Jump to content

Политика приватности/ЧПП о судском позиву

From Wikimedia Foundation Governance Wiki
This page is a translated version of the page Policy:Privacy policy/Subpoena frequently asked questions and the translation is 82% complete.
Outdated translations are marked like this.

Wikimedia Foundation Privacy Policy: Subpoena Frequently Asked Questions

Шта је судски позив?

Судски позив је документ који наређује неком да се појави или предочи доказе у вези са правном тужбом. Један облик позивања тражи од пружалаца услуга да открију личне податке о корисницима на основу њихових радњи на веб локацији. Позиве за суд могу издати адвокати који представљају једну од страна у предмету, а могу садржати захтеве који су у неким случајевима превелики. Међутим, уколико се ефективно не блокирају путем брзог изазивања, неки приговори против позивања на суд могу се одбити и не могу се поднети на суду.

Зашто неко жели открити моје идентификацијске податке?

Генерално, судски позив који жели да открије идентитет анонимног предавача се шаље на веб локацији треће стране током фазе откривања (или прикупљања доказа) тужбе. Тужитељ обично жели да идентификује странку која је, према тврдњама тужиоца, наводно нанијела штету тужитељу. Наводна штета могла би произаћи из објављивања на мрежи на неки начин, као што је чланак или прилог на страници за разговор, да, на пример, захтеви тужиоца представљају клевету или кршење ауторских права. Тужитељ може идентификовати корисника на основу адресе Интернет протокола (ИП) или регистроване адресе е-поште дељењем ових информација са Интернет провајдером (ИСП). Једном када сазна идентитет корисника у стварном свету, тај корисник може бити тужен или процесуиран у вези с наводном штетом.

Шта ће се десити ако не урадим ништа?

Ако не предузмете потребне законске кораке, Задужбина Викимедија може бити приморана да преда ваше личне податке или друге тражене информације. Након што странка која тражи помоћ сазна ваш идентитет, могуће је, на пример, да вас могу именовати у парници.

Како да се борим против судског позива?

Због сложености правних аргумената и процедуралних захтева, као и због тешкоће да останете анонимни када сами поднесете захтев, топло се препоручује да се одмах консултујете са адвокатом, посебно пре него што тражите да покренете судски позив. Правила и поступци за борбу против позивнице зависиће од надлежности у којој је судски позив издат.

У неким јурисдикцијама ћете можда моћи да пошаљете тужбама писмене приговоре. У другим јурисдикцијама, ваша једина опција може бити да поднесете захтев за поништење суда (тражећи од суда да поништи судски позив). У оба случаја, да бисте заштитили своје личне идентификационе и друге информације од објављивања, од пресудног је значаја да предузмете потребне мере пре одређених рокова.

Као део вашег истраживања, можда желите да консултујете следеће сајтове:

Странице које се односе на приватност