Brugsbetingelser

  From Wikimedia Foundation Governance Wiki
  This page is a translated version of the page Policy:Terms of Use and the translation is 99% complete.
  Outdated translations are marked like this.
  Vil du hjælpe med at oversætte? Oversæt de manglende beskeder.

  Vores brugsbetingelser

  Forestil dig en verden, hvor hvert enkelt menneske frit kan bidrage til summen af al viden. Det er vores mål.Vores vision

  Velkommen til Wikimedia! Wikimedia Foundation ("vi" eller "os") er en velgørende nonprofitorganisation, hvis målsætning er at inddrage folk over hele verden og gøre dem i stand til at indsamle og frembringe information, der er under en fri licens eller frit tilgængeligt (i "public domain"), og til at udbrede den effektivt og globalt, uden at det koster noget.

  For at støtte vores levende community, stiller vi den nødvendige infrastruktur og den organisatoriske ramme til rådighed for udviklingen af flersprogede wikiprojekter og deres udgaver (som forklaret her) og for andre aktiviteter, der tjener målsætningen. Vi bestræber os fra projekterne på at frembringe oplysende og informerende indhold og gøre det vederlagsfrit tilgængeligt på internettet, i al evighed.

  Vi byder dig ("du" eller "brugeren") velkommen som læser, redaktør, forfatter eller bidragsyder til Wikimedias projekter, og vi opfordrer dig til at slutte dig til Wikimedias community. Før du deltager, beder vi dig dog om at læse og acceptere følgende brugsbetingelser ("Terms of Use").

  Oversigt

  Disse brugsbetingelser fortæller dig om Wikimedia Foundations offentlige tjenester, vort forhold til dig som bruger, og de rettigheder og pligter, der gælder for begge parter. Du skal vide, at vi er værter for en utrolig mængde oplysende og informerende indhold, som brugere som dig selv har bidraget med og gjort muligt. I almindelighed hverken bidrager, overvåger eller sletter vi indhold (med sjældne undtagelser som disse brugsbetingelser eller overholdelse af DMCA-lovkrav). Det betyder, at redigeringsopgaven er i hænderne på dig og dine medskribenter, der skaber og forvalter indholdet. Vi opbevarer det kun.

  Communityet – netværket af brugere, der konstant opbygger og anvender de forskellige websteder eller projekter – er det vigtigste middel, hvorigennem vores mål kan opnås. Communityet bidrager til og hjælper med styringen af vores websteder. Communityet påtager sig at løfte den afgørende opgave med at skabe og håndhæve reglerne gældende for de specifikke projektudgaver (såsom de forskellige sprogudgaver af Wikipedia-projektet eller Wikimedia Commons' flersprogsudgave).

  Du er velkommen til at deltage som bidragsyder, redaktør eller forfatter, men du skal følge de regler, der gælder hvert enkelt af de uafhængige projektudgaver. Vores største projekt er Wikipedia, men vi er også værter for andre projekter, der hver især har forskellige formål og arbejdsmetoder. Hver projektudgave har et hold af bidragsyderne, redaktører eller forfattere, der samarbejder om at skabe og forvalte indholdet i den pågældende projektudgave. Du er velkommen til at deltage i disse hold og samarbejde med dem om at forbedre projekterne. Da vi gør indholdet frit tilgængeligt for offentligheden, har vi det generelle krav, at alt hvad du bidrager med, er tilgængeligt under en fri licens eller ikke er underlagt ophavsret ("public domain").

  Vær opmærksom på, at du er juridisk ansvarlig for alle dine bidrag, redigeringer og genbrug af indhold fra Wikimedia i henhold til lovgivningen i USA samt anden relevant lovgivning (der kan omfatte lovgivningen hvor du bor, eller hvor du læser og redigerer indhold). Det betyder, at det er vigtigt, at du udviser forsigtighed, når du bidrager indholdsmæssigt. I lyset af dette ansvar, har vi nogle regler for, hvad du ikke må bidrage med, af hvilke de fleste enten er for at beskytte dig eller andre brugere som dig. Vær opmærksom på, at det indhold vi opbevarer, kun er beregnet til generel orientering, så hvis du har brug for ekspertrådgivning vedrørende et bestemt emne (såsom medicinske, juridiske eller økonomiske spørgsmål), bør du søge hjælp fra autoriserede eller uddannede rådgivere. Vi har også medtaget andre vigtige oplysninger og ansvarsfraskrivelser, så gennemlæs disse brugsbetingelser i deres helhed.

  For at gøre det helt klart, er andre organisationer, såsom lokale Wikimedia-afdelinger og foreninger, der kan have de samme målsætninger, ikke desto mindre juridisk uafhængige og adskilt fra Wikimedia Foundation, og de har således intet ansvar for hverken driften af webstedet eller dets indhold.

  1. Vores tjenester

  Wikimedia Foundations målsætning er at fremme vækst, udvikling og udbredelse af frit flersproget indhold, og vederlagsfrit at gøre disse wikiprojekters samlede indhold tilgængeligt for offentligheden. Vores rolle er at være værter for nogle af verdens største wikibaserede opslagsværksprojekter, som man finder her. Bemærk, at vi udelukkende fungerer som en hostingtjeneste, der vedligeholder infrastrukturen og den organisatoriske ramme, som gør det muligt for vores brugere at opbygge Wikimedia-projekterne ved selv at bidrage til og redigere indholdet. På grund af vores unikke rolle er der et par ting, du skal være opmærksom på i forbindelse med vores forhold til dig, projekterne og de øvrige brugere.

  1. Vi påtager os ikke en redaktionel rolle: Da Wikimedia-projekterne redigeres gennem samarbejde, leveres alt det indhold, som vi er værter for, af brugere som dig selv, og vi påtager os ikke en redaktionel rolle. Det betyder at vi generelt ikke overvåger eller redigerer indholdet af projekternes websteder, og vi påtager os intet ansvar for indholdet. På tilsvarende vis støtter vi ingen meninger, som kommer til udtryk gennem vores tjenester, og vi hverken repræsenterer eller garanterer sandfærdigheden, nøjagtigheden eller pålideligheden ved indhold leveret af communityet. I stedet giver vi blot adgang til det indhold, som du og de øvrige brugere har bidraget med og redigeret.
  2. Du er ansvarlig for dine egne handlinger: Du er juridisk ansvarlig for dine bidrag til Wikimedias projekter, så for din egen skyld bør du udøve forsigtighed og undgå at bidrage med indhold, som kan medføre straffe- eller civilretligt ansvar under en hvilken helst relevant lovgivning. For at gøre det tydeligt, omfatter relevant lovgivning som minimum den, der er gældende i USA. Selvom vi måske ikke er enige i sådanne handlinger, advarer vi redaktører og bridagsydere om at myndighederne kan forsøge at anvende andre landes lovgivning mod dig, herunder lokal lovgivning i dit bopælsland eller hvor du læser eller redigerer indhold. WMF kan generelt ikke tilbyde nogen form for beskyttelse, garanti, immunitet eller erstatning.

  2. Privatlivspolitik

  Vi beder dig gennemlæse betingelserne i vores privatlivspolitik, så du er opmærksom på, hvordan vi indsamler og bruger dine oplysninger. Da vores tjenester anvendes af mennesker i hele verden, kan de personlige oplysninger vi indsamler, blive gemt og behandlet i USA eller ethvert andet land, hvor vi eller vores repræsentanter er etableret. Ved at bruge vores tjenester, giver du dit samtykke til enhver overførsel af sådanne oplysninger udenfor dit land.

  3. Indholdet vi formidler

  1. Måske synes du at noget materiale er anstødeligt eller fejlbehæftet: Da vi har et bredt udvalg af indhold, der er produceret eller indsamlet af brugere som dig, kan du støde på materiale, som du synes er frastødende, fejlbehæftet, vildledende, fejlanbragt eller på anden vis forkert. Vi beder derfor om, at du bruger sund fornuft og god dømmekraft, når du benytter vores tjenester.
  2. Vores indhold er kun til generelle informationsformål: Selvom vi har en stor mængde oplysninger, der er af faglig karakter, herunder medicinske, juridiske eller økonomiske problemstillinger, så præsenteres de kun med den hensigt at være generelt oplysende. Det skal ikke forstås som professionel rådgivning. Søg uafhængig professionel rådgivning fra nogen, der har licens til eller er kvalificeret indenfor det pågældende område, i stedet for at handle ud fra oplysninger, meninger eller råd, fundet på et af vores projektwebsteder.

  4. Afståelse fra visse aktiviteter

  Projekterne, som Wikimedia Foundation er vært for, findes kun på grund af det levende community (fællesskab) af brugere som dig, der i samarbejde skriver, redigerer og organiserer indholdet. Vi er glade for at byde dig velkommen i communityet. Vi opfordrer dig til at være venlig og høflig over for andre i communityet, og med en positiv indstilling at foretage redigeringer og bidrag med det formål at fremme det fælles projekts målsætning.

  Nogle aktiviteter, uanset om de er lovlige eller ej, kan være skadelige for andre brugere og overtræde vores regler, og nogle aktiviteter kan også udsætte dig selv for et strafansvar. Derfor er det både for din egen skyld og for at beskytte andre, at du ikke må deltage i sådanne aktiviteter på vores websteder. Disse aktiviteter omfatter blandt andet:

  Chikane af andre
  • Deltagelse i chikane, trusler, forfølgelse eller vandalisme; og
  • Udsendelse af kædebreve, junkmail eller spam til andre brugere.
  Krænkelse af andres privatliv
  • Krænke andres privatliv under USA's lovgivning eller anden gældende lovgivning (som kan være lovgivningen der hvor du bor eller hvor du læser eller redigerer indholdet);
  • Opsøge personidentificerbare oplysninger med det formål at chikanere, udnytte, krænke privatlivet eller nogen form for salgsfremmende eller kommercielle formål, der ikke eksplicit er godkendt af Wikimedia Foundation; og
  • Opsøge personidentificerbare oplysninger fra nogen der er under 18 år, med et ulovligt formål eller overtrædelse af gældende lovgivning om mindreåriges sundhed og trivsel.
  Bevidst at lyve, udgive sig for at være en anden eller svindle
  • Bevidst eller forsætligt offentliggøre indhold, der er injurierende eller æreskrænkende;
  • Med det formål at bedrage at offentliggøre indhold, der er forkert eller unøjagtigt;
  • Forsøge på at udgive sig for en anden bruger eller person, fordreje din tilknytning til enkeltpersoner eller organisationer, eller anvende en anden persons brugernavn med det formål at bedrage; og
  • Tage del i svindel.
  Rettighedsovertrædelse
  • Krænkelse af ophavsret, væremærker, patenter eller anden ejendomsret under gældende ret.
  Misbrug af vores tjenester til andre ulovlige formål
  • Offentliggørelse af børnepornografi eller andet indhold, der bryder gældende ret vedrørende børnepornografi;
  • Offentliggørelse eller handel med obskønt materiale, som er ulovligt i henhold til gældende ret; og
  • Anvendelse af tjenesterne på en måde, der er uforenelig med gældende ret.
  Forstyrrende og ulovligt misbrug af vores faciliteter
  • Offentliggørelse eller distribuering af indhold, der indeholder virus, malware, orme, trojanske heste, ondsindet kode eller andet, der kan skade vores tekniske infrastruktur eller system eller vores brugeres systemer;
  • Anvendelse af webstedet på en automatiseret måde, der misbruger eller forstyrrer vores tjenester og som ikke er godkendt af Wikimedias community;
  • Forstyrrelse af tjenesterne ved urimeligt at belaste projektets websted eller de netværk og servere, der er forbundet med et projekts websted;
  • Forstyrrelse af tjenesterne ved at oversvømme et hvilket som helst af projekteterne websteder med kommunikation eller anden trafik, der ikke tyder på et seriøst ønske om at benytte projektets websted til dets erklærede formål;
  • Forsætlig tilgang, manipulering med eller anvendelse af vores ikke-offentligt tilgængelige områder på vores computersystemer uden tilladelse; og
  • Probing, scanning eller afprøvning af sårbarheder i et hvilket som helst af vores tekniske systemer eller netværk, med mindre alle følgende betingelser er opfyldt:
  • sådanne handlinger ikke i urimelig grad misbruger eller forstyrrer vores tekniske systemer eller netværk;
  • sådanne handlinger ikke udføres for egen vindings skyld (udover at få æren for dit arbejde);
  • du rapporterer alle sårbarheder til MediaWiki-udviklerne (eller retter dem selv); og
  • du ikke udfører sådanne handlinger med ondsindede eller destruktive intentioner.

  Betalte bidrag uden fuld åbenhed
  Disse brugsbetingelser forbyder vildledende aktiviteter, herunder misvisende fremstilling af tilhørsforhold, at udgive sig for at være en anden person og bedrageri. Som en del af kravene, skal du åbent redegøre for arbejdsgiver, klient og tilhørsforhold, hvad angår alle bidrag for hvilke du modtager, eller forventer at modtage, kompensation. Du skal redegøre for det på mindst én af følgende måder:
  • en erklæring på din brugerside,
  • en erklæring på diskussionssiden hørende til ethvert betalt bidrag, eller
  • en erklæring i redigeringsresumeet hørende til ethvert betalt bidrag.
  Gældende lovgivning, eller politikker og retningslinjer fra communityet eller Wikimedia Foundation, såsom dem der omhandler interessekonflikter, kan yderligere begrænse muligheden for at foretage betalte redigeringer eller kræve en mere detaljeret redegørelse.
  Et community i et Wikimediaprojekt kan indføre en alternativ politik for redegørelse for betalte bidrag. Hvis et projekt indfører en alternativ politik, kan du overholde denne politik i stedet for kravene i dette afsnit, når du bidrager til det pågældende projekt. Alternative regler for betalte bidrag erstatter kun nærværende krav, hvis de er godkendt af det pågældende community og anført på listen over alternative redegørelsespolitikker.
  For flere oplysninger kan du læse vores OSS om redegørelse for betalte bidrag.

  Vi forbeholder os retten til, efter vores skøn, at håndhæve ovennævnte betingelser.

  5. Adgangskodesikkerhed

  Du er ansvarlig for at beskytte din adgangskode, og du bør aldrig udlevere den til nogen tredjepart.

  6. Varemærker

  Selvom du har betydelig frihed til genbruge indholdet fra projekternes websteder, er det vigtigt for Wikimedia Foundation, at vi beskytter vores varemærkerettigheder, så vi kan beskytte vores brugere mod imitatorer. Derfor beder vi dig om at respektere vores varemærker. Alle Wikimedia Foundations varemærker tilhører Wikimedia Foundation, og enhver anvendelse af vores handelsbetegnelser, varemærker, servicemærker, logoer/bomærker eller domænenavne, skal overholde disse brugsbetingelser samt overholde vores varemærkeregler.

  7. Licensering af indhold

  For at få den fælles fri viden og fri kultur til at vokse, er alle brugere, der bidrager til projekterne, forpligtet til at give vidtrækkende tilladelser til den brede offentlighed med henblik på fri videredistribuering og genbrug af brugernes bidrag, så længe denne anvendelse er korrekt kildeangivet og den samme frihed til at genbruge og videredistribuere gives til alle afledte værker. I overensstemmelse med vores mål om at levere frit tilgængelige oplysninger til det bredest mulige publikum, kræver vi, at når det er nødvendigt, skal alt bidraget indhold være licenseret, så det er frit genbrugeligt for alle, der ønsker adgang til det.

  Du accepterer følgende licenseringskrav:

  1. Tekst du har ophavsretten til: Når du overfører en tekst, som du har ophavsretten til, accepterer du at den licenseres under: (Genbrugere kan overholde den ene eller begge licenser.)

   Den eneste undtagelse er hvis wikimediaprojektet eller -funktionaliten kræver en anden licens. I så fald accepterer du at licensere enhver tekst, som du bidrager med, under denne specifikke licens. Eksempelvis kræver den engelsksprogede Wikinews ved udgivelsen af disse brugsbetingelser, at alt tekstindhold er licenseret under Creative Commons Attribution 2.5 Generisk-licensen (CC BY 2.5) og kræver ikke en dual-licensering med GFDL.

   Bemærk at disse licenser tillader kommercielle anvendelser af dine bidrag, så længe en sådan anvendelse er i overensstemmelse med betingelserne.
  2. Navngivelse: Kreditering er en vigtig del af licenserne. Vi betragter kreditering som en anerkendelse af det arbejde som forfattere som dig har udført. Når du bidrager med tekst, accepterer du at blive navngivet på en af følgende måder:
   1. Gennem hyperlink (hvor muligt) eller URL til artiklen, du har bidraget til (da hver artikel har en historikside, der viser en liste over alle forfattere og redaktører);
   2. Gennem hyperlink (hvor muligt) eller URL til en alternativ, stabil onlinekopi, der er frit tilgængelig, overholder licensen og krediterer forfatterne på en måde, der svarer til krediteringen, der anvendes på projektwebstedet; eller
   3. Gennem en liste over alle forfattere (men bemærk at listen kan filtreres for at udelukke meget små eller irrelevante bidrag).
  3. Import af tekst: Du kan kopiere tekst, som du har fundet andetsteds eller som du har skrevet i fællesskab med andre, men i sådanne tilfælde garanterer du, at teksten er tilgængelig under betingelser, som er kompatible med CC BY-SA 3.0-licensen (eller, som forklaret herover, en anden licens når det undtagelsesvis er nødvendigt i en projektudgave eller funktionalitet)("CC BY-SA"). Indhold kun tilgængeligt under GFDL er ikke tilladt.


  4. Du accepterer, at hvis du importerer tekst under en CC BY-SA-licens som kræver navngivelse, så skal du navngive forfatteren(e) på en rimelig måde. Hvor sådan kreditering almindeligvis foregår gennem sidehistorikker (såsom intern kopiering mellem Wikimedias projekter), er det tilstrækkeligt at foretage navngivelsen i redigeringsresumeet, som gemmes i sidehistorikken, når der importeres tekst. Navngivelseskravene er nogle gange for forstyrrende i visse situationer (uanset licensen), og der kan være situationer, hvor Wikimedias community beslutter, at importeret tekst af den årsag ikke kan anvendes.
  5. Ikke-tekstuelle medier: Ikke-tekstuelle medier (mediefiler) i projekterne er tilgængelige under en række forskellige licenser, der støtter det generelle mål om at tillade ubegrænset genbrug og videredistribuering. Når du bidrager med ikke-tekstuelle medier, accepterer du at leve op til kravene til sådanne licenser, som beskrevet i vores licenseringsregler, og også leve op til kravene i det specifikke wikimediaprojekt eller -funktionalitet, som du bidrager til. Se også Wikimedia Commons' licenseringsregler for flere oplysninger om at bidrage med ikke-tekstuelle medier til dét projekt.
  6. Ingen tilbagekaldelse af licens: Bortset fra hvad din licens tillader, accepterer du, at du ikke ensidigt kan tilbagekalde eller forsøge at ugyldiggøre en licensering, som du har givet jævnfør disse brugsbetingelser vedrørende tekst eller ikke-tekstuelle medier, som du har bidraget med til Wikimedias projekter eller funktionaliteter, også selvom du holder op med at anvende vores tjenester.
  7. Indhold ikke beskyttet af ophavsret: Indhold som ikke er beskyttet af ophavsret (dvs. er public domain) er velkomment! Det er dog vigtigt, at du får bekræftet, at indholdet ikke er beskyttet af ophavsret under lovgivningen i USA, samt af lovgivningen i ethvert andet land, alt efter hvad der kræves af den specifikke projektudgave. Når du bidrager med indhold, som ikke er beskyttet af ophavsret, garanterer du at indholdet virkelig er ophavsretsfrit, og du accepterer at markere det som sådant.
  8. Genbrug: Genbrug af indhold, som vi er værter for, er velkomment, selvom der er undtagelser hvad angår indhold, der er bidraget med som "fair use" eller lignende undtagelser i nogle landes ophavsretlovgivning. Enhver form for genbrug skal leve op til de(n) underliggende licens(er).

   Når du genbruger eller videredistribuerer en tekstside forfattet af Wikimedias community, accepterer du at navngive forfatterne på en af følgende måder:
   1. Gennem hyperlink (hvor muligt) eller URL til den eller de sider, du genbruger (da hver side har en historikside, der viser en liste over alle forfattere og redaktører);
   2. Gennem hyperlink (hvor muligt) eller URL til en alternativ, stabil onlinekopi, der er frit tilgængelig, overholder licensen og krediterer forfatterne på en måde svarende til den, der anvendes til kreditering på projektwebstedet; eller
   3. Gennem en liste over alle forfattere (men bemærk at alle forfatterlister kan filtreres for meget små eller irrelevante bidrag).

   Hvis tekstindholdet blev importeret fra en anden kilde, er det muligt at indholdet er licenseret under en licens, der er kompatibel med CC BY-SA, men ikke med GFDL (som beskrevet i "Import af tekst" herover). I det tilfælde, kan du acceptere at leve op til licensen, der er kompatibel med CC BY-SA, og har ikke mulighed for at genlicensere det under GFDL. For at finde ud af hvilken licens, der gælder indholdet, som du ønsker at genbruge eller videredistribuere, skal du kigge på sidefoden, i sidehistorikken og på diskussionssiden.

   Vær desuden opmærksom på, at tekst som stammer fra eksterne kilder og er blevet importeret ind i et projekt, kan være underlagt en licens, der medfører yderligere navngivelseskrav. Brugerne accepterer at tydeliggøre sådanne yderligere navngivelseskrav. Afhængigt af projektet, kan sådanne krav vise sig som et banner eller andet, som forklarer at noget af, eller alt, indholdet oprindelig blev udgivet andetsteds. Hvor der er sådanne synlige oplysninger, skal genbrugere bevare dem.

   Hvad angår alt ikke-tekstuelt indhold, accepterer du at leve op til den licens, som arbejdet er gjort tilgængeligt under (hvilket kan konstateres ved at klikke på arbejdet (f.eks. billedet) og kigge på licenseringsafsnittet på dets beskrivelsesside eller gennemse en relevant kildeside for det pågældende arbejde). Når der genbruges indhold, som vi er værter for, accepterer du at leve op til de relevante navngivelseskrav, da de angår den underliggende licens eller licenser.
  9. Ændringer eller tilføjelser til materiale som du genbruger: Når du foretager ændringer eller tilføjelser til tekst, som du har hentet fra et projektwebsted, accepterer du at licensere det ændrede eller tilføjede indhold under BY-SA 3.0 eller senere (eller, som forklaret herover, en anden licens når det undtagelsesvist er krævet af den specifikke projektudgave eller funktionalitet).

   Når du foretager ændringer eller tilføjelser til enhver form for ikke-tekstuelt indhold, som du har hentet fra et projektwebsted, accepterer du at licensere det ændrede eller tilføjede indhold i overensstemmelse med den licens, som arbejdet er gjort tilgængeligt under.

   Ved både tekstindhold og ikke-tekstuelle medier, accepterer du tydeligt at angive, at det oprindelige arbejde er blevet ændret. Hvis du genbruger tekstindhold i en wiki, er det tilstrækkeligt at angive i sidehistorikken, at du foretog en ændring af den importerede tekst. For hver kopi eller ændret version, som du distribuerer, accepterer du at medtage en licenseringsbesked, der fortæller under hvilken licens, arbejdet er udgivet under, sammen med enten et hyperlink eller en URL, til licensens tekst eller en kopi af selve licensteksten.

  8. Overholdelse af DMCA

  Wikimedia Foundation ønsker at sikre, at indholdet vi er værter for kan genbruges af andre brugere uden frygt for ansvarspådragelse samt sikre at det ikke krænker andres rettigheder. I fairness over for vores brugere, foruden andre skabere og ophavsretindehavere, er vores forretningsgang at reagere på underretninger om angivelig overtrædelse, som lever op til de formelle krav i USA's Digital Millennium Copyright Act (DMCA). I medfør af DMCA lukker vi i givne tilfælde for brugeres og kontoindehaveres adgang til vores system og netværk, hvis der sker gentagne overtrædelser.

  Vi anerkender dog, at det ikke er alle krav om fjernelse af indhold, som er gyldige eller fremsat med ærlige hensigter. I sådanne tilfælde opfordrer vi kraftigt brugere til at indsende modkrav, når de mener at et krav om fjernelse under DMCA er ugyldigt eller uretmæssigt. For flere oplysninger om hvad du kan gøre, hvis du mener at et DMCA-krav er indsendt uretmæssigt, kan du besøge webstedet Lumen Database (tidligere kendt som Chilling Effects).

  Hvis du er ejer af indhold, der uretmæssigt anvendes i et af projekterne uden din tilladelse, kan du anmode om at dit indhold bliver fjernet jævnfør DMCA. En sådan anmodning kan sendes som e-mail til os på legal@wikimedia.org eller som papirbrev til vores kontaktperson på denne adresse.

  Alternativt kan du lave en forespørgsel hos vores community, der ofte håndterer ophavsretproblemer hurtigere og mere effektivt end foreskrevet under DMCA. I det tilfælde kan du sende en besked, som forklarer problemstillingen i forhold til ophavsretten. For en ikke-udtømmende og ikke-autoritativ liste over relevante processer i de forskellige projektudgaver, kan du kigge her. Før du indsender et DMCA-krav, har du også mulighed for at sende en e-mail til communityet på info@wikimedia.org.

  9. Tredjepartswebsteder og hjælpeværktøjer

  Du alene er ansvarlig for din anvendelse af ethvert tredjepartswebsted eller hjælpeværktøj. Selvom projekterne indeholder links til tredjepartswebsteder og hjælpeværktøjer, siger vi ikke god for, og er ikke ansvarlige eller hæftende for, deres tilgængelighed, nøjagtighed eller det beslægtede indhold, produkter eller tjenester (herunder, men ikke begrænset til, enhver virus eller anden deaktiverende funktionalitet), ej heller har vi nogen forpligtelse til at overvåge sådant tredjepartsindhold.

  10. Forvaltning af websteder

  Communityet har den primære rolle i skabelsen og håndhævelsen af regler, som gælder for de forskellige projektudgaver. Hos Wikimedia Foundation blander vi os sjældent i beslutninger truffet af communityet vedrørende regler og deres håndhævelse. Behovet kan opstå under usædvanlige omstændigheder, eller hvis communityet beder os om at tage os af en særlig problematisk bruger på grund af betydelig forstyrrelse af projektet eller farlig opførsel. I sådanne tilfælde forbeholder vi os retten til at gribe ind, men vi er ikke forpligtet til at:

  • Undersøge din anvendelse af en tjeneste (a) for at afgøre hvorvidt der er sket en overtrædelse af disse brugsbetingelser, en projektudgaves regler eller anden gældende lovgivning, eller (b) for at efterkomme gældende lovgivning, juridisk proces eller anmodning fra myndighederne;
  • Opdage, forhindre eller på anden måde håndtere bedrageri, sikkerhed, tekniske problemer eller besvare brugersupporthenvendelser;
  • Nægte, forhindre eller begrænse adgang for en bruger, der overtræder disse brugsbetingelser;
  • Udelukke en bruger fra at redigere eller bidrage, eller blokere en brugers konto eller adgang på grund af overtrædelse af disse brugsbetingelser, herunder overtrædelse af ophavsret;
  • Lægge sag an mod brugere, der overtræder disse brugsbetingelser (herunder politianmeldelse); og
  • På anden vis forvalte projektwebstederne på en måde, der er beregnet til at sikre at de fungerer korrekt og beskytter rettigheder, ejerskab og sikkerhed for os selv og vores brugere, licensgivere og offentligheden.

  For vores brugeres og projekters skyld i den ekstreme situation, hvor en enkeltperson har fået sin konto eller adgang blokeret under denne bestemmelse, må vedkommende ikke oprette eller anvende en anden konto på, eller søge adgang til, det samme projekt, med mindre vi eksplicit har givet tilladelse dertil. Uden at begrænse communityets autoritet, vil Wikimedia Foundation ikke selv udelukke en bruger fra at redigere eller bidrage, eller blokere en brugers konto eller adgang alene på grund af kritik fremkommet i god tro, som ikke medfører handlinger, der ellers overtræder disse brugsbetingelser eller communityets regler.

  Wikimedias community og dets medlemmer kan også gribe ind, når communityets eller Wikimedia Foundations regler tillader det i henhold til det specifikke projekt, herunder men ikke begrænset til advarsel, undersøgelse, bandlysning af brugere, der overtræder disse regler. Du accepterer at overholde de endelige afgørelser der træffes af konfliktløsningsråd nedsat af communityet i den specifikke projektudgave (såsom mæglingskomitteer); disse beslutninger kan indeholde sanktioner defineret af reglerne i den specifikke projektudgave.

  Særligt problematiske brugere, der har fået blokeret konti og adgang i flere projektudgaver, kan risikere at blive bandlyst fra alle projektudgaver jævnfør reglerne for global bandlysning. I modsætning til beslutninger truffet af bestyrelsen eller disse brugsbetingelser, kan regler vedtaget af communityet, hvilke kan dække en enkelt projektudgave eller flere projektudgaver (som eksempelvis de globale bandlysningsregler), ændres af det relevante community ifølge dets egne procedurer.

  Blokering af en konto eller adgang eller bandlysning af en bruger under denne bestemmelse skal overholde afsnit 12 i disse brugsbetingelser.

  11. Vedtagelser og projektregler

  Wikimedia Foundation Board of Trustees offentliggør fra tid til anden vedtagelser. Nogle af disse vedtagelser er obligatoriske for bestemte projekter eller projektudgaver, og når det er tilfældet, accepterer du at følge dem i det omfang de er relevante.

  12. Opsigelse

  Selvom vi håber, at du vil blive og fortsætte med at bidrage til projekterne, kan du til enhver tid holde op med at anvende vores tjenester. Det kan under visse (forhåbentlig usandsynlige) omstændigheder være nødvendigt, at enten vi selv eller Wikimedias community eller dets medlemmer (som beskrevet i afsnit 10) lukker nogle eller alle vores tjenester, ophæver disse brugsbetingelser, blokerer din konto eller på anden vis udelukker dig. Hvis din konto eller adgang er blokeret eller på anden vis ophørt, vil dine offentlige bidrag forblive offentligt tilgængelige (i henhold til gældende regler), og med mindre vi giver dig besked om andet, må du stadig tilgå alle vores offentlige sider for at læse offentligt tilgængeligt indhold i projekterne. Dog vil du under sådanne omstændigheder måske ikke være i stand til at tilgå din konto eller indstillinger. Vi forbeholder os retten til, når som helst at indstille eller nedlægge tjenesterne, med eller uden angivelse af årsag, og med eller uden varsel. Selv efter din brug og deltagelse er bandlyst, blokeret eller på anden vis indstillet, vil disse brugsbetingelser stadig være gældende hvad angår de relevante bestemmelser, herunder afsnittene 1, 3, 4, 6, 7, 9-15 og 17.

  13. Uoverensstemmelser og jurisdiktion

  Afsnittet er fremhævet for tydeliggørelse

  Vi håber, at der ikke opstår nogen alvorlige uoverensstemmelser, som involverer dig, men i tilfælde af at der er en konflikt, opfordrer vi dig til at forsøge at løse den gennem de konfliktløsningsprocedurer eller -mekanismer, som stilles til rådighed af projekterne eller projektudgaverne og Wikimedia Foundation. Hvis du vil rejse et juridisk krav mod os, accepterer du at indgive og løse sagen udelukkende ved en statslig eller føderal domstol, som befinder sig i San Francisco County, Californien, USA. Du accepterer også, at lovgivningen i Californien og, så vidt det er relevant, lovgivningen i USA, regulerer disse brugsbetingelser, samt enhver juridisk tvist der måtte opstå mellem dig og os (uden reference til principperne i international privatret). I et juridisk sagsanlæg vedrørende os eller disse brugsbetingelser accepterer du at indgive kravet til den personlige jurisdiktion tilhørende domstolene i San Francisco County, som du tillige accepterer som det korrekte hjemting.

  For at sikre at konflikter håndteres hurtigt efter de er opstået, accepterer du, at uanset vedtægter eller lovgivning siger det modsatte, skal ethvert krav eller sagsanlæg du måtte have som følge af eller beslægtet med anvendelse af vores tjenester eller disse brugsbetingelser, indgives inden for den gældende forældelsesfrist eller, hvis tidligere, inden for et (1) år efter de for sagen relevante kendsgerninger liggende til grund for et sådant krav eller sagsanlæg, kunne have været opdaget med rettidig omhu (eller de vil for altid være udelukket).

  14. Ansvarsfraskrivelse

  Afsnittet er fremhævet for tydeliggørelse

  Hos Wikimedia Foundation gør vi vores bedste for at stille oplysende og informativt indhold til rådighed for et meget bredt publikum, men din anvendelse af vores tjenester er udelukkende dit ansvar. Vi stiller disse tjenester til rådighed "som beset" og i det omfang det er teknisk muligt, og vi fraskriver os eksplicit alle stiltiende eller udtrykkelige garantier af enhver form, herunder, men ikke begrænset til, salgbarhed, egnethed til et bestemt formål og ikke-krænkelse af rettigheder. Vi giver ingen garantier for, at vores tjenester vil opfylde dine krav, at de vil være sikre, uden afbrydelser, rettidige, nøjagtige eller fejlfri, eller at dine oplysninger vil være sikre.

  Vi er ikke ansvarlige for indholdet, data eller tredjeparters handlinger, og du frigiver os, vores direktører, ledere, ansatte og repræsentanter for ethvert krav eller skade, kendt eller ukendt, der opstår på grund af eller på nogen måde forbundet med krav du måtte have mod sådanne tredjeparter. Ingen rådgivning eller information, hverken mundtlig eller skriftlig, modtaget af dig fra os eller gennem eller fra vores tjenester, medfører nogen form for garanti, som ikke eksplicit er angivet i disse brugsbetingelser.

  Alt materiale hentet eller på anden vis anskaffet gennem din anvendelse af vores tjenester, sker på dit eget ansvar og risiko, og du alene er ansvarlig for enhver skade på dit computersystem eller tab af data, som følge af hentning af sådant materiale. Du accepterer, at vi ikke har noget ansvar eller hæftelse for sletning, eller mislykket lagring eller overførsel, af nogen form for indhold eller kommunikation, som opretholdes af tjenesten. Vi forbeholder os retten til at indføre begrænsninger på anvendelse og opbevaring, som vi alene beslutter til enhver tid, med eller uden varsel.

  Nogle stater eller jurisdiktioner tillader ikke ansvarsfraskrivelser som dem i dette afsnit, hvorfor de måske ikke er helt eller delvist gældende for dig, afhængig af lovgivningen.

  15. Begrænsning af ansvar

  Afsnittet er fremhævet for tydeliggørelse

  Wikimedia Foundation er ikke ansvarlig over for dig eller andre i nogen direkte, indirekte, tilfældig, speciel, afledt eller eksempelstatuerende skade, herunder, men ikke begrænset til, skader der giver tab af indtægt, goodwill, anvendelse, data eller andre immaterielle tab, uanset hvorvidt vi er orienteret om muligheden for sådant tab. Under ingen omstændigheder kan vores ansvarspådragelse overstige i alt ettusinde US-dollars (USD 1000,00). Hvis gældende lovgivning ikke tillader begrænsning eller udelukkelse af ansvar eller af afledte eller eksempelstatuerende skader, gælder ovennævnte begrænsninger eller udelukkelser måske ikke dig, selv om vores ansvar vil være begrænset til hvad gældende lovgivning maksimalt tillader.

  16. Ændringer af disse brugsbetingelser

  Præcis som input fra Wikimedias community er afgørende for væksten og udviklingen af projekterne, mener vi at input fra communitiet er afgørende for disse brugsbetingelser, for at tjene vores brugere bedst muligt. Det er også afgørende for en fair kontrakt. Derfor vil vi stille disse brugsbetingelser, foruden alle fremtidige væsentlige ændringer af dem, til rådighed med henblik på kommentarer fra communitiet i mindst tredive (30) dage i en kommenteringsfase. Hvis en fremtidig, foreslået revidering er væsentlig, vil vi stille yderligere 30 dage til rådighed til kommentarer efter at have offentliggjort en oversættelse af den foreslåede revidering på mindst tre sprog (valgt af os). Communitiet vil blive opfordret til at oversætte den foreslåede revidering til andre sprog, hvor det vil være passende. Hvad angår ændringer af juridiske eller administrative grunde, for at rette et ukorrekt udsagn, eller ændringer som følge af kommentarer fra communitiet, vil vi give mindst tre (3) dages varsel.

  Da det kan være nødvendigt at ændre disse brugsbetingelser fra tid til anden, vil vi give besked om sådanne ændringer samt mulighed for at kommentere gennem projektwebstederne, og gennem en meddelelse på WikimediaAnnounce-L. Vi opfordrer dog til, at du jævnligt gennemser den seneste udgave af disse brugsbetingelser (tilgængelig på http://wikimediafoundation.org/wiki/Terms of use). Hvis du fortsætter med at anvende vores tjenester, efter de nye brugsbetingelser træder i kraft, efter et varsel og en periode for kommentarer, så udgør det en accept fra din side af disse brugsbetingelser. For at beskytte Wikimedia Foundation og andre brugere som dig selv, må du ikke benytte vores tjenester, hvis du ikke er enig i vores brugsbetingelser.

  17. Andre betingelser

  Disse brugsbetingelser medfører ikke et ansættelses-, repræsentations-, partnerskabs- eller jointventureforhold mellem dig og os, Wikimedia Foundation. Hvis du ikke har underskrevet en separat aftale med os, er disse brugsbetingelser hele aftalen mellem dig og os. Hvis der er nogen form for uoverensstemmelser mellem disse brugsbetingelser og en underskrevet skriftlig aftale mellem dig og os, er det den underskrevne aftale der er styrende.

  Du accepterer at vi kan sende dig varsler, herunder dem der vedrører ændringer af brugsbetingelserne, gennem e-mail, almindelig post eller opslag på projektwebsteder.

  Hvis en bestemmelse i disse brugsbetingelser under en hvilken som helst omstændighed hverken anvendes eller håndhæves af os, er det ikke en frafaldelse af den pågældende bestemmelse.

  Du er indforstået med, at med mindre det på anden vis er aftalt med os på skrift, kan du ikke forvente kompensation for nogen form for aktivitet, bidrag eller idé, som du måtte stille til rådighed for os, communitiet eller Wikimedias projekter eller projektudgaver.

  På trods af enhver bestemmelse der måtte sige det modsatte i disse brugsbetingelser, er vi (Wikimedia Foundation) og du enige om ikke at ændre de gældende betingelser og krav i nogen fri licens, der er i brug i projekterne eller projektudgaverne, når en sådan fri licens er autoriseret af disse brugsbetingelser.

  Disse brugsbetingelser blev skrevet på amerikansk-engelsk. Vi håber at oversættelserne af disse brugsbetingelser er nøjagtige, men i tilfælde af betydningsforskelle mellem den oprindelige engelske udgave og en oversættelse, er det den oprindelige engelske udgave, der er gældende.

  Hvis nogen bestemmelse eller delbestemmelse i disse brugsbetingelser viser sig at være i strid med lovgivningen, ugyldig eller umulig at håndhæve, så vil denne bestemmelse eller delbestemmelse anses for at være mulig at adskille fra brugsbetingelserne, og den vil blive håndhævet maksimalt i forhold til hvad der er tilladt, mens alle andre bestemmelser i disse brugsbetingelser er fuldt gyldige og gældende.

  Tak!

  Vi sætter pris på, at du tog dig tid til at læse brugsbetingelserne, og vi ser gerne at du bidrager til projekterne og benytter vores tjenester. Gennem dine bidrag er du med til at opbygge noget virkelig stort – ikke kun en vigtig samling af wiki-baserede opslagsværksprojekter, der leverer oplysning og information til millioner af mennesker, der måske ellers ikke ville have adgang, men også et levende fællesskab af ligesindede og engagerede personer som dig, med fokus på vores meget ædle målsætning.  Disse brugsbetingelser trådte i kraft den 16. juni 2014. Tidligere udgaver af betingelserne:

  • Brugsbetingelser (2012-2014): gældende fra 24. maj 2012 til 16. juni 2014
  • [Special:MyLanguage/Archive:Terms of Use (2009) Brugsbetingelser (2009)]: gældende fra 2009 til 24. maj 2012.

  Bemærk, at i tilfælde af uoverensstemmelser, i forhold til betydningen eller fortolkningen, mellem den oprindelige engelsksprogede version af dette dokument og en oversættelse, har den oprindelige engelsksprogede version forrang.