Декларация за поверителност/ЧЗВ за призовка

From Wikimedia Foundation Governance Wiki
This page is a translated version of the page Policy:Privacy policy/Subpoena frequently asked questions and the translation is 82% complete.
Outdated translations are marked like this.

Wikimedia Foundation Privacy Policy: Subpoena Frequently Asked Questions

Какво е призовка?

Призовката е документ, нареждащ на някого да се яви и да свидетелства във връзка със съдебна процедура. Една от формите на призовка задължава доставчиците на услуги да разкрият информация относно самоличността на потребители въз основа на извършени от тях действия в даден уебсайт. Призовките могат да се издават от адвокати, представляващи една от страните по дадено дело и в отделни случаи могат да съдържат и прекалени искания. В случай, че тя не бъде изцяло блокирана чрез своевременно обжалване, някои възражения срещу призовката могат да бъдат отменени и не подлежат на потвърждение в съда.

Защо някой ще иска да разкрие информация за самоличността ми?

Най-общо казано, призовка, която цели да се разкрие идентичността на анонимен говорител, се издава към уебсайт на трета страна по време на разследващата фаза на съдебно дело. Обикновено ищецът иска да бъде идентифицирана страната, която според него му е нанесла щети. Предполагаемите щети могат да произтичат от постване онлайн на текст, като например в статия или в беседа, който според ищеца е клеветнически или в нарушение на авторското право. Ищецът може да идентифицира потребителя въз основа на неговия IP адрес или регистриран имейл адрес, предоставен на интернет доставчика. Щом се изясни истинската самоличност на потребителя, той може да стане обект на съдебни действия във връзка с предполагаемата щета.

Какво ще стане, ако не предприема нищо?

Ако не предприемете необходимите юридически стъпки, Фондация Уикимедия ще бъде принудена да разкрие Вашата лична информация или друга поискана информация. Щом другата страна вече знае самоличността Ви, е възможно например срещу Вас да бъде заведено дело.

Какво да направя срещу призовката?

Препоръчваме Ви веднага да потърсите консултация с адвокат, най-вече в случая на защита срещу призовка, поради сложността на правната материя и процедурните изисквания, както и поради трудността да запазите анонимността си, ако предприемете действия лично. Правилата и процедурите за защита срещу призовка зависят от юрисдикцията в мястото на нейното издаване.

В някои юрисдикции се дава възможност за изпращане на писмени възражения до ищеца. В други юрисдикции единственият Ви ход е да подадете молба до съда да отмени призовката. Във всеки случай, за да защитите личната си и друга информация от разкриване, е важно да предприемете точно определени действия в точно определен срок.

Като част от Вашата подготовка за такива случаи можете да се консултирате със следните сайтове (на английски):

Свързани страници