Jump to content

Personvernpolitikk/Ordliste over nøkkelbegreper

From Wikimedia Foundation Governance Wiki
This page is a translated version of the page Policy:Privacy policy/Glossary of key terms and the translation is 64% complete.
Outdated translations are marked like this.

Wikimedia Foundation Privacy Policy Glossary of Key Terms

API-er

Et programmeringsgrensesnitt eller «API» (eng. application programming interface) er en kommunikasjonsprotokoll som lar programvarekomponenter kommunisere med hverandre. Mediawiki-APIet lar for eksempel tredjepartsprogramvare kommunisere med MediaWiki-nettsteder (inkludert Wikimedias) for å utføre bestemte handlinger, slik som å lese eller redigere en side. Lær mer på Wikipedia på engelsk.

Nettlesere

En «nettleser» er et program som folk vanligvis bruker for tilgang til Internett. Eksempler på populære nettlesere innbefatter Chrome, Firefox, Safari, og Internet Explorer. Lær mer på Wikipedia på engelsk.

Informasjonskapsler (cookies)

En «informasjonskapsel» eller «cookie» er en liten datafil som vi overfører til din PC, mobil, eller annen enhet du bruker for å få tilgang til Wikimedia-nettsteder, som normalt brukes til autentisering og unntaksvis til sporing. Alle informasjonskapsler løper ut etter et gitt tidsrom, som varierer etter type, bruk og dine nettleserinnstillinger. En øktbestemt informasjonskapsel går normalt ut når du lukker nettleseren eller mobilapplikasjonen. En varig informasjonskapsel er en som forblir i enheten din også etter at du har lukket nettleseren eller mobilapplikasjonen. En slik informasjonskapsel løper ut basert på vår forhåndsinnstilling (eller når du sletter den manuelt). Lær mer på Wikipedia på engelsk.

Du kan fjerne eller skru av informasjonskapsler i nettleserinnstillingene dine.

Do Not Track (Anonym nettlesing)

«Do Not Track» eller «DNT» (noen norske nettlesere bruker Anonym nettlesing) er en måte din nettleser forteller sider du besøker at du ikke ønsker å få kontakt med eller bli registrert av tredjeparts websider, som tjenestetilbud, annonsører eller sosiale fora. Når du kopler inn en slik funksjon, sender maskinen et signal om at din personrelaterte informasjon, spesielt om onlineaktiviteter og nettverkssamhandlinger ikke skal sendes til noen tredje part. Når et slikt signal blir gitt er det opp til eier/driver av nettstedet å ta slike hensyn - eller la være.

GPS

Det vi kjenner som «“global positioning system» eller «GPS», er et satellittbasert navigasjonssystem som gir steds- og tidsbaserte data til spesielle mottakere som kan motta signalene, slik som bil- og håndholdte mottakere, og mobiltelefoner. Lær mer på Wikipedia.

Internett Protokoll Adresse (IP-adresse)

En «IP-adresse» er et unikt nummer tilordnet en bestemt enhet som koples til Internett. En bestemt enhet kan imidlertid få ulike IP-adresser basert på hviklet nettverk den kobler seg til, om du benytter en proxy server, og om den er på et såkalt dynamisk adressesystem. Generelt er imidlertid IP-adresser tilordnet basert på enhetens geografiske posisjon og nettleverandør, og kan derfor brukes til å anslå ditt geografiske oppholdssted. Lær mer på Wikipedia på engelsk.

JavaScript

«JavaScript» er et standard programmeringsspråk som brukes på de fleste nyere nettsteder. Lær mer på Wikipedia på engelsk.

Local Storage (lokal lagring)

«Local Storage» (også kjent som «Web Storage») eller lokallagring er en måte et nettsted samler opp og lagrer informasjon «lokalt» (dvs på brukerens maskin snarere enn på egen server) for senere uthenting. For eksempel kan bruk av lokallagring kan en brukers besøk lagres på deres maskin, telles og gis til oss. Dette gir oss mulighet for å lage viktig statistikk (besøkstall), mens mere spesifikk informasjon om når og hvor lenge et individuelt besøk fant sted aldri vil bli overført til oss.

Metadata

«Metadata» betyr tilleggsinformasjon om en spesifikk fil (foto eller video) som vanligvis innbefatter slikt som kameramodell og produsent, dato og klokkeslett samt innstillingsdata for eksponeringen. Noen metadata avgis fra kameraet, mens annen info skriver av eieren (hvor, hva osv.) Learn more on Wikipedia.

Operativsystem

Et «operativsystem» (OS) er et mykvareprogram som organiserer din maskins hardvarekomponenter og står for basale funksjoner slik som å vite hvor filene dine er, oppdage når du bruker tastaturet, og sende resultater til skjermen. Vanlige operativsystemer inkluderer Linux (also known as GNU/Linux), iOS, Windows, Mac OS X, og Android. Lær mer på Wikipedia.

Proxyservere

En «proxytjener» er en tjener som opptrer som en mellommann mellom din enhet og tjeneren som din enhet henter informasjon fra, slik som når den kobler til en nettside, en fil, eller lignende. ær mer på Wikipedia.

Sporingspiksel

En sporingspiksel (eng. tracking pixel, også kalt web beacon, transparent GIF, clear GIF, pixel gifs og pixel tag) er en liten usynliggjort etikett som gjør det mulig for oss å spore aktiviteter på Wikimedias nettsider, eller aktiviteter knyttet til e-postvarsler vi har sendt ut. Selv om sporingspiksler vanligvis forbindes med avertering, bruker vi aldri pikslene til dette. Ei heller selger vi eller leier ut informasjon som er samlet ved bruk av slike. Informasjon samlet fra slike piksler kan bare deles med tredjeparter i bearbeidet form og i tråd med vår personvernpolitikk. Pikslene hjelper oss med å finne ut om enkelte funksjoner, varsler og produkter er effektive og om de kan forbedres. Lær mer på Wikipedia på engelsk.

Personvernrelaterte sider