Καθολικός Κώδικας Συμπεριφοράς του Wikimedia Foundation

From Wikimedia Foundation Governance Wiki
This page is a translated version of the page Policy:Universal Code of Conduct and the translation is 98% complete.
Outdated translations are marked like this.
Καθολικός Κώδικας Συμπεριφοράς του Wikimedia Foundation

Γιατί έχουμε έναν καθολικό κώδικα συμπεριφοράς

Πιστεύουμε στην ενδυνάμωση όσο το δυνατόν περισσότερων ανθρώπων ώστε να συμμετέχουν ενεργά σε έργα και χώρους Wikimedia, για να φτάσουμε στο όραμά μας για έναν κόσμο στον οποίο όλοι μπορούν να μοιραστούν το σύνολο όλων των ανθρώπινων γνώσεων. Πιστεύουμε ότι οι κοινότητες των συνεισφερόντων μας πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο ποικίλες, χωρίς αποκλεισμούς, και πιο προσιτές. Θέλουμε αυτές οι κοινότητες να είναι θετικά, ασφαλή και υγιή περιβάλλοντα για όποιον συμμετέχει (και θέλει να συμμετάσχει) σε αυτές. Δεσμευόμαστε να διασφαλίσουμε ότι παραμένει έτσι, ενστερνιζόμενοι τον Κώδικα Συμπεριφοράς και επανεξετάζοντας τον για ενημερώσεις, εφόσον απαιτείται. Επίσης, θέλουμε να προστατεύσουμε τα εγχειρήματά μας από τα άτομα εκείνα που βλάπτουν ή διαστρεβλώνουν το περιεχόμενό τους.

Σε συμφωνία με την αποστολή του Κινήματος Wikimedia, όλοι όσοι εμπλέκονται στα εγχειρήματα και τους χώρους Wikimedia:

  • θα συμβάλλουν στη δημιουργία ενός κόσμου στον οποίο ο καθένας μπορεί να μοιράζεται ελεύθερα το σύνολο της ανθρώπινης γνώσης.
  • θα συμμετέχουν σε μια παγκόσμια κοινότητα που θα αποφεύγει τη μεροληψία και τις προκαταλήψεις, και
  • θα πασχίζουν για την επίτευξη της ακρίβειας και της επαληθευσιμότητας σε όλα τα έργα της κοινότητας αυτής.

Ο παρών Καθολικός Κώδικας Συμπεριφοράς (ΚΚΣ) καθορίζει ένα ελάχιστο σύνολο οδηγιών αναμενόμενης και απαράδεκτης συμπεριφοράς. Ισχύει για κάθε άτομο που αλληλεπιδρά με τα διαδικτυακά και εκτός διαδικτύου εγχειρήματα και χώρους του κινήματος Wikimedia και συνεισφέρει σε αυτά. Αυτό περιλαμβάνει τους νέους και τους έμπειρους συνεισφέροντες, τους λειτουργούς εντός των εγχειρημάτων, τους διοργανωτές εκδηλώσεων και τους συμμετέχοντες σε αυτές, τους υπαλλήλους και τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων των οργανισμών που συνεργάζονται με το Ίδρυμα Wikimedia, καθώς και τους υπαλλήλους και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Wikimedia. Ισχύει για όλες τις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται είτε δια ζώσης είτε εικονικά, καθώς και για τις παρακάτω περιπτώσεις:

  • ιδιωτικές, δημόσιες και ημιδημόσιες αλληλεπιδράσεις
  • συζητήσεις έκφρασης διαφωνίας ή αλληλεγγύης μεταξύ των μελών της κοινότητας
  • ζητήματα τεχνικής ανάπτυξης
  • πτυχές της συνεισφοράς περιεχομένου
  • περιπτώσεις αντιπροσώπευσης συνεργαζόμενων οργανισμών ή αντιπροσώπευσης κοινοτήτων με εξωτερικούς συνεργάτες.

1 – Εισαγωγή

Ο Καθολικός Κώδικας Συμπεριφοράς αποτελεί μια βάση αναφοράς για τη συμπεριφορά κατά τη συνεργασία στα εγχειρήματα Wikimedia παγκοσμίως. Οι επιμέρους κοινότητες μπορούν να προσθέσουν σε αυτήν την βάση, για να αναπτύξουν πολιτικές που λαμβάνουν υπόψη το τοπικό και πολιτισμικό περιβάλλον, παράλληλα διατηρώντας τα κριτήρια που παρατίθενται εδώ ως ελάχιστο πρότυπο.

Ο Καθολικός Κώδικας Συμπεριφοράς εφαρμόζεται εξίσου σε όλα τα μέλη του Wikimedia χωρίς καμία εξαίρεση. Ενέργειες που αντιβαίνουν στον Καθολικό Κώδικα Συμπεριφοράς μπορεί να οδηγήσουν σε κυρώσεις. Αυτά μπορεί να επιβληθούν από καθορισμένους λειτουργούς (κατά περίπτωση στο τοπικό τους πλαίσιο) και/ή από το Ίδρυμα Wikimedia ως νόμιμος κάτοχος των πλατφορμών.

2 – Αναμενόμενη συμπεριφορά

Κάθε μέλος της κοινότητας Wikimedia, είτε πρόκειται για νέο είτε για έμπειρο συντάκτη, για λειτουργό της κοινότητας, για συνεργάτη ή μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Ιδρύματος Wikimedia ή υπάλληλο, φέρει το ίδιο την ευθύνη για τη συμπεριφορά του.

Σε όλα τα εγχειρήματα, τους χώρους και τις εκδηλώσεις του Κινήματος Wikimedia, η συμπεριφορά μας θα έχει ως θεμέλιο τον σεβασμό, την ευγένεια, τη συναδελφικότητα, την αλληλεγγύη και την υπεύθυνη συμμετοχή στην κοινότητα. Αυτό ισχύει για όλους τους συνεισφέροντες και συμμετέχοντες και για τις αλληλεπιδράσεις τους με όλους τους συνεισφέροντες και συμμετέχοντες, χωρίς εξαιρέσεις με βάση την ηλικία, τις διανοητικές ή σωματικές ειδικές ανάγκες, τη φυσική εμφάνιση, το εθνικό, θρησκευτικό, εθνοτικό και πολιτισμικό υπόβαθρο, την κάστα, την κοινωνική τάξη, τις γλωσσικές ικανότητες, τον σεξουαλικό προσανατολισμό, τις ταυτότητες φύλου, το φύλο ή το πεδίο επαγγελματικής σταδιοδρομίας. Ούτε, επίσης, θα κάνουμε εξαιρέσεις με βάση την υπόληψη, τις δεξιότητες ή τα επιτεύγματα εντός των εγχειρημάτων ή του κινήματος Wikimedia.

2.1 – Αμοιβαίος σεβασμός

Αναμένουμε ότι όλα τα μέλη Wikimedia δείχνουν σεβασμό προς τους άλλους. Στις επικοινωνίες μας με άλλα άτομα, στα διαδικτυακά ή μη διαδικτυακά περιβάλλοντα του κινήματος Wikimedia, θα αντιμετωπίζουμε κάθε άτομο με αμοιβαίο σεβασμό.

Αυτό περιλαμβάνει, χωρίς περιορισμούς, τα παρακάτω:

  • Ενεργήστε με βάση την ενσυναίσθηση. Ακούστε και προσπαθήστε να καταλάβετε όσα έχει να σας πει ο καθένας από τους συναδέλφους. Να είστε έτοιμοι να αμφισβητήσετε και να προσαρμόσετε τη δική σας κατανόηση επί του θέματος, τις προσδοκίες και τη συμπεριφορά σας ως μέλος του κινήματος Wikimedia.
  • Nα θεωρείτε ότι οι άλλοι ενεργούν με καλή πίστη και να συμμετέχετε με εποικοδομητικές, θετικές επεξεργασίες. Η διατύπωση και αποδοχή σχολίων θα πρέπει να γίνεται με ευγένεια και καλή τη πίστει. Η κριτική θα πρέπει να εκφράζεται με ευαισθησία και εποικοδομητικό τρόπο. Όλα τα μέλη Wikimedia θα πρέπει να υποθέτουν, εκτός εάν υπάρχουν αποδείξεις για το αντίθετο ότι οι άλλοι είναι εδώ για να βελτιώσουν συνεργατικά τα έργα, αλλά αυτό δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί για να δικαιολογήσει δηλώσεις με επιβλαβείς επιπτώσεις.
  • Σεβαστείτε τον τρόπο με τον οποίο οι συνεισφέροντες κατονομάζουν και περιγράφουν τον εαυτό τους. Ορισμένα άτομα μπορεί να χρησιμοποιούν συγκεκριμένους όρους για να περιγράψουν τον εαυτό τους. Ως ένδειξη σεβασμού, χρησιμοποιήστε αυτούς τους όρους κατά την επικοινωνία σας με ή σχετικά με αυτά τα άτομα. Ενδεικτικά παραδείγματα:
    • Εθνοτικές ομάδες που μπορεί να χρησιμοποιούν ένα συγκεκριμένο όνομα για να περιγράψουν τον εαυτό τους, και όχι το όνομα που χρησιμοποίησαν ιστορικά άλλοι
    • Άτομα μπορεί να έχουν ονόματα που χρησιμοποιούν συγκεκριμένα γράμματα, ήχους ή λέξεις από τη γλώσσα τους που εσείς ενδέχεται να μην γνωρίζετε
    • Άτομα που αυτοπροσδιορίζονται με βάση έναν συγκεκριμένο σεξουαλικό προσανατολισμό ή ταυτότητα φύλου χρησιμοποιώντας διακριτά ονόματα ή αντωνυμίες
    • Άτομα που αυτοπροσδιορίζονται ως έχοντα μια συγκεκριμένη σωματική ή διανοητική ειδική ανάγκη και μπορεί να χρησιμοποιούν συγκεκριμένους όρους για να περιγράψουν τον εαυτό τους
  • Κατά τη διάρκεια δια ζώσης συναντήσεων, θα καλωσορίζουμε όλους και θα είμαστε προσεκτικοί και σεβαστοί στις προτιμήσεις, τα όρια, τις ευαισθησίες, τις παραδόσεις και τις απαιτήσεις του άλλου.

2.2 – Ευγένεια, συναδελφικότητα, αμοιβαία βοήθεια και υπεύθυνη συμμετοχή στην κοινότητα

Προσπαθούμε να ακολουθήσουμε τις ακόλουθες συμπεριφορές:

  • Η ευγένεια είναι αβρότητα στη συμπεριφορά και τον λόγο μεταξύ ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων των ξένων.
  • Η συλλογικότητα είναι η φιλική υποστήριξη που οι άνθρωποι που συμμετέχουν σε μια κοινή προσπάθεια εκτείνουν ο ένας στον άλλο.
  • Η αμοιβαία υποστήριξη και η καλή συμμετοχή στην κοινότητα σημαίνει ότι αναλαμβάνουμε ενεργή ευθύνη για τη διασφάλιση ότι τα έργα του Wikimedia είναι παραγωγικοί, ευχάριστοι και ασφαλείς χώροι και συμβάλλουν στην αποστολή του Wikimedia.

Αυτό περιλαμβάνει αλλά δεν περιορίζεται σε:

  • Καθοδήγηση και εκπαίδευση: Βοηθάμε τους νεοφερμένους να βρουν τον δρόμο τους και να αποκτήσουν απαραίτητες δεξιότητες.
  • Αλληλεγγύη στους άλλους συνεργάτες: Δώστε τους ένα χέρι όταν χρειάζονται υποστήριξη και μιλήστε για αυτούς όταν αντιμετωπίζουν μεταχείριση που δεν ανταποκρίνεται στην αναμενόμενη συμπεριφορά σύμφωνα με τον Καθολικό Κώδικα Συμπεριφοράς.
  • Αναγνωρίστε και αποδώστε τα εύσημα για το έργο των συνεισφερόντων: Ευχαριστήστε τους για την βοήθεια και το έργο τους. Δείξτε εκτίμηση για την προσπάθειές τους και αποδώστε τα εύσημα εκεί όπου ανήκουν.

3 – Μη αποδεκτή συμπεριφορά

Στόχος του Καθολικού Κώδικα Συμπεριφοράς είναι να βοηθήσει τα μέλη της κοινότητας να αναγνωρίζουν περιπτώσεις κακής συμπεριφοράς. Οι ακόλουθες συμπεριφορές θεωρούνται μη αποδεκτές εντός του κινήματος Wikimedia:

3.1 – Παρενόχληση

Αυτό περιλαμβάνει οποιαδήποτε συμπεριφορά που αποσκοπεί κυρίως στον εκφοβισμό, την οργή ή την αναστάτωση ενός ατόμου ή οποιαδήποτε συμπεριφορά όπου αυτό λογικά θα θεωρείται το πιο πιθανό κύριο αποτέλεσμα. Η συμπεριφορά μπορεί να θεωρηθεί παρενόχληση εάν είναι πέρα ​​από αυτό που ένα λογικό άτομο θα ανέμενε να γίνει ανεκτή σε ένα παγκόσμιο, διαπολιτισμικό περιβάλλον. Η παρενόχληση συχνά λαμβάνει τη μορφή συναισθηματικής κακοποίησης, ειδικά προς άτομα που βρίσκονται σε ευάλωτη θέση, και μπορεί να περιλαμβάνει επαφή με χώρους εργασίας ή φίλους και μέλη της οικογένειας σε μια προσπάθεια εκφοβισμού ή ντροπιασμού. Σε ορισμένες περιπτώσεις, συμπεριφορά που δεν θα φτάνει στο επίπεδο της παρενόχλησης σε μία μόνο περίπτωση μπορεί να γίνει παρενόχληση μέσω της επανάληψης. Η παρενόχληση περιλαμβάνει αλλά δεν περιορίζεται σε:

  • * Προσβολές: Σε αυτές περιλαμβάνεται η χρήση ονομαστικών προσδιορισμών, η χρήση προσβλητικών ή στερεοτυπικών εκφράσεων, καθώς και οποιεσδήποτε επιθέσεις βασίζονται σε προσωπικά χαρακτηριστικά. Οι προσβολές μπορεί να αναφέρονται σε εκλαμβανόμενα χαρακτηριστικά όπως η ευφυΐα, η εμφάνιση, η εθνικότητα, η φυλή, η θρησκεία (ή η απουσία της), το πολιτισμικό υπόβαθρο, η κάστα, ο σεξουαλικός προσανατολισμός, το κοινωνικό ή βιολογικό φύλο, η αναπηρία, η ηλικία, η εθνικότητα, οι πολιτικές προτιμήσεις ή άλλα χαρακτηριστικά. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η επαναλαμβανόμενη διακωμώδηση, ο σαρκασμός ή η επιθετικότητα θεωρούνται συλλογικά προσβολές, ακόμα και αν αυτό δεν θα ίσχυε για τις ίδιες δηλώσεις ως μεμονωμένες.
  • Σεξουαλική παρενόχληση: Σεξουαλικό ενδιαφέρον ή προτάσεις οποιουδήποτε είδους προς άλλους όπου το άτομο γνωρίζει ή εύλογα πρέπει να γνωρίζει ότι το ενδιαφέρον είναι ανεπιθύμητο ή σε καταστάσεις όπου η συγκατάθεση δεν μπορεί να κοινοποιηθεί.
  • Απειλές: Η υποδήλωση ρητά ή σιωπηρά για πιθανότητα σωματικής βίας, αθέμιτης ντροπής, αθέμιτης και αδικαιολόγητης βλάβης της φήμης, ή εκφοβισμός με την υπόνοια άσκοπης νομικής δράσης για να κερδίσετε ένα επιχείρημα ή να αναγκάσετε κάποιον να συμπεριφέρεται με τον τρόπο που θέλετε.
  • Ενθάρρυνση πρόκλησης βλαβών σε άλλους: Αυτό περιλαμβάνει την ενθάρρυνση ενός ατόμου να διαπράξει αυτοτραυματισμό ή αυτοκτονία, καθώς και την ενθάρρυνση κάποιου ατόμου να διαπράξει βίαιες επιθέσεις εναντίον τρίτου μέρους.
  • Αποκάλυψη προσωπικών δεδομένων: Διαμοιρασμός προσωπικών πληροφοριών άλλων ατόμων, όπως όνομα, τόπος εργασίας, ταχυδρομική διεύθυνση ή διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου χωρίς τη ρητή συγκατάθεσή τους είτε στα έργα του Wikimedia είτε αλλού, ή στην ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τη δραστηριότητά τους στο Wikimedia εκτός των έργων.
  • Παρακολούθηση: Η ακολούθηση ενός ατόμου σε ολόκληρο το έργο και επανειλημμένα επικρίνοντας την κατά τα άλλα ικανοποιητική δουλειά του κυρίως με την πρόθεση να το αναστατώσει ή να το αποθαρρύνει. Εάν τα προβλήματα συνεχίζονται μετά από προσπάθειες επικοινωνίας και εκπαίδευσης, οι κοινότητες μπορεί να χρειαστεί να τα αντιμετωπίσουν μέσω καθιερωμένων κοινοτικών διαδικασιών.
  • Τρολάρισμα: Εσκεμμένη διατάραξη συζητήσεων ή κακόπιστη ανάρτηση περιεχομένου με σκοπό την εσκεμμένη πρόκληση.

3.2 – Κατάχρηση εξουσίας, προνομίων ή επιρροής

Κατάχρηση συμβαίνει όταν κάποιο άτομο που κατέχει πραγματική ή εκλαμβανόμενη θέση εξουσίας, προνόμια ή επιρροή επιδίδεται σε ασεβή, βάναυση και/ή βίαιη συμπεριφορά προς άλλα άτομα. Στα περιβάλλοντα του κινήματος Wikimedia, μπορεί να πάρει μορφή λεκτικής ή ψυχολογικής κακοποίησης και μπορεί να αλληλεπικαλύπτεται με την παρενόχληση.

  • Κατάχρηση θέσης από λειτουργούς, στελέχη και προσωπικό: κακή χρήση εξουσιών, γνώσεων ή πόρων που βρίσκονται στη διάθεση λειτουργών του εγχειρήματος, καθώς και στελεχών και μελών του προσωπικού του Ιδρύματος Wikimedia με στόχο να εκφοβιστούν ή να απειληθούν άλλοι.
  • Κατάχρηση αρχαιότητας και διασυνδέσεων: Χρήση της θέσης και της φήμης κάποιου για εκφοβισμό άλλων. Περιμένουμε από άτομα με σημαντική εμπειρία και συνδέσεις στο κίνημα να συμπεριφέρονται με ιδιαίτερη φροντίδα, διότι τα εχθρικά σχόλια από αυτούς μπορεί να έχουν μια ακούσια αντίδραση. Τα άτομα με κοινοτική εξουσία έχουν ένα ιδιαίτερο προνόμιο να θεωρούνται αξιόπιστα και δεν πρέπει να το κάνουν κατάχρηση για να επιτεθούν σε άλλους που διαφωνούν μαζί τους.
  • Ψυχολογική χειραγώγηση: Κακόβουλη πρόκληση σε κάποιον να νιώσει αμφιβολίες για όσα αντιλαμβάνεται, αισθάνεται ή κατανοεί με σκοπό να κερδίσετε ένα επιχείρημα ή να αναγκάσετε κάποιον να συμπεριφερθεί με τον τρόπο που θέλετε.

3.3 – Βανδαλισμός περιεχομένου και κακή χρήση των εγχειρημάτων

Αφορά στην εσκεμμένη καταχώριση λανθασμένου ή μεροληπτικού περιεχομένου στα εγχειρήματα Wikimedia ή στην παρεμπόδιση της δημιουργίας περιεχομένου. Αυτό περιλαμβάνει, ενδεικτικά και χωρίς περιορισμούς:

  • Επαναλαμβανόμενη αφαίρεση περιεχομένου εγχειρημάτων Wikimedia χωρίς σχετική συζήτηση ή παροχή εξήγησης
  • Συστηματική χειραγώγηση περιεχομένου ώστε να ευνοούνται συγκεκριμένες ερμηνείες ή οπτικές γωνίες (επίσης μέσω αναξιόπιστης ή εσκεμμένης ψευδούς απόδοσης πηγών και τροποποίησης του σωστού τρόπου σύνταξης συντακτικού περιεχομένου)
  • Ρητορική μίσους με οποιαδήποτε μορφή, ή προκατειλημμένος λόγος ο οποίος σκοπεύει στην κακοποίηση, την ταπείνωση, την υποκίνηση μίσους εναντίον ατόμων ή ομάδων με βάση το ποιοι είναι ή τις προσωπικές τους πεποιθήσεις
  • Η χρήση συμβόλων, εικόνων, κατηγοριών, ετικετών ή άλλων ειδών περιεχομένου που είναι εκφοβιστικά ή επιβλαβή για άλλους εκτός του πλαισίου της εγκυκλοπαιδικής, ενημερωτικής χρήσης. Αυτό περιλαμβάνει την επιβολή στρατηγικών σε περιεχόμενο που προορίζεται να περιθωριοποιήσει ή να εξοστρακίσει.