Jump to content

Декларация за поверителност/неприложимост

From Wikimedia Foundation Governance Wiki
This page is a translated version of the page Policy:Privacy policy/What policy does not cover and the translation is 39% complete.
Outdated translations are marked like this.
Примери извън приложното поле на Декларацията за поверителност

Този раздел е част от Декларацията за поверителност и има за задача да обясни подробно какви ситуации не са включени в нея

Сайтове на Уикимедия с други (алтернативни) политики за защита на данните
Някои от сайтовете на Уикимедия имат различни правила за защита на данните или разпоредби, които се различават от изложеното в тази Декларация за поверителност. Такива са уебсайтовете:
 • Wikimedia Shop (чиято политика по защита на данните е на адрес the shop's policy)
 • donate.wikimedia.org, включително процесът на даряване като например щракване върху банера за дарение (включен в съответната the Donor Privacy Policy).
 • The Wikipedia Reading Lists Browser Extension, which is governed by a separate Privacy Policy. This separate policy will also be made available where the Extension can be downloaded.
Тези уебсайтове и други като тях предоставят връзка към съответната си Декларация за поверителност или към обяснение на различните разпоредби (ако политиката за защита на данните се основава на тази Декларация за поверителност).
Членове на общността
Сайтовете на Уикимедия са плод на колективен труд, полаган с любов и са обект на постоянна поддръжка и актуализация от глобална общност от доброволци. Като следствие от това някои доброволци имат достъп до известна непублична информация и нейното ползване не е обект на тази Декларация за поверителност. Такива примери са:
 • "Доброволци администратори" като контрольори (CheckUsers) или стюарди. Тези доброволци прилагат политиките, възприети на сайтовете на Уикимедия и работят за сигурността им. Когато тези администратори работят с непублична информация, от тях се изисква да спазват Политиката за достъп до непублична информация, както и други специфични правила.
 • "Автори на инструменти". Ние поддържаме платформи за разработчици на трети страни, за да експериментират с нови инструменти и сайтове като [[[:mw:Special:MyLanguage/Wikimedia Cloud Services|wmflabs.org]] wmflabs.org]. Когато използвате някой от техните инструменти, Вие можете да им предавате информация. Когато тези доброволци работят с непублична информация, от тях се изисква да спазват правилата за работа с конкретната платформа, за която е предназначен инструментът.
 • "Други потребители". Ние предоставяме инструменти, които позволяват на потребителите да комуникират един с друг. Комуникацията може да е обект на тази Декларация, доколкото преминава през нашите системи, но потребителите, които приемат тази комуникация и това как се разпореждат с информацията след получаването й, е извън приложното поле на тази Декларация. Например:
  • постване на съобщение в пощенските списъци на Фондацията;
  • искане за помощ от доброволци чрез нашата онлайн система за помощ (тази система получава всеки имейл, изпратен до info[at]wikimedia.org);
  • изпращане на имейл до други потребители на сайтове на Уикимедия (например чрез линка "Писмо до потребителя")
  • чат по IRC канал (като например #wikipedia)
Трети страни
Декларацията за поверителност касае само начина, по който фондация Уикимедия събира и обработва информация. Трети страни, които биха могли да получават информация, когато ползвате сайтовете на Уикимедия, могат да включват:
 • "Уебсайтове на други организации", като сайтовете, към които препраща раздел "Източници" в статиите на Уикипедия, или сайтовете на местни секции на Уикимедия или други асоциирани движения. Тези организации могат да получават информация за Вас, ако посещавате сайтовете им след като сте ползвали сайт на Уикимедия. За тях важат техни собствени политики за защита на личните данни.
 • "Мобилни приложения на други лица и организации". Тези лица и организации могат да получат информация за Вас, ако използвате приложенията им за достъп до сайтове и съдържание на Уикимедия. За тях важат техни собствени политики за защита на личните данни.

"Инструменти за събиране на данни от трети страни", поставени на сайтовете на Уикимедия от доброволци или други трети страни. Понякога доброволците поставят подобен инструмент (като скрипт, джаджа, пикселен маркер или бутон за споделяне) на сайт на Уикимедия без наше знание. Тази Декларация не касае това, как трети страни обработват информацията, получена в резултат на действието на подобен инструмент. Ако попаднете на такъв инструмент на трета страна и смятате, че той нарушава тази Декларация, можете да го премахнете или да съобщите за него на имейл privacy[at]wikimedia.org, за да го разследваме.

Свързани страници