Termeni de utilizare

  From Wikimedia Foundation Governance Wiki
  This page is a translated version of the page Policy:Terms of Use and the translation is 99% complete.
  Outdated translations are marked like this.
  Doriți să ajutați cu traducerea? Traduceți mesajele lipsă.

  Termenii noștri de utilizare

  Imaginați-vă o lume în care orice ființă umană poate împărtăși liber la întregul cunoașterii. Acesta este scopul nostru.Viziunea noastră

  Bine aţi venit la Wikimedia! Fundaţia Wikimedia ("noi") este o organizaţie caritabilă non-profit a cărei misiune este de a încuraja şi stimula lumea de pe tot globul să scrie şi să dezvolte un conţinut fără licenţă sau în domeniul public, și să-l disemineze eficient și global, fără niciun cost.

  Pentru a susține vibranta noastră comunitate, noi asigurăm infrastructura esenţială şi cadrul organizaţional pentru dezvoltarea proiectelor wiki multilngvistice şi a editorilor săi (astfel explicată aici) şi alte eforturi care servesc acestă misiune. Noi luptăm pentru a face şi a păstra conţinut educaţional şi informaşional în cadrul proiectelor existente, gratuite şi perpetue.

  Vă invităm ("pe dumneavoastră" sau "utilizatorul") ca cititor, redactor, autor sau contribuitor al Proiectelor Wikimedia, și vă încurajăm să vă alăturați comunității Wikimedia. Înainte să participați, totuși, vă rugăm să citiți și să fiți de acord cu următorii Termeni și Condiții de Utilizare.

  Overview

  Aceste condiții de utilizare vă ajută să aflați câte ceva despre serviciile noastre publice de la Fundația Wikimedia, relația dintre utilizatori, și despre drepturile și responsabilitățile tuturor. Vrem să aflați că noi găzduim o cantitate incredibilă de conținut educațional și informațional, care este alcătuit prin și "construit" cu ajutorul utilizatorilor ca dumneavoastră. În general noi nu contribuim, monitorizăm sau ștergem conținutul (cu excepția rară în care aceste condiții de utilizare sunt încălcate, sau în vederea aplicării unor hotărâri judecătorești sau notificări primite în conformitate cu Legea DMCA). Aceasta înseamnă că controlul editorial se află în mâna dumneavoastră și a colegilor dumneavoastră utilizatori care creează și administrează conținutul. Noi doar găzduim acest conținut editorial.

  Comunitatea - rețeaua de utilizatori care construiește și utilizează în mod constant diferitele site-uri sau Proiecte - sunt principalul mijloc prin care se îndeplinesc scopurile misiunii. Comunitatea contribuie și ajută la administrarea site-urilor noastre. Comunitatea este cea care efectuează funcțiunea critică de creare și de aplicare a politicilor pentru fiecare ediție de proiect în parte (cum ar fi edițiile în diferite limbi ale Proiectului Wikipedia sau proiectul multilingv Wikimedia Commons).

  Sunteți binevenit să vă alăturați drept contribuitor, redactor sau autor, dar va trebui să respectați politicile care guvernează fiecare dintre edițiile de Proiect. Cel mai mare Proiect al nostru este Wikipedia, dar găzduim și alte Proiecte, fiecare cu obiective și metode de lucru diferite. Fiecare ediție de Proiect are o echipă de contribuitori, redactori sau autori care colaborează pentru a crea și gestiona conținutul respectivei ediții de Proiect. Sunteți binevenit să vă alăturați acestor echipe și să colaborați cu membrii ei în scopul de a îmbunătăți aceste Proiecte. Întrucât suntem dedicați scopului de a face conținutul să fie liber accesibil publicului, în general impunem ca tot conținutul cu care contribuiți să fie disponibil sub o licență liberă sau să nu aibă drepturi de autor asociate.

  Vă rugăm sa înțelegeți că sunteți responsabil din punct de vedere legal pentru toate contribuțiile, modificările dumneavoastră, și pentru reutilizările de conținut de la Wikimedia în conformitate cu legile Statelor Unite ale Americii și cu alte legi aplicabile (între care s-ar putea număra legile din țara în care locuiți sau din care editați conținutul). Aceasta înseamnă că este important să aveți grijă când postați conținut. În lumina acestei responsabilități, avem niște reguli despre ceea ce nu puteți posta, dintre care majoritatea au ca scop protejarea dumneavoastră sau protejarea altora ca dumneavoastră. Vă rugăm să rețineți că conținutul pe care îl găzduim este doar în scopuri informative generale, deci dacă aveți nevoie de sfaturile unor experți într-o problemă particulară (cum ar fi probleme medicale, legale sau financiare), va trebui să cereți ajutorul unui profesionist licențiat sau calificat. Includem și alte importante notificări și mesaje de repudiere, așa că vă rugăm să citiți acești Termeni de Utilizare în întregime.

  Pentru claritate, alte organizații, cum ar fi asociațiile și filialele locale ale Wikimediei, care ar putea avea aceeași misiune, sunt totuși entități independente din punct de vedere legal și separate de Fundația Wikimedia și nu au nicio responsabilitate în vederea operațiunilor asupra website-ului sau asupra conținutului său.

  1. Serviciile Noastre

  Fundația Wikimedia este dedicată încurajării creșterii, dezvoltării și distribuției conținutului multilingvistic, și găzduirii conținutului întreg al acestor Proiecte-Wiki pentru public, gratuit. Rolul nostru este de a găzdui cea mai mare Proiect de referință editat în colaborare din lume, care poate fi găsit aici. Totuși, noi acționăm doar prin găzduirea și menținerea cadrului de lucru organizațional care permite utilizatorilor noștri să construiască Proiectul Wikimedia prin contribuirea și editarea conținutului de unii singuri. Datorită rolului nostru unic, există câteva lucruri pe care ar trebui să le luați la cunoștință în ce privește relația cu dumneavoastră, cu Proiectele sau cu alți utilizatori:

  1. Noi nu ne asumăm un rol editorial: Pentru că Proiectele Wikimedia sunt editate în mod colaborativ, tot conținutul găzduit de noi este asigurat de către utilizatori ca dumneavoastră, și noi nu ne asumăm un rol editorial. Aceasta înseamnă că, în general, noi nu monitorizăm sau redactăm conținutul Proiectelor și că noi nu ne asumăm o responsabilitate pentru acest conținut. În mod similar, noi nu susținem nicio opinie exprimată prin serviciile noastre și nu garantăm veridicitatea, exactitatea sau fiabilitatea oricărui conținut al comunității. În schimb, noi pur și simplu asigurăm accesul la conținutul pe care colegii dumneavoastră utilizatori l-au adus și l-au redactat.
  2. Sunteți responsabil pentru acţiunile dumneavoastră: Sunteți responsabil din punct de vedere legal pentru editările şi contribuţiile dumneavoastră la Proiectele Wikimedia, deci pentru protecția dumneavoastră trebuie să fiți atent și să evitați să aduceți orice conținut ce ar putea conduce la o răspundere penală sau civilă. Pentru claritate, între legile aplicabile, există întotdeauna cel puțin legislația Statelor Unite ale Americii. Deși s-ar putea să nu fim de acord cu asemenea acțiuni, avertizăm redactorii și contribuitorii că autoritățile ar putea să încerce să vă aplice și alte legi, inclusiv legile locale din țăra în care trăiți sau în care vizualizați sau modificați conținutul. WMF nu poate oferi în general protecție, garanții, imunități și compensații.

  2. Politica de confidenţialitate

  Vă rugăm să citiți termenii politicii noastre de confidențialitate, astfel încât să fiți conștient de cum colectăm și cum utilizăm informațiile dumneavoastră. Întrucât serviciile noastre sunt utilizate de persoane din toată lumea, informațiile personale pe care le colectăm pot fi stocate și prelucrate în Statele Unite ale Americii sau în orice altă țară în care noi sau agenții noștri dețin infrastructură. Utilizând serviciile noastre, consimțiți cu orice astfel de transfer de informații în afara țării dumneavoastră.

  3. Conţinutul pe care îl găzduim

  1. S-ar putea să considerați anumite materiale drept nedorite sau eronate: Întrucât furnizăm o gamă largă de conținut produs sau adunat de colegi utilizatori, s-ar putea să întâlniți materiale pe care le-ați putea considera ofensatoare, eronate, derutante, etichetate greșit sau nedorite în vreun fel. De aceea vă rugăm să vă utilizați bunul simț și judecata adecvată când utilizați serviciile noastre.
  2. Conținutul nostru este doar în scop informativ general: Deși găzduim destul de multe informații pe subiecte de specialitate, inclusiv problematică medicală, legală sau financiară, acest conținut este prezentat doar cu titlu de informație generală și nu poate fi considerat consiliere profesională. Vă rugăm să căutați consiliere profesională independentă de la o persoană licențiată sau calificată în domeniul aplicabil și să nu acționați pe baza vreunei informații, opinii sau a vreunui sfat conținut pe vreun website de Proiect.

  4. Abţinerea de la anumite activităţi

  Proiectele găzduite de Fundația Wikimedia există doar datorită vibrantei comunități de utilizatori ca dumneavoastră care colaborează pentru a scrie, redacta și îngriji conținutul. Ne bucurăm de participarea dumneavoastră în comunitate. Vă încurajăm să vă purtați civilizat și politicos în interacțiunile dumneavoastră cu ceilalți membri ai comunității, să acționați cu bună credință, să faceți modificări și să aduceți contribuții cu scopul de a promova misiunea Proiectului.

  Unele activităţi, ori legale sau ilegale, pot fi dăunătoare pentru utilizatori şi pot viola regulile noastre, şi unele activităţi pot de asemenea să vă supună răspunderii. Aşadar, pentru propria ta protecţie şi pentru a altora, nu trebuie să te angajezi în acest activităţi pe siturile noastre. Printre aceste activităţi se numără:

  Hărţuirea şi abuzarea altora
  • Hărţuire, ameninţare, spamuri, pândire sau vandalism; şi
  • Transmiterea mail-urilor nepotrivite sau a spamurilor altor utilizatori
  Violarea intimității altora
  • Încălcarea dreptului la viață privată a celorlalți, în conformitate cu legile Statelor Unite ale Americii și alte legi aplicabile (care ar putea include legile țării unde locuiți sau din care modificați conținut)
  • Solicitarea de informații pentru identificarea unei persoane, în scop de hărțuire, exploatare, încălcare a vieții private, sau pentru orice scop comerical sau promoțional neaprobat explicit de Fundația Wikimedia; și
  • Solicitarea de informații pentru identificarea unei persoane cu vârsta de mai puțin de 18 ani pentru un scop ilegal sau pentru încălcarea oricărei legi aplicabile legate de sănătatea sau bunăstarea minorilor.
  Angajarea în declaraţii false, impostură sau fraudă
  • Postarea intenţionată sau cu bună ştiinţă a conţinutului ce conţine calomnie sau defăimare;
  • Cu intenţia de a înşela, postarea de conţinut fals sau inexact;
  • Încercarea de a pretinde că sunteți alt utilizator sau persoană, nereprezentarea afilierii cu un individ sau entitate, sau utilizarea numelui de utilizator al altcuiva cu scopul de a crea confuzie; și
  • Angajarea la fraudă.
  Încălcarea politicii
  • Încălcarea drepturilor de autor, a mărcilor comerciale, a brevetelor sau a altor drepturi private aflate sub lege.
  Folosirea greşită a serviciilor noastre pentru alte motive ilegale
  • Postarea de pornografie infantilă sau orice alt conținut ce încalcă legile aplicabile privind pornografia infantilă;
  • Postarea sau circularea de material obscen ilegal conform legilor aplicabile; și
  • Utilizarea de servicii într-o manieră inconsistentă cu legile aplicabile.
  Angajarea în utilizarea frauduloasă perturbantă și ilegală a facilităților
  • Postarea sau distribuirea de conținut ce conține viruși, malware, viermi, cai troieni, cod malițios, sau alte instrumente ce pot deteriora infrastructura tehnică sau sistemele utilizatorilor noștri;
  • Angajarea în utilizări automate ale site-ului care sunt abuzive sau perturbante față de servicii și nu au fost aprobate de comunitatea Wikimedia;
  • Perturbarea serviciilor prin indundarea oricărui website al oricărui proiect cu comunicații sau altfel de trafic ce sugerează lipsa vreunei intenții serioase de a utiliza site-ul proiectului pentru scopul său declarat;
  • Accesarea, modificarea sau utilizarea cu bună știință a ariilor noastre ne-publice fără autorizare; și
  • Scanarea sau testarea vulnerabilităților oricărui sistem tehnic sau rețea în lipsa îndeplinirii tuturor condițiilor următoare:
  • asemenea acțiuni nu abuzează exagerat și nu perturbă sistemele tehnice și rețelele noastre;
  • asemenea acțiuni nu sunt făcute în scopul obținerii de avantaje personale (cu excepția creditării muncii dv.);
  • raportați dezvoltatorilor MediaWiki (sau reparați chiar dumneavoastă) orice vulnerabilitate găsită; și
  • nu efectuați asemenea acțiuni cu scop malițios sau distructiv.

  Disimularea contribuțiilor plătite
  Acești Termeni de Utilizare interzic practicile înșelătoare, între care nereprezentarea afilierii, impostura și frauda. Ca parte a acestor obligații, sunteți obligați să vă dezvăluiți angajatorul, clientul sau afilierea în raport cu orice contribuție în schimbul căreia primiți sau vă așteptați să primiți compensații pecuniare. Trebuie să faceți această dezvăluire în cel puțin unul din modurile următoare:
  • o afirmație pe pagina dumneavoastră de utilizator,
  • o afirmație pe pagina de discuție asociată paginii în care efectuați contribuții plătite, sau
  • o afirmație în sumarul modificării ce însoțește orice contribuție plătită.
  Legile aplicabile, sau politicile și îndrumările comunității sau Fundației, cum ar fi cele care tratează conflictele de interes, vă pot limita contribuțiile plătite și mai mult sau pot impune dezvăluiri mai ample.
  O comunitate a unui proiect Wikimedia poate adopta o altă politică de dezvăluire a contribuțiilor. Dacă un proiect adoptă o altă politică, puteți aplica acea politică în locul cerințelor din această secțiune. O politică alternativă va înlocui aceste cerințe numai dacă este aprobată de comunitatea respectivului proiect și listată în pagina politicilor alternative de dezvăluire.

  Pentru mai multe informații, vă rugăm să citiți întrebările frecvente privind dezvăluirea contribuțiilor plătite.

  Ne rezervăm dreptul de a ne exercita prerogativele de aplicare a termenilor de mai sus.

  5. Securitatea Parolei

  Sunteți responsabil pentru protejarea propriei parole şi nu ar trebui să o dezvăluiți nimănui.

  6. Mărci

  Deși aveți considerabile libertăți de reutilizare a conținutului website-urilor proiectelor, este important pentru Fundația Wikimedia să-și protejeze drepturile de marcă comercială pentru a ne proteja utilizatorii de impostori. Din acest motiv, vă rugăm să ne respectați mărcile comerciale. Toate mărcile comerciale ale Fundației Wikimedia aparțin Fundației Wikimedia, și utilizarea numelor, mărcilor noastre comerciale și de serviciu, logotipurilor și numelor de domeniu trebuie să respecte acești termeni de utilizare în conformitate cu politica noastră privind mărcile comerciale.

  7. Licenţierea Conţinutului

  Pentru a crește patrimoniul comun de cunoștințe libere și de cultură liberă, toți utilizatorii care contribuie la proiecte sunt obligați să acorde publicului general permisiuni largi de redistribuire și reutilizare liberă a contribuțiilor lor, atâta vreme cât acea utilizare este atribuită corespunzător și atâta timp cât aceeași libertate de reutilizare și redistribuire este acordată oricărei opere derivate. În vederea menținerii scopului nostru de a furniza informație liberă pentru cea mai largă audiență posibilă, vă cerem ca, atunci când este necesar, tot conținutul postat să fie reutilizabil liber de către oricine dorește să-l acceseze.

  Eşti de acord cu următoarele cerinţe de licenţiere:

  1. Textul căruia îi deţineți dreptul de autor: Când trimiteți un text ale căror drepturi de autor le deţineți, sunteți de acord cu următoarele licenţe: (Reutilizatorii pot alege să respecte una dintre licențe sau pe ambele.)

   Singura excepție o constituie cazul în care o ediție sau un element impune o licență diferită. În acest caz, acceptați să licențiați orice text cu care contribuiți sub acea licență. De exemplu, la publicarea acestei versiuni a Termenilor de Utilizare, Wikiștiri în limba engleză impune ca tot conținutul textual să fie disponibil sub licența Creative Commons Attribution 2.5 Generic (CC BY 2.5) și nu cere o licență duală cu GFDL.

   Vă rugăm să luați la cunoștință faptul că aceste licențe permit utilizarea în scop comercial a contribuțiilor dumneavoastră, atâta vreme cât utilizările respectă termenii.
  2. Atribuire: Atribuirea este o parte importantă a acestor licențe. Ideea ei este de a acorda credit cui îl merită – autorii ca dumneavoastră. Când contribuiți cu text, acceptați ca meritul dumneavoastră să fie recunoscut într-unul din următoarele moduri:
   1. Printr-o hyperlegătură (unde se poate) sau printr-un URL către articolul la care ați contribuit (întrucât orice pagină are un istoric unde se listează toți autorii și redactorii);
   2. Printr-o hyperlegătură (unde se poate) sau printr-un URL către o copie alternativă și stabilă, liber accesibilă, ce respectă licența și care creditează autorii într-o manieră echivalentă cu creditul acordat pe website-ul Proiectului; sau
   3. Printr-o listă a tuturor autorilor (dar rețineți că orice listă de autori poate fi filtrată în vederea excluderii unor contribuții foarte mici sau irelevante).
  3. Importul de text: Puteți importa texte găsite altundeva sau pe care le-ați redactat în colaborare cu alții, dar într-un astfel de caz garantați că textul este disponibil conform termenilor compatibili cu licența CC BY-SA 3.0 (sau, așa cum se arată mai sus, cu orice licență impusă, prin excepție, de ediția de Proiect) ("CC BY-SA"). Conținutul disponibil doar sub GFDL nu mai este admisibil.


  4. Acceptați că, dacă importați text aflat sub o licență CC BY-SA ce impune atribuirea, trebuie să creditați autorii acestuia într-o manieră rezonabilă. Acolo unde această creditare se face prin istoricul paginilor (cum ar fi cazul copierii interne între proiecte Wikimedia), este suficient să faceți atribuirea în sumarul modificării, care este înregistrat în istoricul paginii. Cerințele de atribuire sunt uneori prea intruzive pentru anumite circumstanțe (indiferent de licență), și s-ar putea să existe cazuri în care comunitatea Wikimedia hotărăște că un text importat nu poate fi folosit din acel motiv.
  5. Materiale netextuale: Materialele netextuale de pe Proiecte sunt disponibile sub o gamă de licențe diferite, care susțin scopul general de a permite reutilizarea și redistribuirea fără restricții. Când contribuiți cu un material netextual, acceptați să respectați cerințele pentru asemenea licențe, descrise în politica noastră de licențiere, și să respectați cerințele ediției de Proiect la care contribuiți. Vedeți și politica de licențiere de la Wikimedia Commons pentru informații despre cum se includ materiale netextuale la acel Proiect.
  6. Irevocabilitatea licenței: Cu excepția variantelor permise de licența dumneavoastră, sunteți de acord să nu revocați și să nu căutați invalidarea oricărei licențe pe care ați acordat-o în conformitate cu acești Termeni de Utilizare pentru conținutul textual sau pentru materialele netextuale pe care le-ați introdus pe Proiectele Wikimedia, chiar și în cazul în care încheiați utilizarea serviciilor noastre.
  7. Conținut în domeniul public: Conținutul aflat în domeniul public este binevenit! Este important, însă, să confirmați apartenența la domeniul public în conformitate cu legea Statelor Unite ale Americii, precum și cu legea oricărei alte țări, după cum impune fiecare ediție de proiect în parte. Când contribuiți cu conținut aflat în domeniul public, oferiți o garanție că materialul este într-adevăr în domeniul public, și acceptați să-l etichetați corespunzător.
  8. Reutilizarea: Reutilizarea conținutului pe care îl găzduim este binevenită, deși pot exista excepții pentru conținut inclus sub clauze de utilizare cinstită sau alte excepții similare stipulate de legile drepturilor de autor. Orice persoană care reutilizează conținut este obligată să respecte licența sau licențele materialului.

   Când reutilizați sau redistribuiți o pagină de text dezvoltată de comunitatea Wikimedia, acceptați să o atribuiți autorilor ei într-unul din următoarele moduri:
   1. Printr-o hyperlegătură (unde se poate) sau printr-un URL care indică pagina sau paginile pe care le reutilizați (deoarece fiecare pagină are un istoric ce listează toți autorii și redactorii);
   2. Printr-o hiperlegătură (unde este posibil) sau un URL către o copie on-line alternativă, stabilă și liber accesibilă care respectă licența și care acordă credit autorilor într-o manieră echivalentă cu cea de pe website-ul proiectului; sau
   3. Printr-o listă a tuturor autorilor (dar observați că orice listă de autori poate fi filtrată pentru a exclude contribuții foarte mici sau fără relevanță).

   Dacă conținutul de text a fost importat dintr-o altă sursă, este posibil ca conținutul să fie licențiat sub licență CC BY-SA compatibilă, dar nu GFDL (așa cum este descris în “Importarea textului” de mai sus). În acest caz, sunteți de acord să respectați licența compatibilă CC BY-SA și nu aveți opțiunea de a vă recupera licența în conformitate cu GFDL. Pentru a determina licența care se aplică pentru conținutul pe care doriți să îl reutilizați sau să îl redistribuiți, ar trebui să examinați subsolul paginii, istoricul paginilor și pagina de discuții.

   În plus, rețineți că textul care a provenit din surse externe și a fost importat într-un proiect poate fi sub licență care acordă cerințe suplimentare de atribuire. Utilizatorii sunt de acord să indice în mod clar aceste cerințe suplimentare de atribuire. În funcție de proiect, astfel de cerințe pot apărea, de exemplu, într-un banner sau în alte notații care indică faptul că unele sau toatw din conținutul respectiv au fost publicate inițial în altă parte. În cazul în care există astfel de notații vizibile, re-utilizatorii ar trebui să le păstreze.

   Pentru orice material non-text, sunteți de acord să respectați orice licență în baza căreia lucrarea a fost pusă la dispoziție (care poate fi descoperită făcând clic pe lucrare și examinând secțiunea de licențiere pe pagina descrierii sau examinând o pagină sursă aplicabilă pentru aceasta muncă). Atunci când re-folosim orice conținut pe care îl găzduim, sunteți de acord să respectați cerințele relevante de atribuire în măsura în care acestea aparțin licenței sau licențelor subiacente.
  9. Modificări sau adăugiri la materialul pe care îl reutilizați: Când modificați sau faceți adăugiri în textul pe care l-ați obținut de la website-ul unui Proiect, acceptați să oferiți spre licențiere conținutul modificat sau adăugit sub licența CC BY-SA 3.0 sau o variantă ulterioară (sau, după cum se explică mai sus, sub orice licență cerută în mod excepțional de respectiva ediție de Proiect).

   Atunci când modificați sau adăugați elemente adiționale la orice material netextar pe care l-ați obținut de pe un site web al proiectului, sunteți de acord să puneți în aplicare o licență pentru conținutul modificat sau adăugat în conformitate cu licența în baza căreia lucrările au fost puse la dispoziție.

   Atât cu conținutul textului, cât și cu media non-text, sunteți de acord să indicați în mod clar că lucrarea originală a fost modificată. Dacă re-utilizați conținutul de text într-un wiki, este suficient să indicați în istoricul paginii că ați făcut o modificare a textului importat. Pentru fiecare copie sau versiune modificată pe care o distribuiți, sunteți de acord să includeți un anunț de licență care să indice cu privire la licența la care este lansată lucrarea, împreună cu un hyperlink sau o adresă URL la textul licenței sau o copie a licenței în sine.

  8. Conformitatea DMCA

  Fundația Wikimedia vrea să se asigure că conținutul pe care îl găzduim poate fi reutilizat de alți utilizatori fără teama de răspundere și că nu încalcă drepturile de proprietate ale altora. În mod corect față de utilizatorii noștri, precum și față de alți creatori și deținători de drepturi, politica noastră este să răspundem la anunțurile despre presupuse încălcări care presupun formalitățile din Digital Millennium Copyright Act (DMCA). În conformitate cu DMCA, vom termina, în circumstanțe adecvate, utilizatorii și deținătorii de conturi din sistemul și rețeaua noastră, care sunt încălcări repetate.

  Cu toate acestea, să recunoaștem, de asemenea, că nu orice notificare de retragere este valabilă sau cu bună-credință. În astfel de cazuri, încurajăm cu tărie utilizatorii să depună contranotificări atunci când consideră în mod corespunzător că cererea de eliminare DMCA este nevalidă sau necorespunzătoare. Pentru mai multe informații despre ce trebuie făcut dacă credeți că o notificare DMCA a fost depusă în mod necorespunzător, vă recomandăm să consultați Lumen Database (anterior cunoscut sub numele de Chilling Effects).

  Dacă sunteți proprietarul unui conținut care este utilizat necorespunzător într-unul dintre Proiecte fără permisiunea dvs., puteți solicita eliminarea conținutului în conformitate cu DMCA. Pentru a face o astfel de solicitare, vă rugăm să ne trimiteți un e-mail la legal@wikimedia.org sau rostiți un mail către agentul nostru desemnat la această adresă.

  În mod alternativ, puteți să adresați o cerere comunității noastre, care gestionează adesea problemele legate de drepturile de autor mai rapid și mai eficient decât le prevede în conformitate cu DMCA. În acest caz, puteți posta o notificare care explică preocupările dvs. privind drepturile de autor. Pentru o listă neexhaustivă și neautorizată a proceselor relevante pentru diferitele ediții ale proiectului, vedeți aici. Înainte de a depune o plângere DMCA, aveți și opțiunea de a trimite un e-mail comunității la info@wikimedia.org.

  9. Site-uri web și resurse terțe

  Sunteți singurul responsabil pentru utilizarea de către dvs. a oricăror site-uri sau resurse ale unor terțe părți. Deși proiectele conțin legături către site-uri și resurse ale unor terțe părți, nu susținem și nu suntem responsabili sau răspunzători pentru disponibilitatea, acuratețea sau conținutul, produsele sau serviciile conexe (inclusiv, fără limitare, orice virus sau alte caracteristici care dezactivează ), și nici nu avem nicio obligație de a monitoriza un astfel de conținut terță parte.

  10. Gestionarea website-urilor

  Comunitatea are rolul primar de a crea și de a aplica politici în diferite ediții de Proiect. La Fundația Wikimedia, rareori intervenim în deciziile comunităților pe tema politicilor și a modurilor lor de aplicare. În cazuri excepționale, poate apărea o situație neprevăzută care să ne impună, sau ne pate cere comunitatea, să tratăm un utilizator deosebit de problematic din cauza unui comportament deosebit de perturbant sau periculos. În asemenea cazuri, ne rezervăm dreptul, dar nu ne asumăm obligația de a:

  • Investiga felul în care utilizați serviciile (a) pentru a determina dacă a avut loc o încălcare a acestor Termeni de Utilizare, a politicilor unei ediții de Proiect sau alte legi și politici aplicabile, sau (b) pentru a respecta orice lege aplicabilă, orice proces legal sau cerere guvernamentală;
  • Detecta, preveni sau a aborda probleme de fraudă, securitate sau de natură tehnică, sau a răspunde cererilor de suport din partea utilizatorilor;
  • Refuza, dezactiva sau restricționa accesul la contribuție oricărui utilizator care încalcă acești Termeni de Utilizare;
  • Bloca un cont de utilizator de la editare sau de la contribuire pentru acțiuni ce încalcă acești Termeni de Utilizare, inclusiv pentru încălcarea repetată a drepturilor de autor;
  • Întreprinde acțiuni legale împotriva utilizatorilor care încalcă acești Termeni de Utilizare (inclusiv prin raportarea lor la autoritățile legale); și
  • A gestiona website-urile Proiectelor într-o manieră gândită pentru a facilita funcționarea lor corespunzătoare și protejarea drepturilor, proprietății și siguranței noastre și a utilizatorilor, licențiatorilor, partenerilor noștri, precum și a publicului.

  În interesul utilizatorilor noștri și al Proiectelor, în circumstanțe extreme, în care unei persoane i s-a blocat contul sau accesul în conformitate cu această stipulare, acelei persoane îi este interzis să creeze sau să utilizeze un alt cont sau să caute acces la același Proiect, fără permisiunea noastră explicită. Fără a limita autoritatea comunității, Fundația Wikimedia însăși nu va interzice niciunui utilizator accesul doar din cauza unor critici făcute cu bună credință care nu au ca rezultat vreo încălcare a acestor Termeni de Utilizare sau a politicilor comunității.

  Comunitatea Wikimedia și membrii ei pot acționa și atunci când li se permite comunitatea sau politicile Fundației aplicabile într-i ediție individuală de Proiect, inclusiv, dar nelimitându-se la: avertizarea, investigarea, blocarea sau aplicarea de interdicții utilizatorilor care încalcă aceste politici. Sunteți de acord să respectați deciziile finale ale organismelor de rezolvare a disputelor puse la punct de comunitățile respectivelor ediții de Proiect (cum ar fi comisiile de arbitraj); aceste decizii pot include sancțiuni prezentate în politica respectivei ediții de Proiect.

  Utilizatorii deosebit de problematici ale căror conturi le-au fost blocate pe multiple ediții de Proiect pot fi supuși unei interdicții de pe toate edițiile de Proiect, înc onformitate cu politica de blocări globale. Spre deosebide de rezoluțiile Boardului sau de acești Termeni de Utilizare, politicile stabilite de comunitate, care pot acoperi o singură ediție de Proiect sau mai multe (cum ar fi politica de blocare globală), pot fi modificate de comunitatea relevantă în conformitate cu propriile proceduri.

  Blocarea unui cont sau al accesului, ori aplicarea unei interdicții unui utilizator conform acestei stipulări se va face în conformitate cu Secțiunea 12 a acestor Termeni de Utilizare.

  11. Rezoluţii şi Politicile Proiectului

  Board of Trustees al Fundației Wikimedia publică din când în când politici oficiale. Unele dintre aceste politici pot fi obligatorii pentru un Proiect sau pentru o ediție de Proiect și, atunci când sunt, acceptați să le respectați în măsura în care se pot aplica.

  12. Încheiere

  Deși sperăm că veți rămâne și veți continua să contribuiți la Proiecte, puteți înceta oricând să utilizați serviciile noastre. În anumite circumstanțe (sperăm, puțin probabile) ar putea fi necesar ca fie noi, fie comunitatea Wikimedia sau membrii ei (conform Secțiunii 10) să înceteze o parte a serviciilor (sau toate serviciile), să decidă încetarea aplicării acestor Termeni de Utilizare, să vă blocheze contul sau accesul sau să vă aplice o interdicție ca utilizator. Dacă contul sau accesul dumneavoastră a fost blocat sau altfel închis pentru orice motiv, contribuțiile dumneavoastră vor rămâne disponibile public (în funcție de politicile aplicabile) sau, dacă nu vă notificăm altfel, veți putea accesa în continuare paginile noastre publice cu unicul scop de a citi conținut disponibil public pe orice Proiect. În asemenea circumstanțe, nu vă veți putea însă accesa contul sau setările. Ne rezervăm dreptul de a suspenda sau a încheia în orice moment furnizarea serviciilor, motivat sau nemotivat, cu sau fără anunț prealabil. Chiar și după ce utilizarea și participarea dumneavoastră sunt interzise, blocate sau altfel suspendate, acești Termeni de Utilizare vor rămâne în vigoare în raport cu stipulările relevante, inclusiv Secțiunile 1, 3, 4, 6, 7, 9-15 și 17.

  13. Dispute şi Jurisdicție

  Evidențiat pentru subliniere

  Sperăm să nu fiți implicat în dezacorduri grave, dar, în caz de dispută, vă încurajăm să căutați soluții prin procedurile și mecanismele puse la dispoziție de Proiectele sau de edițiile de Proiect și de Fundația Wikimedia. Dacă doriți să deschideți o acțiune legală împotriva noastră, acceptați să o deschideți și să o rezolvați exclusiv într-o instanță statală sau federală aflată în comitatul San Francisco, California. Acceptați și că acești Termeni de Utilizare, precum și orice proces legal ce ar putea apărea între dumneavoastră și noi (fără referire la principiul conflictelor de legi), sunt guvernate de legislația statului California și, în măsura în care se pot aplica, de legislația federală a Statelor Unite ale Americii. Acceptați să vă supuneți jurisdicției personale și să acceptați locația discuțiilor ca fiind instanțele situate în comitatul San Francisco, California, pentru orice acțiune sau procedură legată de acești Termeni de Utilizare.

  Pentru a ne asigura că disputele sunt tratate la cât mai scurt timp după ce apar, acceptați că, indiferent de statutul sau legea contrară, orice revendicare sau plângere pe care ați putea-o depune în raport cu utilizarea serviciilor noastre sau a acestor Termeni de Utilizare trebuie să fie depuse în limita termenului de prescripție sau, dacă acesta intervine mai repede, în termen de un (1) an după ce faptele pertinente pentru această revendicare sau plângere au putut fi descoperite printr-o investigație rezonabilă.

  14. Repudieri

  Evidențiat pentru subliniere

  La Fundația Wikimedia, facem tot ce putem pentru a furniza conținut educativ și informativ unui public foarte larg, dar utilizați serviciile noastre pe propriul dumneavoastră risc. Vă furnizăm aceste servicii așa cum sunt și în măsura disponibilității, și repudiem în mod explicit orice garanție exprimată sau presupusă, inclusiv orice presupusă garanție de vandabiliate, adecvare pentru vreun scop particular, și legalitate. Nu oferim nicio garanție că serviciile noastre vă vor îndeplini cerințele, că vor fi sigure, neîntrerupte, rapide, precise sau lipsite de erori, sau că informațiile dumneavoastră sunt asigurate.

  Nu suntem răspunzători pentru conținutul, datele sau acțiunile unor terți și ne absolviți pe noi, pe directorii noștri, pe ofițerii noștri și pe agenții noștri de orice daune sau plângeri, știute și neștiute, rezultate sau legate de orice revendicare ați avea față de asemenea terți. Niciun sfat și nicio informație, orală sau scrisă, obținută de la noi, prin sau din serviciile noastre nu creează vreo garanție nedeclarată explicit în acești Termeni de Utilizare.

  Orice material descărcat sau altfel obținut prin utilizarea serviciilor noastre este folosit la discreția și cu riscul dumneavoastră, și veți fi unicul răspunzător pentru orice daune suferite de sistemul calculatorului dumneavoastră, sau pentru orice pierdere de date rezultată din descărcarea oricărui astfel de material. Acceptați că nu suntem răspunzători pentru ștergerea, nestocarea sau netransmiterea oricărui conținut și oricărei comunicații gestionate de serviciu. Ne rezervăm dreptul de a crea limite de utilizare și stocare la discreția noastră în orice moment, cu sau fără notificare prealabilă.

  Unele state sau jurisdictii nu permit tipurile de repudieri în această secțiune, deci ele s-ar putea să nu vi se aplice parțial sau total, în funcție de lege.

  15. Limitarea răspunderii

  Evidențiat pentru subliniere

  Fundația Wikimedia nu este răspunzătoare în fața dumneavoastră sau în fața altei părți pentru nicio daună directă, indirectă, colaterală, specială, punitivă sau survenită pe cale de consecință, inclusiv pierderile unor profituri, pierderi de reputație, pierderi de date sau alte pierderi intangibile, și nu numai, indiferent dacă am fost sau nu preveniți de posibilitatea lor. În niciun caz răspunderea pecuniară nu poate depăși în ansamblu 1.000 de dolari americani. În cazul în care legislația aplicabilă nu permite limitarea sau excluderea răspunderii pecuniare stipulată mai sus, această limitare sau excludere s-ar putea să nu vi se aplice, dar răspunderea noastră va fi supusă întregii limitări permise de legea aplicabilă.

  16. Modificări ale termenilor de utilizare

  Așa cum contribuția comunității Wikimedia este esențială pentru creșterea și întreținerea Proiectelor, credem că intrarea comunității este esențială pentru ca acești Termeni de utilizare să servească în mod corespunzător utilizatorii noștri. Este, de asemenea, esențial pentru un contract echitabil. Prin urmare, vom furniza comunității aceste Termeni de utilizare, precum și orice revizuiri substanțiale viitoare ale acestor Termeni de utilizare, pentru a comenta cu cel puțin treizeci (30) de zile înainte de sfârșitul perioadei de comentarii. Dacă o revizuire propusă în viitor este substanțială, vom furniza încă 30 de zile pentru comentarii, după ce vom posta o traducere a revizuirii propuse în cel puțin trei limbi (selectate la discreția noastră). Comunitatea va fi încurajată să traducă revizuirea propusă în alte limbi, după caz. Pentru modificări din motive legale sau administrative, pentru a corecta o declarație inexactă sau pentru a modifica răspunsul la comentariile comunității, vom furniza o notificare de cel puțin trei zile.

  Deoarece poate fi necesar să modificăm din când în când acești Termeni de utilizare, vom furniza o notificare privind astfel de modificări și posibilitatea de a comenta prin intermediul site-urilor web ale proiectului și printr-o notificare pe WikimediaAnnounce-L. Cu toate acestea, vă rugăm să consultați periodic cea mai recentă versiune a acestor Termeni de utilizare (disponibil la http://wikimediafoundation.org/wiki/Terms of Use). Utilizarea continuă a serviciilor noastre după ce noii Termeni de utilizare devin oficiale în urma perioadei de notificare și de revizuire constituie o acceptare a acestor Termeni de utilizare din partea dumneavoastră. Pentru protecția Fundației Wikimedia și a altor utilizatori ca dumneavoastră, dacă nu sunteți de acord cu Termenii și condițiile noastre, nu puteți utiliza serviciile noastre.

  17. Alţi termeni

  Acești Termeni de utilizare nu creează o relație de angajare, agenție, parteneriat sau joint venture între dvs. și noi, Fundația Wikimedia. Dacă nu ați semnat un acord separat cu noi, acești Termeni de utilizare reprezintă întregul acord între dvs. și noi. Dacă există vreun conflict între acești Termeni de utilizare și un acord scris semnat între dvs. și noi, acordul semnat va fi controlat.

  Sunteți de acord că vă putem trimite anumite notificări, inclusiv referitoare la schimbări ale Termenilor de utilizare, prin email, curier clasic sau postări pe site-urile Proiectelor.

  Cazurile în care nu aplicăm vreo stipulare a acestor termeni de utilizare nu pot fi considerate o dovadă a renunțării la aplicarea lor pentru orice caz.

  Înțelegeți că, în lipsa unui acord scris din partea noastră, nu aveți nicio așteptare să fiți compensat pentru orice activitate, contribuție sau idee pe care ne-o oferiți nouă, comunității, Proiectelor Wikimedia sau edițiilor de Proiect.

  În ciuda oricăror dispoziții contrare din acești Termeni de utilizare, noi (Fundația Wikimedia) și dumneavoastră sunteți de acord să nu modificați termenii și cerințele aplicabile ale oricărei licențe gratuite care este angajată în edițiile Proiectelor sau ale Proiectului atunci când o astfel de licență gratuită este autorizată de aceste Termeni de utilizare.

  Acești termeni de utilizare au fost redactați în limba engleză americană. Sperăm că traducerile acestor termeni de utilizare sunt corecte, dar în cazul oricăror diferențe între o traducere și versiunea inițială în limba engleză, versiunea în limba engleză are prioritate.

  Dacă orice stipulare sau parte de stipulare a acestor termeni de utilizare este declarată ilegală, nulă sau neaplicabilă, atunci acea stipulare sau parte de stipulare va fi considerată detașabilă de acești termeni de utilizare și se va aplica doar până la punctul maxim permisibil, în timp ce celelalte stipulări ale acestor termeni de utilizare for rămâne în deplină vigoare.

  Vă mulţumim!

  Vă mulțumim că v-ați făcut timp să citiți acești termeni de utilizare și ne bucurăm că veți contribui la proiectele noastre și că veți folosi serviciile noastre. Prin contribuțiile dumneavoastră, ajutați la construcția a ceva cu adevărat mare – nu doar ca o importantă colecție de proiecte de referință editate colaborativ și care furnizează educație și informație pentru milioane de oameni care altfel nu ar avea acces, ci și ca o vibrantă comunitate de persoane implicate, care gândesc la fel și se concentrează pe un scop foarte nobil.  Acești termeni de utilizare au intrat în vigoare la 16 iunie 2014. Versiuni anterioare ale termenilor:

  • Termenii de utilizare (2012-2014): în vigoare de la 24 mai 2012 până la 16 iunie 2014
  • [Special:MyLanguage/Archive:Terms of Use (2009) Termenii de utilizare (2009)]: în vigoare din 2009 până la 24 mai 2012.

  Vă rugăm să rețineți că în cazul oricăror diferențe de sens sau interpretare între versiunea originală în limba engleză a acestui document și o traducere, versiunea originală în limba engleză prevalează.