleidre, például a tisztességtelen versenyre és az egyszerű csalásra vonatkozó jogszabályok. A Felhasználási feltételek követelményein túlmenően a fizetett hozzájárulások közzététele és teljesítése során be kell tartani ezeket a törvényeket.

Nem tudunk tanácsot adni a konkrét jogi követelményekkel kapcsolatban, és ha kérdéseid vannak, saját ügyvédet kell igénybe venned. Általános háttérinformációként elmondható, hogy a megtévesztő üzleti gyakorlat, például a szakmai kapcsolat eltitkolása számos jogrendszerben tilos.

Az Egyesült Államokban például „A kereskedelemben vagy a kereskedelmet érintő tisztességtelen vagy megtévesztő cselekmények vagy gyakorlatok törvénytelenek.”[1] A Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) országos hatáskörrel rendelkezik ennek szabályozására.[2] Például, ha egy vonatkozó online fórumon nem közölted, hogy kapcsolatban állsz az FTC szabályozása alá tartozó céggel, az FTC szabályzata jogi felelősségre figyelmeztet:

Az FTC útmutatója Dot Com Disclosures kimondja, hogy az ehhez hasonló tájékoztatókat "hatékonyan kell kommunikálni, hogy a fogyasztók várhatóan észrevegyék és megértsék azokat". Az állami jog is alkalmazható, mint például a N.Y. Főügyész 2013-as vizsgálata az astroturfing-et folytató vállalatokkal kapcsolatban.[3] Az Egyesült Államokon kívül más törvények is előírhatják a fizetett hozzájárulások közzétételét. Az EU tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatokról szóló irányelve (és a megfelelő nemzeti változatok) tiltja „a szerkesztőségi tartalom ... termék népszerűsítésére történő felhasználását, ha a kereskedő fizetett a promócióért anélkül, hogy ezt egyértelműen jelezné”.[4] Az EU-tagállamok nemzeti jogszabályai tovább korlátozhatják a nyilvánosságra nem hozott fizetett hozzájárulásokat. A német nemzeti bíróságok például a versenyjogot alkalmazták arra, hogy jogsértést állapítsanak meg, ha egy hozzájáruló nem hozta megfelelően nyilvánosságra a kapcsolatát.

Amennyiben a törvény által előírt közzététel nem történhet a közösségi szabályoknak megfelelő módon, a közösségi szabályok elsőbbséget élveznek. Például, ha a helyi törvények megkövetelik, hogy a szerkesztés szponzorálásának tényét magában a cikk szövegében tegyék közzé, és egy ilyen üzenet elhelyezése a cikk szövegében sérti a közösségi szabályokat (ahogyan ez a legtöbb projektben valószínűleg így van), akkor az ilyen szerkesztések tiltottak lennének.

Melyek a fizetett hozzájárulások lehetséges nem jogi negatív hatásai?

Amint azt több valós példa is mutatja, a megfelelő közzététel nélküli fizetett szerkesztés negatív reklámot eredményezhet a vállalatok, az ügyfelek és a magánszemélyek számára. Azt tapasztaltuk, hogy a sajtó szorosan követi az ilyen történeteket. Ha egy fizetett közreműködés nem kerül nyilvánosságra, az a Wikimédia közösségen kívül a szélesebb nyilvánosság bizalmának elvesztéséhez is vezethet.

A jó szándék fenntartása és a félreértések elkerülése érdekében az átláthatóság és a jó szándékú együttműködés a legjobb politika azok számára, akiket a Wikimédia-hozzájárulásokért díjaznak. A kínos helyzetek elkerülése érdekében ezt a Felhasználási feltételek, valamint a fizetett hozzájárulásokra vonatkozó helyi irányelvek, például az Wikipedia:Conflict of Interest (az angol Wikipédia esetében) által előírtak szerint kell nyilvánosságra hozni.

Mit jelent a „kompenzáció” kifejezés?

E rendelkezés értelmében a „kompenzáció” vagy „ellenszolgáltatás” pénz, áru vagy szolgáltatás cseréjét jelenti.

Mit jelent a „munkáltató, ügyfél és kapcsolat” kifejezés?

Ez azt a személyt vagy szervezetet jelenti, aki vagy amely a Wikimédia-projekthez való bármilyen hozzájárulásért kompenzációt - pénzt, árut vagy szolgáltatást - fizet neked. Ez lehet például egy vállalkozás, egy jótékonysági szervezet, egy oktatási intézmény, egy kormányhivatal vagy egy másik magánszemély. A közzétételi kötelezettség egyszerű, és megköveteli, hogy ezt az információt a fent leírt három mód valamelyikén szolgáltasd. Ha például a munkáltatód nevében szerkesztesz egy cikket a Wikipédián, akkor a munkáltatód adatait kell megadnod. Ha egy PR-cég bízott meg a Wikipédia szerkesztésével, akkor a céget és a cég ügyfelét is fel kell tüntetned. Ha például fizetett bentlakó Wikipédista vagy, akkor meg kell adnod, hogy melyik GLAM szervezet fizet neked.

Csak a Wikipédia-szócikkek szerkesztésekor szükséges a fizetett szerkesztés közzététele?

Nem, a Wikimédia-projektekhez való bármilyen fizetett hozzájárulás esetén fel kell tüntetned a munkaviszonyodat, az ügyfeledet és a kapcsolatodat. Ez magában foglalja a beszélgetőoldalakon és a Wikipédia melletti más projektekben végzett szerkesztéseket is.

Vedd figyelembe, hogy néhány projekt alternatív közzétételi irányelveket fogadott el, amelyek megváltoztathatják az előírt közzétételi feltételeket.

Ez a rendelkezés azt jelenti, hogy a fizetett hozzájárulások mindig megengedettek, amennyiben azokat nyilvánosságra hozzák?

Nem. A felhasználóknak be kell tartaniuk az egyes Wikimédia-projektek további irányelveit és szabályait is, valamint az alkalmazandó törvényeket. Például a Wikipédia semleges nézőpont irányelve megköveteli, hogy a szerkesztés tisztességesen, arányosan és (amennyire lehetséges) elfogultság nélkül történjen; ezeket a követelményeket akkor is be kell tartani, ha a hozzászóló nyilvánosságra hozza, hogy fizetett szerkesztést végez.

Hogyan jelezzem a felhasználói lapomon a fizetett közreműködéseket?

Felhasználói oldaladon megemlítheted, hogy egy adott ügyfélnek vagy munkáltatónak dolgozol. Ha az Acme vállalatnak dolgozol, és a munkaköri kötelezettségeid részeként az Acme vállalatról szóló Wikipédia-szócikkeket szerkesztesz, akkor a Felhasználási feltételek minimális követelményét teljesíted, ha egyszerűen azt írod a felhasználói oldaladon, hogy az Acme vállalat nevében szerkesztesz. A vonatkozó jogszabályok mellett azonban be kell tartanod a közösségi vagy alapítványi irányelveket is.

Hogyan tüntessem fel a fizetett szerkesztést a szerkesztési összefoglalóban?

A szerkesztés vagy a hozzájárulás „mentése” előtt a szerkesztési összefoglaló mezőben feltüntetheted a munkáltatót, a hovatartozást és az ügyfelet. Például, mielőtt elmentenéd az ügyfeledről, X-ről szóló Wikipédia-szócikket, ezt a megjegyzést írhatod a szerkesztési összefoglaló mezőbe: „X megbízott, hogy frissítsem a Wikipédia-szócikkét” vagy „X-nek dolgozom”.

Hogyan jelezzem a vitalapokon a fizetett közreműködéseimet?

A szerkesztésed vagy hozzájárulásod előtt, vagy közvetlenül utána a szerkesztett szócikkhez tartozó vitalapon jelezheted, ha a munkaadódat, fizető kapcsolatodat vagy ügyfeledet képviselted.

Nyilvánosságra kell hoznom a fizetés részleteit?

Nem kell nyilvánosságra hoznod a kompenzáció mértékét vagy részleteit; a minimálisan szükséges információ a megbízó vagy ügyfél megnevezése és a kapcsolat módja.

Alkalmazhat egy helyi projekt eltérő szabályozást a fizetett szerkesztésekre?

A Wikimédia-projektekhez való fizetett hozzájárulások közzététele a Felhasználási feltételek közzétételi rendelkezése alapján kötelező. Mindemellett az egyes projektek alternatív közzétételi szabályzatot hozhatnak létre, ha projektjeik vagy közösségeik különleges igényeket támasztanak a követelmények szigorítása vagy enyhítése érdekében. A rendelkezés a közösségeknek mérlegelési jogkört biztosít, hogy a Felhasználási Feltételekben meghatározott szabályokat a saját projektjükhöz igazítsák, miután a projektben az alapvető irányelvek kialakítására szolgáló szokásos konszenzuson alapuló folyamatot követték. Egy alternatív közzétételi politika elfogadásához konszenzusra van szükség, amely összhangban van a projekt korábbi gyakorlatával és a konszenzus fogalmának helyi értelmezésével.

Ahhoz, hogy egy már létező szabályzatot alternatív közzétételi politikaként fogadjon el, a projektközösségnek konszenzust kell kialakítania arra vonatkozóan, hogy a felhasználási feltételekben szereplő fizetett szerkesztési közzétételi követelményeket a projekt szabályzatával váltsa fel. Az alternatív közzétételi szabályzatra példát találsz a MediaWikiről szóló tervezetben.

Miután létrehoztak egy ilyen szabályzatot, a projekteknek fel kell venniük a szabályzatukat az Az alternatív közzétételi irányelvek listájára. Ez a lista segít a szerkesztőknek és a testvérprojekteknek, hogy gyorsan megtudják, mi a helyi projekt szabályzata a fizetett szerkesztésre vonatkozóan, vagy hogy az alapértelmezett vonatkozik-e rá.

Ez azt jelenti, hogy a Wikimédia projekteknek meg kell változtatniuk az irányelvüket?

A Wikimédia projektek dönthetnek úgy, hogy megváltoztatják a fizetett szerkesztésekre vonatkozó helyi irányelvet úgy, hogy ennél a szabályozásnál szigorúbb, vagy alternatív feltételeket írnak elő.

Mely projektek alkalmaznak alternatív közzétételi szabályokat?

Az alternatív közzétételi szabályokat alkalmazó projektek listája ezen a hivatkozáson olvasható.

Mikor lépett hatályba az irányelvnek ez a szakasza?

A felhasználási feltételek közzétételi rendelkezése 2014. június 16-án lépett hatályba. A rendelkezés a közösséggel folytatott megbeszélés eredménye volt, miután a Wikimédia Alapítvány Jogi és Közösségi Érdekérvényesítő Csoportja első javaslatot tett a Felhasználási Feltételek módosítására. A vita 2014. március 25-én zárult le, és a módosítást a kuratórium 2014. április 25-én hagyta jóvá.

Forráshivatkozás

  1. Federal Trade Commission Act 15 U.S.C. § 45(a)(1)
  2. Federal Trade Commission Act, 15 U.S.C. § 45(a)(2)
  3. Parino v. Bidrack, Inc., 838 F. Supp. 2d 900, 905 (N.D. Cal. 2011) (a felperes állításai, beleértve az alperes által a weboldalon hamis értékelések létrehozását és használatát, elegendőek voltak ahhoz, hogy a kaliforniai tisztességtelen versenyről szóló törvény és a hamis reklámról szóló törvény alapján igényt támasszanak).
  • Directive 2005/29/EC of the European Parliament (Annex I, points 11 and 22).