Jump to content

Wikimedia Foundation Privacy Policy

From Wikimedia Foundation Governance Wiki
This page is a translated version of the page Policy:Privacy policy and the translation is 62% complete.
Outdated translations are marked like this.
Политика приватности
Ово је резиме Политике приватности. Да би сте разумели термине у целости, листајте испод или кликните овде.
Изјава о одрицању одговорности: Овај сажетак није део Политике приватности и није правни документ. То је једноставно корисна референца за разумевање целокупне Политике приватности. Замислите то као кориснички интерфејс наше Политике приватности.

Пошто верујемо да не би требало да дајете личне податке да бисте учествовали у покрету бесплатног знања, можете:

Зато што ми желимо да разумемо како се сајтови Викимедије користе и учинимо их бољим за вас, ми прикупљамо неке информације када ви:

Залажемо се за:

 • Описивање како ваше информације могу бити коришћене или дељење у овој Политици приватности.
 • Коришћење разумних мера за безбедно чување ваших информација.
 • Не дељење ваших информација или дељење истих са трећим странама у сврси маркетинга.
 • Само делимо ваше информације у ограниченим околностима, као што су побољшавање веб локација Викимедије,
 • Задржавање ваших података за најкраће могуће време које је у складу са одржавањем, разумевањем и унапређењем Викимедијиних сајтова и нашим законским обавезама.

Будите опрезни:

 • Сваки садржај који ви додате или нека измена коју учините на веб локацији Викимедије ће бити јавно и трајно доступна.
 • Ако додате садржај или начините измену на веб локацији Викимедије без пријављивања, тај садржај или измена ће бити јавно и трајно архивирана у јавном интересу; ваш садржај или измена ће се приписати ИП адреси која се тада користила, а не корисничком имену.
 • Наша заједница уредника и сарадника волонтера је самоуправно тело. Одређени администратори веб локација Викимедије, које бира заједница, користе алате који им омогућавају ограничен приступ нејавним информацијама о недавним доприносима како би могли заштитити веб локације Викимедије и применити правила.
 • Ова Политика приватности се не односи на све сајтове и сервисе које води Задужбина Викимедија, попут сајтова и сервиса који имају сопствену Политику приватности (попут Викимедијине продавнице) или сајтова и сервиса које воде треће стране (попут пројеката трећих страна на Викимедијиним клауд сервисима).
 • Као део наше посвећености образовању и истраживању широм света, повремено објављујемо јавне информације и збирне или неособне податке широј јавности путем депонија података и скупова података.
 • За заштиту Задужбине Викимедије и осталих корисника, уколико се не слажете са овом политиком приватности, не можете користити сајтове Викимедије.

Увод

Добро дошли!

Покрет Викимедија заснива се на једноставном, али моћном начелу: заједно можемо да урадимо много више него било код од нас појединачно. Не можемо да радимо заједно без прикупљања, дељења и анализирања информација о нашим корисницима, јер тражимо нове начине да Викимедијине пројекте додатно искористимо, обезбедимо и облаготворимо.

Верујемо да прикупљање и коришћење информација иду руку под руку са транспарентношћу. Ова политика приватности описује начине на које Задужбина Викимедија, непрофитна организација на чијим се серверима налазе Викимедијини пројекти као што је Википедија, сакупља, користи и дели информације које добијамо од вас коришћењем Викимедијиних пројеката. Неопходно је да разумете да коришћењем било којег од пројеката, пристајене на прикупљање, пренос, обраду, складиштење, откривање и коришћење информација на начин описан у политици. То значи да је важно да пажљиво прочитате политику.

Верујемо да за учешће у покрету слободног знања не треба да буде нужно откривање личних информација. Не морате да наведете ваше право име, адресу или датум рођења да бисте отворили налог или доприносили садржају Викимедијиних пројеката.

Ми не продајемо нити изнајмљујемо личне информације, нити их користимо да би вам продавали производе или услуге трећих страна. Користимо их да би схватили како да учинимо Викимедијине пројекте атрактивнијим и приступачнијим и да учинимо учење и доприношење забавнијим. Простије речено: те информације користимо да побољшамо Викимедијине пројете вама.

На крају крајева, људи попут вас, поборници слободног знања, који омогућавају да Викимедијини пројекти не само постоје, већ и да расту и напредују.

Дефиниције

Пошто сматрамо да свако (а не само адвокати) треба да може лако да разуме како и зашто се њихове приватне иформације скупљају и користе, користимо обичан језик уместо формалних термина. Следи табела превода:


Када ми кажемо... ... ми мислимо:
"Задужбина Викимедија" / "Задужбина" / "ми" / "нас" / "наша" Задужбина Викимедија, непрофитна организација која управља Викимедијиним сајтовима.
"Викимедијини сајтови" / "наши сервиси" Викимедијини сајтови и сервиси (у зависности од језика), укључујући наше главне пројекте, као што су Википедија и Викимедијина Остава, као и мобилне апликације, АПИ-је, имејлове, и обавештења, искључујући, међутим, сајтове и сервисе наведене у одељку испод "Шта ова Политика приватности не покрива?"
"ви" / "ваше" / "моје" Ви, без обзира да ли сте појединац, група или организација, и без обзира да ли користите Викимедијине сајтове или наше услуге у своје име или неког другог.
"ова политика" / "ова Политика приватности" Овај документ, насловљен „Политика приватности Задужбине Викимедије“.
"доприноси" Садржај који додајете и мењате на било ком сајту Викимедије.
"Личне информације" Информације које нам дајете или информације које сакупљамо од вас у контексту ваше употребе Викимедијиних веб локација које би могле да се користе за вашу личну идентификацију. Да будемо јасни, иако не морамо нужно прикупити све следеће врсте информација, сматрамо да су најмање следећи подаци лични подаци ако се могу користити за идентификацију:
(а) име, адреса, телефонски број, адреса електронске поште, корисничко име, лозинка, идентификациони број на ИД-у издатом од стране владе, ИП адресе, информације о корисничком агенту и број кредитне картице; и;
(б) када сте повезани са особом која се може идентификовати, било који осетљиви подаци као што су датум рођења, пол, сексуална оријентација, расно или етничко порекло, брачни или породични статус, генетски и биометријски подаци, здравствена стања или инвалидитети, политичка припадност и вера.
"трећа страна" / "треће стране" Појединци, ентитети, веб локације, услуге, производи и апликације које Викимедиа фондација не контролише, не управља или њима не управља. Ово укључује остале кориснике Викимедије и независне организације или групе које помажу у промоцији покрета Викимедије, као што су Поглавља у Викимедији, тематске организације и корисничке групе такође као волонтери, запослени, директори, службеници, примаоци грантова и извођачи тих организација или група.


Опсег примене ове политике приватности

Политика приватности односи се на сакупљање и руковање информација о вама а које добијамо као резултат вашег коришћења било којег од Викимедијиних пројеката. Ова политика се исто тако односи и на све информације које добијамо од својих партнера или трећих страна. Доле се налазе примери шта политика приватности покрива.

Примери онога што политика приватности покрива

Због јасноће, ова политика приватности покрива (независно од језика):

 • Сви наши битни пројети (који се налазе на овом списку), као што је Википедија, обухватају корисничке странице, странице за разговор и огласне табле.
 • Наше блогове и API-је (осим где за ту услугу имамо другачију политику).
 • Званичне мобилне апликације Задужбине Викимедије.
 • Имејлове, СМС-ове и наша обавештења односно обавештења која ми шаљемо вама.

Ове смернице за приватност не покривају неке ситуације где би могли да прикупљамо или обрађујемо информације. На пример, неке употребе могу бити покривене посебном смерницом (као што су [$shopurl Викимедијина продавница] (Wikimedia Shop) или сајтови или услуге које покрећу треће стране, као што су пројекти на Викимедијиним услугама у облаку (Wikimedia Cloud Services) које развијају не-Викимедијини програмери/треће стране). Примери шта ове смернице за приватност не покривају се налазе доле.

Више о томе шта ова Политика приватности не покрива

Овај одељак је део Политике приватности и има за циљ да детаљно објасни које ситуације нису обухваћене нашом Политиком приватности.

Викимедијине веб локације и алатке са алтернативним правилима
Неке веб странице или алати Задужбине Викимедије имају алтернативне Политике приватности или одредбе које се разликују од ове политике приватности. Ове веб странице укључују:
Ако на веб локацији Задужбине Викимедије управља алтернативна политика приватности, она ће се повезати са таквом политиком. Када алатом Задужбине Викимедије управља алтернативна политика приватности, страница на којој се алат може преузети или омогућити укључиће везу до те политике.
Чланови заједнице
Викимедијине веб локације су колаборативни радови љубави које константно одржава и ажурира глобална заједница волонтера. Као резултат тога, неки волонтери имају приступ одређеним личним подацима и коришћење тих личних података можда неће бити регулисано овим Правилима о приватности. Волонтери који имају такав приступ укључују:
 • Административни волонтери, као што су ЦхецкУсерс или Стевардс. Ради се о волонтерима који примењују смернице веб локација Викимедиа и обезбеђују сигурност веб локација Викимедиа. Када ти администратори приступе личним подацима који нису јавни, од њих се захтева да се придржавају наше Приступ информацијама о необјављеним информацијама, као и другим правилима специфичним за алате.
 • Добављачи алата. Добављачи алата Подржавамо платформе за треће програмере да експериментишу и развију нове алате и веб локације, попут [[[:mw:Special:MyLanguage/Wikimedia Cloud Services|wmflabs.org]] wmflabs.org]. Када користите један од алата који су развили ови волонтери, можете им пренијети информације. Када ти волонтери приступе нејавним или личним подацима, они морају да се придржавају услова који регулишу одређену платформу на којој је алат доступан.
 • Остали корисници. Пружамо неколико алата који корисницима омогућавају међусобну комуникацију. Комуникације могу бити обухваћене овом Политиком док пролазе кроз наше системе, али корисници који примају те комуникације, и шта раде са комуникацијама након што их приме, нису обухваћене овом Политиком. Примери укључују:
  • постављање на листе елекронске поште које хостује Задужбина;
  • захтевање подршке од волонтера кроз наш онлајн систем тикета (имејлови прослати путем info[at]wikimedia.org иду у овај систем);
  • слање електронске поште другим корисницима путем Викимедијиних веб локација (на пример, коришћењем функције „Пошаљи е-пошту кориснику“); и
  • ћаскање на ИРЦ-у (попут канала #wikipedia).
Треће стране
Ова политика приватности покрива само начин на који Задужбина Викимедија прикупља, користи и објављује личне податке и не односи се на поступке трећих страна. На пример, ова политика приватности не односи се на праксу:
 • Веб-сајтови које воде друге организације, попут оних из одељка „Референце” на Википедији или којима управљају огранци Викимедије или друге организације покрета. Ове организације могу да примају ваше информације ако посетите њихове веб-сајтове након коришћења неког Викимедијиног пројекта. Имају сопствене смернице за приватност.
 • Мобилне апликације које пружају друге организације или појединци. Ове организације или појединци могу примати информације од вас ако помоћу тих апликација приступите садржајима веб локација Викимедије или садржајима веб локација Викимедије. Њима се управља њиховим сопственим политикама приватности.

Понекад, волонтери могу да поставе алат за прикупљање података, као што су скрипта, справа, дугме за праћење пиксела или дугме за дељење, на веб локацији Викимедијеа без нашег знања. Ова политика не покрива начин на који треће стране поступају са информацијама које добију као резултат таквог алата. Ако наиђете на такав алат треће стране и верујете да крши ову Политику, можете га сами уклонити или пријавити нам на privacy[at]wikimedia.org како бисмо могли да истражимо.

Ако смернице заједнице управљају информацијама, попут смерница проверавача, одговарајућа заједница може додати правила и обавезе утврђене у овој смерници. Међутим, није им дозвољено да стварају нове изузетке или на други начин смањују заштиту коју нуди смерница.

Коришћење и употреба информација

Типови информација које добијамо од вас и како их добијамо

Ваши јавни доприноси

Кад допринесете на било којем Викимедијином пројекту, укључујући и корисничке и странице за разговор, стварате трајни јавни запис о сваком делићу садржаја који сте додали, уклонили или изменили. Историја странице ће показати када је настао допринос или уклањање као и ваше корисничко име (ако сте пријављени) или вашу IP адресу (ако нисте пријављени). Можемо да користимо ваше јавне доприносе (било сакупљене са јавним доприносима других или појединачно) да за вас развијамо нове особине или производе везане за податке, или да их користимо да сазнамо више о томе како се користе Викимедијини пројекти.

Јавно видљиве информације

Осим ако ова политика не наводи другачије, треба да претпоставите да су информације које активно доприносите Викимедијиним пројектима, укључујући и личне информације, јавно видљиве и да их машине за претраживање могу пронаћи. Као и већина ствари на интернету, све што делите друге особе могу да копирају и даље дистрибуирају интернетом. Не доприносите било које информације за које вам није пријатно да буду трајно јавне, као што је слика грозног оделцета које вас је мајка натерала да обучете када сте имали осам година.

Треба да знате да конкретне податке које сте јавно објавили или агрегиране податке које смо ми јавно објавили може било ко користити за анализу и закључивање података о корисницима, као што је земља из које је корисник, политичка припадност и пол.

Подаци о налогу и регистрација

Желите да направите налог? Сјајно! Не желите да направите налог? Нема проблема!

Није неопходно да направите налог да бисте читали или доприносили Викимедијиним пројектима, осим у ретким околностима. Међутим, ако доприносите анонимно, ваши доприноси ће бити јавно приписани IP адреси повезаној са уређајем.

Ако желите да отворите стандардни налог, у већини случајева тражимо само корисничко име и лозинку.

Више о корисничким именима

Ваше корисничко име биће јавно видљиво, тако да будете пажљиви о коришћењу вашег стварног имена као корисничко име. Ваша лозинка ће се само користити како би се утврдило да је налог ваш. Ваша IP адреса нам је такође аутоматски поднета, и привремено је чувамо ради спречавања злоупотребе. Нису неопходне остале информације попут имена, е-адресе, датума рођења и информација о кредитној картици.

Једном отворени, кориснички налози не могу се у потпуности уклонити (мада податке обично можете сакрити на корисничкој страници ако то желите). То је зато што ваши јавни доприноси морају бити повезани са њиховим ауторима (вама!). Зато обавезно одаберите име са којим ћете бити задовољни годинама које долазе.

Да би стекли боље разумевање демографије наших корисника, локализовали наше услуге и научили како можемо да побољшамо наше услуге, можда ћемо вас тражити да добијете више демографских података, попут пола или старости, о себи. Рећи ћемо вам да ли су те информације јавне или приватне, тако да можете доносити информисану одлуку о томе желите ли нам дати те податке. Пружање оваквих информација је увек комплетно опционално. Уколико то не желите, не морате—то је тако једноставно.

Информације о локацији

GPS и остале технологије за лоцирање

Ако пристанете, можемо користити GPS (и друге технологије које се често користе за утврђивање локације) да вам прикажемо релевантнији садржај. Информације које прикупимо помоћу технологија поверљиве су осим у случајевима истакнутим у овој смерници. Сазнајте више из примера коришћења технологија у ЧПП.

Метаподаци

Понекад аутоматски примамо податке о локацији с вашег уређаја. На пример, ако желите да отпремите фотографију помоћу мобилне апликације за Оставу, могуће је да ћемо аутоматски примити поједине метаподатке попут места и времена кад сте је усликали. Имајте на уму да, за разлику од гореописаних информација о локацији које се прикупљају помоћу GPS сигнала, подразумевано подешавање на вашем мобилном уређају најчешће уграђује метаподатке у слику или видео-запис који отпремате на Викимедијине пројекте. Ако нам не желите слати метаподатке и не желите да се они приказују приликом отпремања, промените подешавања на свом уређају.

IP адресе

Када посетите неки Викимедијин пројекат, аутоматски добијамо IP адресу уређаја (или прокси сервер) који користите за приступ интернету, а који се може користити за закључивање ваше географске локације.

Информације везане за употребу Викимедијиних пројеката

Желимо да Викимедијине сајтове учинимо бољим за вас тако што ћете сазнати више о томе како их користите. Примери овога могу укључивати колико често посећујете Викимедијине сајтове, шта вам се свиђа, шта вам је корисно, како долазите на Викимедијине сајтове и да ли бисте више користили кориснију функцију ако бисмо је објаснили другачије. Такође желимо да ова политика и наше праксе одражавају вредности наше заједнице. Из тог разлога, податке у вези са вашим коришћењем Викимедијиних сајтова чувамо поверљиво, осим како је предвиђено овом политиком.

Информације које добијамо аутоматски

Због тога како раде претраживачи и сличних других главних веб-сајтова, неке информације аутоматски добијамо када посетите Викимедијине сајтове. Ове информације укључују тип уређаја који користите (могуће укључује јединствене идентификационе бројеве уређаја, за неке бета верзије наших мобилних апликација), врсту и верзију вашег прегледача, језичке поставке вашег прегледача, врсту и верзију оперативног система вашег уређаја, у неким случајевима назив вашег Интернет провајдера или мобилног оператера, веб локацију која вас је упутила на Викимедијине сајтове, странице које тражите и посећујете, датум и датум време сваког захтева који учините на Викимедијиним сајтовима.

Једноставно речено, користимо ове податке да бисмо побољшали ваше искуство са Викимедијиним сајтовима. На пример, ове податке користимо за администрацију веб локација, пружање веће сигурности и борбу против вандализма; оптимизовање мобилних апликација, прилагођавање садржаја и постављање језичких подешавања, тестирање функција да би видели шта функционише и побољшали перформансе; разумели како корисници комуницирају са веб локацијама Викимедије, пратили и проучавали употребу различитих функција, стећи разумевање о демографији различитих Викимедијиних веб локација и анализирали трендове.

Информације које прикупљамо

Активно прикупљамо неке врсте информација помоћу различитих уобичајених технологија. Ту спадају: пиксели за праћење, JavaScript и технологије „локално ускладиштених података”, као што су колачићи и локално складиште. Схватамо да неке од њих немају најбољи углед међу људима и могу се користити у врло суптилне сврхе.

У зависности од технологије коју користимо, локално складиштени подаци могу бити текст, слике или цели чланци (као што смо објаснили ниже у тексту), личне информације (попут IP адресе) или информације о вашој употреби Викимедијиних пројеката (попут корисничког имена или времена посете).

Ове информације користимо да бисмо додатно обезбедили и унапредили искуство на Викимедијиним пројектима, како бисмо сазнали више о корисничким подешавањима и њиховим интеракцијама с пројектима и уопштено побољшали наше услуге. Никада нећемо да користимо колачиће треће стране, осим ако за то не добијемо одобрење. Ако наиђете на алатку за прикупљање података треће стране коју нисте овластили (нпр. ону коју је други корисник или администратор погрешно поставио), пријавите нам на имејл privacy@wikimedia.org.

Више о локално ускладиштеним подацима

Локално сачувани подаци, Јаваскрипт и пиксели за праћење помажу нам да урадимо следеће ствари:

 • Омогућујемо вам персонализовано искуство, као што је коришћење колачића да би знали ваше језичке преференције, упамтили корисничка подешавања које сте поставили да бисмо вам пружили прилагођени изглед и осећај који желите и да вам кажемо о занимљивим Викимедијиним питањима и догађајима у вашем подручју.
 • Брже вам шаљемо релевантнији садржај. На пример, можемо да користимо локални простор за складиштење ваших недавно прочитаних чланака директно на вашем уређају, тако да се могу брзо преузети. Такође, можемо користити колачиће за учење о претраженим темама како бисмо оптимизовали резултате претраге које вам испоручујемо.
 • Схватимо како користите веб локације Викимедије како бисмо знали шта функционише и шта је корисно. На пример, можемо да користимо колачиће да бисмо учили о списку чланака које пратите на вашој листи праћења тако да можемо да препоручимо сличне чланке који би вас могли занимати.
 • Схватимо како користите веб-локације Викимедије на различитим уређајима како бисмо наше разнолике Викимедијине веб локације учинили ефикаснијим и ефективним за вас.
 • Учинимо Викимедијине веб-локације практичнијим за употребу, попут употребе колачића за одржавање сесије приликом пријаве или памћења вашег корисничког имена у пољу за пријаву.

Желите да знате више? Можете прочитати више о специфичним колачићима које ми користимо, када они истичу, и за шта их користимо у нашем ЧПП-у.

Сматрамо да прикупљање података помаже побољшавање корисничког искуства. Наравно, можете уклонити или онемогућити неке или све локално ускладиштене податке преко подешавања вашег прегледача. Сазнајте више о опцијама које имате у ЧПП. Иако локално сачувани подаци нису потребни да бисте користили наше пројекте, неке функције неће правилно радити ако их онемогућите.

Иако се горенаведени примери који се тичу података о Вама прикупљени коришћењем алата за прикупљање података чувају као поверљиви у складу са овом Правилником, имајте на уму да се неке информације о радњама које сте предузели са корисничким именом јавно објављују путем public logs заједно са радњама које су имали други корисници. На пример, пријављивање може да садржи датум креирања вашег налога на Викимедијиним пројектима заједно са датумима креирања других налога на Викимедијиним пројектима.

Како користимо информације које добијамо од Вас

General

Ми и наши добављачи услуга користимо ваше податке у легитимне сврхе обављања наше добротворне мисије, укључујући:

Руковање веб локацијама Викимедије, дељење ваших доприноса и администрирање наших услуга.
 • Да бисмо вам помогли да делите своје знање са светом и додате нове функције у наше услуге.
 • Да бисте организовали приступ вашем налогу и пружили вам сродну услугу.
 • Да бисмо вам послали административне информације, попут промена у нашим смерницама.
 • Да бисте омогућили да шаљете поруке другој особи ако се одлучите за то. Директна комуникација између корисника (попут порука послатих преко функције „Пошаљи електронску пошту овом кориснику“), у мери у којој су такве комуникације нејавне и похрањене у или у транзиту кроз системе Задужбине Викимедије, од нас се чувају у тајности, изузев како је наведено у овој смерници.

Ми се овим активностима бавимо управљањем нашим односима с вама, јер имамо легитиман интерес и / или да испуњавамо наше законске обавезе.

Пружање прилагођених услуга.
 • Да бисмо вам пружили прилагођени садржај, обавештења и подешавања и побољшали вам утисак на сајтовима Викимедије.

Услуге ћемо прилагодити, у неким случајевима, према вашој режији; у свим случајевима, у складу с нашим легитимним добротворним циљевима вршења наше мисије.

Слање електронске поште са ажурирањима вести, анкетама и комуникацијама о предметима за које верујемо да би вас могли занимати.
 • Да вас обавестимо о стварима које се дешавају са Задужбином Викимедијом, Викимедијиним веб локацијама или покретом Викимедије.
 • Да вас упозоримо када је дошло до промене чланка који сте одлучили да пратите.

Имејлове ћемо слати само уз ваш пристанак. Не продајемо, изнајмљујемо или користимо вашу имејл-адресу да бисмо рекламирали производе или услуге трећих страна. Управљајте врстама обавештења које ћете добијати и колико често одласком на подешавања (одељак Обавештења). Сазнајте више о имејлу, обавештењима и промени подешавања у ЧПП.

Слање необавезних анкета и тражење повратних информација.

Увек ћемо вам рећи, у време када вам пружимо прилику да поделите своја размишљања, како планирамо да користимо ваше одговоре и све личне податке које ви дате.

Није обавезно да одговорите на анкете и захтеве за повратне информације. Слаћемо ове врсте захтева само уз ваш пристанак. Управљајте врстама обавештења које ћете добијати и колико често одласком на подешавања (одељак Обавештења). Сазнајте више о имејлу, обавештењима и промени подешавања у ЧПП.

Побољшава сајтове Викимедије и додатно обезбеђује и унапређује ваше корисничко искуство.
 • Да би користили ваше јавне доприносе, било обједињене са јавним доприносе других или појединачно, да би направили нове функције или производе који се односе на податке или сазнајте више о начину на који се користе Викимедијине веб локације.
 • За истраживање и аналитику.
 • За борбу против нежељене поште, крађе идентитета, злонамерног софтвера и других врста злоупотребе.
 • За оптимизацију мобилних и других апликација.
 • Да би тестирали функције да бисте видели шта функционише, разумели како корисници комуницирају са Викимедијиним веб локацијама, пратили и проучавали употребу различитих функција, стекли разумевање о демографији различитих Викимедијиних пројеката и анализирали трендове.

Ми се укључујемо у ове активности како бисмо унапредили своју легитимну добротворну сврху и / или испунили наше законске обавезе.

Друго

Информације о локацији

GPS и остале технологије за лоцирање

Као што је горе наведено, можемо користити најчешће коришћене локацијске технологије да бисмо вам показали релевантнији садржај. На пример, наше мобилне апликације могу препознати чланке са веб локација Викимедије о тачкама интереса у близини ваше локације. Као подсетник, можете у било које време да деактивирате наш приступ овим локацијским технологијама и да и даље користите веб локације Викимедије.

Метаподаци

Као што је горе наведено, можемо аутоматски примити податке о локацији са вашег уређаја. На пример, ако отпремите фотографију помоћу мобилне апликације Викимедијина Остава, имајте на уму да подразумевана подешавања на вашем мобилном уређају обично резултирају метаподацима повезаним са вашом фотографијом. Подсетник, ако не желите да нам метаподатци буду послати и објављени у време преноса, промените подешавања на свом уређају.

IP адресе

Приликом посете било којег Викимедијиног пројекта, аутоматски добијамо IP адресу уређаја (или прокси сервера) који користите за приступ интернету, а која се може користити за одређивање ваше географске локације. IP адресе поверљиво чувамо, осим у случајевима наведеним у овој смерници. Ако посећујете пројекте мобилним уређајем, можемо да користимо вашу IP адресу за пружање анонимираних или збирних информација добављачима услуга у погледу обима коришћења у одређеним областима.

Информације о локацији користимо да бисмо додатно обезбедили и побољшали ваше искуство на Викимедијиним пројектима, како бисмо сазнали више о жељеним поставкама корисника и њиховим интеракцијама са пројектима и уопштено побољшали услуге. На пример, користимо ове информације да бисмо пружили већу безбедност, оптимизовали мобилне апликације и дознали како да проширимо и боље подржимо заједнице. Користимо личне информације и на начин описан у одељцима „Из правних разлога” и „Да бисмо заштитиили вас, себе и друге” ове смернице.

Дељење

Када ми можда делимо ваше информације?

Са вашом дозволом

Можемо делити ваше податке за одређену сврху, ако се слажете. Више информација можете пронаћи на списку примера у нашем ЧПП.

Из правних разлога

Вашим личним подацима можемо приступити, сачувати их или открити ако разумно сматрамо да је то потребно да би се задовољили ваљани и правно извршни налог, судски позив, закон или пропис или други судски или административни налог. Међутим, ако верујемо да је одређени захтев за откривањем корисничких података правно неважећи или да је злоупотреба правног система и погођени корисник не намерава сам да се противи објављивању, покушаћемо да се боримо против њега. Обавезани смо да вас обавестимо путем електронске поште најмање десет (10) календарских дана, када је то могуће, пре него што откријемо ваше личне податке као одговор на законски захтев. Међутим, можемо упутити обавештење само ако нисмо законски обуздани да вас контактирамо, нема веродостојног угрожавања живота или удова који се ствара или повећава обелодањивањем захтева, а ви сте нам доставили адресу електронске поште.

Ништа у овој Политици приватности нема за циљ да ограничи било какве законске приговоре или одбрану на захтев треће стране (било да је цивилни, кривични или државни) за откривање ваших података. Препоручујемо да одмах потражите савет правног адвоката ако се такав захтев односи на вас.

За више информација погледајте ЧПП о судском позиву.

Ако се организација пребаци (заиста мало вероватно!)

У најмање вероватном случају да се власништво над целокупном Задужбином промени или прођемо кроз реорганизацију (као што је обједињавање, консолидација или набавка) и даље ћемо поверљиво чувати ваше личне информације, осим у случајевима наведеним у овој смерници. Доставићемо вам обавештења на Викимедијиним пројектима и на WikimediaAnnounce-L или сличној дописној листи најмање тридесет (30) календарских дана пре него што се било која лична информација пренесе или постане предмет других смерница за приватност.

Да вас заштитимо, себе и друге

Ми, корисници са одређеним административним правима, како је описано у даљем тексту, можда ћемо морати да поделимо ваше личне информације ако с разлогом сматрамо да је неопходно да се спроведу или истраже потенцијална кршења услова коришћења, ових смерница за приватност или било којих правила Задужбине Викимедија или заједнице корисника. Можда ће нам бити потребан приступ и дељење информација да бисмо истражили и одбранили се од правних претњи или радњи.

Викимедијини пројекти сарађују, а корисници пишу већину правила и између себе бирају људе који ће имати одређена административна права. Ова права могу укључивати приступ ограниченим количинама иначе нејавних информација о недавним доприносима и активностима других корисника. Они користе овај приступ како би се заштитили од вандализма и злостављања, бори се против узнемиравања других корисника и генерално покушавају да минимизирају ометајуће понашање на Викимедиа Ситес. Ове различите административне групе изабране од стране корисника имају своје смернице о приватности и поверљивости, али требало би да се све такве групе сложе да следе наше Приступ неполитичкој информационој политици. Ове административне групе које су одабрале корисници одговорне су другим корисницима путем чекова и равнотежа: корисници су изабрани кроз процес који води заједница и надгледају их вршњаци кроз евидентирану историју својих акција. Међутим, законска имена ових корисника нису позната Задужбини Викимедија.

Надамо се да се то никада неће појавити, али можемо открити ваше личне податке ако сматрамо да је разумно потребно спречити непосредну и тешку телесну повреду или смрт особе или заштитити нашу организацију, запослене, извођаче, кориснике или јавност. Такође можемо да откријемо ваше личне податке ако разумно верујемо да је потребно открити, спречити или на други начин проценити и адресирати потенцијалну нежељену пошту, злонамерни софтвер, превару, злоупотребу, незаконите активности и безбедносне или техничке проблеме. (Погледајте листу примера у нашем ЧПП за више информација.)

Нашим провајдерима услуга

Колико год се трудили, не можемо све. Зато понекад користимо независне добављаче услуга или извођаче који помажу у покретању или побољшању Викимедијиних веб локација за вас и остале кориснике. Овим пружаоцима или уговарачима пружамо приступ вашим личним подацима како би извршили њихове услуге за нас или како би користили њихове алате и услуге. Постављамо захтеве, попут споразума о поверљивости, како бисмо обезбедили да ти провајдери услуга поступају према вашим подацима у складу са принципима ове политике. (Погледајте списак примера у ЧПП.)

Ако посећујете Викимедијине сајтове помоћу вашег мобилног уређаја, ми користимо вашу ИП адресу да бисмо пружили анонимне или збирне информације провајдерима услуга у погледу обима коришћења у одређеним областима.

Some of our service providers ask us to post links to their privacy policies; a list of these service providers and links to their policies can be found on this page.

За разумевање и испробавање

Софтвер отвореног кода који покреће Викимедијине сајтове зависи од доприноса добровољних програмера који троше време на писање и тестирање кода како би му помогли да се побољша и развија са потребама наших корисника. Да бисмо олакшали њихов рад, неким програмерима можемо дати ограничени приступ системима који садрже ваше личне податке, али само колико је то разумно потребно да развију и допринесу веб локацијама Викимедије.

Слично томе, можемо делити неособне или збирне информације са истраживачима, ученицима, академицима и другим заинтересованим трећим странама које желе да проучавају веб локације Викимедије. Дељење ових информација помаже им да разумеју статистику и обрасце коришћења, прегледавања и демографије. Затим могу делити своја сазнања са нама и нашим корисницима како бисмо сви боље разумели и побољшали Викимедијине веб локације.

Када трећим програмерима или истраживачима дајемо приступ личним подацима, постављамо захтеве, као што су разумна техничка и уговорна заштита, како бисмо осигурали да ти провајдери услуга поступају са вашим подацима у складу са принципима ове Политике и у складу са наша упутства. Ако ови програмери или истраживачи касније објаве своје радове или налазе, тражимо да не откривају ваше личне податке. Имајте на уму да, упркос обавезама које намећемо програмерима и истраживачима, не можемо гарантовати да ће се они придржавати нашег споразума, нити гарантујемо да ћемо редовно прегледавати или вршити ревизију њихових пројеката. (Можете сазнати више о поновној идентификацији у нашем ЧПП.)

Зато што сте их објавили

Све информације које јавно објавите на интернет локацијама Викимедије су управо такве - јавне. На пример, ако своју мејл адресу поставите на своју страницу за разговор, она је јавна, а није заштићена овим Правилима. А ако уређујете без регистрације или пријављивања на свој налог, ваша ИП адреса ће се видети јавно. Пажљиво размислите о жељеном нивоу анонимности пре него што откријете личне податке на својој корисничкој страници или негде другде.

Заштита

Како ми штитимо ваше податке?

Настојимо да заштитимо ваше податке од неовлашћеног приступа, употребе или откривања. Користимо разне физичке и техничке мере, политике и поступке (као што су процедуре контроле приступа, мрежни заштитни зидови и физичка сигурност) дизајниране да заштите наше системе и ваше личне податке. Нажалост, не постоји потпуно сигуран пренос или складиштење података, тако да не можемо гарантовати да наша сигурност неће бити нарушена (техничким мерама или кршењем наших правила и поступака).

Никада нећемо тражити вашу лозинку путем електронске поште (али можемо вам послати привремену лозинку путем електронске поште ако сте затражили враћање лозинке). Ако икада примите имејл у којем се тражи ваша лозинка, обавестите нас путем privacy@wikimedia.org како бисмо могли да истражимо извор е-поште.

Колико дуго чувамо ваше податке?

Једном када примимо од вас личне податке, чувамо их у најкраћем могућем року који је у складу са одржавањем, разумевањем и унапређењем Викимедијиних сајтова и нашим обавезама према важећем америчком закону. Неособни подаци се могу чувати у недоглед. (Погледајте листу примера у нашем ЧПП.)

Имајте на уму да се одређене информације чувају и приказују у недоглед, као што је ИП адресе (ако уређујете док нисте пријављени) и било какав јавни допринос веб локацијама Викимедије, архивирају се и приказују у недоглед по дизајну; транспарентност историјата доприноса и ревизије пројеката је пресудна за њихову ефикасност и поузданост. Да бисте сазнали више о нашим праксама задржавања података, погледајте наше смернице за задржавање података. За додатне информације о томе како можете затражити приступ личним подацима или брисање ваших личних података или других права која имате у вези са вашим личним подацима, погледајте наш ЧПП.

Your rights

For information about how you may request removal of your Personal Information, or other rights you may have with respect to your Personal Information, see our FAQ. If you would like to request to access, update or restrict/object to the processing of Personal Information, or receive a copy of your Personal Information for purposes of transmitting it to another organization, you may Contact Us. We will respond to your request consistent with applicable law.

Please note also that you may be able to exercise some of these rights without our intervention. For example, if you are a registered user, you can access and update some Personal Information in your Preferences, as well as download your user account data. You may also manage what kinds of notifications you receive and how often you receive them by going to your Notifications Preferences.

Важна информација

За заштиту Задужбине Викимедије и осталих корисника, уколико се не слажете са овом политиком приватности, не можете користити сајтове Викимедије.

Где је Задужбина и какво значење има за мене?

Задужбина Викимедија је непрофитна организација са седиштем у Сан Франциску, Калифорнија, са серверима и дата центрима који се налазе у САД-у. Ако одлучите да користите веб локације Викимедије, било из САД-а, било из ње, пристајете на прикупљање, пренос, складиштења, обраде, откривања и друге употребе ваших података у САД-у, како је описано у овим Правилима о приватности. Такође се слажете са преносом наших података из Сједињених Држава у друге земље, које могу имати другачије или мање строге законе о заштити података у односу на вашу земљу, у вези с пружањем услуга.

Наш одговор на Do Not Track (DNT) сигнале

Чврсто смо посвећени да не делимо личне податке са трећим лицима. Конкретно, не дозвољавамо праћење веб локација треће стране које нисте посетили (укључујући аналитичке услуге, рекламне мреже и друштвене платформе), нити делимо ваше податке са било којим трећим лицима у маркетиншке сврхе. Према овим Правилима, можемо да делимо ваше податке само у одређеним ситуацијама, о којима можете сазнати више у одељку „Када можемо да делимо ваше информације“ ове Политике приватности.

Пошто на овај начин штитимо све кориснике, не мењамо своје понашање као одговор на сигнал „не прати“ веб прегледача.

За више информација о DNT сигналима и начину на који рукујемо њима, посетите наш ЧПП.

Промене политике приватности

Пошто се ствари временом мењају и желимо да осигурамо да наша Политика приватности тачно одражава наше праксе и законе, можда ће бити потребно да повремено изменимо ову Политику приватности. Придржавамо право на то на следећи начин:

 • У случају знатних промена, пружићемо нашим корисницима предложене промене на најмање три (3) језика (одабрана по нашем нахођењу) за отворени период коментара у трајању од најмање тридесет (30) календарских дана. Пре почетка било ког периода за коментарисање, пружићемо обавештење о таквим променама и могућност да коментаришемо путем Викимедијиних веб локација и путем обавештења на WikimediaAnnounce-L или сличну листу слања електронске поште.
 • За мање измене, као што су граматичке исправке, административне или правне измене или исправке нетачних изјава, објавићемо промене и, када је то могуће, обезбедићемо бар три (3) календарска дана унапред обавештења путем WikimediaAnnounce-L или сличне дописне листе.

Прегледајте најновију верзију смерница за приватност. Стална употреба Викимедијиних пројеката након што ова смерница ступи на снагу представља њено прихватање с ваше стране. Ваша континуирана употреба Викимедијиних пројеката након што било која наредна верзија ове смернице ступи на снагу, након претходног обавештења, представља прихватање исте с ваше стране.

Контактирајте нас

Уколико имате питања или предлоге везане за ову Политику приватности, или информације прикупљене под овом Политиком приватности, молимо да нам пошаљете имејл на privacy@wikimedia.org или нас контактирате директно.

Bird & Bird GDPR Representative Ireland
29 Earlsfort Terrace
Dublin 2
D02 AY28
Ireland
Main point of contact: Vincent Rezzouk-Hammachi

If you are an individual located in the United Kingdom, and have questions about your personal data or would like to request to access, update, or delete it, you may contact our representative via email at UKrepresentative.Wikimedia@twobirds.com, or via mail at:

Bird & Bird GDPR Representative Services UK
12 New Fetter Lane
London
EC4A 1JP
United Kingdom
Main point of contact: Vincent Rezzouk-Hammachi

Our European Economic Area and United Kingdom Representative can only be contacted for queries in relation to data protection.

Зависно од ваше надлежности, такође можете имати право да поднесете жалбу надзорном органу надлежном за вашу земљу или регион.

Хвала Вам!

Хвала вам што сте прочитали нашу Политику приватности. Надамо се да ћете уживати у коришћењу Викимедијиних веб локација и ценимо ваше учешће у стварању, одржавању и сталном раду на побољшању највећег складишта бесплатног знања на свету.

Имајте на уму да у случају било каквих разлика у значењу или тумачењу између оригиналне енглеске верзије ове Политике приватности и превода, предност има оригинална енглеска верзија.


This version was approved by Amanda Keton on June 7, 2021, pursuant to the Delegation of policy-making authority by the Board, and went into effect on June 25, 2021. Previous versions can be found below:

Странице које се односе на приватност