Jump to content

Wikimedia Foundation Privacy Policy

From Wikimedia Foundation Governance Wiki
This page is a translated version of the page Policy:Privacy policy and the translation is 44% complete.
Outdated translations are marked like this.
Декларация за поверителност
Това е достъпно написано резюме на Декларацията за поверителност. За да прочетете пълните условия, превъртете надолу или натиснете тук.
Предупреждение: Това резюме не е част от Декларацията за поверителност и няма юридическа сила. То е кратък справочен текст за обяснение на пълната версия на Декларацията за поверителност. Можете да го считате за удобен потребителски интерфейс към Декларацията за поверителност.

Тъй като вярваме, че не се налага да предоставяте лични данни, за да участвате в движението за свободни знания, Вие имате право да:

Тъй като искаме да разберем как точно се използват сайтовете на Уикимедия, за да можем да ги усъвършенстваме за Вас, ние събираме известна информация, когато Вие:

Ние се ангажираме да:

Моля бъдете наясно, че:

 • всяко съдържание, което добавите или всяка промяна, която извършите на някой от сайтовете на Уикимедия, остават публично достъпни завинаги;
 • ако добавите съдържание или направите промени в някой от сайтовете на Уикимедия без да влизате в сметката си, те ще бъдат постоянно публично достъпни и приписани на използвания за целта IP адрес, а не на потребителското Ви име;
 • нашата общност от доброволци редактори и сътрудници се саморегулира. Определени администратори на сайтовете на Уикимедия, избрани от общността, имат право да използват инструменти за ограничен достъп до непублична информация за скорошните приноси, така че да могат да защитават сайтовете на Уикимедия и да прилагат утвърдените политики;
 • тази Декларация за поверителност не се прилага към всички сайтове и услуги на Уикимедия, например към онези, които имат своя собствена политика на поверителност (Wikimedia Shop) или към сайтове и услуги на трети страни (проекти на външни разработчици на Wikimedia Cloud Services);
 • като част от нашия ангажимент за популяризиране на образованието и науката по света, ние от време на време оповестяваме публична информация и обобщена и нелична информация чрез публикуване на обобщени данни (data dumps) и масиви от данни (data sets);
 • с оглед защитата на Фондация Уикимедия и на останалите потребители, ако Вие не сте съгласни с условията в тази Декларация за поверителност, то нямате право да използвате уебсайтовете на Уикимедия.

Въведение

Добре дошли!

Движението Уикимедия се основава на прост, но мощен принцип: заедно ние можем да направим повече, отколкото всеки от нас сам. За да можем да работим колективно, се налага да събираме, споделяме и анализираме информация за нашите потребители, защото търсим нови начини да направим сайтовете на Уикимедия по-ползваеми, по-безопасни и по-полезни.

Вярваме, че събирането и използването на информацията вървят ръка за ръка с прозрачността. Тази Декларация за поверителност обяснява как точно се събира, използва и споделя информацията, получавана от Вас чрез Вашето използване на сайтовете на Уикимедия, от страна на организацията с идеална цел Фондация Уикимедия, която поддържа Уикимедия сайтовете като Уикипедия. Важно е да разбирате, че със самото използване на всеки един от сайтовете, Вие се съгласявате Вашата информация да се събира, пренася, обработва, съхранява, разкрива и ползва така, както е описано в тази Декларация. Това означава, че е много важно да я прочетете внимателно.

Вярваме, че не се налага да предоставяте лични данни, за да участвате в движението за свободно знание. Не е необходимо да разкривате неща като истинското си име, адрес или рождена дата, за да създадете стандартен профил или да допринасяте съдържание към сайтовете на Уикимедия.

Ние не продаваме Вашата лична информация, не я отдаваме под наем, нито пък я даваме на други, за да Ви продават нещо. Използваме я, за да разберем как да направим сайтовете на Уикимедия по-привлекателни и по-достъпни, да видим кои идеи работят и да направим процеса на учене и допринасяне по-забавен. Или казано по-просто: използваме информацията, за да направим сайтовете на Уикимедия по-добри за Вас.

В крайна сметка, точно хората като Вас, радетелите на свободното знание, не само правят възможни сайтовете на Уикимедия, но и допринасят за техния растеж и успех.

Дефиниции

Понеже всички (не само юристите) трябва да са в състояние лесно да разберат как и защо се събира и ползва тяхната лична информация, в настоящата Декларация вместо специални термини ние използваме разбираем език. За да подпомогнем разбирането на някои ключови термини, предоставяме таблица със значенията им:


Когато казваме... ...ние разбираме:
Фондация Уикимедия / Фондацията / ние / нас / наше Фондация Уикимедия, организацията с идеална цел, която управлява сайтовете на Уикимедия.
Сайтове на Уикимедия / нашите услуги Сайтовете и услугите на Уикимедия (независимо от езика им), включително основните ни проекти като Уикипедия и Общомедия, както и съответните мобилни приложения, приложно-програмни интрефейси, имейли и уведомления, но с изключение на сайтовете и услугите, изброени в раздел "Какво не покрива тази Декларация за поверителност" по-долу.
Вие / Ваш / мен Вас, независимо дали сте личност, група или организация и независимо дали използвате сайтовете на Уикимедия или нашите услуги от свое име или от името на някой друг.
тази Декларация / тази Декларация за поверителност Този документ, озаглавен "Декларация за поверителност на фондация Уикимедия"
приноси съдържанието, което добавяте или променяте на който и да е от сайтовете на Уикимедия
лични данни, лична информация информацията, която Вие ни предоставяте или информацията, която събираме за Вас, и която може да послужи за персоналната Ви идентификация. За да сме ясни, макар че ние не събираме задължително всички изброени по-долу типове информация, ние считаме за "лична информация" поне следното, ако то не е и без това публично достояние и може да послужи за идентифицирането Ви:
(а) истинското Ви име, адреса, телефонния номер, имейл адреса, паролата, идентификационни номера на документи за самоличност, IP адреса, пълния низ на браузърния user-agent, номера на кредитната карта;
(б) в съчетание с изброеното в буква (а): всички чувствителни данни като дата на раждане, пол, сексуална ориентация, расов или етнически произход, семейно положение, болести или увреждания, политическа принадлежност и религия;
трета страна / трети страни лица, организации, уебсайтове, услуги, продукти и приложения, които не са контролирани, управлявани или експлоатирани от фондация Уикимедия. Това включва други потребители на Уикимедия и независими организации и групи, които съдействат за пропагандиране на движението Уикимедия, като Wikimedia chapters, thematic organizations, и user groups, както и доброволци, служители, директори, ръководители, grant recipients и подизпълнители на тези организации и групи. user groups, и thematic organizations, както и служителите, директорите, ръководителите и подизпълнителите на тези организации и групи.


Какво покрива и какво не покрива тази Декларация за поверителност

Освен както е обяснено по-долу, тази Декларация за поверителност касае събирането и обработката на Ваша информация, получена в резултат на Вашето използване на сайтовете на Уикимедия. Тази Декларация касае също така и информация, която получаваме от наши партньори или от трети страни. Ето някои примери за полето на приложимост.

Примери за приложното поле на тази Декларация за поверителност

За по-голяма яснота тази Декларация за поверителност важи за, независимо от езика:

 • Всички наши основни уебсайтове (от списъка с главните ни проекти) като Уикипедия, включително потребителските страници, беседите и таблата за съобщения.
 • Нашите блогове и приложно-програмни интерфейси (APIs) (освен ако за тях не сме предвидили отделни политики за защита на личните данни).
 • Нашите мобилни сайтове и приложения, които могат да бъдат намерени в нашия официален списък.
 • Електронна поща, SMS и уведомления.

Тази Декларация за поверителност обаче не касае всички случаи, в които можем да събираме или обработваме информация. Например, понякога това може да е обект на други политики за защита на личните данни (например в Уикимедия Магазин), или да става дума за сайтове и услуги на трети страни (например проекти на разработчици като Уикимедия Лабс). За да узнаете повече за необхванатите от Декларацията за поверителност случаи, вижте по-долу.

Примери извън приложното поле на Декларацията за поверителност

Този раздел е част от Декларацията за поверителност и има за задача да обясни подробно какви ситуации не са включени в нея

Сайтове на Уикимедия с други (алтернативни) политики за защита на данните
Някои от сайтовете на Уикимедия имат различни правила за защита на данните или разпоредби, които се различават от изложеното в тази Декларация за поверителност. Такива са уебсайтовете:
 • Wikimedia Shop (чиято политика по защита на данните е на адрес the shop's policy)
 • donate.wikimedia.org, включително процесът на даряване като например щракване върху банера за дарение (включен в съответната the Donor Privacy Policy).
 • The Wikipedia Reading Lists Browser Extension, which is governed by a separate Privacy Policy. This separate policy will also be made available where the Extension can be downloaded.
Тези уебсайтове и други като тях предоставят връзка към съответната си Декларация за поверителност или към обяснение на различните разпоредби (ако политиката за защита на данните се основава на тази Декларация за поверителност).
Членове на общността
Сайтовете на Уикимедия са плод на колективен труд, полаган с любов и са обект на постоянна поддръжка и актуализация от глобална общност от доброволци. Като следствие от това някои доброволци имат достъп до известна непублична информация и нейното ползване не е обект на тази Декларация за поверителност. Такива примери са:
 • "Доброволци администратори" като контрольори (CheckUsers) или стюарди. Тези доброволци прилагат политиките, възприети на сайтовете на Уикимедия и работят за сигурността им. Когато тези администратори работят с непублична информация, от тях се изисква да спазват Политиката за достъп до непублична информация, както и други специфични правила.
 • "Автори на инструменти". Ние поддържаме платформи за разработчици на трети страни, за да експериментират с нови инструменти и сайтове като [[[:mw:Special:MyLanguage/Wikimedia Cloud Services|wmflabs.org]] wmflabs.org]. Когато използвате някой от техните инструменти, Вие можете да им предавате информация. Когато тези доброволци работят с непублична информация, от тях се изисква да спазват правилата за работа с конкретната платформа, за която е предназначен инструментът.
 • "Други потребители". Ние предоставяме инструменти, които позволяват на потребителите да комуникират един с друг. Комуникацията може да е обект на тази Декларация, доколкото преминава през нашите системи, но потребителите, които приемат тази комуникация и това как се разпореждат с информацията след получаването й, е извън приложното поле на тази Декларация. Например:
  • постване на съобщение в пощенските списъци на Фондацията;
  • искане за помощ от доброволци чрез нашата онлайн система за помощ (тази система получава всеки имейл, изпратен до info[at]wikimedia.org);
  • изпращане на имейл до други потребители на сайтове на Уикимедия (например чрез линка "Писмо до потребителя")
  • чат по IRC канал (като например #wikipedia)
Трети страни
Декларацията за поверителност касае само начина, по който фондация Уикимедия събира и обработва информация. Трети страни, които биха могли да получават информация, когато ползвате сайтовете на Уикимедия, могат да включват:
 • "Уебсайтове на други организации", като сайтовете, към които препраща раздел "Източници" в статиите на Уикипедия, или сайтовете на местни секции на Уикимедия или други асоциирани движения. Тези организации могат да получават информация за Вас, ако посещавате сайтовете им след като сте ползвали сайт на Уикимедия. За тях важат техни собствени политики за защита на личните данни.
 • "Мобилни приложения на други лица и организации". Тези лица и организации могат да получат информация за Вас, ако използвате приложенията им за достъп до сайтове и съдържание на Уикимедия. За тях важат техни собствени политики за защита на личните данни.

"Инструменти за събиране на данни от трети страни", поставени на сайтовете на Уикимедия от доброволци или други трети страни. Понякога доброволците поставят подобен инструмент (като скрипт, джаджа, пикселен маркер или бутон за споделяне) на сайт на Уикимедия без наше знание. Тази Декларация не касае това, как трети страни обработват информацията, получена в резултат на действието на подобен инструмент. Ако попаднете на такъв инструмент на трета страна и смятате, че той нарушава тази Декларация, можете да го премахнете или да съобщите за него на имейл privacy[at]wikimedia.org, за да го разследваме.

Там, където са в сила по-общи политики за обработка на информация, каквато е CheckUser - политиката за контрол на потребителите, е възможно членовете на съответната група да добавят някои права и задължения към тези, дефинирани в настоящата Декларация. Въпреки това, те нямат право да създават нови изключения, или по друг начин да ограничават защитните клаузи, включени в настоящата Декларация.

Използване на информацията

Каква информация извличаме от Вас, как я получаваме и как я използваме

Вашите публични приноси

Когато допринасяте към който и да е уебсайт на Уикимедия, включително на потребителските страници и беседите, всичко добавено, премахнато или променено от Вас се записва трайно и става общественодостъпно. Историята на страницата показва кога е направена промяната, както и потребителското Ви име (ако сте влезли в профила си) или Вашия IP адрес (ако не сте влезли). Ние можем да използваме Вашите публични приноси, индивидуално или в съчетание с нечии други, за да създаваме нови функционалности или информационни продукти за Вас или за да анализираме как се използват уебсайтовете на Уикимедия.

Publicly Visible Information

Освен ако в тази Декларация не е изрично посочено друго, приемете, че всяка активно допринесена от Вас информация в уебсайтовете на Уикимедия, включително лични данни, ще е публично видима и може да бъде открита от търсачките. Всичко, което споделяте, може да бъде копирано и разпространявано в Интернет от други хора. Затова моля в приносите си не съобщавайте информация, за която не сте напълно сигурни, че искате да стане трайно публично достояние, като например да разкривате истинското си име или местонахождение.

Трябва да сте наясно, че определени данни, публикувани от Вас, или пък обобщени данни, публикувани от нас, могат да бъдат използвани от всеки - например за анализ или извличане на информация за потребителите, като например от коя страна е потребителят, политическите му пристрастия или полът му.

Регистриране с потребителски профил

Искате да се регистрирате с потребителски профил? Чудесно! Не желаете да се регистрирате? Няма проблем!

За да четете или допринасяте към уебсайтовете на Уикимедия, не е задължително да създавате потребителски профил, освен в редки случаи. Решите ли обаче да редактирате без да сте влезли в профила си, Вашият принос ще бъде отбелязан с IP-адреса, присвоен на Вашето устройство.

За да създадете обикновен профил, в повечето случаи са необходими само потребителско име (псевдоним) и парола. Псевдонимът Ви ще бъде видим публично, за това моля обмислете внимателно дали да използвате истинското си име. Парола е нужна единствено за удостоверяване, че профилът е Ваш. Вашият IP адрес също автоматично се изпраща до нас, като ние го записваме временно с цел предотвратяване на злоупотреби. Не се изисква никаква друга лична информация: нито име, нито електронен адрес, нито пък дата на раждане или информация за кредитна карта.

More on Usernames

Your username will be publicly visible, so please be careful about revealing your real name or other Personal Information in your username. Your password is only used to verify that the account is yours. Your IP address is also automatically submitted to us, and we record it temporarily. This is to protect Wikimedia users and project content; in the event of abuse, IP addresses may be associated with usernames as part of an investigation. No other Personal Information is required: no name, no email address, no date of birth, and no credit card information.

Веднъж създаден, потребителският Ви профил не може да бъде заличен напълно (макар че Вие можете да изтриете цялата информация от потребителската си страница). Това ограничение се налага, защото публичните Ви редакции трябва да сочат кой е авторът им (Вие!). Така че внимателно изберете потребителско име, с което да се чувствате комфортно за години напред.

За по-добра оценка на демографските характеристики на нашите потребители, за локализация на услугите и за да се научим как да ги подобрим, ние можем да Ви поискаме допълнителна демографска информация като например Вашият пол или възраст. Ще Ви уведомим дали тази информация ще бъде публична или поверителна, за да можете да вземете информирано решение дали желаете да ни я предоставяте. Предоставянето на данни е винаги напълно доброволно. Ако не желаете, просто не го правите.

Информация за местоположението

GPS и други технологии за определяне на местоположение

Ако сте съгласни, можем да използваме GPS (или други технологии за определяне на местоположението), за да Ви показваме по-конкретно съдържание. Информацията, получена по този път, ще бъде поверителна, освен в случаите, описани в тази Декларация. Можете да научите повече, ако погледнете примерите за това как използваме подобни технологии на ЧЗВ.

Метаданни

В някои случаи можем автоматично да получим сведения за местоположението Ви от използваното устройство. Например, ако искате да качите снимка с мобилното приложение на Общомедия, ние можем да получим метаданни, като например мястото и времето на снимката, автоматично от устройството Ви. Моля имайте предвид, че за разлика от информацията за местоположението, получена с GPS, настройките на Вашето устройство по подразбиране обикновено включват метаданните на Вашата снимка или видео при качването им в сайтовете на Уикимедия. Ако не желаете те да бъдат изпращани и да бъдат публични, моля променете настройките на устройството си.

IP адреси

Накрая, когато посещавате всеки сайт на Уикимедия, ние автоматично получаваме IP адреса на Вашето устройство или на прокси сървъра, който използвате за достъп до Интернет, и това може да бъде използвано за установяване на географското Ви положение.

Информация за Вашето ползване на уебсайтовете на Уикимедия

Ние искаме да подобрим сайтовете на Уикимедия като научим повече за ползването им. Примери за такава информация са: колко често посещавате сайтовете, какво Ви харесва, какво намирате за полезно, как сте достигнали до сайтовете и дали използвате някоя помощна функционалност повече, ако сме я обяснили по различен начин. Освен това се стремим тази Декларация и нашите практики да съответстват на ценностите на нашата общност. Ето защо, ние пазим поверителна информацията, свързана с Вашата употреба на уебсайтовете на Уикимедия, освен ако в настоящата Декларация не е посочено друго.

Информация, която получаваме автоматично

Поради специфичния режим на работа на браузърите, когато посетите сайт на Уикимедия, ние получаваме известна информация автоматично, подобно на други крупни уебсайтове. Тя включва типа на използваното устройство, (възможно и някои уникални идентификационни номера при мобилните ни приложения), вида и версията на Вашия браузър, предпочитанията Ви за език, вида и версията на операционната система на устройството, и в някои случаи името на Вашия Интернет доставчик или мобилен оператор, както и евентуално уебсайта, пренасочил Ви към сайтовете на Уикимедия, кои точно страници посещавате и датата и часа на всяка заявка, която правите към сайтовете на Уикимедия.

Казано простичко, ние използваме тази информация, за да подобрим сайтовете на Уикимедия за Вас. Например, можем да я ползваме за администриране, за постигане на по-голяма сигурност и за борба с вандализмите, за оптимизация на мобилните приложения, за персонализиране на съдържанието и на езиковите предпочитания, за тестване на нови елементи, за да ги проверим как работят и с цел подобряване на изпълнението; за да разберем как потребителите взаимодействат със сайтовете на Уикимедия, за да проследим и изучим използването на различните функционалности, за да задълбочим разбирането си за демографските характеристики и да анализираме тенденциите.

Информация, която събираме

Ние събираме активно някои видове информация със стандартно използвани технологии. Сред тях са пикселни маркери, Джава скрипт и набор от технологии за локално съхранение на данни, като бисквитки и локални записи. Даваме си сметка, че някои от тези техники нямат добра репутация сред хората и могат да бъдат използвани и за съвсем неблагородни цели. Затова искаме да сме максимално искрени и обясняваме защо използваме тези методи и каква информация събираме с тях.

В зависимост от това коя технология ползваме, локалните записи могат да съдържат всичко - от текст, снимки и цели статии (както ще обясним по-подробно по-долу) до лична информацияк (като Вашия IP адрес), касаеща ползването на сайтовете на Уикимедия (като потребителското Ви име и времето на посещение).

Ние използваме тази информация, за да направим Вашето ползване на сайтовете на Уикимедия по-безопасно и по-удовлетворяващо, да разберем по-добре предпочитанията на всеки потребители и как той взаимодейства със сайтовете на Уикимедия и най-общо да подобрим услугите си. Ние никога няма да използваме бисквитки на трети страни, освен ако не получим Вашето съгласие за това. Ако попаднете на инструмент за събиране на данни на трета страна, който не е бил изрично разрешен от Вас (например такъв, който погрешка е бил поставен от друг потребител или администратор), моля съобщете за него с имейл на privacy@wikimedia.org

More on Locally Stored Data

Локалните записи, Джава скрипт и пикселните маркери ни помагат да правим неща като например:

 • да Ви осигуряваме персонализация, като се съобразяваме с предпочитания Ви език чрез бисквитки, да запомняме предпочитанията, които сте избрали, за да осигурим индивидуалния изглед, който желаете и да Ви съобщаваме за интересни събития и проблеми на Уикимедия във Вашия район.
 • да Ви доставяме повече и по-бързо интересно за Вас съдържание. Например, ние може да използваме локалните записи на Вашето устройство, за да се информираме за най-скоро прочетените от Вас статии, така че да могат да се заредят по-бързо. Също така може да използваме и "бисквитки", за да разберем търсените от Вас теми, и благодарение на това да оптимизираме резултатите, които Ви предоставяме.
 • да разберем как Вие използвате сайтовете на Уикимедия, така че да знаем кое работи добре и кое е полезно. Например, можем да ползваме бисквитки, за да разберем кои са статиите в Списъка Ви за наблюдение, и така можем да Ви препоръчаме подобни статии, които да Ви заинтересуват.
 • да разберем как използвате сайтовете на Уикимедия с помощта на различни устройства, така че да можем да направим различните ни сайтове по-ефективни за Вас.
 • да правим сайтовете на Уикимедия по-удобни за ползване, например чрез използване на бисквитки при поддържане на сесията ви, когато влезете, или за да запомним потребителското Ви име в полето за влизане.

Искате ли да научите още? Можете да прочетете за някои от специфичните бисквитки, които използваме, кога изтича действието им и за какво ги ползваме в нашите Често задавани въпроси (ЧЗВ)

Вярваме, че това събиране на данни помага да се подобри Вашият потребителски опит, но имате възможност да премахнете или деактивирате някои или всички от локално записваните данни чрез подходяща настройка на браузъра Ви. Можете да научите повече за тези възможности на нашата страница ЧЗВ. Макар употребата на локалните записи да не е необходима за да ползването на нашите уебсайтве, при премахването или деактивирането им има вероятност някои функционалности да не работят нормално.

Докато горните примери касаят събирана информация за Вас чрез определени инструменти, която се счита за конфиденциална съгласно тази Декларация за поверителност, моля имайте предвид, че известна информация за всички действия, предприети с Вашето потребителско име, са достъпни публично чрез публичните дневници, също както и за действията на другите потребители. Например публичният дневник може да съдържа запис за датата на създаване на профила Ви в сайта на Уикимедия заедно с датите на други създадени профили.

Имейли

General

Когато се регистрирате или при по-късно взаимодействие със сайтовете на Уикимедия, имате възможност да предоставите имейл адрес. Ако го направите, то имейл адресът Ви ще се счита за поверителен, освен в случаите, предвидени в тази Декларация. Ние не ще го продаваме и не ще го използваме за реклама на стоки или услуги на трети лица.

Operating the Wikimedia Sites, sharing your contributions and administering our Services.

Ние използваме имейла, за да Ви информираме какво става във фондацията, из сайтовете на Уикимедия или в движението Уикимедия, като например съобщаваме важна информация за потребителския Ви профил, уведомяваме за промени в сайтовете или политиките и за промени в статии, които сте избрали да следите. Моля имайте предвид, че ако ни пишете по имейл, ние можем да запазим съобщението, адреса и всяка друга информация, която предоставите, за да можем да я обработим и да отговорим на Вашето искане.

We engage in these activities to manage our relationship with you, because we have a legitimate interest and/or to comply with our legal obligations.

Providing customized Services.
 • To provide to you custom content, notices and settings and to enhance your experience with the Wikimedia Sites.

We will customize the Services, in some instances, with your consent; or in keeping with our legitimate interest.

Sending emails with news updates and communications about items we believe may be of interest to you.
 • To let you know about things that are happening with the Wikimedia Foundation, the Wikimedia Sites or the Wikimedia movement.
 • To alert you when there has been a change to an article that you have decided to follow.

We will send these types of emails to you only with your consent except as otherwise permitted by applicable law. We do not sell, rent, or use your email address to advertise third-party products or services to you. You can manage what kinds of notifications you receive and how often you receive them by going to your Notifications Preferences and User profile. You can learn more about email and notifications and how to change your preferences in our FAQ.

Sending optional surveys and requesting feedback.

We will always tell you, at the time we give you an opportunity to share your thoughts, how we plan on using your answers and any Personal Information you provide.

Your responses to our surveys and feedback requests are always optional. We will email these types of requests to you only with your consent except as otherwise permitted by applicable law. You can manage what kinds of notifications you receive and how often you receive them by going to your Notifications Preferences and User profile. You can learn more about email and notifications and how to change your preferences in our FAQ.

Improving the Wikimedia Sites and making your user experience safer and better.
 • To use your public contributions, either aggregated with the public contributions of others or individually, to create new features or data-related products for you or to learn more about how the Wikimedia Sites are used.
 • To fight spam, identity theft, malware and other kinds of abuse.
 • To optimize mobile and other applications.
 • To test features to see what works, understand how users interact with the Wikimedia Sites, track and study use of various features, gain understanding about the demographics of the different Wikimedia Sites and analyze trends.

We engage in these activities to further our legitimate interest and/or to comply with our legal obligations.

Други

Location information

GPS & Other Location Technologies

As stated above, we can use commonly-used location technologies to show you more relevant content. For example, our mobile apps can identify articles from the Wikimedia sites about points of interest near your location. As a reminder, you can consent to and/or deactivate our access to these location technologies at any time for example through the native OS functionalities on your mobile device, and still use the Wikimedia Sites.

Метаданни

As stated above, we may automatically receive location data from your device. For example, if you upload a photo using the Wikimedia Commons mobile app, please be aware that the default setting on your mobile device typically results in the metadata associated with your photo being included in the upload. As a reminder, if you do not want metadata sent to us and made public at the time of your upload, please change your settings on your device.

IP Addresses

When you visit any Wikimedia Site, we automatically receive the IP address of the device (or your proxy server) you are using to access the Internet, which could be used to infer your geographical location. We keep IP addresses confidential, except as provided in this Policy. If you are visiting Wikimedia Sites with your mobile device, we may use your IP address to provide anonymized or aggregated information to service providers regarding the volume of usage in certain areas.

We use this location information to make your experience with the Wikimedia Sites safer and better, to gain a greater understanding of user preferences and their interaction with the Wikimedia Sites, and to generally improve our services. For example, we use this information to provide greater security, optimize mobile applications, and learn how to expand and better support Wikimedia communities. We also use Personal Information in the manner described in the sections of this Policy titled "For Legal Reasons" and "To Protect You, Ourselves & Others."

Споделяне

Кога можем да разкриваме Вашата информация?

С Ваше позволение

Можем да разкрием информацията Ви с определена цел, ако сте съгласни. Може да намерите повече информация в списъка с примери на нашите често задавани въпроси.

По юридически причини

Можем да извлечем, запазим или разкрием Ваши лични данни, ако обосновано смятаме, че това е необходимо за изпълнение на валидна и законна заповед, призовка, съдебно решение, закон или подзаконов акт, или друго съдебно или административно разпореждане. Въпреки това, ако сметнем че дадено искане за разкриване на лична информация е невалидно или че злоупотребява със законовите норми и засегнатият потребител няма намерение да му се възпротиви сам, ние ще се постараем да се борим. В случай, че получим законно искане за разкриване на Ваши лични данни, ние се ангажираме да Ви уведомим с имейл в срок от поне десет работни дни преди да изпълним искането. Това обаче е възможно при условие, че не сме ограничени по закон от контакт с Вас, или че с факта на оповестяване на искането няма да възникне или не ще се увеличи някоя реална заплаха за живота или здравето, и при условие, че сте предоставили имейл адрес за връзка.

Нищо в тази Декларация за поверителност няма за цел да ограничи всевъзможните правни възражения или защитата, които можете да предприемете спрямо евентуално искане да разкрием личните Ви данни, отправено от трета страна (независимо дали тя е гражданска, наказателна, или държавна). Препоръчваме Ви да потърсите незабавно съвет от адвокат, ако е отправено такова искане спрямо Вас.

За повече информация, вижте ЧЗВ при призовка.

Ако собствеността на организацията бъде сменена (много малко вероятно!)

В изключително малко вероятния случай на прехвърляне на собствеността на цялата или съществена част от Фондацията или ако претърпим реорганизация (като сливане, консолидация или придобиване) ние ще продължаваме да считаме Вашата лична информация за поверителна, освен в случаите, предвидени в тази Декларация и ще Ви уведомим чрез сайтовете на Уикимедия и със съобщение на WikimediaAnnounce-L или подобен пощенски списък най-малко тридесет (30) календарни дни преди да прехвърлим всякакви лични данни или преди влизането в сила на друга Декларация за поверителност.

За да защитим Вас, нас и други лица

Може да се наложи ние, или потребители с определени административни права, да споделим личните Ви данни в случай, че имаме основание да приложим нашите Условия за ползване или да разследваме тяхно нарушение, както и нарушение на тази Декларация за поверителност или на друга политика на Фондацията или на общността. Може да се наложи да извлечем и споделим информация и с оглед на нашата защита при опасност от юридически или съдебни действия.

Сайтовете на Уикимедия са съвместно дело, като повечето от политиките се пишат от потребителите и те избират помежду си хора с определени административни права. Тези права може да включват достъп до ограничено количество информация, която иначе не е публична и касае скорошните приноси и дейността на други потребители. Те използват тези си увеличени права за достъп за защита от вандализъм и злоупотреби, за прекратяване на тормоз над други потребители и най-общо за намаляване на разрушителното поведение на отделни потребители в сайтовете на Уикимедия. Тези избрани от потребителите различни административни групи имат свои собствени правила за поверителност и конфиденциалност, но се подразбира, че всички те спазват нашата Политика за достъп до непублична информация. Административните групи се отчитат пред останалите потребители чрез проверки и баланс: членовете им се избират по инициатива на общността и подлежат на контрол от нея, като всичките им действия се записват. Истинските имена на тези потребители обаче не са достояние на фондация Уикимедия

Надяваме се никога това да не се наложи, но ние имаме право да разкрием личните Ви данни, ако бъдем убедени, че това е основателно необходимо за предотвратяване на риск за нечий живот и здраве, или за да защитим нашата организация, служители, подизпълнители, потребители или обществото. Имаме право също така да разкрием личните Ви данни, ако бъдем убедени, че това е основателно необходимо за откриване, предотвратяване или третиране по друг начин на потенциален спам, злобуер, измама, злоупотреба, незаконни действия и риск за сигурността или заплаха от техническо естество (за повече информация вижте списъка с примери на ЧЗВ).

На нашите доставчици на услуги

Колкото и да се стараем, ние не можем да свършим всичко сами. Затова понякога използваме трети страни, доставчици или подизпълнители, които ни помагат да поддържаме и подобряваме сайтовете на Уикимедия за Вас и другите потребители. Ние имаме право да разкриваме личните Ви данни на доставчици или подизпълнители доколкото това е необходимо за изпълнение на задълженията им спрямо нас или за да можем да използваме инструментите и услугите им. Стараем се да изискваме от тях споразумения за конфиденциалност, за да гарантираме, че те ще се отнасят с Вашата информация и ще я защитават поне в същата степен, но не и по-малка, отколкото според принципите на тази Декларация (вижте примери на ЧЗВ.)

If you are visiting Wikimedia Sites with your mobile device, we use your IP address to provide anonymized or aggregated information to service providers regarding the volume of usage in certain areas.

Some of our service providers ask us to post links to their privacy policies; a list of these service providers and links to their policies can be found on this page.

За да разучаваме и да експериментираме

Софтуерът с отворен код, който е в основата на сайтовете на Уикимедия, зависи от приносите на софтуерни разработчици доброволци, които отделят време за писане и тестване на програмите, за да могат те да се усъвършенстват успоредно с нуждите на нашите потребители. За да улесним работата им, можем да дадем на някои от разработчиците ограничен достъп до системите, които съдържат Ваши лични данни, но само когато това е разумно необходимо за работата им по разработване на сайтовете на Уикимедия.

По подобен начин ние можем да споделяме не-лична и обобщена информация с изследователи, учени и други заинтересовани трети страни, които желаят да изучат сайтовете на Уикимедия. Тя им помага да разучат процеса на тяхното ползване и разглеждане, както и демографските статистики и моделите на ползване. След това те може да споделят изводите си с нас и с нашите потребители, така че всички да можем да разберем по-добре работата на сайтовете на Уикимедия и да ги подобрим.

Когато предоставяме достъп до лични данни на разработчици или изследователи от трети страни, ние се стараем да изискваме прилагането на разумни технически или правни мерки, за да гарантираме, че тези трети страни ще се отнасят с Вашата информация съгласно принципите на тази Декларация и според нашите инструкции. Моля имайте предвид, че въпреки задълженията, които поемат тези разработчици и изследователи, ние не можем да гарантираме, че те ще спазят договора, нито пък можем да гарантираме, че редовно ще преглеждаме и контролираме техните проекти (можете да научите повече за повторната идентификация на ЧЗВ.)

Защото Вие сте я направили публична

Всяка информация, която публикувате на сайтовете на Уикимедия, е публична. Например, ако публикувате имейла си на беседата си, той е публичен и не попада под защитата на тази Декларация за поверителност. Моля внимателно обмисляйте степента на анонимност, която целите, преди да разкриете лична информация на потребителската си страница или някъде другаде.

Защита

Как опазваме Вашите данни?

Стараем се да защитим личните ви данни от неоторизиран достъп, използване или разкриване. Прилагаме разнообразие от физически и технически мерки, политики и процедури (като процедури по контрол на достъпа, защитни мрежови стени и физическа сигурност), предназначени да защитават нашите системи и Вашите лични данни. За зла участ, такова нещо като напълно сигурен пренос или съхранение на данни няма, затова не можем да гарантираме, че мерките ни за сигурност няма да бъдат нарушени (с технически средства или с нарушение на нашите политики и процедури).

We will never ask for your password by email (but may send you a temporary password via email if you have requested a password reset). If you ever receive an email that requests your password, please let us know by sending it to privacy@wikimedia.org, so we can investigate the source of the email.

Колко дълго ще пазим Вашите данни?

Когато получим Ваши лични данни, ще ги съхраняваме възможно най-кратко време, в съответствие с нуждата от поддръжка, разбиране и подобрение на сайтовете на Уикимедия и с нашите задължения по приложимото американско законодателство. Неличната информация може да бъде задържана неограничено време. (проверете списъка с примери на нашите ЧЗВ FAQ)

Моля помнете, че определена информация се пази и извлича безсрочно, като например Вашият IP адрес (ако редактирате, без да сте влезли) и всички публични приноси към сайтовете на Уикимедия.

Your rights

For information about how you may request removal of your Personal Information, or other rights you may have with respect to your Personal Information, see our FAQ. If you would like to request to access, update or restrict/object to the processing of Personal Information, or receive a copy of your Personal Information for purposes of transmitting it to another organization, you may Contact Us. We will respond to your request consistent with applicable law.

Please note also that you may be able to exercise some of these rights without our intervention. For example, if you are a registered user, you can access and update some Personal Information in your Preferences, as well as download your user account data. You may also manage what kinds of notifications you receive and how often you receive them by going to your Notifications Preferences.

Важно

С оглед защитата на Фондация Уикимедия и на другите потребители, ако Вие не сте съгласни с условията в тази Политика на поверителност, то нямате право да използвате уебсайтовете на Уикимедия.

Къде се намира Фондацията и какво значение има това за мен?

Фондация Уикимедия е организация с нестопанска цел, със седалище в Сан Франциско, Калифорния и със сървъри и информационни центрове в САЩ. Ако решите да използвате сайтовете на Уикимедия, независимо дали във или извън САЩ, Вие давате съгласие събирането, прехвърлянето, съхраняването, обработката, разкриването и другите начини на използване на Вашата информация в САЩ да става по начин, описан в тази Декларация за поверителност. Вие също така давате съгласие, във връзка с обслужването Ви, ние да прехвърляме Вашата информация от САЩ към други страни, където може да има различни или не така стриктни закони за защита на данни, каквито са във Вашата страна.

Нашата реакция на сигнали Не проследявай (Do Not Track, DNT)

Ние сме силно ангажирани да не споделяме събраната от Вас лична информация с трети страни. В частност, ние не разрешаваме проследяване от уебсайтове на трети страни, които не сте посещавали (включително аналитични услуги, рекламни мрежи и социални платформи) нито споделяме Вашата информация с трети страни за маркетингови цели. Според настоящата декларация, ние можем да споделим Вашата информация само в строго определени случаи, изложени в раздел “Кога можем да разкриваме Вашата информация” на тази декларация

Тъй като по този начин защитаваме всички потребители, ние не реагираме на сигнала "Не проследявай" в уеб браузъра.

За повече информация относно сигналите Не проследявай и как ги обработваме, моля посетете нашите ЧЗВ.

Промени в тази Декларация за поверителност

Понеже нещата се променят с времето, а ние искаме да сме сигурни, че Декларацията за поверителност точно отразява нашите практики и закона, може да се наложи да я променяме от време на време. Ние си запазваме това право по следния начин:

 • В случай на съществени промени, ние ги предоставяме на нашите потребители най-малко на три (3) езика по наш избор за коментари за срок от поне тридесет (30) календарни дни. Преди започването на периода за консултации, ще уведомим за промените и за възможността за коментари чрез сайтовете на Уикимедия и със съобщение по пощенски списък като WikimediaAnnounce-L или подобен.
 • При малки промени, например граматични поправки, административни или правни промени, или корекция на неточни твърдения, ние ще публикуваме промените, и когато е възможно, ще уведомяваме поне три (3) календарни дни предварително чрез WikimediaAnnounce-L или подобен пощенски списък.

Молим Ви да се запознаете с актуалната версия на нашата Декларацията за поверителност. Използването на сайтовете на Уикимедия след влизането в сила на тази Декларация за поверителност е равносилно на приемането й от Ваша страна. Ако продължите да използвате сайтовете на Уикимедия след влизането в сила на всяка последваща версия на тази Декларация за поверителност, след съответно уведомление, както е посочено по-горе, това ще представлява приемане от Ваша страна на тази версия на Декларацията за поверителност.

Свържете се с нас

Ако имате въпроси или предложения относно тази Политика на поверителност, или за информацията събирана според тази Декларация, моля, пишете ни на адрес privacy@wikimedia.org или се свържете с нас директно.

Bird & Bird GDPR Representative Ireland
29 Earlsfort Terrace
Dublin 2
D02 AY28
Ireland
Main point of contact: Vincent Rezzouk-Hammachi

If you are an individual located in the United Kingdom, and have questions about your personal data or would like to request to access, update, or delete it, you may contact our representative via email at UKrepresentative.Wikimedia@twobirds.com, or via mail at:

Bird & Bird GDPR Representative Services UK
12 New Fetter Lane
London
EC4A 1JP
United Kingdom
Main point of contact: Vincent Rezzouk-Hammachi

Our European Economic Area and United Kingdom Representative can only be contacted for queries in relation to data protection.

Depending on your jurisdiction, you also may have the right to lodge a complaint with a supervisory authority competent for your country or region.

Благодарим Ви!

Благодарим Ви, че прочетохте нашата Декларация за поверителност. Надяваме се, че сте доволни от уебсайтовете на Уикимедия и оценяваме вашето участие в създаването, поддържането и постоянното подобряване на най-голямото хранилище на свободното знание в света.

Моля, имайте предвид, че в случай на различия в смисъла или интерпретацията между превода на български и оригиналната версия на тази Декларация за поверителност, предимство има оригиналът на английски.


This version was approved by Amanda Keton on June 7, 2021, pursuant to the Delegation of policy-making authority by the Board, and went into effect on June 25, 2021. Previous versions can be found below:

Свързани страници