Политика приватности/Речник кључних речи

From Wikimedia Foundation Governance Wiki
This page is a translated version of the page Policy:Privacy policy/Glossary of key terms and the translation is 64% complete.
Outdated translations are marked like this.

Wikimedia Foundation Privacy Policy Glossary of Key Terms

API-ји

„Интерфејс за програмирање апликација” или „АПИ” је протокол комуникације који омогућава софтверским компонентама да међусобно комуницирају. На пример, Медијавики АПИ омогућава софтверским алатима треће стране да комуницирају са Медиавики веб локацијама (укључујући Веб локације Викимедиа) да изврше одређене радње, попут читања или уређивања странице, аутоматски и на даљину. Сазнајте више на Википедији.

Прегледачи

„Прегледач” је софтверска апликација коју људи углавном користе за приступ интернету. Примери популарних прегледача укључују Chrome, Firefox, Safari и Internet Explorer. Сазнајте више на Википедији.

Колачићи

„Колачић“ је малена датотека података коју преносимо на ваш рачунар, мобилни телефон или било који други уређај који користите за приступ Викимедиа веб локацијама, који се обично користе за аутентификацију и повремено праћење. Сваки колачић истиче након одређеног временског периода, али тај период варира овисно о томе за који се колачић користи и како је ваш претраживач конфигуриран. Колачић „сесије” је онај који обично истиче када затворите веб прегледач или мобилну апликацију. „Постојан” колачић је онај који остаје на вашем уређају, чак и након што затворите прегледач или мобилну апликацију. Трајни колачић истјече у складу с трајањем које смо одредили (или када га ручно избришете). Сазнајте више на Википедији.

Можда желите да уклоните или онемогућите колачиће помоћу ваших подешавања прегледача.

Не прати

„Не прати“ или „ДНТ“ је начин да ваш веб претраживач каже веб локацији коју посећујете да не желите да вас прате треће стране чије веб локације нисте посетили, попут аналитичких сервиса, рекламних мрежа и социјалне платформе. Када користите овај механизам, прегледач шаље сигнал који изражава жељу да се ваши лични подаци, посебно у вези са вашим мрежним активностима и мрежним интеракцијама, не проследе трећим лицима. Када прима ДНТ сигнал који вам шаље прегледач, особа или ентитет који је власник веб странице има могућност да поштује или игнорише горе поменути захтев.

GPS

„Глобални систем за позиционирање” или „ГПС” је сателитски навигациони систем који се заснива на свемиру и пружа информације о локацији и времену о уређајима дизајнираним за пријем њихових сигнала, као што су навигациони системи аутомобила или мобилни телефони. Сазнајте више на Википедији.

IP адреса

Адреса интернетског протокола (или „ИП адреса”) јединствени је број додељен одређеном уређају повезаном на Интернет. Ваша ИП адреса можда није увек иста на одређеном уређају, зависно од низа променљивих, као што је ваше коришћење прокси сервера или корпоративне мреже. Међутим, генерално се ИП адресе додељују у складу са географским положајем вашег уређаја и вашег Интернет провајдера и могу бити корисни за приближавање вашој стварној локацији. Сазнајте више на Википедији.

JavaScript

"Јаваскрипт" је стандардни софтверски програмски језик коришћен на многим модерним сајтовима. Научите више на Википедији.

Локално складиште

„Локална похрана” (позната и као „Веб похрана”) је начин да веб локација прикупља и складишти информације „локално” (тј. На корисниковом уређају, а не на серверу веб локације), а затим их касније поново преузме. На пример, коришћењем ЛоцалСтораге-а, посете корисника се могу сачувати на сопственом рачунару, пребројати и потом нам их дати. То нам омогућава да добијемо важне статистике коришћења (број посета), док нам конкретне информације о томе када се догодила свака појединачна посета никада неће бити послане.

Метаподаци

„Метаподаци” значе додатне информације о одређеној датотеци (као што је фотографија или видео) које обично укључују ствари попут произвођача и модела уређаја који је фотографирао, датум и време снимања фотографије, време излагања, фокусну дужину објектива, ИСО брзина и Ф-број. Неке метаподате уређај аутоматски укључује, а неке пише власник уређаја. Сазнајте више на Википедији.

Оперативни систем

„Оперативни систем” је софтвер који управља хардверским ресурсима вашег уређаја и обавља основне задатке попут праћења датотека, препознавања када укуцате нешто на тастатури и слања резултата на екран. Примери уобичајених оперативних система укључују Linux (такође познат као GNU/Linux), iOS, Windows, Mac OS X и Android. Сазнајте више на Википедији.

Прокси сервери

„Прокси сервер” је сервер који делује као посредник између уређаја и сервера од кога уређај захтева информације (веза са веб-страницом, датотеком итд.). Сазнајте више на Википедији.

Пиксели за праћење

„Пиксел за праћење” (који се понекад назива „веб беацонс”, „транспарент ГИФс”, „цлеар ГИФс”, „гифс гифс” или „пикел тагс”) је малена, невидљива слика која нам омогућава да пратимо активности на Викимедиа Ситес или активности засноване на нотификацијама е-поштом које шаљемо. Иако се пиксели за праћење обично повезују са оглашавањем, ми никада не користимо пикселе за праћење за оглашавање, нити продајемо или изнајмљујемо податке прикупљене помоћу пиксела за праћење. Информације прикупљене путем пиксела за праћење могу се делити трећим лицима само у збирном облику и у складу са Политиком приватности. Пиксели за праћење помажу нам да утврдимо да ли су одређене функције, нотификације и производи ефикасни и ако их је могуће побољшати. Сазнајте више на Википедији.

Странице које се односе на приватност