A Wikimédia-térképek felhasználási feltételei

From Wikimedia Foundation Governance Wiki
This page is a translated version of the page Policy:Maps Terms of Use and the translation is 83% complete.
Outdated translations are marked like this.

San Francisco pénzügyi negyedét ábrázoló dinamikus térkép az angol Wikivoyage-on

Általános feltételek

A Wikimédia-térképek infrastruktúrájáért a Wikimédia Alapítvány felel; ezek elsődlegesen a Wikimédia-projekteken (például Wikipédia és Commons) történő felhaszálásra készülnek. A térképszolgáltatás a nyilvánosság számára ingyenesen elérhető. A Wikimédia Alapítvány nem tudja garantálni a térképeken szereplő információk valódiságát, pontosságát vagy megbízhatóságát!

Kérjük, olvasd el a Wikimédia felhasználási feltételeit és adatvédelmi irányelvét, amelyek a térképszolgáltatásokra és más Wikimédia-projektekre is érvényesek. A hivatkozott lapok és az ezen oldal közötti bármilyen eltérés esetén az itt olvasható információk az irányadóak.

Térképek felhasználása harmadik fél szolgáltatásaiban

Wikimedia Maps may not be used by third-party services outside of the Wikimedia projects. We may make limited allowances for services that support the Wikimedia projects, such as community tools hosted on Wikimedia Cloud Services.

Fenntartjuk a jogot a szolgáltatás megszüntetésére, változtatására, tiltására vagy bizonyos felhasználók és alkalmazások számára történő korlátozására, továbbá egyéb lépéseket is tehetünk előzetes értesítés nélkül.

Ha a térképszolgáltatásokat harmadik fél szolgáltatásaiban használod fel, kisebb mértékű támogatást tudunk csak biztosítani. Ha a szolgáltatást erősebben igénybe veszed, azzal a többiek számára történő elérhetőséget, illetve a szolgáltatás minőségét csökkentheted.

Ha a Wikimédia-térképszolgáltatásokat használó alkalmazást fejleszted, köteles vagy érvényes user agent fejlécet használni, amely tartalmazza a program nevét, verzióját és a kapcsolatfelvételi lehetőségeket (például e-mail-cím).

A következő felhasználási módok tiltottak:

 1. Use for anything other than supporting the Wikimedia projects (for example, you may build a tool for Wikipedia editors, but you may not use it for an unrelated app or business)
 2. Nagy mennyiségű letöltés (például nagyobb területek letöltése offline használatra)
 3. Érvényes user agent vagy referer nélküli használat
 4. A licencekkel vagy a szerzői joggal ellentétes használat.

Licenc és szerzői jog

Ha a Wikimédia-térképeket akár harmadik fél általi szolgáltatásokban, akár a Wikimédia-projektekben használod fel, akkor elfogadod az OpenStreetMap szerzői jogi irányelvét és más kapcsolódó szabályokat is.

A Wikimédia-projekteken

 • Térképek statikus képei: a statikus képeket szócikkekbe lehet ágyazni – ezek bármiféle interaktivitás nélküli, egyszerű fotók. A statikus képeket a Creative Commons Nevezd meg! - Így add tovább! 4.0 licenc feltételei szerint lehet felhasználni az ezen oldalra történő hivatkozással.
 • Dinamikus térképek: ezek interaktívak, őket például egy szócikkbe ágyazott statikus képre, vagy a Commonson a kamerainformációknál elhelyezett térképlinkre kattintva lehet előhozni (például ez a kép és ez a kapcsolt térkép). A jobb alsó sarokban meg kell nevezned a készítőt.

Nyilatkozatok

Habár célunk a Wikimédia-közösség számára hasznos szolgáltatás kifejlesztése, egy szoftver sem tökéletes.

A Wikimédia-térképszolgáltatások fejlesztés alatt állhatnak, így használatuk a te felelősséged. A szoftvert aktuális állapotában bocsátjuk közre, és nem vállalunk garanciát (sem egyes felhasználási célokra, sem a forgalmazhatóságra, sem a jogsértések elkerülésére). Nem garantáljuk, hogy a térképszolgáltatások megfelelnek céljaidnak, biztonságosak, védettek vagy zavartalanul használhatóak.

Frissítések

A dolgok természetüknél fogva idővel változnak. A gyakorlatunknak és a jogszabályoknak való megfelelőség érdekében fenntartjuk a jogot ezen irányelv módosítására.

A lap frissítéseiről a <wikitech-l@lists.wikimedia.org> (további információ) és a <maps-l@lists.wikimedia.org> (további információ) levelezőlistákon értesülhetsz 14 nappal a változtatások előtt. Kérjük, hogy tekintsd át az irányelv legfrissebb változatát, mivel azzal, hogy az oldalt a frissítés után használod, automatikusan elfogadod a változtatásokat. Az irányelv előző változatai mindig olvashatóak maradnak.

Honnan származnak a térképadatok?

A Wikipédián, Wikivoyage-on és más Wikimédia-projektekben megjelenő térképek az OpenStreetMap adatait használhatját. Az önkéntesek által bővített szabad adatforrás az Open Data Commons Open Database License (ODbL) alatt érhető el.

Az OSM Bright for Mapbox Studio-alapú kinézetek a Creative Commons Nevezd meg! 3.0 licenc alatt érhetőek el.

Felhasználáskor meg kell nevezned a statikus kép szerzőit az ezen oldalra mutató hivatkozás elhelyezésével, amely bővebb leírást ad a licencről, ezzel teljesíted az OpenStreetMap szerzői jogi irányelvének feltételeit.

Hogyan javíthatom a térképet?

Hibát találtál a térképen? A javításhoz jelentkezz be az OpenStreetMapre és segíts a térkép jobbá tételében! :)

Útmutatók és további információk

 • [$addingMaplink Térképhivatkozás hozzáadása saját oldaladhoz]
 • [$addingMapframe Térképek beágyazása saját oldaladon]
 • [$Visualeditor Térkép hozzáadása a vizuális szerkesztés és a térképsablon használatával]
 • [:mw:Special:MyLanguage/Help:Extension:Kartographer/OSM Az OpenStreetMap elemeinek használata saját térképeden]
 • [$DiscoveryMapsProject Discovery Maps-projekt]
 • [:mw:Special:MyLanguage/Help:Extension:Kartographer Kartographer kiterjesztés]
 • [$Kartotherian A térképelem-szerverünk (Kartotherian) implementációja]
 • [voy:en:Wikivoyage:How to use dynamic maps Dinamikus térképek használata a Wikivoyage-on]

Frissítési napló

Ez a Felhasználási feltételek dokumentum 2021 április 5-én lépett hatályba. Frissítések: